Проверяваните производители на кисело мляко се защитиха с лабораторни изследвания

Илюстрацията е изпратена до медиите от производителите.

Илюстрацията е изпратена до медиите от производителите.Шест производители на кисело мляко, срещу които Комисията за защита на конкуренцията започна производство, са направили свои изследвания на кофичките, в които се опакова продукцията им.


След обстойно изследване в четири акредитирани лаборатории, включително и в Агенцията за безопасност на храните, резултатите от пробите категорично доказват, че полипропиленовите опаковки са абсолютно безопасни и запазват биологичната стойност на българското кисело мляко, като не повлияват на съдържанието на полезната му микрофлора, твърдят от предприятията.


Комисията започна производство срещу тях след сигнал на плевенската Конфедерация за защита от дискриминация. Тя е сезирала регулатора за това, че три дружества използват за продукта си кофички от веществото полипропилен, вместо полистирен, както изисква стандартът за Българско кисело мляко (БДС).
През миналия месец шестима от най-големите производители на българско кисело мляко (Маджаров, ОМК, Полидей (Домлян), Булдекс, Лактима и Ел Би Булгарикум) подадоха за серия от изследвания произведено от тях кисело мляко по БДС, опаковано в два вида опаковки – досегашната, призната от Българския институт по стандартизация, полистеринова опаковка и по-съвременната полипропиленова опаковка. След обстойно изследване в четири акредитирани лаборатории, включително и в Агенцията за безопасност на храните, резултатите от пробите категорично доказват, че полипропиленовите опаковки са абсолютно безопасни и запазват биологичната стойност на българското кисело мляко, като не повлияват на съдържанието на полезната му микрофлора.


От шестте предприятия ("Маджаров", ОМК, "Полидей" (Домлян), "Булдекс", "Лактима" и "Ел Би Булгарикум") прилагат протоколи от изследванията и казват, че те са категорични и еднозначни.


"В резултат на проведените изследвания е доказано, че не се наблюдава миграция на химични вещества от полипропиленовата опаковка в продукта, което е от изключително значение за качеството му". Това е твърдение на доц. доктор Райна Бряскова от Химико-технологичния и металургичен университет в София, цитирана в съобщението до медиите.


"Изпитването не показа нищо ново, което да не е известно на всички в бранша", твърди главният технолог на "Трейс-Ипома", инж. Николай Коляндов. "Полезните млечнокисели бактерии се развиват еднакво добре, както в полистиренова, така и полипропиленова опаковка при запазване на уникалното им съотношение. Киселото мляко, опаковано в полипропиленови опаковки, отговаря на органолептичните, физикохимичните, микробиологичните характеристики, вкус, аромат и консистенция съгласно изискванията на стандарта БДС 12:2000.", подчертава той.


Заключенията на експертите от четирите специализирани лаборатории, в които бяха проведени тестовете, за пореден път подкрепят становищата, залегнали в европейското и българско законодателство, според които полипропиленът е одобрен за контакт с храни при спазване на общите и специфични изисквания. В България той е разрешен и приложим за опаковки на млечни продукти още през миналия век (1982 г.).


Институтът по стандартизация обаче, засега отказва да се съобрази с обективните факти и на практика се оказва, че подкрепя наложеното със стандарта монополно положение за опаковките на кисело мляко, произведено по БДС, твърдят производителите.


Според тях три дни след като през лятото производители оповестиха намерението си да докажат с изследвания, че полистиреновите опаковки отговарят на всички изисквания на БДС, спешно е било свикано заседание на Технически комитет на института, който побързал да отхвърли предложението за промяна.


"Вярваме, че Българският институт по стандартизация, в качеството му на публично-правна организация, чиито решения се основават на доверието на обществото, че се работи само и единствено в негова полза, би трябвало да се съобрази с резултатите от проведените тестове – нещо, което за съжаление не се случи.", пишат производителите.


Производителите обясняват решението си да направят публично достояние резултатите от проведените тестове с желанието да бъдат пресечени спекулации, появили се през лятото, че в полипропиленовите опаковки киселото мляко губи уникалните си свойства и се превръща в йогурт.


Според тях е важно потребителите да не бъдат ограничавани в избора си на опаковки за кисело мляко по БДС при липса на реални аргументи срещу използването на полипропиленови опаковки. Те се ангажират с пълна прозрачност пред обществото и очакванията им са, че в крайна сметка дебатът ще започне да се води в полза на потребителите.


В жалбата до КЗК се казва, че три производителя подвеждат потребителите, тъй като означават продукта като произведен по БДС, продават го на по-висока цена, но в качество и състав, несъответстващ на заложения стандарт. Освен това себестойността на полимерната опаковка от полипропилен била доказано по-ниска в сравнение със себестойността на опаковка, изработена от заложения в БДС материал полистирен и използвана от останалите производители.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Аман от това кисело мляко. Голяма е мафия.

 2. 2 Профил на Елефтер
  Елефтер
  Рейтинг: 8 Неутрално
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8727 Неутрално

  Налага се мнението за война на държавата срещу фирмите по всички форнтове...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Че то кога не е било така?

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 5. 5 Профил на Dreamep
  Dreamep
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Като искат да ползват стандарта да го следват. Като е забранено - да не го ползват. Просто.

 6. 6 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  Да се върне практиката млЕкото да се разнася в гюмове (от хигиенизиран по Великден индивид) и на всеки да се сипва нужното му количество с черпак. Какви са тези нови тейнологии и прочия?!? Плевенските конфедерати големи борци срещу дискриминацията излЕзнаха.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 7. 7 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 673 Гневно

  Въпросните фирми първо да обЯснат, защо умишлено са нарушавали БДС-то с РР-кофички ???
  ... И след като един път са излъгали, защо да им вЕрваме точно за тези изследвания ???

 8. 8 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 556 Неутрално

  http://zdravosloven.com/portal/statii/plastmasi-markirovka-137.html
  следващото е цитат:

  "5 polypropylene (PP) - Този вид пластмаси се използва за сламки, чинии за микровълнови фурни, градински пластмаси, чаши, контейнери за храна, домакински съдове, опаковки на солети, бисквити и др. сладкарски и тестени продукти, кофички за кисело мляко и плодови млекца(само за някои от българските млека!! Обърнете внимание, че повечето български кисели млека се опаковат в опаковки от PS, вместо от PP, както е навсякъде по света), памперси.

  6 polystyrene (PS) – Този вид пластмаси се използва за производство на чашки за кафе за еднократна употреба, кутии за храна за вкъщи, саксии, играчки, видео и аудио касети, пепелници, вентилационни тръб, кутийки за CD/DVD, имитации на стъклени чаши, играчки, видео и аудио касети, и др. За съжаление, известни марки български кисели млека също са опаковани в кофички от полистирен(PS). Погледнете дъното на кофичките на киселото мляко."

 9. 9 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Те тръбите за питейна вода са от полипропилен и щом става за вода ... Иначе купешко кисело мляко доближаващо се до домашно такова не съм ял скоро. Просто когато има индустриално производство на каквото и да е, качеството отива в канала и е важно да трае повече и да е евтино.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  До коментар [#7] от "Булаир":
  Играта е, както можем да се досетим, за пари. Въпросните кофички се произвеждат от предприятие от групата Трейс. В същото време, те са по-евтини от полистиреновите. Вероятно става дума за лобита, а не за действителен проблем.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 11. 11 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Проверяваните производители на кисело мляко се защитиха с лабораторни изследвания"

  Прекрасна поръчкова статия.

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  хахахахахах "Те се ангажират с пълна прозрачност пред обществото "

  МОЛЯ???

  започнете да пишете колко сухо мляко влагате в киселото "мляко", "сиренето" и "кашкавала" тогава!

  ако имахме някакво работещо подобие на контрол, а не тоя уродлив Франкенщайн АБХ, половината "млечни" предприятия щяха да хлопнат кепенци!

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Най-добре в стъкло. И да си връщаме бурканчетата. Аман от тия пластмасарии.

 14. 14 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А защо просто не си вземете прясно мляко и не си го заквасите вместо да спорите глупости. Не е трудно. Не отнема време. Кисело мляко което държи повече от 3 дена (да не говорим месеци купешките) не е кисело мляко, а нещо заквасено и наблъскано със стабилизатори (въпреки че липсват от съдържанието). То кофичките да бяха най-големия проблем с киселото мляко. Нито млякото е мляко (сухо най-вече), нито вкуса е вкус, нито съдържанието е съдържание. В магазините кисело мляко няма. Единственото за което става е да се използва една лъжичка от него за да си заквасиш у дома.

 15. 15 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  До коментар [#14] от "Denis Stoyanov":
  Хем нямало в магазините кисело мляко, хем ставало да го ползваш да си заквасиш свое.
  Как стават тия работи?
  Прав си, че домашно заквасеното е по-хубаво от купешкото и там спор няма.
  Но иначе си противоречиш - щом можеш да заквасиш с купешко, значи все пак има жива микрофлора в купешкото.
  От купешките си купувам Зелена ферма и Хармоника и са доста близки до точния вкус за кисело мляко...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1181 Весело

  А защо просто не си вземете прясно мляко и не си го заквасите вместо да спорите глупости. Не е трудно. Не отнема време. Кисело мляко което държи повече от 3 дена (да не говорим месеци купешките) не е кисело мляко, а нещо заквасено и наблъскано със стабилизатори (въпреки че липсват от съдържанието). То кофичките да бяха най-големия проблем с киселото мляко. Нито млякото е мляко (сухо най-вече), нито вкуса е вкус, нито съдържанието е съдържание. В магазините кисело мляко няма. Единственото за което става е да се използва една лъжичка от него за да си заквасиш у дома.
  —цитат от коментар 14 на Denis Stoyanov


  "на всеки балкон - крава" си е точно като соц.лозунга - "Във всеки дом добитък"

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  Бях се уплашила, че уж купувам кисело мляко по БДС, ама не съвсем. След прочетеното, съвсем се обърках.

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#7] от "Булаир":

  Верваш на лабораториите, не на тях. Прочети внимателно кои са, мое и да ти светне. И друго - БДС не е задължителен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#7] от "Булаир":Верваш на лабораториите, не на тях. Прочети внимателно кои са, мое и да ти светне. И друго - БДС не е задължителен.
  —цитат от коментар 18 на Darth Plagueis


  До коментар [#18] от "Darth Plagueis":

  Първо - "неазвисимото" изследване е опрочено дори само от факта, че е поръчано ( и платено !!!) от същите тези фирми.

  Второ - знам. че БДС-то не е задължително, но щом си сложил знак БДС - длъжен си да го спазваш, т.е. ПС кофички, а не "икономически обоснованите" ПП.

  Спорът ПП или ПС изобщо не променя факта, че фирмите масово са лъгали потребителя.

 20. 20 Профил на rwz05545844
  rwz05545844
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Много е страшно,да си некомпетентен по дадена тема,а да изказваш мнение.
  Стандарта е от 1975г.,когато това беше единствената технология да производство на кофички от пластмаса.
  Технологиите се развиват бързо и промяната е към по-безопасна за здравето,по-здрава и по-евтина кофичка.
  Все едно да твърдим,че къщите се строят с външни тоалетни и вкарнането им в жилището не е по стандарт

 21. 21 Профил на rwz05545844
  rwz05545844
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Стандарта е от преди 40 години.В България нямаше друга пластмаса освен полистирол.
  Естествено,че полипропилена е в пъти по-безопасна опаковка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK