Лидл спря продажбата на яйца от български производител заради съмненията за фипронил

Лидл спря продажбата на яйца от български производител заради съмненията за фипронил

© Юлия ЛазароваЛидл България" изтегля от магазините си всички яйца, произведени от "Консорциум Агробизнес". Това съобщиха от компанията, след като по-рано днес министърът на земеделието и храните Румен Порожанов посочи консорциума като един от производителите на яйца, за които има съмнения, че са използвали забраненото вещество фипронил.


От съобщението на "Лидл България" се разбира, че до момента компанията не получила инструкции за действие от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Въпреки това от там посочват, че са спрели всички яйца от производителя и ще възстановяват на клиентите си сумите при връщане на яйца.


В последните дни БАБХ установи, че в България са влезли три партиди яйчен меланж, замърсени с фипронил, последната - от Германия с общо количество от 1440 кг. Скандалът с фипронила избухна в началото на август, след като редица германски хранителни вериги изтеглиха внесени холандски яйца, тъй като беше установено, че са заразени с инсектицида. Фипронилът (Fipronil) е силно токсично вещество, което се използва за защита на реколта и във ветеринарната медицина за борба с бълхи, кърлежи и хлебарки. Повече за него четете тук.
Ето пълния текст на съобщението на "Лидл България":


По повод откритото количество фипронил в определени партиди яйца на българския пазар, бихме искали да ви информираме за предприетите от Лидл България мерки.


По неофициална информация и сигнал получен днес късния следобяд от един от четиримата доставчика на яйца, с които търговската верига "Лидл България" работи проактивно, и незабавно спря от продажба и изтегли от всичките си магазини в страната абсолютно всички количества от "Консорциум Агробизнес", а не само партидните номера на продуктите, посочени в официално изявление на БАБХ по-късно днес. Освен че "Лидл България" вече предприе собствена проверка по случая с цел установяване на реалния риск, компанията заявява и своята готовност да окаже пълно съдействие на контролните органи по случая.


"Лидл България" ще възстанови заплатените суми на клиентите си за върнати яйца, произведени от този доставчик.


Компанията очаква официална информация от БАБХ и предписания за следващи действия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK