БНБ съветва при проблем с банката си клиентът да се оплаче първо на самата нея

Българска народна банка публикува наръчник с полезна информация за основните характеристики на предлаганите сметки, депозити, карти и кредитни продукти, която е насочена към физическите лица – потребители на различни финансови продукти и услуги.

© Цветелина Белутова, Капитал

Българска народна банка публикува наръчник с полезна информация за основните характеристики на предлаганите сметки, депозити, карти и кредитни продукти, която е насочена към физическите лица – потребители на различни финансови продукти и услуги.Когато клиент на банка или друга финансова институция смята, че интересите му са засегнати - например лихвата му е изчислена неправилно или са му начислени неясни такси, той трябва да изясни проблема първо с обслужващата си банка или доставчика на услугата. Този съвет отправя Българската народна банка (БНБ) в наръчник за финансовите продукти и услуги, насочен към крайните потребители.


Документът е публикуван на сайта на БНБ и освен основна информация за видовете платежни услуги съдържа и съвети как потребителите да се предпазят от измами и да защитават интересите си. (Пълният текст е достъпен тук).


Банките са много чувствителни към доверието на клиентите си, поради което се стремят да разгледат и своевременно да разрешат възникналите спорове и случаи на неудовлетвореност. Затова и най-бързият и лесен начин за уреждане на проблема е жалба до самата нея, съветва БНБ. Това може да става например, ако потребителят установи трансакции, които смята за неправомерни, има съмнение, че не се начислява уговорената лихва по депозит, неоснователно се иска по-висока лихва по кредит или среща затруднения при обслужване на кредит.
В писмото до банката/финансовата институция трябва да се предостави подробна информация за възникналия проблем, както и подробни идентификационни данни – име, ЕГН, номер на банкова сметка, номер на договора за кредит/депозит и др. Ако е необходимо, към писмото може да се приложат копия на документи. Клиентът трябва да се увери, че писмото му е заведено с входящ номер, и да се информира в какъв срок ще получи отговор, препоръчва БНБ.


Кредиторът, съответно кредитният посредник, е длъжен да се произнесе и да уведоми писмено потребителя за решението си по всяко постъпило възражение в 30-дневен срок. Срокът за уведомление на клиента при жалби по платежни спорове е 14 дни.


Когато доставчикът на платежни услуги не се произнесе в предвидения от закона срок и когато решението му не удовлетворява клиента, спорът може да бъде отнесен към помирителна комисия към Комисията за защита на потребителите. Помирителното производство е безплатно и бързо - до 2 месеца след подаването на всички документи. То не изключва възможността за защита в съда.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9374 Неутрално

  Да бе да, хем имаш проблем с банката, хем първо на нея да докладваш и ще те чуе та няма как.

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  Когато клиента се конфронтира с банката няма шанс тя да му "помогне", затова задължително трябва да се търси друга институция.

 3. 3 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Щом става въпрос за България, при проблем с която и да е институция, най-добре е да се оплачете на арменския поп.

 4. 4 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 748 Весело

  Големи дървени философи сте.
  Проблем с банката може да възникне в 2 случая - некомпетентен служител прави глупост или някой му нарежда да цака клиентите, които не са се усетили.
  И в двата случая ако се оплачеш на по високо ниво случая се компенсира и потулва.
  Особенно ако напишеш в жалбата "при незадоволително за мен решение ще отнеса въпроса към компетентния орган".
  Има и трети случай - да не си запознат с условията си, да се разписваш като селски кмет и после да ревеш по форумите.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 5. 5 Профил на Сидо
  Сидо
  Рейтинг: 507 Гневно

  До коментар [#4] от "Daniboy":

  Колко пъти си се оплаквал в банка?
  Ще ти свършат работа, ама друг път....

  Сидо
 6. 6 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Оплакване в самата банка, Помирителна комисия към КЗП, съд. А къде е мястото на регулатора БНБ? Може би, понеже са много заети и нископлатени, не искат да обръщат внимание на тези, от името и за сметка на които получават заплатите си?

 7. 7 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 748 Весело

  До коментар [#5] от "Сидо":

  Поне два пъти. Когато служителка се опитва да ми натресе допълнителен продукт /кредитна карта и застраховка/ към договорен вече кредит. И двата пъти даже не писах жалба. Първия път връхлетях веднага при шефа на клона, втория път го нямаше и си уговорих среща. И двата случая резултата беше един и същ:
  - Не сме се уговаряли така!
  - Извинявайте, станала е грешка.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7869 Неутрално

  Или най-добре на арменския поп.

 9. 9 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Еми много ясно, че ще се оплаква човек първо на банката. Така Ганьо белким почне да гласува и с парите си, а не само с гъза си на избори. Има нормални банки - досадни, тромави, скъпи и пр., ама не те крадат, а има и от другите. Ганьо да внимава коя банка си избира.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  По-добре да се оплаче на арменския поп.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK