Столичната община ще прекрати договорите на две фирми заради некачествени ремонти

Столичната община ще прекрати договорите на две фирми заради некачествени ремонти

© Юлия ЛазароваСтоличната община ще прекрати договорите си със строителните фирми "Пътища и съоръжения" ЕАД и "ПСТ груп" ЕАД заради некачествено изпълнение на ремонти и поддръжка на уличната мрежа. От пресцентъра на общината съобщават, че решението е на кмета на София Йорданка Фандъкова.


В началото на миналата седмица Фандъкова съобщи, че ще развали няколко договора за улични ремонти. "Както сключваме договори, така можем и да развалямe", каза тогава кметът.


Два от договорите са на "Пътища и съоръжения". Единият е на стойност 8 млн. лева и е по обществена поръчка за ремонти на участъци от булевардите "Шипченски проход", "Асен Йорданов" и "Искърско шосе". Ремонтите на първите два булеварда се изпълняват от лятото на тази година, като некачественото изпълнение на "Шипченски проход" е причината за прекратяването на договорите с фирмата, казаха днес от общината пред "Дневник".
От пресцентъра на Столичната община обясниха, че досега "Пътища и съоръжения" е изпълнила дейности за 2.5 млн. лева, но се очаква около 500 хил. лева от разходите да не бъдат признати от общината. Компанията преасфалтира в момента участъците от булевардите "Шипченски проход" и "Асен Йорданов" за своя сметка, тъй като положената първоначално настилка не е отговаряла на изискванията. След завършването на обекта ще бъде преценено каква част от направените разходи ще бъдат платени.


Реконструкцията на "Искърско шосе" бе планирана за догодина и прогнозната й стойност бе за около 5 млн. лева. От Столичната община ще обявят нова обществена поръчка за избор на нов изпълнител на ремонта на бул. "Искърско шосе".


Второто прекратено споразумение с "Пътища и съоръжения" е за поддръжка на улиците в районите "Оборище", "Сердика", "Подуяне" и "Нови Искър". От пресцентъра на общината казаха за "Дневник", че фирмата е получавала по 90 хил. лева месечно по този рамков договор.


Договорът, който ще бъде прекратен, с "ПСТ Груп" също е за поддръжка на улиците, но в кварталите "Банкя", "Овча купел", "Красно село", "Красна поляна" и "Горна баня" и също е за 90 хил. лева месечно. Причината кметът на София да поиска прекратяване на договора отново е некачествено изпълнение.


Двата договора са били със срок до средата на 2019 г. Сега и за тях ще се търсят нови изпълнители с обществени поръчки. Дотогава ремонтите ще бъдат поети от общинското дружество "Софинвест".


"Дневник" не успя да се свърже с представители на "Пътища и съоръжения" и "ПСТ груп" за коментар. По-късно от "ПСТ груп" в съобщение до медиите посочват, че в случая става дума или за некоректна информация, или за допусната грешка. Допълва се, че компанията до момента съвестно изпълнява възложените задания по текущ ремонт. "През годините сме изградили име на надежден партньор, който съвестно изпълнява задълженията си и не допуска компромиси с качеството на извършените строителни работи", пише в съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK