"Експат" иска да пусне още 6 фонда, следващи водещи борсови индекси

"Експат" иска да пусне още 6 фонда, следващи водещи борсови индекси

© Анелия НиколоваДружеството "Експат асет мениджмънт" е подало до Комисията за финансов надзор документи за регистрацията на 6 нови индексни борсово търгувани фонда. Профилът на шестте фонда е пасивно да следват движението на основните индекси за акции на шест борси от региона на Централна и Източна Европа – Унгария, Словакия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония, съобщават от компанията.


Работещият на Българската фондова борса фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF следва движението на водещия индекс SOFIX. Наскоро след като за втори път борсата сгреши изчислението на индекса, се наложи сделка на фонда с книжа на "Неохим" да бъде развалена.


Десетте фонда върху чужди пазари ще бъдат регистрирани за търговия на Българска фондова борса – София, а на следващ етап и на борси в чужбина. Управляващото дружество очаква голям интерес към тези продукти както в България, така и от чуждестранни инвеститори, включително и от инвеститори от държавите, чиито индекси ще следват тези фондове.
Профилът на десетте фонда е избран след анализ на съответните борси и индекси, допълват от дружеството. Оттам допълват, че регистрирането на тези фондове ще даде тласък на капиталовия пазар и би създало допълнителен бизнес за целия бранш, включително за инвестиционни посредници, управляващи дружества, пенсионни фондове, търговски банки, банки депозитари, както и за индивидуални инвеститори.


В края на февруари компанията подаде до финансовия надзор документи за регистрацията на 4 индексни борсово търгувани фонда, следващи движението на основните индекси за акции на борсите в Гърция, Румъния, Чехия и Полша. Така заедно с индексния фонд върху SOFIX, който започна през 2016 г., борсово търгуваните фондове на "Експат" ще станат общо 11.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK