България командирова в ЕС половин процент от работната си сила

България командирова в ЕС половин процент от работната си сила

© Юлия ЛазароваБроят на българите, изпратени на работа в ЕС, съставлява 0.5% от броя на работещите в страната. Това показват данни на Европейската комисия за 2015 г., представени от Европейския парламент, предаде БТА.


Същевременно делът на приетите в България чуждестранни работници от държави от ЕС е пет пъти по-малък (0.1 % от общия брой заети в страната). Сходна тенденция се наблюдава в Чехия, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Португалия, Румъния, Словения и Словакия. Полша отбелязва най-значителната разлика в съотношението - изпратените в ЕС са 2.9% от работещите, а приетите чуждестранни работници от ЕС са 0.1% от пазара на труда.


Белгия, Германия, Франция, Австрия, Швеция и Великобритания отчитат обратното съотношение - при тях броят на изпратените в чужбина работници изпреварва броя на приетите. Данните показват също, че българи най-често биват пращани на работа във Франция, Белгия и Германия.
Статистиката е представена във връзка с обсъжданите в Европейския парламент промени в директивата за командированите работници. Тази европейска разпоредба засяга хората, изпратени от своя работодател в друга държава от ЕС временно за извършването на услуга.


Според одобрените снощи от парламентарната комисия по заетостта промени, занапред изпратените в чужбина работници следва да получават еднакво възнаграждение за еднакъв труд, независимо от коя страна от ЕС произхождат. Предвижда се също след изтичането на първоначален срок от 24 месеца за командированите работници да бъде прилагано изцяло местното трудово законодателство.


Средствата за пътуване и нощувка следва да бъдат покривани от работодателя или включени в заплатата. Двугодишният срок на отстъпка може да бъде удължен, ако дружеството, изпратило работника, се нуждае от допълнително време за извършването на услугата.


Дейността на международните превозвачи ще бъде обхваната от допълнително законодателство, но докато то бъде подготвено, ще се прилага посочената директива. Тези предложения се очаква да бъдат гласувани от Европейския парламент следващата седмица и след това да бъдат обсъдени в Съвета на ЕС.


Ако бъдат въведени, промените ще засегнат особено командированите работници, които досега се ползват от възможността да бъдат облагани по законодателството на своята (изпращащата) страна. Разликите в облагането в отделните държави в ЕС спестяват засега на източноевропейските работниците големи суми от данъка върху доходите и социалните осигуровки, които в Западна Европа са в пъти по-високи. Това е причината западните държави да настояват за промени, защото според тях евтината работна ръка води до "социален дъмпинг".


С обяснението, че всички работници "трябва да имат равни права и защита", групата на западноевропейските държави, водени от Франция, настоява всички работещи в дадена държава от ЕС, независимо дали са командировани или постоянно заети на местния трудов пазар, да получават еднакви заплати за еднакъв труд и да бъдат облагани еднакво. Очаква се въвеждането на подобни мерки да пресече притока на източноевропейски работници и да разтовари социалните бюджети в западноевропейските държави, които сега плащат обезщетения за безработица на местните хора, останали без работа покрай притока на източноевропейци.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 642 Любопитно

  Нищо ново под слънцето.

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5682 Неутрално

  Очакванията няма да се сбъднат...
  Бизнесът е иновативен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5455 Неутрално
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  За мен командировка 2-3 дни, до седмица. Какви са тези "командировки" по две години?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на rkrastev
  rkrastev
  Рейтинг: 16 Неутрално

  от работната сила или от работещите? (работна сила = работещи + безработни)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK