Минималните осигурителни доходи стават още по-безсмислени

Осигурителните прагове спъват спъват заетостта на нискоквалифицираните работници и младежите.

© Надежда Чипева, Капитал

Осигурителните прагове спъват спъват заетостта на нискоквалифицираните работници и младежите."Дневник" публикува анализа от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


След като работодателските организации бойкотираха преговорите за определяне на минималните осигурителни доходи по сектори, министърът на труда е решил да ги вдигне административно с 3,9% за 2018 година.


Причината за това е, че още от миналата година работодателите не искаха да седнат от масата за преговори и за 2017 г. нямаше споразумения за промяната на МОД. Според министъра, ако това се случи за втора поредна година, праговете биха се обезсмислили.
Да, но те и сега са безсмислени.


Първо, не се знае дали работят. Още от въвеждането си като европейски прецедент за борба със сивата икономика, никой не си е направил труда да оцени дали наистина работят и дали водят до намаляване на сивата икономика.


Второ, отразяват се негативно на икономиката. През години имаше случаи, когато МОД се оказват по-високи от заплатата, водят до фалиране на фирми и уволнение на хора (особено когато се договори огромното им увеличение с близо 30% в годината преди започването на кризата), повишават изкуствено разходите за труд и намаляват нетните доходи на работещите, пълнейки бездънните каци на пенсионната и здравна системи (писали сме за това редица пъти – тук, тук и тук). Европейската комисия (ЕК) също неведнъж препоръча преосмислянето им, защото спъват заетостта на нискоквалифицираните работници и младежите.


Трето, обезсмислят се от минималната работна заплата. В Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. пише, че въпреки замразяването на МОД, минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 2,6 на сто за 2017 г. в сравнение с 2016 г. заради новия размер на минималната работна заплата. В доклада на ЕК за България за 2017 г. също се казва, че дори и при замразяването на МОД през 2017 г., те на практика се повишават поради увеличението на минималната работна заплата през 2017 г., която действа като долна граница за МОД. В доклада за макроикономическите дисбаланси на комисията от 2015 г. пък ясно се посочва, че при нискоквалифицираните работници МОД се заменят от изпреварващо увеличаващата се минимална работна заплата, което обезсилва процеса на преговорите между социалните партньори и то точно за най-уязвимата група на пазара на труда.


Четвърто, преговорите така или иначе са фиктивни. Споразуменията по сектори често са симулация на диалог между социалните партньори (писали сме за това тук и тук) и се постигат само за някои сектори. МОД засягат 85 икономически сектора с около 2 млн. заети и обикновено средното им увеличение се разпростира административно от министъра и върху секторите без договорена промяна от социалните партньори. Единствено през 2013 и 2014 г. тази порочна практика с "разпростирането" бе временно замразена.


Всичко това показва, че минималните осигурителни прагове отдавна са доказали не само безсмислеността си, но и вредата си върху икономика и работещите. В този ред на мисли те не само не трябва да се увеличават от министъра, а трябва да се отменят. Особено при положение, че вече не може да става дума и за преговори и споразумения между работодателите и работниците.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Любопитно

  3,9 + 1% за здравните - вдигането си е 5%, и може да е несправедливо, ама не е безсмислено - откъде пари за пенсии?
  И м/у другото - к'во става със сребърния фонд от приватизацията - празен ли е ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Тези високи осигурителни прагове насърчават още повече сивотата при провинциалните крепостни работодатели! Как в някое диво родобско село работник който бичи дъски на гатера без договор, шефа му ще се навие да го назначи на 800 лв и 300-400лв да му внася осигуровка след като без договор си работи като пружинка за 400-500лев. и не се оплаква?Даже пита шефа за кого пак да гласува на изборите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5639 Неутрално

  Единствено Минималните осигурителни доходи пълнят бюджета на НОИ

 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Максималният осигурителен доход също е пречка за попълване на бюджета на осигурителната система.

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 829 Весело

  има други, доста по ефективни начини за борба със сивата икономика ... но за тях е нужна работеща съдебна система и върховенство на закона.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Гениите от ИПИ нещо се поскриха. Щото заедно с Ганевците и Каролевците са банда платени икономистчета, на които и бесилото им е малко. Но нали играят по свирката на властимащите приказките им стигат до "Требат реформи". Ама на кое, на що...... Тия и на бай Тошо биха свирели на инструмента, за да ги потупат по дупето....
  "Бездънната каца на пенсионната система" - на тия Изроди сигурно им се вижда много 250 масова пенция..... Пък за 200 лв мин. която бръснатите вдигнаха зорлем-зорлем сигурно си сипят пепел върху главата....

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Държавата казва, "Пеевски свърши парите, ще ги вземем от вас".

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Поредната глупост от ИПИ за пореден път с удоволствие афиширана от Дневник.
  А някакви аргументи с числа могат ли да покажат от ИПИ? Не разбира се. Освен другото нямат и акъл. И не им трябва. Даже вреди за хора назначени да разпространяват идеологеми. Никаква разлика с другарите от едно време.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 9. 9 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На родителите на емигранти трябва да се спрат пенсиите, щото няма кой да им ги изкарва. Така си възпитаха децата, че отидоха да хранят чужди пенсионери, а собствените си родители ги оставиха на гърба на другите.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 10. 10 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 689 Разстроено

  Дневник,

  Не прочетох статията защото още на снимката показахте колко си разбирате. За да работи човек на ЦПУ струг определено се иска повече от нискоквалифициран работник. Не че се учудвам за нивото Ви, което с ден на ден пада по-надолу. Но дерзайте.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  ИПИ отново са се хвърлили на амбразурата да защитават назначените ни капиталисти. Които както добре знаем всички в огромното си мнозинство са червени, от ДС или просто мутри, често всичко накуп. И някои глупаци все още ги смятат тези от ИПИ за десни и антикомунисти.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Гениите от ИПИ нещо се поскриха. Щото заедно с Ганевците и Каролевците са банда платени икономистчета, на които и бесилото им е малко.
  —цитат от коментар 6 на calc


  Тяхно беше "великото" изобретение "Парите следват ученика" което съсипа образованието ни. Пламенни защитници на частните пенсионни фондове, които скоро ще се разбере че са кражбата на века, многократно надвишаваща КТБ. Въобще ИПИ неизменно заемат позицията на защитник на едрият капитал, криминален по характера си защото е с произход от БКП/БСП/ДС.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Аз като работещ виждам голям смисъл в тези минимални осигурителни прагове. Особено фирмите, които ползват нискоквалифициран труд, престанаха да мародерстват хората и им плащат някакви що годе прилични пари, а и ги осигуряват на тях. Преди беше някакъв кошмар. Работиш, дават ти някакви пари и не те осигуряват. Или те осигуряват толкова ниско, че накрая пенсията няма да стигне и за една чорба на ден. Не един и двама хора получаваха по 600 лева, а ги осигуряваха на 200. Тия работи останаха в миналото и това е просто чудесно.

 14. 14 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#10] от "Чоко и Боко":

  хаха колега забелязъл съм че всеки който работи в завод, на машина се смята за нискоквалифициран и мързелив, а всеки който седи в офис се смята за висококвалифициран и работлив

 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Ако може да се работи и без пари, работодателските организации и сродните им ще бъдат много доволни. Наличието на осигурителни прагове гарантира осигуряване на що годе приемливи суми. Ако бъдат премахнати работодателите, ако могат и под МРЗ биха осигурявали.Недостатък е, когато брутната заплата е под прага, тогава се удържат осигуровки върху по-високата сума

 16. 16 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Много "разбирачи" под статията. Социализмът си е свършил работата. Всичко останало е следствие.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Има ли някъде в ЕС такъв МОД и ако няма, защо ние не вземем доброто от другите , а държим да си вършим нашето, макар да не става. И после никой не седи последствията.

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Тя, сивотата в провинциалните работодатели от феодален тип се обуславя от съвсем друго нещо...! И не е, като да не може да бъде пресечена. Просто няма желание и се наслагат съвсем други фактори.
  Даже се чудя, как взеха, че въведоха минималните прагове, че да има някакво изсветляване на доходите и някаква минимална сигурност, че ще влизат пари в бюджета. Преди въвеждането на минималните прагове, сивия сектор беше още по-голям. Следователно, въпрос на добро желание и организация е, да се пребори...!
  Иди в западна Европа, да видиш как се прави проверка за нелегална работа...! Шапката ще ти падне, да видиш какво става, ако надушат някой...! Така ще го лекуват, че ще му държи спомен, докато е жив!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ivan Ivanov":

  И аз си потърках очичките сравнявайки снимката с написаното. Ми де да разбират поне от обща култура хората що е това металообработване. Не е така да се каже "социална работилница".

  Common sense !
 20. 20 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 289 Весело

  Поредната глупост от ИПИ за пореден път с удоволствие афиширана от Дневник...
  —цитат от коментар 8 на Цецо

  ИПИ отново са се хвърлили на амбразурата да защитават назначените ни капиталисти. Които както добре знаем всички в огромното си мнозинство са червени, от ДС или просто мутри, често всичко накуп. И някои глупаци все още ги смятат тези от ИПИ за десни и антикомунисти.
  —цитат от коментар 11 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?

  Тяхно беше "великото" изобретение "Парите следват ученика" което съсипа образованието ни. Пламенни защитници на частните пенсионни фондове, които скоро ще се разбере че са кражбата на века, многократно надвишаваща КТБ.
  —цитат от коментар 12 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?

  ...забелязал съм че всеки който работи в завод, на машина се смята за нискоквалифициран и мързелив, а всеки, който седи в офис, се смята за висококвалифициран и работлив
  —цитат от коментар 14 на Ivan Ivanov

  До коментар [#14] от "Ivan Ivanov": И аз си потърках очичките... Ми де да разбират поне от обща култура хората що е това металообработване. Не е така да се каже "социална работилница".
  —цитат от коментар 19 на stalker

  Не, че нещо, уважаеми съфорумци, но какво очаквате от хора, кръстили непеото си "Институт"? От "икономисти", които - с единични изключения - през живота си и една будка за вестници не са управлявали, но по всички "талавизори" ги канят да ръсят акъл как се управлява бизнес, икономика, бюджет?
  Канят ги, щото "талавизиите" са пълни с журнал-калинки, излюпени в същите "социални работилници" като "ИПИ-икономистите". Неслучайно зевзеци от реалния сектор, от реалната икономика и финанси, насаме ги наричат подигравателно "дърдорковците от института за пОзОрна икономика".
  Защо "Дневник" ги пропагандира... е, отговорът е ясен.

 21. 21 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Ситуацията е ние лъжем че работим, шефовете ни лъжат, че плащат, държавата ни лъже, че се грижи за хората. Това е преобладаващия случай в страната като изключим едни 5-6% от населението , които са високвалифицирани, мобилни и с добри за България доходи. Държавата й пука само колко данъци и осигуровки събира. Понеже управниците ни са лъжливи считат, че работодателите са като тях и следователно плащат по-високи от декларираните заплати. Фирмите в по-малките градове се държат от шепа феодали, които определят на маса колко да дават. Служителите масово се чудят какво да откраднат, как да скатаят или да въртят лични далавери ако може в работно време. Така на кратко дебатът в обществото за постоянно учене, монополи на пазара на труда и в същност колко трябва да се плаща, за да сме здрави и ефективни просто не се случва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK