Азербайджанските авиолинии ще летят между Баку и София от 1 януари

Официална снимка на Румен Радев (вдясно) и неговия домакин Илхан Алиев и техните съпруги.

© Прессекретариат на държавния глава

Официална снимка на Румен Радев (вдясно) и неговия домакин Илхан Алиев и техните съпруги.Националната авиокомпания на Азербайджан ще организира преки полети между Баку и София, съобщи президентът на Азербайджан Илхам Алиев пред български медии в рамките на посещението на българския му колега Румен Радев в Баку, предаде БТА.


Радев допълни, че това съвпада с българското председателство на ЕС и че България потвърждава подкрепата си към Азербайджан за новото всеобхватно споразумение с ЕС.


Местната нискотарифна авиокомпания "Бута" (Buta Airways) също обяви, че пуска директни полети между двете столици. Маршрутът ще започне да се изпълнява от 16 януари, а цените в посока ще започват от 29 евро. Полетите ще се извършват един път седмично.
Според Алиев е важно да се подобри сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката. Той припомни, че България е част от Южния газов коридор - проект на седем държави на стойност 40 млрд. долара и чрез него България ще получава природен газ от азербайджанското находище Шах Дениз.


Сред другите сфери на сътрудничество той открои селското стопанство и образованието.


Румен Радев увери, че България може да отговори на интереса на Азербайджан за развитие на селското стопанство, на внедряването на нови технологии, особено в преработващата промишленост. "Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред и ние потвърдихме подкрепата си за Южния газов коридор", заяви българският президент. По думите му този проект ще даде реален шанс за диверсификация на доставките в Южна и Централна Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK