Световната банка очаква ускоряване на икономическия растеж на България през 2018 г.

Кадърът е от годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон, 13 октомври 2017 г.

© Mike Theiler, Reuters

Кадърът е от годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон, 13 октомври 2017 г.Световната банка прогнозира ускоряване на растежа на българската икономика до 3.8 процента тази година и 3.9 на сто догодина на фона на икономическото възстановяване, което е набрало инерция благодарение на повишеното вътрешно търсене. Това се посочва в публикувания днес доклад на международната институция за състоянието на икономиките в Европа и Централна Азия. Очакването е в синхрон и с това на Министерството на финансите.


Икономическото възстановяване на България се е ускорило през 2017 година, подкрепено от нарасналото вътрешно търсене. Бедността е намаляла, се отбеляза в документа, поместен на сайта на организацията, която допълва, че перспективите за тази година са по-добри от първоначалните очаквания.


Международният валутен фонд прогнозира миналата седмица, че българската икономика ще нарасне с 3.6 процента за 2017 година и ще забави темпа си до 3.2 процента през 2018 година. За 2016 година растежът бе 3.4 процента.
Според Световната банка растежът и споделеното благоденствие биха се повишили, а бедността би се понижила още, ако институциите укрепнат и освен това нараснат уменията и трудоспособността на работната сила, както и ако бъде подобрена ефективността и резултатността на държавните разходи.


По оценки на банката вътрешното търсене ще изпревари намаляващия принос на нетния износ за растежа, а потреблението на домакинствата вероятно ще продължи да расте благодарение на подобрението на състоянието на пазара на труда и условията за кредитиране.


Същевременно Световната банка прогнозира, че ускоряването на инфлацията в страната тази година ще достигне 1.5 на сто тази година и 1.4 процента догодина спрямо минус 0.8 процента миналата година.


Намаляването на бедността се очаква да продължи с умерен темп в средносрочен план. Продължаващото повишение на заетостта и заплатите, както и планираното вдигане на пенсиите, би трябвало да подкрепи реалните доходи и допълнително да намали бедността, се посочва в документа.


Банката отбелязва, че неравенството в доходите в България е едно от най-големите в ЕС. Доходите на най-богатите 20 процента от населението са почти осем пъти повече от получаваните от най-бедните 20 процента от населението през 2015 година.


Основните предизвикателства пред България са по-бързо да настигне останалата част от Европа и да се справи с отрицателните демографски последици.


България ще трябва да повиши растежа на производителността до най-малко 4 процента годишно, за да достигне средните равнища на доходите в ЕС за едно поколение, отбелязва Световната банка.


През последните шест години производителността е нараснала с 2.5 процента годишно, а същевременно има недостиг на квалифицирана работна ръка.


Голяма част от населението е изложено на риск от бедност или социално изключване, предупреждава институцията.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Богатството нараства а неравенството се увеличава.Да не би пък богатството да нараства само за #НяКОИ а останалите пият по една студена вода?

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 2. 2 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 819 Весело

  Е моля ви се - не такива новини!
  Курнелия не може да събере толкова тролове, че да ЗАМАЖЕ ИСТИНАТА!

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4432 Разстроено

  Има светлинка в тунела...но е от фенерче!Трябва много повече.......

  До истината се достига с познание!
 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  "....ако институциите укрепнат и освен това нараснат уменията и трудоспособността на работната сила, както и ако бъде подобрена ефективността и резултатността на държавните разходи...."

  Нека си го кажем направо. Това в превод на ясен български език означава:

  "У вас законът е врата в полето, некадърни сте и ви мързи да работите, а и крадете на поразия."

  Е, какво да възразиш?

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Това не може да е вярно. България фалира, цари бедност, хората ровят по кофите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Ако България не беше толкова корумпирана и ако си харчехме бюджетни излишъци (и то не за Беленета меленета) щяхме да растем два пъти по-бързо.

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1429 Разстроено

  Всеки българин е собственик на някакъв недвижим имот, т.е. има собствен покрив над главата. Банките са пълни с депозити за милиарди от физически лица, които чакат големите лихви, но уви - такива няма, щото няма и кредитоискатели. Държавата и банките се чудят как да "раздвижат" тези пари, понеже им тегнат като воденичен камък на шията. Единственото им спасение е да приемем еврото и тогава спестяванията ни ще се обезценят най-малко двойно!

 8. 8 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 842 Весело

  До коментар [#7] от "Дедо Либен":

  Вярно, вместо два лева ще имаме по едно евро....Само дето няма да приемем еврото, че ще лъсне истината че царят е гол.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 9. 9 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Особено на Парасков ден банките преливат благодарение на закона. Хората дърпат и внасят по сметките на енергиините вампири. Банките и те дърпат от същите хора в името на осветляването и борбата със сивата икономика и така се получава свръх растеж.

 10. 10 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1454 Весело

  До коментар [#3] от "Messerschmitt":

  А да не се окаже, че е на влака ;-)

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 11. 11 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1454 Весело

  А сега още поне 10-20 години с по 4% и повече...като китайците

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  Само дето работната ръка не е на ниво, а търсените специалисти свършиха.

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Всички знаят, че българите сме на прага на гладната смърт.

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  "..................Голяма част от населението е изложено на риск от бедност или социално изключване, предупреждава институцията.........................


  Много притеснителен извод/макар най-вероятно се визират малцинствата и пенсионерите у нас/!Най-лошото е ,че се забелязва спад на чуждите инвестиции и спад на броя на хората които работят на светло у нас/ според националната статистика/!И това няма как да не повлия негативно в по-дългосрочен аспект!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#3] от "Messerschmitt":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 16. 16 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Ръстът е факт, но не благодарение на правителството, а на благоприятното развитие на държави, с които търгуваме. Липсата на работна ръка провокира даването на по-високи заплати (макар и все още неофициално), което спомага за потреблението.
  В тази добра среда да не се случва нищо, напротив, да има спад в чуждите инвестиции, да генерираме излишък, натискан до декември и ще се изхарчи за нула време, забавени европрограми.. и прочие. Имаме условия не за 3.8, а за поне двоен икономически растеж. Но дългосрочно не се мисли. Още 1-2 години ще е така и в момента, който цикълът тръгне по кривата надолу, ще патим за това че не сме се възползвали от 2016-2017 г.

 17. 17 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Вървим с бесна скорост, чак двигателя прегрява. Проблемът е, че тоз двигател е от парен локомотив и хор'та масово скачат от влака.
  Вече почва да става смешно с тоз' плачевен растеж

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3697 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дедо Либен":

  Тичичен пример за галерийно мислене! Мисълта се шмугва в някаква галерия и съвсем неочаквано изскача от друга без да е видима връзката между двета!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  България се развива, бавно но славно. Няма да станем Швейцария скоро но ето, че достигаме ЦИЕ стандарт.

 20. 20 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1179 Неутрално
 21. 21 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Тепърва икономиката ще набира скорост. Това, което не си даваме сметка, че имахме малшанс нашето влизане в ЕС да съвпадне с най-голямата икономическа криза за последните 70 години.

  Разбира се, не всичко е розово. Все по-ясно ще се усеща демографската криза и лошото образование. Щото с шивашки цехове или седалки за автомобили доходите няма да могат да растат кой знае колко много. Без иновации ръстът ще зацикли най-късно след десетина години. Т.е. имаме много малък window of opportunity да променим нещата. Образованието следва да е приоритет. Делът му в БВП трябва да стигне този в скандинавските страни (6%) - в момента е под 4%. Това трябва да е приоритет за Боко, не субсидиите за зърнопроизводителите.

  Другото е, че без внос на кадри няма как да минем. Трябва най-сетне да се направи зелена карта ангро за украинци, молдовци, арменци. Полша вкара 2 милиона украинци. У нас я има 10 хиляди, я не. Също и балканските ни съседи (македонци и сърби) трябва да могат без проблем да работят и плащат данъци у нас.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 22. 22 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4689 Весело

  До коментар [#2] от "cristo_n":

  ,,Е моля ви се - не такива новини!
  Курнелия не може да събере толкова тролове, че да ЗАМАЖЕ ИСТИНАТА!,,

  Ами афтентичните къде ги слагаш

 23. 23 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4689 Весело

  До коментар [#2] от "cristo_n":

  ,,Е моля ви се - не такива новини!
  Курнелия не може да събере толкова тролове, че да ЗАМАЖЕ ИСТИНАТА!,,

  Ами афтентичните къде ги слагаш

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4689 Весело

  До коментар [#17] от "calc":

  ,,....Вече почва да става смешно с тоз' плачевен растеж,,

  Разбрафме ва, пеете в един хор с БСП-ту. Щом властта не е у вас растежа е падеж

 25. 25 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Не намирам нищо ново в тези прогнози, освен че са стрелба напосоки, както е било много години наред. И СБ и МВФ вървят след конюнктурата и фактическите данни и си сменят прогнозите през 2-3 месеца. Ръста на БВП ще е над 4%(тази година не е 3,4% а ревизирания, който ще излезе до дни от НСИ е 3,9%) , а инфлацията едва ли ще е по-висока от 0,4-0,5 %. Аргументи много, но ме ми се изреждат.Само ще маркирам, че при увеличение за 5 г. доходите на домакинства от работна заплата с 37%, масата на депозитите и кеша на физическите лица с повече от 45%( и то при намаление на средния годишен лихвен % по депозитите от 3% на 0, 4%), натрупаната инфлация за 5 г. е само 1,4%.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12254 Неутрално

  ..,"Голяма част от населението е изложено на риск от бедност или социално изключване, предупреждава институцията."...
  Толкова по отношение на богатството на българите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#21] от "Николай Николов":

  това е така, трябва да се наблегне и на дуалното-обучение. Няма нужда от толкова много вишисти. Има някакви наченки в Пловдивско, дано да заработи по-масово. Иначе безработицата в някои места е под 5%!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK