Депозитите продължават плавно да растат

Депозитите продължават плавно да растат

© Надежда Чипева, КапиталРастежът на депозитите задържа достигнатото темпо. Това показват данните на БНБ за август, цитирани от "Капитал daily". През август и годишният темп на кредитиране е сходен на този през юли, а обемът на просрочените кредити продължава да намалява.


През август годишният ръст на депозитите на домакинствата е бил 5.4%, като са достигнали 46.1 млрд. лв. През юли годишно нарастване е било 5.3%. Очакванията на централната банка в последното издание на "Икономически преглед" бяха, че през втората половина на годината депозитите на неправителствения сектор слабо ще забавят темповете си на растеж в резултат на прогнозираното нарастване на частното потребление и стабилизиране на лихвените проценти по депозитите на достигнатите ниски нива.


Лихвите по депозитите са екстремно ниски, като големите банки начисляват лихви около 0.02-0.05% за шестмесечни или едногодишни депозити.
През август и годишният темп на кредитиране също е сходен на този през юли, което може да се отдаде и на летния сезон, през който август е най-слаб месец за кредитиране. Фирмените заеми нарастват с 2.8% на годишна база до 31.2 млрд. лв. за изминалите години след 2014 г.


Кредитите за домакинствата се увеличават с 5.7% годишно до 19.4 млрд. лв. По сегменти – жилищни и потребителски, отчетеният ръст е сходен, съответно 5.4% до 9.2 млрд. лв. и 5.38% до 7.7 млрд. лв.


Очакванията са да се запази тенденцията на ускоряване на годишния растеж при кредитите за фирмите и домакинствата. Това ще бъде благоприятствано от продължаващо подобряване на икономическата активност и сравнително ниските лихвени проценти по кредитите. Положително влияние върху растежа на кредитите може да се очаква и от страна на търсенето, както и по линия на предлагането, посочва изданието.


Данните на БНБ показват, че продължават да намаляват лошите и преструктурираните кредити. По методологията на централната банка това е целият размер на балансово отчитаните кредити, които са преструктурирани или са необслужвани с просрочие над 90 дни, като тук влизат и тези, които се отчитат като загуба. Общият им обем към края на август е почти 7.280 млрд. лв., което представлява дял от 15.1%, отчитайки съвсем лека корекция в посока свиване на дела им.

  Коментари (3)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на mitko11
   mitko11
   Рейтинг: 1974 Любопитно

   А каква е структурата на депозитите? При по-предни изследвания се съобщаваше, че над 75% от депозитите са на сума до 1 000 лв.

   Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
  2. 2 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 5464 Неутрално

   Лихвите по депозитите навсякъде в Европа са такива. За лихвите по кредитите - не :) В Европа са в пъти по-ниски. Както впрочем и банковите такси, ако се видят услугите които получаваш за парите си...
   Банкер да си в България :)

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  3. 3 Профил на pet_fire
   pet_fire
   Рейтинг: 5057 Неутрално

   "Депозитите продължават плавно да растат"

   Учудваща диспропорция

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK