Работодателите се оплакват от негативна кампания срещу предприемачите в България

Работодателите се оплакват от негативна кампания срещу предприемачите в България

© Надежда Чипева, КапиталАсоциацията на работодателите възрази с писмо до медиите срещу все по-честите негативни обществени кампании, насочени към уронване на престижа и подкопаване на доверието към българските предприемачи. Това ставало на основа на единични, изолирани негативни практики. Освен това са зачестили случаите на кампанийното рекламно популистко законотворчество, се посочва в писмото.


Затова се напомня, че предприемаческата инициатива в реалния сектор е в основата на генерирането на икономически растеж и устойчиви работни места и е единственият сигурен път към повишаването на доходите и жизнения стандарт в страната.


Предприемачите са най-креативната част от обществото, която осигурява работа, създава стойност, плаща заплати и данъци, допълват от асоцияцията и посочват, че доверието, особено в инвестиционния процес, заедно със стабилна законова среда, е задължително условие за успешен бизнес.
Като изразители на интересите на отговорните български работодатели сме длъжни да заявим, че общественият просперитет изисква насърчение и подкрепа за бизнеса, а не неоснователно насаждане на негативни настроения към него. Всеки може да регистрира фирма в рамките на по-малко от седмица, срещу разход до минималната работна заплата, но не всеки може да успее и да се утвърди като успешен и отговорен работодател, предприемач и инвеститор, посочват работодателите.


Нашето общество трябва да си дава сметка, че успехът на българската индустрия заслужава адекватно отношение и подкрепа, а не неоснователно охулване. Добросъвестните предприемачи, каквито са огромното мнозинство от предприемачите в България, трябва да бъдат ценени, подкрепяни и насърчавани, а не обругавани, отблъсквани и прогонвани, се казва в писмото, но не се посочват примерите, които го провокират.


Не бива да отъждествяваме цялото българско предприемачество с псевдо бизнесмени, печелещи неправомерно от държавния бюджет и ощетяващи всички чрез корупционни договори или нагласени обществени поръчки или такива, които не плащат на своите работници и контрагенти, допълват в позицията си организациите.


Посочват, че след преминалата голяма икономическа криза оцеляха успешните, компетентните и работливите, отговорните и креативните предприемачи. Именно на тях се дължат годишно 250 милиарда лева продажби /приходи/ на компаниите – при едва 6 милиарда лева общ обем на обществените поръчки (т.е. по-малко от 2.5% от продажбите на компаниите у нас).


Близо милион българи не се оплакват, че не им плащат достатъчно, а са взели живота си в свои ръце, не разчитат на нагласени обществени поръчки, монополно положение или държавни помощи, а осигуряват работа на себе си и околните, създават стойност, плащат заплати и данъци, допълват от организацията.


Най-креативната и предприемчива част от обществото следва да получи уважение и признание, а не оклеветяване и охулване от синдикални и политически популисти, се посочва още в текста.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Това в отговор на онези малоумници синдикалистите, , които не са изкарали 1 лев през живота си, но постоянно дават рецепти за добруване, които ако се осъществят, собствените им членове ще ядат камъни...

 2. 2 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 229 Разстроено


  Асоциацията на работодателите /коя от няколкото?/ възрази с писмо от ..? . /дата/ ? /линк/ до медиите /кои медии?/

 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Предприемачите, работодателите да бъдат по-коректни със своите работници, да им плащат адекватно, да ги третират като нормални хора, а не като роби и ще си имаме уважението!

 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 776 Неутрално

  В България търтеите са мнозинство ...
  За тях работодателя е: чорбаджия и изедник.
  Обаче на тъпунгер-работник, като му кажа ми стани и ти чорбаджия, да имаш и ти аргати и да ги товариш с много работа, почват да ми философстват.


  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Този рев от Киро Гела ли идва? Щото той и неговите хора обикновено се изказват от името на "работодателите" - най-вече в духа на това, че заплатите всъщност са твърде високи, защото българинът по принцип е мързеливо говедо и даже трябва да си плаща, че работи. И които реват жалостиво за всяка стотинка предложено увеличение на минималната заплата? Да не забравяме и другаря Данев от БСК. Те ли са "креативните и успешни предприемачи" на България?

 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Ами при пазар от над 500 000 000 милиона човека, в България разполагаш с най - евтиния ресурс (човешки) - и пак да си недоволен, ще събираш негативи няма как.

 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1869 Весело

  Горките работодатели... Клеветят ги, че давали ниски зьаплати.....

  ссср беше лада - копиран фиат на който му свърши бензина и затова бяха обвинени шофьорите мишо и борис - изпили са парите
 8. 8 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#4] от "ironhorse":

  Уеуе, сериозно ли се водят такиви разговори... "Ми стани и ти чорбаджия"... Треба или много да си ги подразнил, или да ти е такова нивото....

  Иначе. Боко каза, че го интересуват дръжавното, частно - хич. Това беше по повод Кинтекс и Емко.... Като сложим и картоиграчите, нищо чудно, че у БГ 3% растеж водят до прегряване....

 9. 9 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 971 Неутрално

  В България няма нужда от негативна кампания срещу работодателите.
  Те самите са направили такъв статут, че няма нужда някой да ги клевети или каля. За тях каквото и да се каже все ще е малко. Но какъвто народа, такива и работодателите.
  Да ме извиняват единиците дето са държат нормално с работниците си и с клиентите. Все пак във всяко стадо от черни овце има и по някоя бяла.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Най-нисък данък печалба в целият ЕС, най-ниска данъчно-осигурителна тежест върху възнагражденията на работниците в целият ЕС, най-ниски заплати в целият ЕС, но почти и в цяла Европа, и пак са недоволни работодателите. Като не им харесва в България да си преместят производството в Дания или Швеция. Заради такива 1 милион българи вече напуснаха България.

 11. 11 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#10:"mushashi"]
  Най-ниска данъчно-осигурителна тежест върху възнагражденията на работниците в целият ЕС

  Е тук се изказа неподготвен.
  Данъчно-осигурителната тежест е точно 45 % от брутото на заплатата.

  И като се започне с едни таксички към държавата за каквото ум ти дойде, ще видиш, че данъците са ниски, но с такси го докарват доста над средното за ЕС изземване на средства от бизнеса.

  Та не пишете едно към гьотере

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3332 Весело

  Интересно - цялата статия е анонимна.

  Това ми напомня за ... и само Дух Божи се носеше над водата ...
  Някакви религиозни по същността и претенцията си мантри ...

 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Робовладелците из територията пак ли са намерили повод да са недоволни от представянето им?
  Некъде из нета се търкаляше една графика, която дава пълен отговор за "качествата" на местното "работодател".
  А за ще циитрам нещо от евростат:
  "Средните почасови разходи за труд в ЕС-28 се оценяват на 25,40 евро през 2016 г. и на 29,80 евро в еврозоната (EA-19). Тази средна стойност обаче крие значителни различия между държавите — членки на ЕС, тъй като почасовите разходи за труд варират в диапазона между 4,40 евро в България и 42,00 евро в Дания (вж. фигура 1), а още по-висока е средната им стойност ( 50,20 евро) в Норвегия ."
  Нашите робовладелци са си извоювали привилегията, да плащат като в некои части на Африка, но като им го кажеш, започват стонове по цялата верига, та чак до Дневник и робовладелеца им :)

  Ecrasez l’infâme
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9378 Неутрално

  Това е още едно доказателство за пробита отвсякъде държава. Защото когато креативните се молят на държавата, това означава, че са деградирали или, че държавата е завладяла всичко, дори и тях...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1524 Любопитно

  Ей, да не забравя и комикса от евростат: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File :Estimated_hourly_labour_costs,_2016_(EUR)_YB17.png

  Как да не ги наречеш безсрамници, скърцащите от статията комсомолчета?

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на voyko
  voyko
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Масова практика, особено в крайграничните с Гърция райони е гръцки бизнесмени да не изплащат заплати и осигуровки на работниците си, след което умишлено фалират фирмите си и изчезват. Това се прави и от български бизнесмени. Тогава как да се насажда доверие в обществото към работодателите. Освен това години наред много от тях се стремят да плащат минимални работни заплати, въпреки че имат възможност да заплащат труда на работниците си по-достойно.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#5] от "droidus":


  Този рев от Киро Гела ли идва? Щото той и неговите хора обикновено се изказват от името на "работодателите" - най-вече в духа на това, че заплатите всъщност са твърде високи, защото българинът по принцип е мързеливо говедо и даже трябва да си плаща, че работи. И които реват жалостиво за всяка стотинка предложено увеличение на минималната заплата? Да не забравяме и другаря Данев от БСК. Те ли са "креативните и успешни предприемачи" на България?
  —цитат от коментар 5 на droidus


  Не са само тези двамата, но те са наистина видни фигури на "креативната " част от обществото.
  Но не трябва да пропускаме още един крупен и много креативен бизнесмен - Пеевски, от чиито действия наитина може да си патят и нормалните работодатели - той е отворил уста да налапа и държавата, ако му позволим де.

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Засега се оплаквайте, после ще плачете, ще ревете, ще се молите и обещавате!

 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е обединение общо взето на назначени капиталист в основно свързана с държавата дейност.И точно те са в голямата си част са меко казано некоретни и към работниците,и към контрагентите си и към фиска и без държавна подкрепа под формата на обществени поръчки и административен и съдебен чадър няма да оцелеят и година.
  Креативните и добросъвестните предпиемачи и бизнесмени нито са обект на нападки,нито имат проблеми,нито искат нещо от когото и да било,освен предвидима правна среда и гледат да са по-далече от държавата и администрацията.
  Аналогично работниците и служителите им нито квичат ,нито имат нужда от синдикати да защитават правата и интересите им.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3332 Весело
  Ей, да не забравя и комикса от евростат: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File :Estimated_hourly_labour_costs,_2016_(EUR)_YB17.pngКак да не ги наречеш безсрамници, скърцащите от статията комсомолчета?
  —цитат от коментар 15 на Graf

  Е, тя тая не е еднозначна, доколкото производството в България е на суровини и заготовки като поддоставчици и твърде малко краен продукт с поне прилична принадена стойност.
  Но че са безсрамници бих казал заради това им изхвърляне от Декларацията с главно "Д" - те' цитат:
  ... Посочват, че след преминалата голяма икономическа криза оцеляха успешните, компетентните и работливите, отговорните и креативните предприемачи. Именно на тях се дължат годишно 250 милиарда лева продажби /приходи/ на компаниите – при едва 6 милиарда лева общ обем на обществените поръчки (т.е. по-малко от 2.5% от продажбите на компаниите у нас) ...

  Кхъ, кхъ ... 250 млрд. лева годишно? Когато гоним официално 100 млрд. БВП?
  Тия или нагло лъжат - безсрамници!
  Или нагло въртят сива и черна икономика баш два пъти и половина повече от "бялата" - безсрамници!
  Или не могат да смятат и тефтерите им са гола вода, но се самотитуловат, че били "Бизнесът" с главно "Б" - пак безсрамници!

 21. 21 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  "Предприемачите са най-креативната част от обществото, която осигурява работа, създава стойност, плаща заплати и данъци"

  Може би тук наистина превъзходната степен е в повече - ако бяха казали "креативна част на обществото" вместо "най-креативната" - сигурно щеше да звучи по-добре.

  Иначе има нещо наистина опасно в отношението към работодателите и преди всичко към новобогаташите у нас. Защото подобни обществени процеси протичат на много места в Централна и Източна Европа - но къде другаде има за новобогаташите такова звучно определение като думата "мутри"? Или дори такава нова дума като "мутробарок" например?

  Дано това не се окаже признак за предстоящи социални сблъсъци.

 22. 22 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Тия само реват и искат, а кога ще почнат да дават.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  Комунистическото мислене не напуска някои хора. Като кажат държавно, мед им капе от устата.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2058 Любопитно

  "след преминалата голяма икономическа криза"

  Ама кризата наистина ли е преминала? Защото населението продължава да се топи при това с нарастващи темпове, по-големи и от отрицателната лихва, и от ръста на БВП-то.

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#20] от "xm...":

  "Кхъ, кхъ ... 250 млрд. лева годишно? Когато гоним официално 100 млрд. БВП?"

  Само това да беше! Лъжат и за данъците:
  "плаща заплати и данъци, допълват от асоциацията"

  А реалността е друга - данъците на предприемачите:
  Корпоративен данък - 1 973 900,0 лв.
  Мита и митнически такси - 166 000,0 лв. и още толкова други данъци
  срещу данъците на населението:
  Данъци върху доходите на физически лица - 3 037 000,0 лв.
  Данък върху добавената стойност - 8 783 500,0 лв. , плащат от крайния потребител ... и източван от "креативните предприемачи"
  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=109996

 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  " Всеки може да регистрира фирма в рамките на по-малко от седмица, срещу разход до минималната работна заплата, но не всеки може да успее и да се утвърди като успешен и отговорен работодател, предприемач и инвеститор, посочват работодателите."
  Но не всеки разполага с куфар с пари, подарени му от хазната, за да започне успешен бизнес. Защото за започване на бизнес трябва начален капитал, а не цървули. Работодателите създавали продукт, плащали данъци, осигурявали нашето добруване. Мисля, че основната цел на всеки ккапиталист е собствената му печалба, а не добруването на обществото. Така че без гръмки фрази, работодателите сами са си виновни за негативното отношение към тях, защото в по-голямата си част са алчни, грабливи, експлоататори, нагли и безчовечни.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2058 Весело

  До коментар [#26] от "proza":
  "Мисля, че основната цел на всеки капиталист е собствената му печалба, а не добруването на обществото."

  През последните десетина години "добруването на обществото" влиза като елемент на увеличената печалба. Сиреч има корпорации, които залагат на дирекция "Човешки ресурси" да им увеличи приходите .... като се мотивират работещите и техните семейства (да стимулират работещия да работи повече и поддържат имиджа на компанията).
  Не случайно борсовите спекуланти вече калкулират 7% спад на приходите при "сепаратизма" на Каталуня.
  Ама на родните ни работодатели все някой друг им е виновен. В случая това са медиите. А медиите са само отражение на вълненията на обществото макар и леко изкривено. Кой е виновен на бизнеса, когато се появава по медиите с твърдение, че една бизнес вечеря била струвала пет хиляди долара (Божидар Божинов, когато беше председател на БПТП да обясни нуждата от високи кеш плащания), а на другия ден обяснява, че 420 лв. се предостатъчни за 21 вечери за едно семейство (когато само бебешките пелени и "Хуманата" за месец надхвърлят тая сума).
  Вероятно е ставало дума за преговори с важен контрагент, към които е включена и вечеря, ама родният бизнес тия важни преговори ги въприема като клюпачка/обществена поръчка или поредната далавера.

 28. 28 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1720 Весело

  До коментар [#4] от "ironhorse":

  В България търтеите са мнозинство ...

  ------------------------------------
  Кириле, ти си бе, Кириле?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах