Райфайзенбанк очаква ръстът на икономиката да е 4% за 2017 г.

Райфайзенбанк очаква ръстът на икономиката да е 4% за 2017 г.

© Цветелина Белутова, КапиталЕкспертите на Райфайзенбанк (България) очакват икономиката на България да завърши 2017 г. с ръст от 4%, за който ще допринесат не само потреблението на домакинствата, но и брутното образуване на основен капитал, стимулирани от по-ниските лихви по депозити и кредити. Нетният експорт ще остане положителен, но с по-слабо влияние, смята икономическият анализатор на банката Емил Калчев.


Анализаторите на банката отчитат, че през второто тримесечие на 2017 г. БВП се увеличи в реално изражение с 4.2% на годишна база. От компонентите на БВП крайното потребление нарасна с 4.1%, реално на годишна база, а бруто капиталообразуването с 2.4% през тримесечието. От своя страна износът на стоки и услуги се увеличи с 6.3%, а вносът - с 5.7%.


От страна на предлагането и през второто тримесечие най-солиден принос за растежа на БВП имаше секторът на услугите (2.3 пр.п.), следван от индустрията (1.2 пр.п.) и селското стопанство (0.1 пр.п.). Очаквано в сектора на услугите водещ принос имаха операциите с недвижими имоти (0.7 пр.п.), финансовите и застрахователните дейности (0.4 пр.п.) и търговията и ремонтът на автомобили, хотелиерството и ресторантьорството (0.4 пр.п.), анализират от банката.
"Картината на приносите на отделните групи услуги отразява случилото се в този сектор през второто тримесечие на годината – по-активни покупки на недвижими имоти и автомобили поради ниските лихви по депозитите и кредитите на фона на растящи работни заплати. Съответно на това развитие се наблюдаваше и ръст на кредитирането и финансовите дейности", посочва Калчев, цитиран в анализа на финансовата институция.


Паричната статистика на БНБ отново отчeтe ръст на кредитите към бизнеса и домакинствата с общо 3.8% на годишна база към юли, което представлява растеж за десети пореден месец. В рамките на тази тенденция това бе третият най-висок ръст (4.3% за май и 4.0% за април 2017 г.).


При кредитите към нефинансовите предприятия годишният ръст беше 2.8%, докато кредитите към домакинствата повишиха равнището си от юли миналата година с 5.5%.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1070 Неутрално

    Най-вероятно ръстът на БВП за 2017 година ще е между 4.2 и 4.4%
    Винаги се подценява и след време се корегира с реалния %.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK