Агенцията по храните не е открила фипронил в пилешко месо в България

Агенцията по храните не е открила фипронил в пилешко месо в България

© Юлия ЛазароваС цел гарантиране на безопасността на храните, предлагани на пазара и във връзка със засиления официален контрол по отношение на разпространението на продукти, замърсени с фипронил, Българската агенция по безопасност на храните извърши лабораторно изпитване на птиче месо, съобщават от там.


Проби за анализ са взети от четирите най–големи производители на птиче месо в страната. Изследвано е както месо от пилета бройлерно производство, така и месо от кокошки носачки.


Пробите са изпратени за изпитване в акредитирана лаборатория и резултатите показали, че в нито една от четирите проби не е открито съдържание на фипронил в месо.
Българската агенция по безопасност на храните продължава и засиления мониторинг над яйца и яйчни продукти, както произведени в България, така и търгувани в рамките на свободния европейски пазар, допълват от ведомството.


От началото на октомври до края на 2017 година от всички ферми и пакетиращи центрове всеки месец ще бъдат вземани проби за лабораторен анализ, както за целите на самоконтрола, така и за целите на официалния контрол. Агенцията извършва и засилен контрол в животновъдните обекти по отношение използваните препарати за дезинсекция на птиците и правилната им употреба.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK