Таванът за плащанията в брой да е 5 хил. лв. поиска отново финансовото министерство

Таванът за плащанията в брой да е 5 хил. лв. поиска отново финансовото министерство

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на финансите публикува предложение за промяна на Закона за данък върху добавената стойност. Ако бъдат одобрени, промените ще доведат до изменения на още няколко закон. Един от тях е Законът за ограничаване на плащанията в брой, като отново се предлага


таванът за плащанията в брой да се намали от 10 хил. на 5 хил. лв.


От ведомството обосновават предложението с намаляване на сивата икономика и изтъкват, че то в съответствие с наложила се практика в другите страни от Европейския съюз, "където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2 хил. до 3 хил. евро".
Предвижда се ограничението да се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна или надвишава 5 хил. лв. по курса на Българската народна банка в деня на плащането. Според финансовото ведомство не се очаква увеличение на административната тежест, нито увеличение на разходите за администриране след въвеждането на мярката. За последно подобен законопроект имаше през юни, като правителството предложи ограничение на плащанията в брой до 5 хил. лв. от август, от началото на 2018 г. то да стане 3 хил. лв., а година по-късно - хиляда лв. Впоследствие обаче Народното събрание отхвърли законопроекта.


С промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) пък се предвижда


да отпадне отстъпката при подаване на данъчна декларация онлайн.


В момента при подаване на декларацията по електронен път до 31 март се ползва отстъпка от данъка, който се дължи за последните три месеца от предходната година. Министерството мотивира промяната с възможността годишната данъчна декларация да се подава от всички по електронен път. Според ведомството след промяната в бюджета за 2018 г. ще постъпят допълнителни приходи в размер на 1.2 млн. лв.


Други поправки в Закона за акцизите и данъчните складове целят


ограничаване на търговията с тютюневи изделия по интернет.


Вносителят изтъква, че има много случаи, при на незаконно разпространение на акцизни стоки чрез куриерски или пощенски услуги, след като те са купени по интернет. "Чрез куриерските фирми все по-често се доставя предимно тютюн за пушене", се казва в мотивите към закона. Затова се предлага пощенските оператори да бъдат задължени да изискват от подателите да декларират, че изпращаните акцизни стоки или отпадъци от тютюн са с платен, начислен или обезпечен акциз, както и че са с бандерол, когато такъв е задължителен.


С друга промяна в закона


гражданите ще са задължени да представят документ за самоличност на митническите органи,


когато те поискат това за целите на осъществявания от тях контрол върху акцизните стоки. Предложението е заради случаи, при които проверяваните отказват да представят документ за самоличност на митническите органи.


Предлага се и въвеждане на минимален срок от 1 година за валидност на банковите гаранции, предоставяни от икономическите оператори. В момента не съществува срок за това.


С промените в закона за ДДС се предлага съкращаване от 14 на 7 дни на срока за подаване на заявление при възникване на основание за регистрация по закона. Предвижда се принудителната административна мярка "запечатване на обект за срок до един месец" да може да се прилага и към трето лице, когато към момента на запечатване обектът или обектите се стопанисват от това трето лице, ако то е знаело или е могло да знае, че е започната процедура по запечатване. В тази връзка се предвижда приходната агенция да публикува на сайта си или чрез средствата медиите списъци на подлежащи на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  приходната агенция е много активна към тези дето си плащат редовно данъци и такси ,мита и задължения ,но онези ,дето не плащат и никога не са плащали напр здравни осигуровки ,а се возят на нови мерцедеси ,живеят в палати ,никога и никой не проверява , никой не ги пита що нямат пари за най важното ,здравето си и няма данъчни ревизии ,защото именно те са сивата икономика .

 2. 2 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А плащанията в биткоини как ше ги регулирате бе, измекяри?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 3. 3 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 718 Неутрално
 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Да обложим тютюна дето се продава по нета с акциз. Пълна мъка.

  Тея изобщо мислят ли с главата си или с нещо друго мислят.

 5. 5 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 834 Неутрално

  "в съответствие с наложила се практика в другите страни от Европейския съюз, "където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2 хил. до 3 хил. евро"

  Ама как лъжат... Само в 5-6 страни на ЕС прагът е под 3000 евро. При това в две от тях - Испания и Франция прагът важи само за местни жители. За останалите е 15 000.
  В други 5-6 страни прагът е 15 000 за всички.
  В повече от 1/3 от страните няма никакви ограничения.

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamada":

  Нямам идея дали посочените от Вас данни са верни или не, защото не съм се интересувал, но не ги оспорвам. Интересно ми е друго - поради каква причина някой би платил каквото и да е в брой, ако не са "семки и бонбонки"? Аз никога нямам повече от 200 лева в джоба! И то, когато ходя по села. В София и 50 лева в брой ми стигат! В кварталната бакалия плащам всяка сметка над 50 лева с карта.

 7. 7 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 536 Весело

  Отчитат дейност, сър!

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamada":

  А и забравих нещо много прясно. Преди десетина дни в една от трите Икеи в Лондон ме накараха да платя с карта две малки бутилки вода. Приемали само карти. Добре че имам и английска карта, че таксата на ОББ вероятно е повече от цената на водата!

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  ... За останалите е 15 000.В други 5-6 страни прагът е 15 000 за всички.В повече от 1/3 от страните няма никакви ограничения.
  —цитат от коментар 5 на tamada

  няма такова нещо.

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  Не беше ли само преди няколко месеца, когато бяха решили да свалят тавана на плащанията в брой на 1000 лв, после на 5 000, и накрая нищо не промениха? И сега пак ще мине време, и пак нищо няма да се променя. А съдебна реформа, а образование? Ей тъй по ГЕРБерски, ден да мине, друг да дойде, оставка ще подадем, и пак ще се оправдаваме че космосът пречи на герберската ракета..

 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":

  Питай тези дето им изгоряха парите в кризата 2008г.
  Има доста хора, които започнаха от нулата, защото имаше фалирали банки.

  После не се чуди защо има хора, които не вярват на банките.

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Това е любопитно!

  Казвате, че търговец е отказал да приеме британска валута във Великобритания?

  Не ми се вярва, много това!

  Даже е много вероятно това да е престъпление, в смисъл валутата е част от суверенитета на една държава, няма как да откажете приемането й!

  Модератора е неадекватен!
 13. 13 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Всеки идиот сдобил се по волята на случайността с власт незабавно иска да наложи пълен контрол над Случайноста. Щото ще му отиде власта.Тези идиоти не са изкл. от правилото.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  колко са ти банковите такси месечно?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Бавно и методично ГЕРБ ни лишава от граждански права, чрез:
  1. премахване на възможността за достъп до съд - приетите промени в ЗООС и предложеното изменение на АПК
  2. Плащане на осигуровки за нещо дето никога няма да получим, т.е. те се третират като данък. Събраните пари се крадат по две направления - за наши хора и за купуване на роми, чрез плащане на социални помощи.
  3. Пълен диктат на администрацията над бизнеса - предложените промени от КФН за облагане на контролираните дружества, та да си увеличат заплатите, колкото в БНБ
  4. Бурна промяна на законите ... вече е невъзможно да следиш какво се е изменило. Справка Закона за ДДС, Закона за движение по пътищата, Кодекса за социално осигуряване, Наказателен кодекс и т.н.

  ГЕРБ се оказаха по-големи душманина народа и от БСП.
  Очаквам нова масова имиграция на дето, който може да работи.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#15] от "ironhorse":

  ++++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#15] от "ironhorse":

  работници вече няма никакви ,никой за никакви пари не се съгласява да работи каквото и да е , лошото е ,че вече и работодателите ,които сме с нормални доходи се чудим как да се махнем от тук ,едно защото банките са крадливи и пари в тях не може да се внесат ,второ ,парите и в къщи са в опасност ,трето , няма никога да може да се пенсионираш с нормална пенсия , и да решиш да инвестираш в някой имот ,ти се натрупват само данъци и проблеми около имота ,което обикновено обезмисля инвестицията и т н .

 18. 18 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Първо, преди няколко години прагът беше 5000 лв. - да не би да нямахме сива икономика. Второ, държавата дава мило и драго да просперират банките. Сега масово ревизират и фирми, които си държат много пари в брой (точно тези много пари са били обложени с корпоративен данък). Нищо че банките не дават никакви лихви по разплащателна сметка. Нищо че банките фалират, а многото пари не са защитени.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lazarus":

  хем ти работят с парите безплатно, хем ти вземат от тях и на практика намаляват когато са по разплащателни сметки.
  Даже вземат още и данък върху лихвите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Весело

  Имам много въпроси към калинките но ще ги запазя за времето когато този закон влезе в сила и прочета точно какво са "измислили" !!!
  Вече има и няколко работещи законни решения за заобикаляне.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тия докога ще ни тероризират???????????
  ОСТАВКА НА ЧОВЕКОПОДОБНИТЕ..............................

 22. 22 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Умряха от глад горките банки, да ги ожалиш чак. Докъде опряха.

 23. 23 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Неутрално

  За тези, които все още имаме сили да се борим:

  1. Доказах в съда, че юрисконсултите на НАП са се явявали по дела с нередовни пълномощни !
  Пълномощните са издадени от изпълнителния директор на НАП с текст да представляват агенцията и него пред съда. Да обаче по данъчни дела се оспорват актове на контролен орган, обикновено директор на ТД на НАП.
  Горното е наказуемо деяние по НК за престъпление против правосъдието.
  Всеки, който открие, че по делото му пълномощното не еиздадено от контролния орган, а от изпълнителния директор, може да поиска съда в едногодишен срок да се възобнови делото, защото е опорочен целият процес.

  Всеки, който желае, може да се консултира първо с адвокат и като му потвърди, да тръгне на дела срещу държавата, най-малкото да си изиска платеният хонорар по загубени дела, защото е неправомерно изискан.

  2. Съгласно текстовете на КСО, НАП нямат изрично пълномощие да събират вноските за ДОО към НОИ.
  За вноските към частните дружества има, за здравните по ЗЗО има, но за пъррвите няма.
  Това води до невалидност на изпълнтелното основание на действията на публичен изпълнител по събиране на осигуровки.

  3. Осигуровките са вид плащане за услуга, а когато услугата не е получена не се дължи и плащане. И съдии и от НАП се изприщват като им кажа, да се дефинира плащането на осигуровки, данък ли са или такса, защото пък има разлика в основанието за начисляване на лихва.

  Крайно време е д абутнем "социалната" държава, защото хора не останаха тук, поради грандиозните грабежи на публични средства, събирани и в нарушение на конституцията.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#23] от "ironhorse":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Редно е да се приеме закон според който всеки търговец да е задължен да приема карти.
  В България сивата икономика ще намалее с ограничаване на кеша.

 26. 26 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":Това е любопитно!Казвате, че търговец е отказал да приеме британска валута във Великобритания?Не ми се вярва, много това!Даже е много вероятно това да е престъпление, в смисъл валутата е част от суверенитета на една държава, няма как да откажете приемането й!
  —цитат от коментар 12 на ivan_


  Ако сумата в брой е прекалено голяма то означава, че клиента може да плаща с фалшиви пари и продавача трябва да внимава, защото той ще е отговорен ако ги е приел.

 27. 27 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 324 Неутрално


  Минахме епохата на бурканите и куфарите с пари.

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":Това е любопитно!Казвате, че търговец е отказал да приеме британска валута във Великобритания?Не ми се вярва, много това!Даже е много вероятно това да е престъпление, в смисъл валутата е част от суверенитета на една държава, няма как да откажете приемането й!
  —цитат от коментар 12 на ivan_


  Не, не казвам това! Има много каси, но на другите имаше опашки, а на тази приемат само карти!

 29. 29 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Интересно ми е друго - поради каква причина някой би платил каквото и да е в брой, ако не са "семки и бонбонки"?
  —цитат от коментар 6 на vassilun

  Би трябвало интересното да ти е друго. Защо банкови експерти, сред които даже Хампарцумян, които имат интерес всичко да минава през банките оспориха тазгодишното предложение за лимит от 1000 лв. И не само го оспори, но даже каза, че лимитите не борят ефективно сивата икономика.
  https://clubz.bg/55631-hamparcumqn_namalqvaneto_na_tavana_na_kesha_e_mnogo_rqzko

  Аз никога нямам повече от 200 лева в джоба! И то, когато ходя по села. В София и 50 лева в брой ми стигат!
  —цитат от коментар 6 на vassilun

  Ама на никой не му дреме колко имаш в джоба си и по какъв начин пазаруваш. Законът няма да касае само теб, а всички. Ясно е, че при лимит от 3000 лв изобщо не става дума за ежедевното пазаруване. Защо трябва да правя банков превод, ако искам да купя нещо примерно от брат си или братовчед си? Защо трябва да плащам на банката, ако искам да дам неголям заем на роднина?

 30. 30 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamada":А и забравих нещо много прясно. Преди десетина дни в една от трите Икеи в Лондон...
  —цитат от коментар 8 на vassilun

  И изобщо не ми давайте примери от Лондон!
  Само преди няколко години в България бяхме свидетели на едновременни удари срещу две големи банки, при които бяха ограничени разплащанията. Тези 3000 или 5000 лв, които се обсъждат са твърде малка резервна сума за подобни случаи.

  Сигурно живеете в някаква идеална България, която прилича на Лондон. Аз живея в добрата стара България, в която от време на време се случват големи издънки и в която обикновеният човек не може да прогнозира финансовото си бъдеще.

 31. 31 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 689 Неутрално

  10000 лева са близо средната годишна заплата за страната. Да не кажа, че на някои места това е заплатата за 2 години. 15000 евро, колкото се твърди, че е във Франция са може би 6 месеца средната заплата. Затова бих казал 5000 лева за България е съвсем в реда на нещата. Това че ще затруднят малко ремонтите, разни реклами и продажбата на коли втора ръка не е болка за умиране.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK