В почти всички сектори ще се вдигнат заплатите през 2018 г., обяви Владислав Горанов

В почти всички сектори ще се вдигнат заплатите през 2018 г., обяви Владислав Горанов

© Велко АнгеловПроектобюджетът за 2018 г. предвижда увеличение на заплатите в почти всички сфери. При някои това е реално, в други произтича от планираното ново увеличение на минималната работна заплата. Това обясни в сутрешния блок на Би Ти Ви финансовият министър Владислав Горанов.


Общо 700 млн. лв. повече са заложени в проекта тъкмо за увеличение на заплатите. От думите му се разбра, че с вътрешния министър и с вицепремиера Красимир Каракачанов се обсъжда увеличението в системата на сигурността да е диференцирано, така че работещите на терен полицаи да получат по-голямо увеличение. Специално в системата на МВР се предвижда заделянето на 55 млн. лв. повече спрямо тази година за заплати.


"Ще има и за хляб, и за пътища, и за зрелища", обобщи ситуацията Горанов, като посочи, че се шегува с думата "зрелища" и под това има предвид, че държавата финансира дейността на обществените медии. Очаква се проектобюджетът за следващата година да бъде внесен до края на октомври в Народното събрание, каквото е и изискването по закон.
В отговор на въпрос за членството на България в еврозоната министърът посочи, че със сигурност страната отговаря на всички номинални критерии за влизане в така наречената чакалня и в еврозоната. Но не били важни само тези номинални критерии, а и доколко страната се доближава цялостно като развитие до другите във валутния съюз. Ако бъдем приети в този клуб, ще достигнем по-бързо доходите в еврозоната, смята Горанов.


В коментар да поведението на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров в ефира на "Нова телевизия" през миналата седмица Горанов посочи, че става дума за дебелашка шега, която е получила неразбиране. Той има много цветист език и го използва във всякакви ситуации, посочи министърът. Не може да му се отрече, че понякога е доста оригинален, в случая не уцели мястото и начина да се пошегува с Николаев, обясни той. Оценката на Горанов е, че такава позиция е неприемлива, но че Тодоров "не е толкова елементарен", а е изключително ерудиран мъж.


На въпрос дали не трябва да напусне парламента Горанов възрази, че в Народното събрание има хора с повдигнати от прокуратурата обвинения, "а ние говорим дали острият език или неуместните шеги на Тодоров трябва да го извадят от парламента. Дайте да се държим сериозно", призова министърът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK