Ивайло Пенчев: България да се отвори за работници мераклии, които не смучат помощи

Ивайло Пенчев: България да се отвори за работници мераклии, които не смучат помощи

© Анелия НиколоваНаскоро производителят на катерачни стени "Уолтопия" обяви, че заради завишените разходи за труд и затегнатите регулации се налага да повиши цените на всички продукти и услуги с 15% от 19 септември. Посоченият мотив беше, че това се налага заради повишените разходи за труд през последните години и затегнатите регулации в ЕС, които увеличават тежестите върху бизнеса.


В отговор на въпроси на "Дневник" създателят на "Уолтопия" Ивайло Пенчев обясни, че заплатите, които плаща компанията, са се повишили повече от два пъти за последните 5 години, натискът от институции, включително и в България, се е засилил, а самият той за пръв път се замисля дали да не си премести бизнеса другаде.


Трябват мераклии, които да не смучат помощи


"Причината е развитието на българската икономика, съпроводено с продължаващо изтичане на качествени хора към държави, в които се плаща още по-добре. Това е нормален пазарен процес", посочва той.
Според него "по-мъдрите държави" отварят пазара си за конкурентни работници от "по-глупави" страни, а България все още е плаха в това.


Добре би било да пускаме в страната лесно инженери, архитекти, програмисти, монтажници, заварчици и всякакви други мераклии да работят, а не да живеят от помощи, казва Пенчев.


"Погледнете какво прави Америка с програмата за студентски бригади например - десетки хиляди свестни младежи от цял свят отиват да работят евтино там. Пътуват, изкарват повече пари отколкото в собствените си страни, щастливи са и заобичват Америка. Вижте Англия, Белгия, Холандия, Германия и къде ли още не - тези страни привличат огромен процент от качествените образовани и необразовани хора. Това е прекрасно за тези страни и тези хора - те вдигат качеството си на живот. Това е свободата. Работиш там, където ти плащат най-много", илюстрира той.


Според него е добре и България да се възползва от тази свобода и да приема работници от всички страни, готови да работят, а не да "смучат помощи". Мнението му е, че в краткосрочен и средносрочен план това е единствен шанс за растеж на икономиката ни.

Докато това не се случи, цената на труда ще расте, а качеството на работната сила ще пада. Живеем във време на категоричен недостиг на качествени работници във всяка сфера. По тази причина ръстът на заплатите надхвърля в пъти ръста на производителността на труда. Това е лош знак за всяка икономика, анализира още бизнесменът.


"Трябва свежа кръв от мотивирани работници, готови да работят за по-смотани фирми от "Мерцедес", "Боинг" и прочее бизнеси с многогодишна история, висока производителност и ефективна култура. Защото повечето фирми в България са още млади и неопитни. Тези работници ще дойдат от места, които са още по-смотани от България. Украйна, Сърбия, Русия, Индия, Пакистан, Филипините и т.н. Да вземем да ги поканим", призовава той.


Замислям се да си преместя бизнеса


Регулациите, свързани с надигащия се протекционизъм, навсякъде усложняват бизнес средата. Европейският съюз сякаш е лидер на бюрократичния свят, коментира още Пенчев по въпроса за това как регулациите вдигат цените на продуктите и услугите.


Всеки българин може да отиде да работи където си поиска в Европа, но ако българска фирма трябва да командирова работници във Франция например, й разказват играта от процедури, проверки, скрити и явни пречки, казва той. И дава пример - налагат на българската фирма задължението да плаща непазарно високи заплати на командированите работници, за да обезсмислят командироването.


"Във Франция например за нас е по-евтино да работим с местни монтажници, въпреки че са по-неефективни и неопитни от българските. Бюрократичните пречки само се увеличават, допълва той. "Френският директор Макарон наскоро мина оттук, за да договаря още пречки за българския бизнес при работата му във Франция", заключава Пенчев.


Френският президент Еманюел Макрон беше на посещение в България в края на август, когато поиска подкрепа за предлаганите от него промени тъкмо при командироването на работници.


Създателят и директор на "Уолтопия" посочва, че се увеличава и местният институционален натиск. Разказва, че през 2016 г. компанията е била обект на над 50 проверки. "Нищо лошо не са открили - освен една кандидат-измама за 40 стотинки, ама представяте ли си колко хора трябва да работят само по тези 50 проверки годишно!?", пита риторично Пенчев.

"Та така... качват ни се разходите за заплати и ние на свой ред трябва да качим цените.
Това би следвало да направи всички прогресивни либерали щастливи - в крайна сметка с тези по-високи цени ние правим работниците си по-доволни. Клиентите - не съвсем, но да се надяваме че поне тази част от клиентите ни, които са прогресивни либерали, ще изберат да са доволни по идеологически причини, въпреки че плащат по-скъпо. Тези, които са класически либерали или консерватори, ще разберат естествените пазарни сили, които са причина за повишението, и ще започнат да се оглеждат за доставчици от държави, в които заплатите и регулациите са по-ниски.
Аз пък за пръв път се замислям сериозно над това да релокирам част от бизнеса си или да променя местната среда", посочва Пенчев.


През тази година той влезе в открита битка с действията на Комисията за финансов надзор, която започна да го проверя заради платформата "Окшънайз" и констатира няколко нарушения. Малко преди това упрекна ръководството на "София тех парк", че се е провалило, а ресорният министър го смени.

Ключови думи към статията:

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  Ми тя България е отворена за работници мераклии от 28 еевропейски държави, ама гледам, че нашите работодатели се натискат за такива от страни извън ЕС - като Украйна, например !?
  Що ли ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Весело

  Тоя пак се е извъкал...Дай,Българин.....

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3569 Разстроено

  Г-н Пенчев,ама българските "предприемачи"не желаят да плащат нормални заплати!!!!За тях е важна далаверата...а не качествената работна ръка!!!В България няма как да дойде чужда работна ръка докато измислени бизнесмени получили всичко наготово,ръководят бизнеса!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  Много тежък за разрешаване проблем, двустранен

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Никакво отваряне докато заплатите не станат поне двойни! Стига с тия андрешковски номера!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  То си е казано от Пенчев, при това по любимия ми политически некоректен начин. Един политик, хеле пък такъв на власт, не може никога да каже "смотани" и "глупави" държави, щото ще го разпнат с дипломатически ноти.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  "Във Франция, например, за нас е по-евтино да работим с местни монтажници, въпреки, че са по-неефективни и неопитни от българските. Бюрократичните пречки само се увеличават, допълва той. "

  Аз ли не мога да разбера, какво точно ни казва, или самият той си противоречи.

  Що се отнася до украински работници мой колега (самият той с украинска жилка), който беше на почивка това лято в Приморско сподели, че е било пълно с украински сервитьори и друг обслужващ персонал. Разговарял е с една жена, която казала, че получава 340 лв на месец +храна+квартира, което било много по-добре от Украйна.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 387 Неутрално

  "Пътуват, изкарват повече пари отколкото в собствените си страни, щастливи са и заобичват Америка."
  За Амерока е ясно, но за България това е неприложимо. Защото нашите пищмян капиталисти искат само да вземат. а не да дават. Ако имат възможност. биха използвали труда на хората и абсолютно безплатно, като при робите. Така че този господин да не обяснява как Америка привлича работници, да се бръкне по-дълбоко за заплати, защото нашенският предприемач е един използвач и нищо друго.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Ясно, Пенчев ще премести бизнеса в Украйна или Виетнам :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "Украйна, Сърбия, Русия, Индия, Пакистан, Филипините "
  Русия и Пакистан, в никакъв случай. Едните само гледат кого да окупират, а другите са мюсюлмани, имаме си достатъчно.От всички, най-приемливи са украинците, но и те предпочитат да отидат в Полша.

 11. 11 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Абе я си премествай "бизнеса" в Ботсвана, и не давай акъл за трудовия пазар в България! Видял два лева и станал специалист по трудов пазар!
  Иска да му работят маймуни, без всякакви мерки за безопасност, ако може без пари.
  Ама те затова го глобиха в Англия маса пари. Тя Европата не е за всеки! Трябва да си дорасъл, за да си Европеец, бастун!
  Проблемът с българските кадри може да се реши лесбо - образование, обвързано с и финансирано от бизнеса, и адекватно заплащане, за да не бягат добрите кадри в по-добрите конкурентни фирми на запад.
  Ако това бълфарският бизнес не го проумее, ще си внася еаботници от Украйна, Молдова, Бурунди, и най-вече - Афганистан, Либия, Судан и т.н. А после ще почнат да живеят в квартали-крепости, до които развилнелите се "работници" няма да могат да ги докопат.
  Ама наистина понякога се чудя как такива тъпи хора успяват да направят нещо в бизнеса?!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 12. 12 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":"Във Франция, например, за нас е по-евтино да работим с местни монтажници, въпреки, че са по-неефективни и неопитни от българските. Бюрократичните пречки само се увеличават, допълва той. "Аз ли не мога да разбера, какво точно ни казва, или самият той си противоречи.
  —цитат от коментар 7 на Минас Бахдасарян


  Казва, че заплатите на българските работници би трябвало да бъдат по-високи от френските. Друго се е опитал да каже, ама това му се е получило. Като стопли, ще допълни: "Да се _ _ _ у устата шашова!"

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#10] от "Роси":

  Не знам защо реши, че "предпочитат да отидат в Полша". Някакви данни ли имаш?
  Езиковата бариера за украинци в България е много по-ниска, отколкото в Полша.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Мутрире в последните 30 години даваха смешни заплати и със това успяха да убият/изгонят средната класа на България.
  Е сега ще дават високи заплати на родните цигани или на африканци (защото други не останаха) и пак няма да имат качествена работна ръка.
  Това ще им е много болезнен урок, който ще помнят дълго.....

 15. 15 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 221 Неутрално

  като чета коментарите, май никой не е разбрал какво има предвид човека Пенчев. Което на практика, повтаря изводите му...

 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Дали Пенчев няма да поиска да стане политик, за да ни оправи?

 17. 17 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#15] от "bj_int":

  Обясни за нас, неразбиращите, моля!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 18. 18 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#15] от "bj_int":

  Така е.

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Весело

  Бихте ли се уточнили!?
  Как все пак е името на "френския директор"?
  Макрон или Макарон?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Във Франция например за нас е по-евтино да работим с местни монтажници, въпреки че са по-неефективни и неопитни от българските." "Замислям се да си преместя бизнеса..."
  Ами какво ти речи да си преместиш бизнеса във Франция бе другарю капиталист! Ще назначиш твоите висококвалифицирани монтажници по френско законодателство и дело в шляпе! Ай сиктир от български "бизнесмени"!

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Любопитно

  ....Езиковата бариера за украинци в България е много по-ниска, отколкото в Полша.
  —цитат от коментар 13 на dogwoman


  Сигурна ли си?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Заплатите в България са все още много далеч под средните норми,
  а на тоя бизнесът му вече бил станал неконкурентен.

  Излиза, че цялата му "предприемчивост" се състои в плащането на мизерни заплати.

  Егати и бизнесмените...

  .
 23. 23 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Весело

  Абе този човек сериозно ли мисли това с помощите? Тука е България брато, не Англия или Германия, с нашите помощи няма да подлъжеш много народ...

  Умерен толераст
 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  В дЕсната медия матряла храчи по бизнеса и го мрази из основи. Особено когато бизнесът не иска хрантутници, висящи на помощи.
  Колко очаквано...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Щял да се мести в друга държава!? Да ходи където иска! То ако имаше някоя държава в Европа с по-ниски заплати от нашите, нашите пишман капиталисти отдавна да са отишли там. Само че няма. А в Северна Африка няма как да отидеш, защото там си има други неприятности. В Украйна, Грузия и Молдова си има други подводни камъни. Така че няма избор Пенчев, няма! Ще си седиш тук и ще вдигаш заплатите, колкото и да ти се къса сърцето. А производителността тук е ниска, защото нивото на машинното оборудване е ниско. Има се в предвид машините, а не скъпите коли на собствениците. Да не говорим за неуспешните им бизнес проекти...

 26. 26 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#10] от "Роси":Не знам защо реши, че "предпочитат да отидат в Полша". Някакви данни ли имаш?
  —цитат от коментар 13 на dogwoman


  3.5 млн. трайно работещи украинци в Полша,
  4 хил. сезонни работника в Бг.

  Това стига ли?

  .
 27. 27 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  "Във Франция например за нас е по-евтино да работим с местни монтажници, въпреки че са по-неефективни и неопитни от българските. Бюрократичните пречки само се увеличават, допълва той. "

  Ами решението е просто, регистрираш френска фирма и наемаш българските работници, които вече са със статут на френски. Така хем са по-евтини, защото са местни, хем са опитни и ефективни защото са българи. Или май нещо се послъгва.

 28. 28 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  "Ивайло Пенчев: България да се отвори за работници мераклии, които не смучат помощи"

  Тоя номер е ясен, наемат се евтини работници, вместо българи. След това обаче от данъците на българите се дават социални помощи на семействата на "работниците мераклии" защото те по правило не работят. За едни остават печалбите, за другите данъците.

 29. 29 Профил на xxl17532244
  xxl17532244
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Искаш да си мултинационална фирма със световен пазарен дял - ще трябва и да преместваш дейности близо до клиентите ти. Няма как. Но за това не е виновна тази или онази администрация - просто се адаптираш - това са нормални процеси. А пък като си патриот, дръж си централата в България - и без това като данъци в ЕС по-евтино няма да намериш. Фирмата е вече стигнала фаза, в която трябва да се обмисли цялостната структура така че взимай консултанти и избистряйте преди да е влязъл някой слон на пазара, който да ви лапне.

 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#21] от "Храбър":

  Да. За това съм сигурна.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  През тази година той влезе в открита битка с действията на Комисията за финансов надзор, която започна да го проверя заради платформата "Окшънайз" и констатира няколко нарушения. Малко преди това упрекна ръководството на "София тех парк", че се е провалило, а ресорният министър го смени.
  _______________
  Противопоказно а е индустриалец с бизнес който разширява пазарния дялове по света и същевременно открито да критикуваш светлото бъдеще и либералната демокрация в колонията и местните сатрапи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Респект и уважение за всеки делови човек, който създава работни места, плаща дължимите данъци и добавя общественополезен продукт.
  Среден пръст за такива пишман-бизнесмени, чиято конкурентноспособност се състои основно в ниския разход за труд.
  От такива файда няма, те обричат хората на вечно мизерен живот.

  .
 33. 33 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Киро Гела номер 2.

  Цитат: "Добре би било да пускаме в страната лесно инженери, архитекти...". Г-н Пенчев, архитекти има достатъчно в БГ - доста по-знаещи и можещи от тези с фалшивите дипломи от Индия, Филипините и Пакистан ( примери - О.А.Е., Катар ... ), но няма да ви работят за без пари. При това с изискването да владеят 9-10 софтуера.

  Цитат: "Тези работници ще дойдат от места, които са още по-смотани от България. Украйна, Сърбия, Русия, Индия, Пакистан, Филипините и т.н. Да вземем да ги поканим", призовава той." Човече, заплатите на архитекти и инженери ( истински, с диплома ), във Филпините, Индия и Пакистан, са доста по-високи от тези в БГ. В Сърбия -също. И хайде, като се изказваш в стил "смотани", малко да си мериш приказките. Защото, я си виж фирмата, за която не можеш да намериш хора и която е цепят от глоби навсякъде.

  Този човек ми стана доста антипатичен след цялата онази драма с Тех Парка. Не че онези са цветя, ама той "кога е ял кюфтетата ( т.е. преместил си "Колайдера" от поляната в Младост, на Ц. Шосе и превърнал я в обикновена офис-сграда за даване под наем ) не е ревал", нали ...

 34. 34 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пенчев , Пенчев , влез в правилния отбор и няма да имаш проблеми. Ама ти си се запънал да доказваш истини.

 35. 35 Профил на iur21527716
  iur21527716
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Този пак ли реве, че българските му служители били скъпи, ами да си наеме от Германия или Дания бе. Ако си мисли, че на запад регулациите са по-малко много се лъже. Там никой няма да работи оо 12 часа на ден за жълти стотинки.

 36. 36 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нека ви го преведа, много съм добър в това.
  1. Имам пари за това съм умен и хитър и трябва да ме слушате
  2. Искам републиката да ми намери евтини и високо квалифицирани работници
  3. Искам в замяна да плащам по малки данъци.
  4. Президентът на Франция не ме бие за куче нито за вълк. Направете нещо аз имам пари.
  5. Искам повече квалифицирани работници, но не аз да се плащам, но републиката
  6. Пазарът ме принуди да вдигна заплатите, но това не е пазарно.
  7. Искам репликата да ги ни свалила но това е пазарно. Понеже съм хитър

  1973
 37. 37 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "bj_int":

  Този форум е най-добре да буде кръстен "Плювалника" и нещата ще заспят

 38. 38 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Оф, още един разбирач дето всички други му виновни, само той перфектен! И на него Макрон-а му е крив. Поне да беше разбрал, че командировките за монтиране на доставената стока не ги лови директивата за минималните заплати ако са до 8 дни. Ама и той - българско парче - тарикатче - ние тука ше плащаме заплати на минималния осигурителен праг и ше прецакваме системата, за да може да пращаме ефтинджоз работна ръка във Франция. И после ше ревем, че ни нарушавали конкуренцията.

 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Коментарите на хората тук ясно обясняват защо частен бизнес у нас почти няма, а чуждестранните инвестиции са на дъното.
  Ми.. Разчитайте на помощи тогава.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 488 Неутрално

  " Замислям се да си преместя бизнеса..."
  ===================================

  Па, кво чакаш ?
  Давай. Мести се.
  Хем, интересни моменти те чакат, хем свят ще обиколиш.
  Ще посетиш странни и екзотични държави.

  В търсене на по-нисък разход за труд....

 41. 41 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Основната причина за ниската производителност е, че нашите пишман бизнесмени бяха свикнали да им се работи за жълти стотинки и вместо да инвестират огромните си печалби в технологии и оптимизиране на бизнеса си предпочитаха да си купуват луксозни автомобили, яхти и самолети. Но май дойде края на тая бизнес утопия.

 42. 42 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#11] от "Athanatos":

  Те и в Ботсвана, заплатите са по-високи. Развита африканска държава, все пак. Няма вече балами по света. Където и да реши, някой псевдокапиталист да си изнесе бизнеса, заради евтина работна ръка, особено за технологично производство, изискващо квалифицирани работници, решението е временно. Да, още има места по света, където зверски се екслоатират хора, най-вече в добивната промишленост, в разни отровни мини, контролирани от местните мафии, то там, дори и най-тежките ни мутри са сукалчета. Легален ли е бизнесът, рано или късно се налага да се плаща. Всички хора по света искат едно и също - да живеят добре.

 43. 43 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Г-н Пенчев,ама българските "предприемачи"не желаят да плащат нормални заплати!!!!За тях е важна далаверата...а не качествената работна ръка!!!В България няма как да дойде чужда работна ръка докато измислени бизнесмени получили всичко наготово,ръководят бизнеса!!
  —цитат от коментар 3 на Messerschmitt

  Младите либерто-комундета хабер си нямат за факторите от пазара на труда! Пенчев ясно обяснява ,че разходите му по регулации и институции са големи и това спира растежа на заплатите които и без това са му се удвоили!
  За начало правителството е добре да направи така ,че увеличи разходите на чуждестранните инвеститори и перачи на пари а не на местните предприемачи!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 44 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "Това е свободата. Работиш там, където ти плащат най-много."

  ами тогава да не се оплаква. бил вдигнал заплатите два пъти. ама му било скъпо тук. ми - хората работят там, където ти плащат най-много, затова и изтичат от България. ще му се на Пенчев да плаща ниски заплати и да има квалифицирани работници. е, няма да има, защото, цитирам: "Това е свободата. Работиш там, където ти плащат най-много." и това явно не е "уолтопия".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 45. 45 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#41] от "bpcorp":

  Съгласен! Сега, даже и за яхтите и самолетите си, не могат да намерят капитани / пилоти.

 46. 46 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ""Защото повечето фирми в България са още млади и неопитни.""

  Тази млада неопитност, отнася ли се при избор между Бентли, Мазерати и П.Кайен?
  Тази млада неопитност ли купува втора ръка нископроизводителна техника?
  Тази млада неопитност ли е виновна за голямото текучество на работници държани на равнище жизнен минимум?
  Кой му пречи да си квалифицира свестните хора и оптимизира производството?


  ""Всеки българин може да отиде да работи където си поиска в Европа...""
  Да им се забрани ли на българите да работят из Европа?
  На този господин всичко и всички са му виновни.

 47. 47 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Няма работна ръка в България защото българските работодатели плащат малко. Ако плащаха достойни заплати този проблем мигновено ще се реши - много хора ще се върнат в България.

  Добре би било да пускаме в страната лесно инженери, архитекти, програмисти, монтажници, заварчици? Ама кой ги спира? Добре са дошли, но да не са луди да работят за 6 -10 пъти по-малки заплати отколкото в една Гърция да речем или Португалия - дори и не коментирам Германия..

 48. 48 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  "Пътуват, изкарват повече пари отколкото в собствените си страни, щастливи са и заобичват Америка."

  С други думи ни казва на нас, Българите, да си хващаме си пътя и да се махаме от собствената ни страна, а на него да му докараме по-евтини работници !?!

  Това е жалката истина за българския "бизнесмен"! А този уж се води за един от най-добрите ни предприемачи.

 49. 49 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Пенчев, Пенчев, на тебе всичко ти пречи.
  И държава и закони и работници... ми ходи в Азия, там е по-евтино.
  Е не навсякъде де...

 50. 50 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#47] от "theduloclan":

  Ти що не плащаш много?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 51. 51 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#16] от "stedim":

  Отваря се възможност с кастинга на Трифонов.

 52. 52 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Бихте ли се уточнили!? Как все пак е името на "френския директор"? Макрон или Макарон?
  —цитат от коментар 19 на Храбър


  А длъжността?

 53. 53 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 494 Весело

  Аз неразбрах от какво се оплаква Пенчев - от това, че плаща големи заплати или от това, че регулациите му са големи?
  Щото ако иска да продава на ЕС и САЩ като пазари пак ще трябва да се съобразява с регулациите, което означава, че да плаща повече не му харесва.....

  Ами да заминава. Вдигнал бил двойно заплатите за 5 години - а как се прави икономика бе Г-н Пенчев с ниски заплати ли?

  Тоя човек беше в топ бизнесмените в моята глава, но явно главата ми е глупава. Веднага щом почна да плаща толкова, колкото трябва и взе да не му харесва. Той си мисли, че в Германия маржовете са в пъти....може ама в други хай-тек индустрии....в индустрията на дръжките не са големи маржовете.

 54. 54 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Кога ли ще имаме някой като Ивайло Пенчев за Премиер? В БГ, колкото по умен е някой, толкова по не го искат за политик, колкото е по тъп, толкова е по желан.

 55. 55 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 545 Любопитно

  Абе, получава се, че през 2014 - 2015 г. волтопията е имала разход от по 600 лв. на месец за възнаграждение на човек, който работи за нея. За по-късни периоди от време не намирам инфо.

  Но да приемем, че действително от 2012 до 2017 г. разходите му за заплати са се увеличили двукратно. Това означава, че в момента разходът е средно около 900 кинта на месец (при запазен брой служители).

  Абе 1000 лв. да ги направим. Това са 1000 лв. СРЕДНА стойност, за РАЗХОД ЗА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ (сиреч вкл. възнаграждения и осигуровки). Че то нетната заплата, която плаща излиза, че 600-700 лв. максимум.

  Ба*ти лицемера.

  Желая му успех да намери по-квалифицирани хора, които да му работят по-евтино. Още малко ще иска служителите му да му плащат за целта. Абе що не си ...

 56. 56 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#55] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Само да спомена - до преди година знаех, че Китай имат държавна политика средната работна заплата в страната да е 600 долара.

 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#55] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Ти какви заплати даваш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 463 Любопитно

  наистина понякога се чудя как такива тъпи хора успяват да направят нещо в бизнеса?!
  —цитат от коментар 11 на Athanatos


  Той не е тъп, напротив, движи си собствените интереси, които не е задължително да събвпадат с тези на мнозинството работещи.

 60. 60 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 326 Неутрално

  мдаа, интересни години ни очакват на пазара на труда. За българска фирма ще е трудно да оцелее на натиска от Европа, освен ако няма висока добавена стойност на продуктите си, какватао Уолтопия явно има.
  Пенчев няма избор освен в следващите 2-3 години още веднъж да удвои заплатите, проблема ще е за много други БГ фирми, които разчитат само на нсикото заплащане

 61. 61 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 541 Весело

  Гн. пенчев, ако си извикате специалисти от още по-"смотани" държави като Сомалия, Южен судан и Либерия, ще може даже да им искате 5лв вход като идват на работа вместо да им плащате заплати. Дерзайте гн. Пенчев :)

  dnevnik са част от статуквото!
 62. 62 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 545 Весело

  До коментар [#57] от "Darth Plagueis":

  Точно мен не ме питай тоя въпрос.

  Аз "заплатата" сам си я изкарвам и сам си "понасям" 100 процента от свързаните с нея тежести и данъци. Също така аз не рева, че труда в България бил поскъпнал и си мисля да се местя, като въпреки това плащам 70 на сто от средното възнаграждение в страната.

 63. 63 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Абе, получава се, че през 2014 - 2015 г. волтопията е имала разход от по 600 лв. на месец за възнаграждение на човек, който работи за нея. За по-късни периоди от време не намирам инфо. Но да приемем, че действително от 2012 до 2017 г. разходите му за заплати са се увеличили двукратно. Това означава, че в момента разходът е средно около 900 кинта на месец (при запазен брой служители). Абе 1000 лв. да ги направим. Това са 1000 лв. СРЕДНА стойност, за РАЗХОД ЗА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ (сиреч вкл. възнаграждения и осигуровки). Че то нетната заплата, която плаща излиза, че 600-700 лв. максимум. Ба*ти лицемера. Желая му успех да намери по-квалифицирани хора, които да му работят по-евтино. Още малко ще иска служителите му да му плащат за целта. Абе що не си ...
  —цитат от коментар 55 на ХЪ ХЪ ХЪ


  Като сложиш и осигуровките за сметка на работодателя, отива на малко над 500 при 1000 бруто разход.

 64. 64 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#62] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Що, какво му е на въпроса? Трудно ти е да отговориш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 65. 65 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Не изтъквайте само колко са ни евтини работниците и ниски данъците. Не забравяйте престъпността и корупцията. Те също тежат на бизнеса, на не само на хората.
  Снощи Президентът се срещаше с българската диаспора в САЩ. Никой от българите не говореше от тях за ниските заплати в България като пречка да се върнат, но повечето споменаха корупцията.

  подпис
 66. 66 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#59] от "anona":

  Всеки, който счита останалите 8 милиона човеци в страната за балами, е тъп.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 67. 67 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 545 Любопитно

  До коментар [#63] от "usero":

  Осигуровките са включени в хилядата, до които съм стигнал. 68. 68 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Пенчев и да се изнесе няма да е фатално. Но почнат ли чуждите фирми с фабриките и цеховете да се изнасят няма да е добре.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 69. 69 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  "ръстът на заплатите надхвърля в пъти ръста на производителността на труда. Това е лош знак за всяка икономика, анализира още бизнесменът."

  Може би ако беше инвестирал в по-добри машини или организация на производството, вместо в червеното си Ламборджини, щеше да се качи и производителността?
  Един и същ работник ако го накарш да копае с лопата или с багер, ще има коренно различна производителност - ама това "бизнесменът" може би не го е учил в бизнес училището (ако е ходил в такова).

 70. 70 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Баламите свършиха след 28 години от 10.11.1989 г. - както родни, така и чужди. Такива са реалностите - или вдига още заплатите и по естествен път мераклиите намират пътя към офиса му, или си мести производството другаде и там каквото сабя покаже. Кадърните работници - и тук, и в емиграция - ще си намерят препитание. А пък с автоматизацията и роботизацията ще има все по-малко работа за хората, така че вместо да мрънка, да модернизира машините си и тогава ще се зарадва на още по-колосални печалби, с минимум разходи. Ако пък производството му не го позволява - сори, такъв е животът.

 71. 71 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#69] от "Камен":

  Така е. Все работниците им криви за пустата производителност на труда - вечната мантра на прехода за ниските заплати у нас - вместо по-добра организация на работата и модернизация на процесите. След като един и същи човек у нас взима X лв., а в емиграция поне 3-4 и повече пъти X лв., значи не е точно проблемът с производителността, защото навсякъде по света хората имат две ръце, два крака, една глава.

 72. 72 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 494 Весело

  До коментар [#69] от "Камен":

  Също така да отбележи от къде стартират заплатите и производителността и тогава да сравнява 1:1 ръстовете и съотношенията им.

  Ама някак не звучи бомбастично :)

 73. 73 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Гневно

  Другарю/Господин Ивайло Пенчев на нас работещите ни писна вече от вечните оплаквания на работодателите в БГ колко много плащат за труд!НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ,ЗАЩОТО ПРОСЛОВУТИТЕ ВИСОКИ ЗАПЛАТИ У НАС СА РАВНИ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ В БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ!Заради такива като вас повече 1,5 милиона българи сме по света!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 74. 74 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#3] от "Messerschmitt":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Заплащането на труда у нас е една подигравка с хората!!!!!!

 75. 75 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 344 Неутрално

  С какви помощи ще си " живееш " бе калъф ??! Това да не ти е Швеция или искаш качество без пари ?!

 76. 76 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#63] от "usero":Осигуровките са включени в хилядата, до които съм стигнал.
  —цитат от коментар 67 на ХЪ ХЪ ХЪ


  Осигуровките от работодателя са 33,86%, от работника - 11,34%, общо 45,2%, ако приемем, че не ги глези с някакви допълнителни екстри - допълнително здравно или пенсионно осигуряване, а само задължителното. Още 10% ДОД върху остатъка и от 1000-та лева остават 517,68.

 77. 77 Профил на kiril petrov
  kiril petrov
  Рейтинг: 434 Весело

  Малиии г-на пак не е доволен от нещо ... от наема ли г-не ... вдигайте вдигайте ама помнете че цяла София е офиси, някой от които по-стъклени и с по хубави генератори от вашите

 78. 78 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Все работниците им криви за пустата производителност на труда - вечната мантра на прехода за ниските заплати у нас - вместо по-добра организация на работата и модернизация на процесите.
  —цитат от коментар 71 на Читател

  И маркетинга също може да доведе до по-висока производителност. Ако успееш да продаваш по-скъпо (чрез по-добра реклама, дистрибуция, или каквото там измислиш) производителността се вдига, тъй като тя е просто сумата на произведеното / стойността на заплатения труд.
  Ето сега като вдигне цените с 15%, производителността веднага ще скочи. Със същия труд преди е произвеждал продукт за 10 милиона, сега за 11.5 милиона.
  Това е голяма част от причината за високата производителност на Запад - германска фризьорка примерно подстригва за 30 евро, а българска за 5 евро, и по стандартната формула производителността на труда на германската излиза 6 пъти по-висока.

 79. 79 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#13] от "dogwoman":

  "защо реши, че "предпочитат да отидат в Полша"

  Щото средната заплата е 990 евро

  https://tradingeconomics.com/poland/wages

 80. 80 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#10] от "Роси":Не знам защо реши, че "предпочитат да отидат в Полша". Някакви данни ли имаш? Езиковата бариера за украинци в България е много по-ниска, отколкото в Полша.
  —цитат от коментар 13 на dogwoman


  За украинците, които говорят само руски - може би, но за тези, които говорят украински, е точно обратното.

 81. 81 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Ха-Ха-Ха :)))

  МЕРАКЛИЯ!

  :))))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 82. 82 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 545 Любопитно

  До коментар [#76] от "usero":

  Точно. Само уточнявах.

 83. 83 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  В България социалните помощи са много ниски и никой не би могъл да оцелее,ако разчита само на тях.Цялата работа е,че иска да се внесат чужди работници ,на които да плаща по-малко.Само че тук не е Германия или Швеция и хората са наясно,че никой няма да дойде у нас заради социалните помощи.В момента единствено хората на средна и предпенсионна възраст поддържат пазара на труда.След 15-20 години на подобни бизнесмени ще се налага да плащат наистина европейски заплати.И никъде няма да изнесе бизнеса си,защото никъде няма такива ниски данъци.

 84. 84 Профил на Martim
  Martim
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А с онази платформа какво стана?
  Че държавните чиновници с цялото онова местене от крачол в крачол ще ни докарат някое глобално затопляне :)

 85. 85 Профил на ssp20523860
  ssp20523860
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пенчев да не е ударил ламборгинито и да му трябват пари за ремонт, та търси да пести от заплатите на работниците?

 86. 86 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Либерална икономика и протекционизъм са две различни неща, в света, извън главата на Пенчев. В тази негова объркана пледоария личи всичко онова, което пречи на българския бизнесмен да прави добър бизнес:

  -вродена простащина /тон, изказ, маниери на провинциала от Търново/
  -неграмотност в сферата на икономическата теория /ти още нищо не си видял от истинския протекционизъм, Пенчев. От него наистина боли/
  -безпардонност /по-прости нации имало, дай да ги поканим/
  -липса на връзка с реалността /ще дойде някой да ни работи, защото пари и условия на труд не осигуряваме, корпоративна и синдикална култура нямаме, но сме българи юнаци/
  -опростенческо мислене /лошите само смучат помощи вместо да работи. какви гадове/
  -прехвърляне на проблема винаги върху другите /работниците калпави, ЕС е триглав дракон, а ние бизнесмените горките сме жертва на обстоятелствата и на Макрона/

  Такива бизнесмени имаме с лопата да ги ринеш, а те трябва да коленичат и целуват земята българска, в която няма нито един свестен синдикат, който за всяко неплащане на заплата и осигуровка, майките им да разплаква!

 87. 87 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Не видях никъде да се оплаква, че му е скъпо тук!? Оплаква се от бюрокрацията и институционален натиск! Повишаването на работните заплати повече от повишаването на производителността на труда е проблем в държава с развита пазарна икономика наистина (т.е. това не е точно така в Р.Б. ;) ).
  Та, меринджеите да се 'зЕмат у рЪце, ако искат бизнеса на шефовете да се развива, ако нЕ щат и прължа'ат да сА пра'ат, че не разбират - да мрат. Стига ми 25 години гаври и да си играАт на "бизнесмени"!!!

  До коментар [#13] от "dogwoman":
  Имам информация от поляци и украинци (официалната е в някой сайт на ЕС, ама нямам време да се ровя). Щом езиковата бариера е ниска, защо българите не бягат да работят в Украйна, а предпочитат Германия, Великобритания и САЩ? ;)

 88. 88 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Абе я си премествай "бизнеса" в Ботсвана, и не давай акъл за трудовия пазар в България! Видял два лева и станал специалист по трудов пазар!Иска да му работят маймуни, без всякакви мерки за безопасност, ако може без пари.Ама те затова го глобиха в Англия маса пари. Тя Европата не е за всеки! Трябва да си дорасъл, за да си Европеец, бастун!Проблемът с българските кадри може да се реши лесбо - образование, обвързано с и финансирано от бизнеса, и адекватно заплащане, за да не бягат добрите кадри в по-добрите конкурентни фирми на запад.Ако това бълфарският бизнес не го проумее, ще си внася еаботници от Украйна, Молдова, Бурунди, и най-вече - Афганистан, Либия, Судан и т.н. А после ще почнат да живеят в квартали-крепости, до които развилнелите се "работници" няма да могат да ги докопат.Ама наистина понякога се чудя как такива тъпи хора успяват да направят нещо в бизнеса?!
  —цитат от коментар 11 на Athanatos


  Аз не се чудя. Въпросното "успяване" е за кратко. Неминуемо се замозабравят в някой момент и започват да се цепят наляво-надясно като нашия герой. В глобалния свят всеки може да те чуе какви ги дрънкаш - и сърбите, които наричаш смотани и французите, които смяташ за изедници, но най-вече те преценяват в родината където виждат човек, облечен в хубаво, скъпо сако, който ръси високомерни глупости с регионален диалект.

 89. 89 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 314 Неутрално

  поредния ;великан; който мвр е наплашила с отвличане и го е приобщила към ;призваните да управляват; , е нема такава идиотска държава като нашата

 90. 90 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#55] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  На конструкторите си например плаща доста повече(х2-х2.5), но "на ръка" / "под масата". Осигурява ги на по-малко. Все пак трябва да жули държавата, от която все се оплаква, че не му дава всичко!

  "Френският директор Макарон". Много ниска класа Пенчев! Направо я нямаш. Безобразен селяндур, а и горд при това.

  Хем продуктите му са едни от най-скъпите на пазара (по негови думи), хем заплатите за труд мизерни, хем условията на труд не са на ниво. Предприемач от класа!

  Друго искам да питам аз. След като казва, че "ръстът на заплатите надхвърля в пъти ръста на производителността на труда", не му ли хрумва, че може заплатите досега да са доста под адекватното за тази прозиводителност и сега да наваксват? Само питам.

 91. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2436 Весело

  Ясно, Пенчев ще премести бизнеса в Украйна или Виетнам :)
  —цитат от коментар 9 на penetrating


  Там също има регулации. Виж, в Бангладеш или Миянмар няма такива. И в двете държави има "мераклии, които не смучат помощи". Разликата е само, че мераклиите в Бангладеш прииждат на тумби по късна доба, а в Миянмар огранизирано (като военни) "споделят" бизнеса на предприемачи като Пенчев.

 92. 92 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5675 Разстроено

  Остава сега и тоя да стане политик и да ни оправи за ... колко ли дни ще иска. Аман от такива, децата ни ще работят в чужбина до второ пришествие.

 93. 93 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2436 Любопитно

  До коментар [#54] от "happystory":

  "Кога ли ще имаме някой като Ивайло Пенчев за Премиер?"

  Че настоящият по какво му отстъпва!? Прави магистрали, по които всички се "катерят", а не единици като при стените на Пенчев. Освен това много повече се грижи за производителността на стоката - ползваш, не ползваш цяла година плащаш за "катеренето" по магистралката. Абсолютно натоварване на активите!

 94. 94 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#63:"usero"][/quote]
  Безкрайно си прав.Доло горе така стоят нещата.
  Трябва да добавя още нещо;
  В нормална държава цялото производство ще бъде закрито незабавно ,а Пенчев ще отбива дълъг срок в затвора за умишлено увреждане на здравето на неграмотни работници.
  Нека го попитам нещо лично:
  Работили ли са цеховете без акт 16 и колко време????????????
  Как е ставало така че при проверките е нямало никой в цеховете???
  Във фирмата му се приемат работници до 40г. и продължителния престой не се стимулира ,напротив след година две трябва да се отърват от тях.
  За негово успокоение в много други топ фирми е така.
  Не че неговата е топ.Напротив организацията е на равнище римска империя.
  Аз Ви предупредих да не ми го навирате в очите тоя,но Вие продължавате.Следващия път ще има много повече от това.

 95. 95 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#10] от "Роси":Не знам защо реши, че "предпочитат да отидат в Полша". Някакви данни ли имаш? Езиковата бариера за украинци в България е много по-ниска, отколкото в Полша.
  —цитат от коментар 13 на dogwoman
  За украино-езичните украинци полският е както е сръбският за нас - т.е. доста близък. Но много украинци (вкл. етнически такива) не говорят украински, а руски. За тях България е по-близка езиково.

  Полша масово раздаваше разрешения за работа на укаринци след кризата в Крим. И сега вече над милион украинци живеят и работят в Полша. Ние, както във всяко друго нещо изоставаме от поляците.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 96. 96 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2436 Любопитно

  До коментар [#39] от "Darth Plagueis":

  "Коментарите на хората тук ясно обясняват защо частен бизнес у нас почти няма, а чуждестранните инвестиции са на дъното."

  Сиреч няма качествени бизнесмени!? Щото твърдяното от Пенчев може да се прочете и така: "Трябва свежа кръв от мотивирани предприемачи, готови да работят с по-смотани работници от тези в "Мерцедес", "Боинг" и прочее бизнеси с многогодишна традиция, висока отговорност и изобретателски дух."

  Отделно че леко е изотастанал с времето:
  "Тези работници ще дойдат от места, които са още по-смотани от България. Украйна, Сърбия, Русия, Индия, Пакистан, Филипините и т.н. Да вземем да ги поканим", призовава той."
  Всъщност дойдоха работници от места по-смотани от България - "масажистки" от Филипините, завърчици от Тайланд (пастири, представени на радомирски бизнесмен за заварчици). Програмата на "поканването" се водеше не от кой да е, а от самата Емилия Масларова. ... И чуждите работници, ако и "смотани" избегаха от "умните" ни бизнесмени. Вероятно причината ще да е "грешка в превода" - гега е объркано с електрожен, сек с масаж и други подобни. И не е странно - проучване на БПТП сред бизнесмените у нас показа, че 60% от тях не владеят нито един чужд език, а със средно образование са 70% и 20% са с основно. Не че образованието прави бизнеса, ама е нужно за комуникацията. Иначе ще трябва работниците да правят бизнес-плановете и да наемат работодотелите. Тъй де, все някой трябва да кара Ламборджинита и Ферарите ... за да има работа за работиците във Ферари. И те бизнес-планове гонят.

 97. 97 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Понеже някои го сравняват с премиера днес го чух да казва/премиера/ ,че температурите се покачвали с няколко градуса годишно.
  С две думи Пенчев може да стане премиер.Положението едва ли ще се влоши.

 98. 98 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Тоя па :) :) :) Плащи,че ще си премести бизнеса :) Бай Ху ще си го премеси в другият крачол!
  Намерил с какво да плаши :)
  Смешко!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 99. 99 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#97] от "jelev_jelqzko":

  А, той и овчият трън в петата да стане...все тая :)

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 100. 100 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Тоя път не разбрах какво къде точно го стиска чепика Ивайло.
  Щял да ходи навън - ама разбира се.
  Той много бавно загрява как се прави бизнес в глобалния свят.
  Където ще и да се регистрира ще трябва да плаща повече от средното ниво, ако държи на качество и мотивираност от сътрудниците си.
  Дали ще е в Чад, Украйна или Македония липсата на способни и мотивирани служители е болка за бизнеса в глобален мащаб.
  Ако Ивайло си е правил стратегически бизнес планове за следващите години, че в България ще разчита на образована и мотивирана работна сила за 500 евро на месец, да му кажем че се е объркал.
  Да си назначи свестен яйчар да му ги обясни тия неща, ако той нещо не схваща или иначе потъва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK