Завишени такси и въвеждането на нови предвиждат промени в Закона за Комисията за финансов надзор

Карина Караиванова, председател на Комисията за финансов надзор

© Анелия Николова

Карина Караиванова, председател на Комисията за финансов надзорКомисията за финансов надзор ще мине на пълна издръжка от събираните от нея такси. Това предвиждат промени в закон, по който работи ведомството. Измененията са публикувани на сайта на Министерството на финансите.


Освен повишението на таксите се въвеждат и несъществуващи в момента в резултат на промени в други закони - Закон за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, както и от европейските регламенти във връзка с упражняване на произтичащите от тях нови надзорни правомощия на Комисията за финансов надзор.


В мотивите към проекта се посочва, че промените решават три въпроса - да се осигури бюджетно работата на комисията, да й се даде възможност да изпълни препоръките на Световната банка и МВФ, които се отнасят за небанковия финансов сектор в България, както и да може да се отговори на ангажиментите на България по въвеждането в националното право на законодателството на Европейския съюз, вследствие на които се възлагат допълнително правомощия на националните надзорни органи.
Препоръките за небанковия финансов сектор са с акцент върху необходимостта от реформи, които да подпомогнат развитието на пенсионния и застрахователния сектор.


В мотивите се посочва, че самофинансирането на комисията е подход, вече възприет в Белгия, Финландия, Естония, Франция, Гърция, Латвия, Люксембург, Полша, Португалия и чрез него се осигурява независимостта на съответните регулаторни и надзорни органи.


Годишната издръжка на комисията към 2016 г. беше около 10 млн. лв., като около 3 млн. лв. от тях идваха от бюджета.


Заради липсата на достатъчно финансиране комисията е имала затруднения да плаща членския си внос в европейските органи ESMA и EIOPA, както и на международните организации IOSCO, IOPS и IAIS - общо в размер на 1 668 660 лв., се посочва още в мотивите към проекта.


Неотложна се оказва и нуждата от сериозни инвестиции в компютърното осигуряване на комисията, в която в момента се ползвали морално остарели хардуер и софтуер, което нерядко създавало непреодолими препятствия в работата на служителите й. Очаква се с промените да е възможно и служителите да бъдат пращани на обучения.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 4790 Весело

    Не товарили бизнеса с такси!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK