Собственици на компенсаторки протестират срещу ограничения в проектозакон

Собственици на компенсаторки протестират срещу ограничения в проектозакон

© Цветелина Белутова, КапиталСобствениците на компенсаторни инструменти възразяват срещу промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които, ако бъдат приети, ще ограничат възможността им да участват в търгове, организирани от държавата.


Проектът е внесен в Народното събрание от група депутати от ГЕРБ. Те предлагат участниците в търговете за покупка на земеделска земя от Държавен поземлен фонд да плащат в брой не 20% от предложената продажна цена, както е сега, а 40%.


Според вносителите на проектозакона поради дългия период, в който тази възможност е съществувала, ресурсът на компенсаторните инструменти вече е ограничен и притежателите, които искат да купят земеделски земи, са затруднени да платят по-голямата част с книжата. Затова се налагало да прибягват до покупка от фондовата борса, където цената им е по-висока. В мотивите към проекта се изтъква и друг аргумент - компенсаторките са безналични и бюджетът не получава нищо.
Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти обаче се обявява против. "Сумата за доплащане в пари ще се увеличи двойно, при което ще необходим значителен паричен ресурс. Липсата на пари ще ограничи
възможността на притежателите на компенсаторни инструменти да участват в търговете. Тази промяна ще ощети най-много номиналните притежатели на компенсаторни инструменти, тъй като с нея цените им ще паднат на Българската фондова борса", се казва в обръщение до председателя на земеделската комисия Десислава Танева.


Разглеждането на текстовете от проекта в комисии тепърва предстои.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Абсолютно подкрепям предложените законови промени!
  Що кражба се изкраде с тия „компенсаторни инструменти“ .... стига = БАСТА!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Мирослав Найденов беше заформил едни търгове за земеделски земи с компенсаторки.
  Май пещерняците спечиха най- много от тях!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах