Как живеят жените и мъжете в ЕС според Евростат

Как живеят жените и мъжете в ЕС според Евростат

© Юлия ЛазароваВ Европейския съюз повече жени, отколкото мъже, имат висше образование, жените по-рано напускат дома на родителите си, повече мъже страдат от наднормено тегло, самотните майки са седем пъти повече от самотните бащи, мъжете са по-склонни да възприемат здравето си като добро за разлика от жените. Данните показват, че въпреки различията мъжете и жените в Европа са удовлетворени в еднаква степен от живота си.


Това показват данни на Евростат, подготвени съвместно с националните статистики на страните членки. "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет" се представя по повод деня на статистиката, отбелязван на 20 октомври.


Жените напускат дома на родителите по-рано


Анализът показва, че в ЕС през 2016 г. жените са напуснали дома на родителите си на по-ранна възраст от мъжете (средно - 25 години за жените и 27 за мъжете). В почти всички държави членки жените сключват брак по-рано от мъжете, като разликата във възрастта при сключване на първи брак е над 3 години в България, Гърция и Румъния, а в Ирландия, Литва, Португалия и Обединеното кралство - по-малка от 2 години. Що се отнася до средната възраст на жените при раждане на първо дете - през 2015 г. в ЕС тя е 29 години, като варира от около 26 години в България, Латвия и Румъния до почти 31 години в Испания и Италия.
Друга съществена разлика между жените и мъжете е продължителността на живота. Във всички държави членки жените живеят по-дълго от мъжете - през 2015 г. в ЕС средната възраст е 83.3 години за жените и 77.9 години за мъжете с разлика от пет и половина години. Сред държавите членки разликата във възрастта на жените и мъжете варира от 10 - 11 години в Латвия и Литва до малко под 4 години в Дания, Ирландия, Кипър, Холандия, Швеция и Обединеното кралство.


Повече жени срещу по-малко мъже


В резултат на по-голямата продължителност на живота и по-ниската смъртност при жените като цяло през 2016 г. в ЕС на 100 мъже се падат 105 жени (с 5% повече). В почти всички държави членки жените са повече от мъжете, като най-голяма е разликата в Латвия (18%), Литва (17%) и Естония (13%), докато в Люксембург, Малта и Швеция мъжете са малко повече от жените.
При младите хора на възраст до 18 години се наблюдава обратният модел – мъжете са с 5% повече от жените. От друга страна, при хората на 65 и повече години жените са с 33% повече от мъжете.


В ЕС през 2016 г. 7.7% от жените на възраст 25 - 49 години живеят сами с деца в сравнение с 1.1% от мъжете на същата възраст. За живеещите сами без деца в тази възрастова група делът на жените е 9.5% и 16.1% - на мъжете.


Големи различия има и между жените и мъжете на възраст 65 и повече години - делът на възрастните жени, живеещи сами (40.1%), е два пъти по-голям, отколкото при мъжете (19.7%).
При другите възрастови групи има по-малки разлики.


Жените са по-образовани и с по-ниски доходи


Интересно е, че по-голям дял от жените (33%) в сравнение с мъжете (29%) в ЕС са с висше образование, а също и че колкото повече деца имат, толкова по-голяма е разликата между коефициентите на заетост на жените и мъжете. Освен това жените печелят с 16% по-малко от мъжете в ЕС, а сред ръководителите има два пъти по-малко жени, отколкото мъже.


В същото време безработицата при жените е по-висока. През 2016 г. средно в ЕС коефициентът на заетост при мъжете (72%) е по-висок от този при жените (61%).


Въпреки големите различия в живота на жените и мъжете те са почти еднакво удовлетворени от живота, който водят, анализират статистиците. В ЕС през 2013 г. жените на възраст над 16 години по скалата от 0 до 10 са дали оценка средно 7 на удовлетвореността си от живота, а мъжете на същата възраст - средно 7.1. В повечето държави членки оценките на жените и мъжете са били равни или е имало разлика от 0.1.


Мъжете се чувстват по-здрави


Начинът, по който хората възприемат своето здраве, се влияе от комплексен набор от фактори - екологични, културни и социално-икономически. Не е изненадващо, че с напредването на възрастта намалява усещането за добро здраве - както при жените, така и при мъжете.
Във възрастовата група от 16 до 44 години 86% от жените и 87% от мъжете в ЕС през 2014 г. оценяват здравето си като добро. Между 45 и 64 години този дял намалява до 61% при жените и 65% при мъжете, а за хората на възраст 65 и повече години - съответно до 35% и 41%. В почти всички държави членки по-голям е делът на мъжете, отколкото на жените, които възприемат здравето си като добро, а разликата се увеличава с възрастта. Интересно е да се отбележи, че разликата между държавите членки също се увеличава с възрастта.


При разглеждането на данните за консумацията на алкохол, цигари, плодове и зеленчуци, както и за физическата активност, се наблюдават различия между двата пола, които обясняват отчасти защо повече мъже (57%), отколкото жени (44%), в ЕС са с наднормено тегло. Четенето на книги и посещенията на представления на живо са по-често срещани сред жените, отколкото сред мъжете в ЕС. 79% от жените в ЕС готвят и/или домакинстват всеки ден в сравнение с 34% от мъжете.


Болестите, които отнемат живота


Злокачествените новообразувания, болестите на сърцето (например инфаркт) и мозъчно-съдовите заболявания (например инсулт) са трите най-често срещани причини за смърт както при жените, така и при мъжете в ЕС.


И при трите причини смъртността е по-голяма при мъжете отколкото при жените: през 2014 г. в ЕС от злокачествени новообразувания са умрели 349 мъже и 201 жени, от болести на сърцето - 171 мъже и 94 жени, и от мозъчно-съдови заболявания - 93 мъже и 79 жени на 100 000 мъже/жени.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4949 Неутрално

  "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет"

  Не ме грабва темата

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8742 Любопитно

  Мъжете работят по-дълго и повече физически труд, и общо взето изкарват парите за социални придобивки, които основно се ползват от жените!?

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4419 Любопитно

  "В почти всички държави членки жените са повече от мъжете, като най-голяма е разликата в Латвия (18%), Литва (17%)"

  Интересно е, че точно в тези две страни от ЕС се пие най-много алкохол. Дали пък това няма връзка с тези данни... в смисъл мъжете пияници умират доста по рано от своите съпруги?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Весело

  Кой беше по-силният пол :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":

  Те и жените им пият. И то здраво.

 6. 6 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Темата е изчерпана одавна от доктори хонорис кауза и почетен консул.
  По-малко учетИ повече ибетИ

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  На 29 години раждат... ми до това води феминизмът и кариеризмът, когато се приеме за пътеводна светлина.

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Майтапите обаче %-но са повече за жените, отколкото за мъжете.

  Изморен мъж се прибира с трамвая от нощна смяна.
  -Бихте ли ми отстъпили мястото си да седна, капнах тая нощ-моли се той на млада жена.
  -Не мога-отвръща тя-може да съм бременна примерно...
  -Доколкото знам, крокодилите снасят яйца-отвръща мъжът.

 9. 9 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  @Дневник една графика да бяхте турили тия данни много трудно се четат така.

  n/a
 10. 10 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":

  И има доста руснаци,като споменавате пиенето..

 11. 11 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "....оценяват здравето си като добро. Между 45 и 64 години този дял намалява до 61% при жените и 65% при мъжете, а за хората на възраст 65 и повече години - съответно до 35% и 41%. "


  Интересно, изглежда, че с напредването на възрастта мъжете се чувстват по-здрави, но същевременно умират по-рано..

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#11] от "Бай Благой":

  Баш така си е. Страдат по-малко от хронични болести явно (жените им се случват разни хормонални промени, които им такоат такоата на сичко) но към инфаркти и инсулти, както и към злополуки ( трудови и пътни) мъжете са доказано по-предразположени така да се каже

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Аз апелирам да започнем борба за равноправие на мъжете и белите! Стига с тази сегрегация! За изнасилване не съм чувал да осъдят жена, а в 50% от случаите те са изнасилвачите! А за правата на тъмните да не говорим!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 428 Весело

  точно да се почувствам европеец и прочетох че те си харесвали живота , интерсно ми е как живеят с нормални заплати и уредено общество , ужасия , тука не си повисиш пред некое гише , не ;благословиш ; ли неколко пъти пред сфетофара , все едно е изгубен ден , не прочетеш ли некоя ;новина; как си краде другаро-бизнесменската задруга , пак нема тръпка за живот , така че добре разбирам грижите на която и да е ;управляваща партия; да ни държът бедни и унизени , хем ни подсигуряват инфаркти , хем си спестяват от пенсии , хем сме винаги нащтрек ? на къде ще духне вятъра ? за да се поклоним на новото ВЕЛИЧИЕ СПАСИТЕЛ ? та съвсем добронамерено , кой как може да бяга от проклетата територия

 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 738 Неутрално

  "Жените напускат дома на родителите по-рано"
  Много ясно - отиват в дома на мъжа си. А мъжът за да се отдели от родителите си, първо трябва да събере пари за свой дом. Затова и се женят на по-висока възраст отколкото жените - първо трябва да си стъпят на краката.
  Въобще, трудно им е на мъжете според тази статистика - повече работят, по-рано умират... което ми напомня за един виц: питали един професор - защо жените живеят по-дълго от мъжете? А той рекъл - ами защото те нямат жени, които да им скъсяват живота.

 16. 16 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 1230 Весело

  "Женените мъже живеят средно с 10 години повече от ергените, но и 10 пъти повече им се иска да умрат по-рано" :):)

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#3] от "Иво":
  "Интересно е, че точно в тези две страни от ЕС се пие най-много алкохол. Дали пък това няма връзка с тези данни... в смисъл мъжете пияници умират доста по рано от своите съпруги?"
  ==============
  Дали пък ние нямаше да сме по-напред? Или сме изостанали в пиенето? Мани, мани...

  Еретик
 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3403 Весело

  Най важното изречение в материала е това, което твърди, че двата пола се чувстват равно удовлетворени от живота си.
  ++++++++++++++
  Това удря юмрук в мордата на дървените философи с практическото и не знам какво равноправие. Оказва се, че всеки живее, както смята за правилно и това му носи кеф. Бабичките плюскат стърготини за дълголетие и са щастливи. Дядките лющят шльоковица, гътват се навреме и ефектът е равен.
  При еднакво /средно/ образование, жената става магазинерка и взема 800, а мъжът - шофьор на камион с 1800лева заплата. Познайте кой му опуква заплатата.
  Природата си знае работата.

  Еретик
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Жените работят повече, затова живеят по-дълго.

 20. 20 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 759 Неутрално

  И като жените имат "вишу" по специалности за които никой не плаща като на майстор в авто работилница, кой е виновен? В (безполезни) специалности като социология и социална педагогика, "културни изследвания" е пълно с жени, каква е тая дискриминация спрямо мъжете? Или па може би на мъжете не им се учи това, а на жените още по-малко им се учат инженерни специалности, или въобще не се замислят за кариера в добива на полезни изкопаеми? Най-смешни са гламавите феминистки, дето крещят в университетите как патриархата дискриминирал жените и не ги допускал до научните специалности, ама като ги питат те какво учат, винаги следва "социални изследвания" или нещо подобно.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1446 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  "Мъжете работят по-дълго и повече физически труд, и общо взето изкарват парите за социални придобивки, които основно се ползват от жените!?"

  Защото сме равни бе!

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на Mihail
  Mihail
  Рейтинг: 8 Неутрално

  АЗ ЖИВЕЯ С РОДИТЕЛИТЕ СИ И ВСЕ ОЩЕ СЪМ НЕОМЪЖЕН На 34 съм!

  Мишо
 23. 23 Профил на Mihail
  Mihail
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Веселин Дечев":

  ИЗВЪРШВАШ РОБСКИ ТРУД

  Мишо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK