Пикът на икономическия растеж в България ще е през 2018 г., сочи анализ

Пикът на икономическия растеж в България ще е през 2018 г., сочи анализ

© ShutterstockРеалният ръст на българската икономика има потенциала да достигне своя пик през 2018 г., сочат прогнозите на икономическия екип на "УниКредит Булбанк". Прогнозата й е, че през тази година БВП да нарасне с 3.7%, а догодина - с 3.8%.


През последните четири години България се радва на стабилен и балансиран икономически ръст. Това се дължи на благоприятната външна обстановка и разумната макроикономическа политика на страната. Очакванията са положителната тенденция да се запази и през следващата година", прогнозира главният икономист на "Уникредит" за Централна и Източна Европа Любомир Митов, цитиран от пресцентъра на банката.

Според Митов ускоряването на растежа ще се дължи на индивидуалното потребление и увеличаването на обемите в строителството на сгради и на инфраструктура, съпроводено с наемането на необходимата работна ръка. "Ръстът на България не от най-бързите, но е от най-устойчивите", коментира Митов тенденциите в Централна и Източна Европа.


"Анализите сочат, че инфлацията в България е под контрол с нива между 1-1.5%, следвайки този показател в Еврозоната. В страната няма макроикономически дисбаланси засега", смята Митов.

В същото време той подчерта, че потенциалът за търсене на работна ръка е на изчерпване и посъветва ръста заплатите да не изпреварва ръста на производителността на труда.
Като фактор за ускоряване на икономиката Митов посочи развитието на износа с висока добавена стойност. Според него и в момента, благодарение на глобалната обстановка, износът е движеща сила, но България все още има потенциал за растеж в сравнение с други страни от региона.
За цялата Централна и Източна Европа анализаторът посочи, че 2017 изглежда засега като най-добрата до момента следкризисна година. В перспектива дейността се очаква да достигне своя връх през третото тримесечие на годината, след което ще последва умерено забавяне през 2018 г.


Растежът в региона ще достигне до максимум от 4.4% през 2017 г., преди да падне до все пак стабилната стойност от 3.6% следващата година, сочи прогнозата. И двете стойности са над средното за региона като ЦИЕ се възползва в максимална степен от съживяването на глобалната търговия и растежа в еврозоната благодарение на силната интеграция в производствената верига на еврозоната, както и ускореното усвояване на средства от ЕС, сочи анализът на банката.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Гневно

  Трай коньо.
  Некой верва ли на тези клакьори на ГЕРБ, които с всички сили им увеличават печалбите за сметка на раята.
  Могат ли тези "банкери" да посочат няколко национално полезни проекта които са финансирали и постигнатия от същите икономически ефект за обществото и държавата ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Любопитно

  А като Пикът на икономическия растеж в България ще е през 2018 г. после КВО ????

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Разстроено

  До коментар [#2] от "karabastun":

  ами нали знаеш. ама ти за разлика от тях мислиш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7276 Неутрално

  3.8% са добре дошли, но недостатъчни за траен икономически растеж

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1812 Неутрално


  "В същото време той подчерта, че потенциалът за търсене на работна ръка е на изчерпване и посъветва ръста заплатите да не изпреварва ръста на производителността на труда."
  В никакъв случай не трябва да се вдигат заплатите, защото трябва раята да се държи в подчинение, а това става най-лесно, като я държиш без пари. Парите дават свобода, а на тях им трябва подчинение, трябват им зависими хора, които да им се подчиняват.

 6. 6 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 759 Разстроено

  Най-бедната страна в ЕС би следвало да се развива най-бързо, за да може да достигне останалите. Да, ама не - на нас пикът ни бил 3.8%, докато Румъния расте с по 5% на година. Да не си помислите после, че съдебната система влияе пряко върху икономиките на страните.

 7. 7 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 457 Неутрално

  "Ръстът на България не е от най-бързите, но е от най-устойчивите"

  "......потенциалът за търсене на работна ръка е на изчерпване и посъветва ръста заплатите да не изпреварва ръста на производителността на труда"

  "...развитието на износа с висока добавена стойност"

  "Анализите сочат, че инфлацията в България е под контрол с нива между 1-1.5%"


  Тоя чичка сигурно интерпретира растежа с "усвояване" на еврофондове от наши хора.Незнам как всака година инфлацията се "върти" около някви мижави проценти, а цените в момента са близо двойни от преди 10 години. Намиерисва ми, че подготвят матряла за вдигане на лихвите по кредите и таксите в банките, примерно такса - управление на сметка, в която няма пари.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  И на какво по-точно ще се основава този икономически растеж през 2018 г., предвид, че страната ни е със все по-затихващи функции?

 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1297 Весело

  Забавен е ревът на дежурните форумни оплаквачки "ма то не е вярно".

  Напомня ми един виц:
  "Евреин върви по улицата и намира дебел портфейл. Отваря го, а вътре - пачка едри банкноти. Преброява ги внимателно и разочаровано измърморва "Малко са!"

  Поздравявам всички ония, за които чашата е винаги полупразна........

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 439 Неутрално

  екип на левунх.йцунпе.ерастян ли е това ?

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5220 Неутрално

  Не е вдъхновяващо. Ние сме страна, която е най-слабо развита и трябва да сме по-динамични в ръста си. Вижте Румъния и Полша

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 547 Неутрално

  И местните избори също! Сещайте се защо ви подхвърлят за ръста.
  Съответно за спада в раждаемостта и продължаващата емиграция нищо или почти нищо.
  Защо ли бягат тия хора от България?

 13. 13 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Икономическия растеж освен СТЪКмистиката на НСИ има доста иразнообразни показатели:
  1. Преки чуждестранни инвестиции - положението там е катастрофално. Влезте в сайта на БНБ и плачете.
  2. Заетост - тук имаме високи нива на заетост, просто защото не остана кой да работи и се наема куцо, кьораво и сакато, само и само да се работи. Отделно статистиката на НОИ И НСИ не отчита хора, които не работят, но не са регистрирани.
  3. Повишаване на доходи и пакупателна способност - само в ограничени сектори на икономиката, които имат висока добавена стойност, като ИТ, комуникации, износ. В почти всички останали сектори има застой в доходите.
  4. Стартиращи и фалиращи компании - пълен застой. Броят на стартиращи компании на глава от населенето ни е много малко.
  5. Междуфирмена задлъжнялост - леко раздвижване, но тежко положение.
  6. Бизнес и потребителско кредитиране - много ниски нива на бизнес кредитиране и високи на потребителско, което означава, че хората не разполагат с достатъчно доходи.
  7. Административна, данъчна и осигурителна тежест върху бизнеса - тук нищо не е мръднало. Само от време на време се влошава леко.
  8. Дял на сивата икономика - висок и продължаващ да расте. Хората разбират, че набиването на пари в НОИ не е гаранция за достойна пенсия, а плащането на данъци не прави живота им по-лек и удобен.
  9. Държавен дълг - плавно растящ външен дълг, основно заради погасяване на предишни задължения, съфинансиране по европейски проекти (голяма част от тях напълно малоумни и безсмислени) и покриване на растящите бездънни дупки в бюджета като енергетика, здравеопазване, пенсии и т.н
  10. И не на последно място - демографската катастрофа (минус 50 000 човека на година), която рано или късно ще стрещне икономическия растеж и ще го закопае.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 14. 14 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  на нас пикът ни бил 3.8%, докато Румъния расте с по 5% на година.
  —цитат от коментар 6 на danubian.whale
  Леко уточнение. Ако се гледа ръстът в БВП на глава от населението при нас е 4.2%. В Румъния пак е по-висок (5.4%), но разликата е малко по-малка. Източник: https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.KD.ZG

  Интересно е да се види защо е така. Корупцията сигурно играе роля. От друга страна, наскоро минах през Румъния и не бях впечатлен от инфраструктурата. Като проверих се оказа, че при 2 пъти по-голяма територия и 3 пъти по-малко население имат по-малко магистрали от нас (да не повярваш). Букурещ също ми изглежда леко занемарен - метрото е вехто (макар, че това донякъде го разбирам), централната гара е каквато беше Софийската централна гара преди 15 години.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 15. 15 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  "Като проверих се оказа, че при 2 пъти по-голяма територия и 3 пъти по-малко население"

  Имах предвид 3 пъти по-ГОЛЯМО население

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2985 Весело

  Прогнозата й е, че през тази година БВП да нарасне с 3.7%, а догодина - с 3.8%.Важното е да има растеж.Иначе светъл пример трябва да ни е Румъния.Миналата година растеж от 4.8% тази година над 5,догодина около5.5% най бързо растящата икономика в ЕС.

 17. 17 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  на нас пикът ни бил 3.8%, докато Румъния расте с по 5% на година.
  —цитат от коментар 6 на danubian.whale
  Другото, което следва да се има предвид, че Румъния устойчиво поддържа бюджетен дефицит - миналата година беше 3% от БВП, тази е под 1%. А ние от 2 години поддържаме бюджетен излишък. Ако вземаш дълг автоматично можеш да увеличиш БВП.

  Ако вземем разликата в бюджетните дефицити за последните години, то може да се окаже, че чистия БВП на глава у нас има същия ръст като в Румъния или дори може да е малко по-висок.

  Да постигаш ръст на БВП с дълг е все едно да вземаш допинг. Лошото е, че дългът ще трябва да го връщаш.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 18. 18 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 727 Весело

  Пик от 3.8% ... Не е пик, а цял Еверест !!!
  ... Или, ако цитираме класиката "Цаца ама риба" (асоциацията с Гл. Прокурор е случайна).

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  И това, въпреки ГЕРБ и Борисов.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Гневно

  До коментар [#17] от "Николай Николов":

  имаш ли представа как ГЕРБ помпат показателите точно с дълг или ????

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 761 Неутрално

  КАТО ЧУЕМ ПИК И МИ СЕ ,АРЕ ДА НЕ КАЗВАМ КАКВО ,

 22. 22 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Хех ми то ако БВП е основния фактор за успешността на управление защо махнахте Станишев? При неговото управление се постигаше 6-7% разтеж на БВП без да се взимат милиарди заеми като сега. В сравнение Боко Тиква взима само тая година 6 милиарда заеми и постига с напъни 3% ръст на БВП. Голяма простотия значи цари у нас. Хем крадат, хем наглеят, хем и прости.

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  3,7-3,8% растеж звучи много добре ,но не е достатъчен ,за да се преодолее пропастта между нас и богатите държави!Няма какво да се лъжем,че имаме някакъв шанс да застигнем в близките 15-20 години държавите от Централна Европа/а за тези от Западна Европа-поне 50 години/!

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Любопитно

  До коментар [#2] от "karabastun":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  След 2020 година когато намалеят европомощите и дойде следващата криза/циклична/ ще стане страшно/най-вече за тези които са се "награбили" с кредити/!

 25. 25 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тази инфлация от 1-2% може да важи единствено за цените на някои суровини на едро, но няма нищо общо с крайните цени на повечето потребителски стоки и услуги.

  Моята теория е, че икономиката се задъхва поради примитивния си обслужващ профил и нелогичното увеличение на крайните цени просто обира тази неефективност.

 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Любопитно

  До коментар [#24] от "bat_plamen":

  А най-страшно ще стане за държавните чиновници, които си веят байрака от комисиониките от проектите?!
  Ела, стой,че гледай тогава - МОР!

  karabastun1@abv.bg
 27. 27 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 860 Весело

  "Пикът на икономическия растеж в България ще е през 2018 г., сочи анализ"
  Дневник, по правилното заглавие е май "Пикът на икономическия грабеж в България ще е през 2018 г."

 28. 28 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1446 Весело

  Позитано, Нинова и Кмет в Сянка не харесват това...:)

 29. 29 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1297 Весело

  Позитано, Нинова и Кмет в Сянка не харесват това...:)
  —цитат от коментар 28 на BGman1


  Пет партии също не го харесват......

  Знанието е сила, информацията - власт
 30. 30 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Естествено, че през 2018г. ще е пик в икономическия растеж. Ще се правим на европейци. Ще сложим пеевщината във фризера. Терористичната групировка няма да краде бизнеси.Цацаров няма да преследва неудобните с режима. Пеевските медии ще се снишат. Може би за малко подтисканата икономика ще живне.
  А след това?

 31. 31 Профил на patriotyt
  patriotyt
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Всъщност има статия на Капитал от вчера май, как НСИ след изглаждане на числата за миналата година растежа е 3.9%, тоест тази ще е над 4% май, а догодина може и към 4.5% да стане в такъв случай...

 32. 32 Профил на patriotyt
  patriotyt
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А представете си, ако наистина имахме работеща съдебна система, наполовина корупция и чуждите инвестиции пак тръгнат....Тогава растеж от над 6% може да се очаква, ама...

 33. 33 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2001 Любопитно

  До коментар [#6] от "danubian.whale":

  ти нали не мислиш че например шивачките в Германия шият 5-10 пъти по бързо от българските че получават 5-10 пъти по-големи заплати

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Весело

  До коментар [#28] от "BGman1":

  да беше написал нещо по темата вместо да хейтиш. жалка история.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#12] от "tos_buratino":

  Хората не бягат от тази или миналата година. Имаше статия тук в Дневник от 2008, когато управляваше "правилната партия". А и този анализ не е толкова оптимистичен, ако човек разбира за какво става въпрос. Ама нали вечно трябва да се мрънка, да се обяснава ка сме нямали икономика....народецът не търпи някой да му казва, че в България има ръст.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 36. 36 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darcas":

  Спри се малко. Нито демографската криза, нито административната тежест, нито заетостта, или пък държавния дълг (само няколко примера от писанията ти) не са показатели за икономическия растеж. Да, има демографкса криза и това е една от причините да няма качествена работна ръка (пише го в статията). Това за заетостта е тъпо - никоя статистика (или "стъкмистика" щом ти харесва да казваш така) не отчита нерегистрирани безработни. Да не говорим, че нямаш аргумент след като данните за заетостта са добри (създават се нови работни места). Това за външния дълг е смешно, България има един от най-ниските. И за инвестициите не е вярно. Да, няма да е както по времето на имотния балон, и слава Богу. Тогава изобщо не се инвестираше в нещо полезно и водещо до икономическо развитие. И това за отраслите и увеличенито на покупателната способност не ти е аргумент. Споменал си износа, ИТ и комунакциите. Какво остава? Финансовия сектор, земеделието, и после са предимно ниско-квалифицираните позиции ако ще говорим за частния сектор. И съвсем не съм сигурен, че няма увеличение в много от тези сектори.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 37. 37 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#36] от "deutschwagen":

  Разходи с в градове като Дупница, Пазарджик, Плевен, Враца, Видин, Монтана, Шумен, Сливен, Ямбол, Силистра, Кюстендил и т.н и поразпитай каква е средната заплата там. И след това можем да си поговорим за покупателна способност и икономически растеж.
  Обедлюдяването върви с със страшни темпове.
  Държавния дълг не е толкова важен като размер, колкото като възможност за обслужване. А със намаляващо население и с намаляващи възможности за възпроизвеждане на това население след 10-20 години този дълг няма да може да бъде обслужван, поради спад в приходите в бюджета. А разходите както знаем при всяко едно правителство се увеличават със всяка година.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 38. 38 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#37] от "Darcas":

  Да, и какво за Дупница, Пазарджик, Търговище и т.н.? Като говорим за икономически ръст, развитие или увеличение на покупатешната способност на национално ниво се взима средното, което включва и въпросните западнали градове.

  Абсолютно съм съгласен, че относно дълга е важно каква е тежестта за изплащанвто му. За това виж колко е възвращаемостта на облигациите ни. В момента клони към 1.5% - вземи го сравни с някои други страни. За това и имаше смисъл да се заменят някои от старите дългове с нови. Бюджетът също последните години е на плюс (не знам защо пропускаш да споменеш приходите). Да, някой ден ще стане сложно заради динамиката в демографията, но това ще го има и в други страни, като относно външния дълг България ще е в по-добра позиция. Вторият най-нисък дълг с най-ниската текуща лихва от бившите соц страни извън Еврозоната.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4420 Неутрално

  При намаляващо население, реалните проценти за този ръст са по-високи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK