Данъчните не намериха в касите на фирмите парите, които би трябвало да са там

Данъчните не намериха в касите на фирмите парите, които би трябвало да са там

© Надежда Чипева, КапиталСлучаите на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични, стават все повече в хода на започналите преди 2 седмици 550 проверки на Национална агенция за приходите (НАП).


Данните от счетоводните баланси на хиляди юридически лица сочат, че имат голяма сума пари в брой.


Инспекторите на НАП проверяват дали търговските дружества и нестопанските организации са извършили скрито разпределение на печалба. Според данните, които сами са подали в НАП, 1289 от фирмите имат в касите си по над 1 млн. лв. в брой. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лв.
До края на септември фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалба, имат възможност законно да подадат коригиращи декларации за 2016 г., съветват данъчните и предупреждават, че в началото на октомври компаниите нарушители ще бъдат подложени на нови проверки и ревизии.


Проверките на НАП потвърждават, че в масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и други подобни.


Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв. Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Счетитата масово спят и не оправят касите овреме, а като се натрупат големи суми - фирмаджиите нямат пари за 5% данък дивидент и така.....

  [email protected]
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  "Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години..."

  Събщение, от което сърдечния ритъм се ускорява...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Скритото разпределение на дивидент е национален спорт у нас, нищо че данък дивидент е нищожен.
  Също така масово е явлението съответната фирма да има разходи, но да няма приходи с които да финансира тези разходи - мисля счетоводителите го наричаха това синя каса. От време на време собственика прави т.нар. вноски на съдружник, обаче ако го метнат данъчните с ревизия на физическо лице ще се окаже, че той няма съответния доход, за да направи тези вноски в съответния размер. Сега при тази кампанийка бая приходи ще се съберат, но тези неща трябва да са перманентни, за да има ефект. Лошото е, че такива като дебелян и правешкия няма кой да ги пипне и това развращава всички.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Счетитата масово спят и не оправят касите овреме, а като се натрупат големи суми - фирмаджиите нямат пари за 5% данък дивидент и така.....
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  парите за суджуци/подкупи как могат да бъдат оправени навреме .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Fifa
  Fifa
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Колкото повече контрол има, толкова повече фирми ще излязат на светло и ще са стриктни с плащанията на данъци.

  Не отлагай нищо за утре, ако можеш да го отложиш за вдругиден.Марк Твен
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Весело

  До коментар [#5] от "Fifa":

  Колкото повече контрол има, толкова повече фирми ще затворят!
  И после на босия - цървулите!

  [email protected]
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fifa":

  Така е.

 8. 8 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В България данъците са ниски и въпреки това е голяма гордост да ги укриваш.

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Мно-о-о-о-го си далече от истината...! :)
  Счетоводителят на фирмата, какво трябва да направи според теб? Да носи фактури, за плащания в брой, че да оправя касовата наличност на собственика на фирмата...?! :)

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  До коментар [#9] от "tww09306483":

  Счетоводителят на фирмата според мен трябва да води счетоводството на фирмата и ако получи червена каса или пълна каса, своевременно да вдига гюрултия на собствениците, а не да дреме и да отлага за после - евентуално за друг път!
  Според тебе не е ли така!?

  [email protected]
 11. 11 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  На грешно място ги търсят. Това са парите дадени за рушвети и подкупи. Да ги потърсят в сметките на политици и държавни служители.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 12. 12 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  В България данъците са ниски и въпреки това е голяма гордост да ги укриваш.
  —цитат от коментар 8 на brainless


  Кой точно данък е нисък и в сравнение с кого са ни ниски? Отделно има и престъпно начисляване на данък, върху данък. На пример облагането на акцизите с ДДС.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  До коментар [#8] от "brainless":

  Я пак ама по-конкретно :
  ''В България данъците са ниски ...''????

  [email protected]
 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#3] от "меншевик":

  Счетоводството в БГ е някаква безумна далавера. Вчера ме открехнаха на някаква нероятно сложна схема за спестяване на част от ДДС при покупка на имот. И на моя въпрос "какво печелим" отговора беше "не много ама все е нещо." Та в този ред мисли подозирам че тия далавери се въртят по навик и просто за спорта и нямат особен икономически смисъл.

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#12] от "Георги":

  ДДС е 20%, на доста места в европа е по-висок. На доста и е различен за различните стоки така че става още по-тегаво. ДОД е 10% флет, в европа достига до 70% ( Франция), в САЩ до 37 отделно има отстъопкиз а семейство и т.н. Акцизите са на долния край на европейската скала, данък дивидент е 0%. И затова преразпределението през бюджета е под 40% а в европа е повече.

 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  То беше ясно, че няма ди нямерят

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Тръгвате по пътя на парите и стигате до субекта, който ви трябва. Ако искате де или по-точно ако иска този който ви праща на проверка. То зависи и защо ви праща?

 18. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Част от тази "каса" идва и от по-ниските заплати, върху, които осигуряват служителите си и плащат съответните данъци

 19. 19 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 463 Неутрално

  ... очевидно касови наличности от порядъка на 1 млн. лева не е нещо нормално. Но също така бизнес модела на немалко фирми предполага плащания в брой. Освен това масите си мислят, че парите трябва да са в "касата" - отива данъчния, казва "Горе ръцете! Парите или живота" и хоп, носят ми едни чували с пари. Да, ама не ;-) Съхранението на такива суми е подчинено на определени "правила - системи за сигурност". Парите може да са "на отговорно пазене", каси, сейфове, депозитни кутии и други такива мити-немити работи... нещата не са толкова прости. Обаче кьорфишека е ;-)

 20. 20 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#12] от "Георги":ДДС е 20%, на доста места в европа е по-висок. На доста и е различен за различните стоки така че става още по-тегаво. ДОД е 10% флет, в европа достига до 70% ( Франция), в САЩ до 37 отделно има отстъопкиз а семейство и т.н. Акцизите са на долния край на европейската скала, данък дивидент е 0%. И затова преразпределението през бюджета е под 40% а в европа е повече.
  —цитат от коментар 15 на m17


  ОК, като са ни толкова ниски данъците, защо примерно Люкойл плаща 0 /нула/ лева?
  За ДДС-то е много спорно че ни е по-ниско, защото е еднакво за всичи стоки. Във всички други страни, в които съм си поглеждал касова бележка от магазина, ДДС-то е различно за различните групи стоки и като цяло излиза много по-ниско от в България. Апартаменти и автомобили не съм купувал и не знам за тях как е, но хранителните стоки и дрехи в повечето страни от ЕС са осезаемо по-евтини. А Франция е нарицателно, за ужасяваща данъчна система и за това повечето средни и големи фирми работещи там си изнесоха регистрациите в страни с по-нормално данъчно облагане. Добрият модел за свободна икономика и данъчно облагане в ЕС е Великобритания, а не Франция.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 21. 21 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#19] от "who cares":

  Е не е точно така - проверява се физическа наличност на парите - ако са в сметка - показваш актуално извлечение. Ако са под дюшека, в банков сейф или в касата на дружеството - вадиш ги и данъчния брои.
  Сега теоретично може един милион да бъде показан днес в тази фирма, утре в друга, други ден в трета и така примерно 20 фирми да покажат един и същи милион на данъчните последователно. Ако влязат едновременно пак е тегаво или пък влязат повторно след малък интервал от време. :) Но Бай Андрешко е вери креативна личност, както е добре известно.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 22. 22 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 511 Любопитно

  До коментар [#21] от "меншевик":

  Те затуй банкнотите имат серийни номера. Но не ги знам данъчните описват ли преброените пари...

 23. 23 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 463 Неутрално

  ... очевидно, не е точно така- парите от баланса, плюс оборота по каса от обектите до момента, минус служебни разчети и т.н... кьорфишек си е ;-)

 24. 24 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#22] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Ба, да не са луди. :)

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 25. 25 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 729 Неутрално

  То и за Бузлуджа и за Копринка трябват пари.

 26. 26 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#23] от "who cares":

  Това важи за търговията на дребно, но там пък по обектите има касови книги, които описват началното и крайното положение, така че може да се хване ако решат да ровят.
  Но често срещано явление е при строителните компании например да имат яки пари в брой счетоводно, ама парите ги нема физически, за сметка на автопарк на собственика подобен на този на шефа на германските индустриалци примерно.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  До коментар [#15] от "m17":

  Кой ви каза, че данък дивидент е 0% ???
  Не е 0 ами е 5 !

  [email protected]
 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Червена каса, трудно се получава, ама това е една друга работа...! :)
  Счетоводителя, може да предупреди собственика или директора, ама само до там...! Отговорността я носи друг. Счетоводителя работи с документи, които му донесат. :)

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Сега при тази кампанийка бая приходи ще се съберат,

  До коментар [#3] от "меншевик":

  Ха-ха,
  Баси - това е вица на деня.
  Ще съберат, ама друг път.
  Никой не е луд да дава пари на такава държава.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 30. 30 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 710 Неутрално

  В България данъците са ниски и въпреки това е голяма гордост да ги укриваш.
  —цитат от коментар 8 на brainless


  Я сметнете на 100 изработени лева колко данъци, осигуровки, и пр. плащате и тогава коментирайте колко са ниски. И не пропускайте да сложите 20%ДДС върху всеки 1лв похарчен за стока(хляб, мляко, лекарства, дрехи, да не говорим за транспорт и др.), дето купувате с малкото останали пари.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  До коментар [#28] от "tww09306483":

  Аз знам че е една друга работа и затова съм писал :червена каса или пълна каса!!!
  Изнам на кого е отговорността, ама знам и колко заспали счетитата има ...

  [email protected]
 32. 32 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Тук яко пишат лица, които цял живот са били на заплата. Я на тролска, я на държавна.
  Гледната точка е различна, ама няма как да го разберат, щото 'на чужд гръб и 100 тояги..'
  И още нещо..
  Тези данъчни проверки ЩЯХА да изглеждат нормално, ако аршинът беше еднакъв за всички .
  Сега изглежда да е рекет.
  Има крещящо разминаване между доходите и собствеността на съдии, прокурори, държавни чиновници, политици и т.н., но там има 'омерта'.

 33. 33 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Работата на счетитата не включва измисляне на решения - докато плащат на главни счетоводители заплати като на редови служител в отдел Продажби ще е така.

  Пълно е с обяви в джобса за Главен счетоводител за 1500 бруто.

  Труда им не се смята за важен за дейността на фирмата, никой не им иска никаква информация за бизнес анализ, защото така или иначе цифрите в счетоводството нямат общо с реалността.

 34. 34 Профил на Lubomir Toshev
  Lubomir Toshev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Редно е фирмите да си плащат данъците. Ако не ги кефи да си направят лоби да си сменят законите. При нас ДОД е нисък, корп данък е 10%, дивидент 5%. В Дания ДОД достига до 62%, ДДС 25%, корп данък от 22 до 27%, дивидент от 22 до 27%. Така че при нас е цвете, остава фирмите да си плащат и да не дават под масата на политици! Това което е несправедливо у нас е че ДОД и осигуровките са общо 39% и няма по ниски ставки за суми под 1200лв и има много работещи бедни!

 35. 35 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  В България данъците са ниски .
  —цитат от коментар 8 на brainless

  Дали данъците са "ниски", но данъчната тежест е висока, личи от средствата преразпределяни (разходна част) на бюджета. А тя сочи, че % от БВП, който се харчи през държавния бюджет е...висок. Причини много, но ефектът е отрицателен за по-дребния бизнес и хората с по-ниски доходи. Положителен е за хора, получаващи доходи през бюджета и големите фирми.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 36. 36 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#32] от "ali_ibn_isa":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 37. 37 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 295 Разстроено

  До коментар [#32] от "ali_ibn_isa":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  На 1000 лв чисти пари дето взема работника още 500 отиват към държавата. Това ако са ниски данъци здраве му кажи.

  Част от тези пари най-вероятно отиват и за заплати под масата.

  А осигуровките са вид данък. Даваш едни пари на държавата, ама нито знаеш кога, нито колко ще ти е пенсията. Демек знаеш колко даваш, ама не знаеш кога и колко ще получиш.


 39. 39 Профил на Кирил Вълчев
  Кирил Вълчев
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#8] от "brainless":

  След като данъците в България са толкова ниски защо няма опашка от чакащи да инвестират тука ? Наскоро разбрах отговора. Освен за данъци, държавата събира пари и за такси, които са съизмерими с 10-те процента данък печалба.

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#15] от "m17":

  Редно е, когато се говори по тази тема да не се говори само за данъци, а за цялата данъчно-осигурителна тежест. Тогава нещата при нас от розови, започват да изглеждат доста нелицеприятни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Скритото разпределение на дивидент е национален спорт у нас, нищо че данък дивидент е нищожен. Също така масово е явлението съответната фирма да има разходи, но да няма приходи с които да финансира тези разходи - мисля счетоводителите го наричаха това синя каса. От време на време собственика прави т.нар. вноски на съдружник, обаче ако го метнат данъчните с ревизия на физическо лице ще се окаже, че той няма съответния доход, за да направи тези вноски в съответния размер. Сега при тази кампанийка бая приходи ще се съберат, но тези неща трябва да са перманентни, за да има ефект. Лошото е, че такива като дебелян и правешкия няма кой да ги пипне и това развращава всички.
  —цитат от коментар 3 на меншевик


  Не е синя, а червена (касови разходи, без насрещен приход на каса, и сметка каса светка в червено). Ако се намери с някоя фирма със синя каса (счетоводно по касата би трябвало да има нещо, а всъщност като налично няма нищо), двете фирми могат да се "оправят" взаимно. Любов докато смъртта ги раздели :)
  Трудното е да се намерят.

  Every cradle is a grave.
 42. 42 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "brainless":
  Някои са ниски, други - доста високи.
  Тези, които всички плащаме без изключение, като ДДС и общата осигурителна тежест, далеч не са ниски!
  Данък печалба + дивидент - 10 + 5 са сравнително ниски. Но дяволът се крие в детайлите!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Парите за рекета документират ли се?

 44. 44 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Мно-о-о-о-го си далече от истината...! :)Счетоводителят на фирмата, какво трябва да направи според теб? Да носи фактури, за плащания в брой, че да оправя касовата наличност на собственика на фирмата...?! :)
  —цитат от коментар 9 на tww09306483  Счетоводителят може да сигнализира собственика за проблема и да го съветва да се върне съответната сума по сметката на фирмата.

 45. 45 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#44] от "razor":

  100% от счетоводителите го правят.
  90% от собствениците/баровците викат - глей да ги опраиш и продължават да вземат за каквото и когато им кефне.


 46. 46 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#15] от "m17":

  Този медал има и обратна страна.
  В Европа си плащаш данъците и след това никъде нищо не плащаш.
  Във България плащаш данъците и след това в училището плащаш защото нямало пари за шкафчета, в болницата плащаш защото..., а да не говорим например в какво състояние са нашите пътища са сметка на тези в чужбина.

  Отделно от областен град до столица мога да ис избирам личен автомобил, автобус, скоростен влак, самолет има изградена и подържана инфраструктура ...

  Модератора е неадекватен!
 47. 47 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Колеги, истината е много по-прозаична. Просто това са парите, платени за рушвети и съответно осчетоводени като касова наличност, която реално не е налична :-) Скрити дивиденти, лични разходи и т.н. са много малък процент. Ако се доберете до имената на проверяваните фирми, ще установите, че сто процента от тях усвояват държавни, общински или евро пари и са в сферата на строителството, доставки на техника, храни и т.н.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#46] от "ivan_":

  На теория сте прав но на практика въпросното "имане" е следствие на добре организирано общество което е натрупвало благосъстояние десетилетия. За нашето назадничаво общество ниското преразределение през бюджета е абсолютна необходимост за да може да се научим да ползваме ефективно парите. Само си спомнете преди въвеждане на плоския данък - да си спомняте да е имало достатъчно пари за училищата или за медицина или за пътища ?.

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#20] от "Георги":

  Престанете с тия глупости за Лукойл. Разберете че НЯМА фирма на този свят която да плаща данък печалба. Това е безумен данък, останал за кефа на пенсионерите които нямат грам идея от икономика. Всички данъчни постъпления в една държава идват от облагане на ГРАЖДАНИТЕ, основно чрез косвени данъци - ДДС и акцизи. И затова няма никакво значение дали Лукойл работи на СЧЕТОВОДНА загуба или не. Единственото важно е всеки литър гориво да се обложи с ДДС и акциз.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#47] от "The.Teacher":

  Което си е супер нагло - спечелили са големите пари от далаверата и се циганят за данък дивидент върху сумите за рушвета. И не знам на какво се надяват - да ги прекарат пре менте фактури съгурно.

 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#20] от "Георги":

  А специално диференцираното ДДС е ужасно опасно за България. Не случайно беше въведена една ставка ( с изключение на туризма), за да може да се обуздае масовата далавера. Ако отново се въведе различна ставка за книги или храни можете да бъдете сигурен че ще се окаже че цяла българия само яде и чете и грам нищо друго не прави. Отделно има доста примери че нивото на ДДС не влияе толкова пряко върху крайните ценит. Класическия пример са детските дрехи във Франция и Германия. В германия са на 20% ДДС докато във франция са на 10%. И както се досещате, цените им са много близки, далеч по-близки от 10% разлика. Простия закон за търсенето и предлагането.

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#27] от "karabastun":

  Обърках го с данъка върху капиталовата печалба който е 0.

 53. 53 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Счетитата масово спят и не оправят касите овреме, а като се натрупат големи суми - фирмаджиите нямат пари за 5% данък дивидент и така.....
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Следващият "SELECT" ще е за огромни по стойност складови наличности, ама пак счетито ли ще е виновно, че не се издават приходни фактури и фискални бонове. Защото никой не иска да плаща повече от 100 лева ДДС., нали? Не счетитата са виновни, а псевдо бизнесмените с коли премиум втора употреба, и без грам интелигентност и образование.

 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  секи 4ти км

  Срам, защо?
  Намериха обяснение:
  "Отчетът за разходи погълна целото време".

  "Данъчните не намериха в касите на фирмите
  парите, които би трябвало да са там"

 55. 55 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Тия пари не са просто от неразпределена печалба, а от купено и продадено без фактура. В България е масова практика да се предлагат отстъпки ако не се иска документ. Ако някой се беше сетил да предвиди облекчена бумащина и патентен данък за малки фирми и една идея по-висок оборот за задължителна регистрация по ДДС щеше да е друго.

 56. 56 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Тия пари не са просто от неразпределена печалба, а от купено и продадено без фактура. В България е масова практика да се предлагат отстъпки ако не се иска документ. Ако някой се беше сетил да предвиди облекчена бумащина и патентен данък за малки фирми и една идея по-висок оборот за задължителна регистрация по ДДС щеше да е друго.

 57. 57 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Тия пари не са просто от неразпределена печалба, а от купено и продадено без фактура. В България е масова практика да се предлагат отстъпки ако не се иска документ. Ако някой се беше сетил да предвиди облекчена бумащина и патентен данък за малки фирми и една идея по-висок оборот за задължителна регистрация по ДДС щеше да е друго.

 58. 58 Профил на ditter
  ditter
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва да се гледа на явлението комплексно.
  Собствениците искат да си харчат парите, без да плащат данъци. Счетоводителите, едни от некадърност, поради липса на регулация в професията, други от конформизъм , за да угодят на шефа, а трети и от двете, допускаха години на ред да се трупат тези нереални касови наличности в балансите. Одиторите и те заверяваваха отчетите с огромните каси без резерви, без да го пишат в докладите си, само и само да си вземат хонорарите. И сега всички реват и се правят на ощипани.
  Виновни са и НАП, че търпяха години на ред това безобразие Дори и сега пак тръгват по пътя на поканите, молбите заплахите с мейли: коригирайте си декларациите, разпределете дивиденти, вместо директно да започнат ревизионни производства на фирмите с касова наличност над 1 млн, те почват с изнудвания и пазарлъци. Това се нарича институционално безсилие.

 59. 59 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#55] от "Batezuzi":

  Ами предложиха го. 250000 оборот за задължителна регистрация.
  Само че предложителите са извън парламента защото или бяхме за гъби или избирахме "по-малкото зло" и защото "той поне прави"...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK