Ивайло Пенчев: България да се отвори за работници мераклии, които не смучат помощи

Ивайло Пенчев: България да се отвори за работници мераклии, които не смучат помощи

© Анелия НиколоваНаскоро производителят на катерачни стени "Уолтопия" обяви, че заради завишените разходи за труд и затегнатите регулации се налага да повиши цените на всички продукти и услуги с 15% от 19 септември. Посоченият мотив беше, че това се налага заради повишените разходи за труд през последните години и затегнатите регулации в ЕС, които увеличават тежестите върху бизнеса.


В отговор на въпроси на "Дневник" създателят на "Уолтопия" Ивайло Пенчев обясни, че заплатите, които плаща компанията, са се повишили повече от два пъти за последните 5 години, натискът от институции, включително и в България, се е засилил, а самият той за пръв път се замисля дали да не си премести бизнеса другаде.


Трябват мераклии, които да не смучат помощи


"Причината е развитието на българската икономика, съпроводено с продължаващо изтичане на качествени хора към държави, в които се плаща още по-добре. Това е нормален пазарен процес", посочва той.
Според него "по-мъдрите държави" отварят пазара си за конкурентни работници от "по-глупави" страни, а България все още е плаха в това.


Добре би било да пускаме в страната лесно инженери, архитекти, програмисти, монтажници, заварчици и всякакви други мераклии да работят, а не да живеят от помощи, казва Пенчев.


"Погледнете какво прави Америка с програмата за студентски бригади например - десетки хиляди свестни младежи от цял свят отиват да работят евтино там. Пътуват, изкарват повече пари отколкото в собствените си страни, щастливи са и заобичват Америка. Вижте Англия, Белгия, Холандия, Германия и къде ли още не - тези страни привличат огромен процент от качествените образовани и необразовани хора. Това е прекрасно за тези страни и тези хора - те вдигат качеството си на живот. Това е свободата. Работиш там, където ти плащат най-много", илюстрира той.


Според него е добре и България да се възползва от тази свобода и да приема работници от всички страни, готови да работят, а не да "смучат помощи". Мнението му е, че в краткосрочен и средносрочен план това е единствен шанс за растеж на икономиката ни.

Докато това не се случи, цената на труда ще расте, а качеството на работната сила ще пада. Живеем във време на категоричен недостиг на качествени работници във всяка сфера. По тази причина ръстът на заплатите надхвърля в пъти ръста на производителността на труда. Това е лош знак за всяка икономика, анализира още бизнесменът.


"Трябва свежа кръв от мотивирани работници, готови да работят за по-смотани фирми от "Мерцедес", "Боинг" и прочее бизнеси с многогодишна история, висока производителност и ефективна култура. Защото повечето фирми в България са още млади и неопитни. Тези работници ще дойдат от места, които са още по-смотани от България. Украйна, Сърбия, Русия, Индия, Пакистан, Филипините и т.н. Да вземем да ги поканим", призовава той.


Замислям се да си преместя бизнеса


Регулациите, свързани с надигащия се протекционизъм, навсякъде усложняват бизнес средата. Европейският съюз сякаш е лидер на бюрократичния свят, коментира още Пенчев по въпроса за това как регулациите вдигат цените на продуктите и услугите.


Всеки българин може да отиде да работи където си поиска в Европа, но ако българска фирма трябва да командирова работници във Франция например, й разказват играта от процедури, проверки, скрити и явни пречки, казва той. И дава пример - налагат на българската фирма задължението да плаща непазарно високи заплати на командированите работници, за да обезсмислят командироването.


"Във Франция например за нас е по-евтино да работим с местни монтажници, въпреки че са по-неефективни и неопитни от българските. Бюрократичните пречки само се увеличават, допълва той. "Френският директор Макарон наскоро мина оттук, за да договаря още пречки за българския бизнес при работата му във Франция", заключава Пенчев.


Френският президент Еманюел Макрон беше на посещение в България в края на август, когато поиска подкрепа за предлаганите от него промени тъкмо при командироването на работници.


Създателят и директор на "Уолтопия" посочва, че се увеличава и местният институционален натиск. Разказва, че през 2016 г. компанията е била обект на над 50 проверки. "Нищо лошо не са открили - освен една кандидат-измама за 40 стотинки, ама представяте ли си колко хора трябва да работят само по тези 50 проверки годишно!?", пита риторично Пенчев.

"Та така... качват ни се разходите за заплати и ние на свой ред трябва да качим цените.
Това би следвало да направи всички прогресивни либерали щастливи - в крайна сметка с тези по-високи цени ние правим работниците си по-доволни. Клиентите - не съвсем, но да се надяваме че поне тази част от клиентите ни, които са прогресивни либерали, ще изберат да са доволни по идеологически причини, въпреки че плащат по-скъпо. Тези, които са класически либерали или консерватори, ще разберат естествените пазарни сили, които са причина за повишението, и ще започнат да се оглеждат за доставчици от държави, в които заплатите и регулациите са по-ниски.
Аз пък за пръв път се замислям сериозно над това да релокирам част от бизнеса си или да променя местната среда", посочва Пенчев.


През тази година той влезе в открита битка с действията на Комисията за финансов надзор, която започна да го проверя заради платформата "Окшънайз" и констатира няколко нарушения. Малко преди това упрекна ръководството на "София тех парк", че се е провалило, а ресорният министър го смени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK