Екологичният съвет одобри източното трасе на "Струма"

Екологичният съвет одобри източното трасе на "Струма"

© ДневникВисшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) при Министерството на околната среда одобри днес източния вариант на трасето на магистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле, съобщи ведомството. Това означава, че в посока към Гърция колите ще се движат през дефилето по съществуващия път Е-79, а в обратна посока - по нов път източно от него по билото на планината.


Вариантът се подкрепя и от правителството, а беше оценен най-високо и в доклад на фирма "Данго проект консулт", която анализира общо пет възможни варианта на трасето в най-трудния и скъп за изпълнение участък от магистралата.


Същият вариант беше подкрепен и от местните жители при обществените обсъждания на екооценката в региона. Според някои еколози обаче използването на сега съществуващия път Е-79 не е ефективен вариант и те смятат, че движението трябва изцяло да се изнесе в източната част. Причината е интензивният трафик в район с богато биоразнообразие, който попада в мрежата НАТУРА 2000.


Според съобщението на министерството членовете на съвета са се съобразили със значителния брой становища, позиции, мнения и възражения по различните варианти на трасе. Бяха взети предвид резултатите от проведените обществени обсъждания и заключенията на независимите експерти от извършените ОВОС и Оценката за съвместимост с предмета и целите за опазването на защитените зони от мрежата Натура 2000, се казва в съобщението на екоминистерството.

В него се припомня, че процедурата по оценка за възсдействието на проекта върху околната среда започна през април 2015 г. Направени бяха допълнително значителен брой консултации с други ведомства, организации и институции за обективно вземане на решение предвид приоритетността на обекта и проявения голям обществен интерес, уверява ведомството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK