Лидерът на ПЕС Сергей Станишев постави пет задачи пред лидерите на ЕС

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев постави пет задачи пред лидерите на ЕС

© Партия на европейските социалистиДнешната Европа изглежда по-добре, отколкото преди година, икономиката се възстановява, безработицата спада, но това е крайно недостатъчно. Това обяви лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев в Брюксел, където ръководената от него партия - ПЕС, организира конференция "Рестарт на европейската икономика".


Пет решения за Европа


От гледна точка на европейските социалисти в момента имат пет важни теми, с които трябва да се занимаят европейските лидери, за да има качествена промяна, от която се нуждаят жителите на ЕС. Станишев постави на първо място преодоляването на неравенството, което се задълбочава не само между отделните страни членки, но и вътре в тях. В речта си пред конференцията, която на практика беше построена като контратеза на тази на Жанк-Клод Юнкер през септември за състоянието на съюза, той посочи, че е нужен социален план за действие на европейско ниво.


"Нито Юнкер, нито Макрон могат да кажат кой знае какво за социалния дневен ред", обобщи Станишев, отново препращайки към техните речи за общите проблеми на Европейския съюз.
.
От името на партията той призова за достойно минимално възнаграждение във всички страни членки. Пред журналисти уточни, че това означава минималната работна заплата в общността да не е по-ниска от 60 на сто от средната за съответната държава. В момента не във всички страни в ЕС има минимална работна заплата.
Станишев посочи и че трябва да се вземат конкретни мерки за сближаване на различията, част от което е предлаганият от социалистите в ЕС разширен план за подпомагане на младите хора да се образоват и да си намерят работа. Той цитира данни, според които 17 млн. младежи в Европа нито учат, нито работят, а в допълнение 26 млн. деца са застрашени от бедност.


Европейските данъци пак се актуализират


Той подчерта, че няма как Европа да се справя с нарастващите предизвикателства, като орязва бюджета си особено за дейности по сближаването на различията. Предложенията в момента са парите за кохезия да се орежат с около 30 на сто в бъдещата рамка. Затова Станишев актуализира европейският бюджет да има собствени приходи от данъци, така че да не е заложник от националните правителства. На въпрос как си представя европейските данъци лидерът на ПЕС каза, че първо трябва да има дебати по въпроса дали да се въведат, а след това да се търси механизъм. Напомни, че след като вече за пръв път в историята на ЕС общият бюджет е бил орязан, това ще се случи допълнително и след Брекзит.


Според ПЕС трябва европейските лидери активно да работят за преодоляване на икономическото разделение в общността, което през последните десет години се е задълбочило заради мерките за икономии, въведени в редица държави. Това пък налагало реформа в Пакта за стабилност и растеж, който по думите на Станишев трябва да престане да души правителствата, налагайки им рестрикции в инвестициите, които правят тъкмо в политики по сближаване.


Лидерът на ПЕС настоява и за реформа във валутния съюз, която да въведе контрол върху него от страна на Европейския парламент. Станишев добави тук нуждата от въвеждане на данък върху финансовите транзакции, който 11 страни членки имали готовност да въведат, както и специфичен данък за големите компании като интернет гигантите, за да не могат да избягват плащането на налози, каквито практики има в момента благодарение на данъчната политика в някои страни от ЕС.


"Голямата разлика между нас и неолибералите е, че според нас хората живеят в общество, а не в пазар, който трябва да се саморегулира", посочи Станишев.


Преодоляването на разделението между Изток и Запад в рамките на ЕС е сред другите акценти, поставени от лидера на европейските социалисти. Той определи отношението към България и Румъния като пълно безобразие и даде за пример неприемането на страните в Шенген, въпреки че те са изпълнили изискванията за това. "Тежка илюзия е, че която и да е държава може да се справи сама с която и да е от общите заплахи", подчерта той.


През декември по време на Съвета на ПЕС в Португалия партията ще излезе с обща визия за това каква трябва да е Европа в бъдеще, за да се възстанови доверието на хората в европейските институции.


Нашият живот приключва, когато спрем да говорим за важните неща. Тази мисъл на Мартин Лутър Кинг е по-актуална днес в сравнение с преди 50 г., когато той я е изрекъл, каза пред участниците в конференцията Сергей Станишев.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Докога ще чуваме или четем за този???

 2. 2 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Тъкмо потръгне Европа и наш Сергей се заеме с нея... няма късмет Европа...

 3. 3 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Докога ще чуваме или четем за този???
  —цитат от коментар 1 на stedim


  Успешно закопа всичко с което се захвана. Надявам се сега да закопае и ПЕС, и да не пипа Европа.

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5342 Неутрално

  Щеше да е смешно,ако не беше ГНУСНО.
  И то МНОГО ГНУСНО
  Един от най-бездарните премиери
  на следПерестроечна Европа вместо
  да замълчи засрамен от това,което
  натвори в България
  взел да дава акъл и на Европа !!!!
  Това е СВРЪХ БЕЗСРАМИЕ и ДЕБЕЛООЧИЕ !!!!
  Г Н У С !!!!

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Гордея се със Станишко! След като оправи БСП, оправи България и сега хвърля сетни сили да оправи и Европа! Браво!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Любопитно

  Ми, хубави предложения. Трябва да се работи по тяхното реализиране, проблема е, че ЕС, ЕК, ЕП, ЕС (съвет) се управлява все от ЕНП, а не от ПЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  "Голямата разлика между нас и неолибералите е, че според нас хората живеят в общество, а не в пазар, който трябва да се саморегулира", посочи Станишев.
  ------------------------

  Големият проблем на това схващане е в липсата на морал и качества сред "лидерите" на т. нар. "общество", които винаги "регулират" в определена, финансово обезпечена посока.

  Пазарът, от друга страна, е неподатлив на морала и липсата на качества на "лидера" - какъвто по презумпция няма. Проблемът на пазара, обаче, е че никъде го няма в чист вид. Паралелно с всеки пазара се появява поне един Станишко - без лидерски качества и без ден трудов стаж - който веднага тръгва да го насочва "в правилната посока".

  Разбира я Станишев икономиката - като дипломиран историк, специализирал в копчетата по шинелите на руския и съветски войник, работил като журналист на свободна практика, той е най-подходящия "управител" на пазарите. Само шофера Мадуро е по-подготвен от него.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1862 Весело

  Това е най лесно което прави Станишев - от името на широките народни маси(комунистите и социалистите винаги се изживяват като говорители на - широките народни маси) намира махна.

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  "Станишев постави на първо място преодоляването на неравенството, което се задълбочава не само между отделните страни членки, но и вътре в тях."
  Така е, това е световен проблем. Ако човечеството не успее да преодолее все по-нарастващото неравенство в обществото, няма да има бъдеще. Злобата, възникваща от неравностойното попложение и несправедливоостта, рано или късно ще избухне. Така че нека милиардерите да не си мислят, че са на сигурно място зад високите дувари на замъците си, а да ограничат алчността си и безмерното желание за все по-големи печалби.

 10. 10 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Мисля, че повече от това, Европа не може да бъде по-социална.
  В момента, дори е прекалено.

  А, комуниста си е комунисти, до гроб.

  Съвсем друг е въпроса, как европейска партия (ПЕС) е назначила за свой лидер такъв като Серго.

 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  Лидерът на ПЕС, на КОЙ е ПЕС?

 12. 12 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Станишев:

  "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица."

  :)

  Подпис - електронен ;)
 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Много ретро изказване от един сравнително модерен политик.Сигурно се чувства задължен да използва такива клишета,зароди позицията,която заема.

 14. 14 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Един призрак броди из Европа.
  Призракът на хомосексуализъма.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 15. 15 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 965 Любопитно

  Въх!
  Специалистът по копчета на войнишките шинели ни поучава!
  Да се смееш ли, или да плачеш?
  Преди няколко дни писах че с Политика в България (не само в България), се занимават най-кресливите, а не най-можещите!
  Хамстерчо е живото потвърждение!

  Да разлая троловете!!
 16. 16 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#14] от "О, ко ма напрай!":

  ++++++++++++++

  Мафията; Камората или пък Коза Ностра да ходят да ядат шоколади!

  Да разлая троловете!!
 17. 17 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 577 Гневно

  Ей, тоя не споря да плещи глупости.

 18. 18 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Негодник

  Машини прости, народ неук.
 19. 19 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Голямата разлика между нас и неолибералите е, че според нас хората живеят в общество, а не в пазар, който трябва да се саморегулира", посочи Станишев."

  Няма никаква разлика между вас, ПЕС-аджиите, и т.н. неолиберали ( т.е. Макрон-аджиите). Разтягане на локуми и общи приказки - това е основната "идеология" и на вас, социал-либералите, и на нео-либералите. Слугуване на корпоративни интереси, мултикулти глобализъм до супка, и никакво практическо решение на наболелите проблеми на Европа ( тежка криза с идентичността, безконтролна имиграция, разрушаване на културните устои в Европа, ислямизация и т.н.) - това сте вие от ПЕС, г-н Станишев.

 20. 20 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  да бе ,оправи на изотзадзе

 21. 21 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2336 Весело

  А лидерите на Европа си го преместиха в другия крачол след памфлета на това смешно мъжле.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3424 Неутрално

  Хахаха! И ЕС изкозирува на сергейко и обеща да слуша и изпълнява! Ние си го знаем що за лидер е, сега виждаме и що за креатура е ЕС, дето има такова за лидер на втората си по големина формация! Цирк, госпожа Пенчева!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK