Стоян Мавродиев е избран за директор на държавната Българска банка за развитие

Стоян Мавродиев е избран за директор на държавната Българска банка за развитие

© Георги КожухаровБившият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев е избран за директор на държавната Българска банка за развитие (ББР), като от назначението го дели само одобрението на БНБ. Заедно с него за член на управителния съвет е предложен и Румен Митров - бивш негов лоялен служител в комисията, съобщава "Капитал". Ако бъдат избрани, двамата ще имат практически пълен контрол над оперативните решения в институцията с 2.2 млрд. лв. активи, уточнява изданието.


Според публикация на "Банкеръ", потвърдена и от два източника на "Капитал", номинацията на Мавродиев за изпълнителен директор на институцията вече е изпратена от надзорния й съвет в БНБ за одобрение, каквото е необходимо по закон.


Шестгодишният мандат на Стоян Мавродиев начело на Комисията за финансов надзор (КФН) не блести с друго освен с произведените скандали. Въпреки високата самооценка на експредседателя на регулатора преди малко над година той освободи поста след безпрецедентно остра критика от Брюксел, припомня "Капитал".
Месеци след смяната му всички участници на капиталовия пазар се обединиха под стратегия за възраждането му, а оценката на няколко заместници на Мавродиев, напуснали след публични конфликти, е, че той планомерно и методично е превърнал комисията в свое ЕТ. Сега този стил на завладяване е на път да се пренесе в държавната Българска банка за развитие (ББР), която през юли бе прехвърлена от финансовото към икономическото министерство, отбелязва "Капитал".


Освен Мавродиев за изпълнителен директор е предложен и един от най-доверените му хора в КФН - Румен Митров. Той беше директор "Координация, анализ и политика на регулаторната и надзорната дейност" (КАПРНД) - една от специално създадените с промени в правилника на комисията дирекции, чрез които бяха ефективно иззети правомощия от заместник-председателите.


По устав ББР се представлява само съвместно от двама изпълнителни директори (от общо максимум трима), което означава, че ако Мавродиев и близкият му Митров заемат тези постове, те ще имат практически пълен контрол над оперативните решения в институцията с 2.2 млрд. лв. активи към средата на годината. И двамата нямат банкерски опит и досега няма яснота (освен спекулациите за лобиране и лансиране през "Обединени патриоти") за това как се е стигнало до техните номинации и кои техни качества са надделели.


Според информация на "Капитал" за членове на управителния съвет на ББР са избрани трима души. Освен двамата бивши надзорници другото ново име е Николай Димитров, който е началник на управление "Корпоративно банкиране" в банката. Те ще заменят двама от настоящите изпълнителни директори на ББР - Билян Балев и Ангел Геков, като поста си ще запази само третият Илия Кирчев. Така управителният съвет на банката ще има четирима членове, от които по устав само трима могат да бъдат изпълнителни директори.


Също така по устава на банката членовете на управителния съвет се избират от надзорния й съвет, като не е нужно да се свиква общо събрание на акционерите - освен държавата символичен миноритарен дял има и Банка ДСК. Така чисто формално кандидатурите са внесени в БНБ от тричленния надзорен съвет на ББР. В него влизат бившия зам.-министър на финансите Атанас Кацарчев, който заемаше поста по времето на Милен Велчев, и настоящите зам.-министри на финансите Кирил Ананиев и на икономиката Лъчезар Борисов. Досега промените не са обявени и министърът на икономиката Емил Караниколов като принципал на ББР не отговори на въпросите на "Капитал" откъде идват номинациите, какво налага смяната и притесняват ли го близостта и общото кариерно минало в КФН на Мавродиев и Митров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK