Маслото изчезва от френските супермаркети

Маслото изчезва от френските супермаркети

© Анелия Николова



Най-големите потребители на масло в света, французите, се сблъскват с недостиг на този продукт поради връщането на интереса към животинските мазнини, дълго смятани за вредни, предаде Франс прес.


"В резултат на недостиг на френско мляко, доставчиците не са в състояние да изпълняват поръчките ни за масло", гласи надпис в един от френските супермаркети.


Това е много неприятно за французите, които са шампиони по потребление на масло с 8.2 кг годишно на човек. След тях се нареждат датчаните (6.4 кг годишно) и Германците (6.1 кг), по данни на Международната млечна федерация (IDF).




В основата на този недостиг е засиленото търсене както в развитите, така и в развиващите се страни на продукта, отхвърлян в продължение на 30 години от специалистите по храненето, но и в резултат големия апетит към кроасаните и други лакомства с масло, най-вече в Китай.


Едновременно с бума в търсенето намалява производството на най-големия износител на мляко в света - Нова Зеландия, както и на Европа, където отмяната на млечните квоти преди две години предизвика свръхпроизводство и спад на цените, принуждавайки животновъдите да намалят млеконадоя.


В резултат на това цените хвръкнаха - от 2500 евро за тон през април 2016 година маслото поскъпна до 7 хил. евро миналото лято.


Увеличението е с 60 процента за една година, като през август килограм масло е достигнал 6.7 евро, според официални данни, цитирани от Асошиейтед прес.


Наскоро от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата съобщиха, че и в България за година маслото е поскъпнало с 50%. Причината за това е предпочитанието на преработвателите да влагат млякото в продукти, различни от масло.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8523 Весело

    Друго си е свинската мас - и на филия с червен пипер и сол, и картофки да се пражнат, и тиквички...:)

    [email protected]
  2. 2 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8523 Весело

    До коментар [#1] от "karabastun":

    А пък някой опита пържен сафрид в свинска мас, ще забрави и за олио и за френско масло завинаги ...:)

    [email protected]
  3. 3 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3530 Весело

    Баси!
    Французите май пак я докараха до пасти?
    Като му гледам рейтинга на мИкрон как му оправдава името ...

  4. 4 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 1912 Неутрално

    Ха честито!
    Нещо хората не щат да си заменят масленото кроасанче с таково с палмово или незнамсиоткъде произведено екзотично масло.
    Или поне твърде бързо са се усетили кое е по-добро :)

    Да се впише и обикновеното краве масло като Суперхрана веднага!

    Panta rhei....
  5. 5 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1484 Неутрално

    Като се повиши търсенето на масло и цената се увеличи, млекопроизводителите ще се преориентират и ще започнат да произвеждат по-големи количество.
    Пазарът сам ще се регулира.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2600 Неутрално

    Маслото е много вкусно и изключително вредно !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  7. 7 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 3247 Неутрално

    До коментар [#5] от "Cassi":

    "както и на Европа, където отмяната на млечните квоти преди две години предизвика свръхпроизводство и спад на цените, принуждавайки животновъдите да намалят млеконадоя."

    Пазара, че сам ще се регулира е ясно. Въпроса е що бюрократите се бъркат в пазара. Дано само пак не решат да въвеждат квоти или пък допълнителни субсидии, че видите ли маслото било скъпо за джоба на обикновения французин.

  8. 8 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 498 Разстроено

    До коментар [#7] от "realguru":

    Когато става дума за Франция подобна възможност не бива да се отписва...
    В това отношение са малко сбъркани, а това е и добра разменна монета при политически пазаралъци, които Макрон ще трябва да прави ако иска да си прокара реформите:)

    Модератора е неадекватен!
  9. 9 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4409 Неутрално

    За хора, които обичат масло, предлагам: вземате качествено масло, немско френско, българско няма значение - например 1 кг. Слагате в тенжера и включвате на слаба степен, съвсем, съвсем леко да започне да прави балончета. Започва да се отделя пяна, обезпенявате, обезпенявате, докато маслото стане прозрачно. Пяната е цялата мръсотия на маслото. Наливате в буркан и си го слагате на масата, без да прибирате в хладилника. Трайност поне 8 месеца.
    Същото става и със домашното масло, но при него след обезпеняване, остава 1/2....

    Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
  10. 10 Профил на rootless
    rootless
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Като се повиши търсенето на масло и цената се увеличи, млекопроизводителите ще се преориентират и ще започнат да произвеждат по-големи количество.Пазарът сам ще се регулира.
    —цитат от коментар 5 на Cassi


    Не става, маслото е вторичен продукт, прави се от мляко. Ако добиват повече масло, то ще имат и повече непродаваеми обезмаслени "продукти" приличащи на кашкавал, сирене....

  11. 11 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4409 Неутрално

    До коментар [#2] от "karabastun":

    Бастун, тук се прочу... Да пържеш риба в животинска мазнина?!

    Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
  12. 12 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 546 Неутрално

    Две красавици се черпят обилно с тортички в лукс сладкарница и клюкат. По едно време едната се сеща нещо.
    -Муцка, ти нали беше на диета, пък сега с тия пасти...
    -Спокойно, мила-отвръща другата-моята диета е по предписание на световно известен лекар.
    -Тъй ли? И кой е той?
    -Ами д-р Йоткер.

  13. 13 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 498 Любопитно

    До коментар [#10] от "rootless":

    А дали няма просто да има по-малко сирене?

    П.С. Когато си написал:
    "маслото е вторичен продукт, прави се от мляко"
    не започвай следващото изречение с "Ако добиват"
    Започни го "ако произвеждат" или "ако преработват повече за масло"

    Модератора е неадекватен!
  14. 14 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8523 Весело

    До коментар [#11] от "hamiltonf1":

    Пробвай, пробвай - на попчетата им се стапят костичките и изобщо всяка риба става вкусна, вкусна :)
    Даже и цацата като мине през свинската мас става за ядене и заприличва на риба!

    [email protected]
  15. 15 Профил на le_bigmac
    le_bigmac
    Рейтинг: 370 Неутрално

    До коментар [#6] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Само ако мааш по кило на ден.

  16. 16 Профил на Cara Mia
    Cara Mia
    Рейтинг: 340 Неутрално

    Нито едно истинско ястие не може да стане без безсолно краве масло.

  17. 17 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4409 Неутрално

    До коментар [#14] от "karabastun":

    Независимо, че пърженето в животинска мазнина е в пъти по полезно от растителните, за риба - абсурд!

    Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
  18. 18 Профил на tacheaux
    tacheaux
    Рейтинг: 3934 Неутрално

    Доколкото се разбира от публикацията, тези търговски аномалии възникват в резултат на намеса на държавата и нейните органи, а във Франция държавата играе важна роля в регулациите на стопанството. Във Франция социализмът е в повече , а колкото повече социализъм има в една държава , толкова по-зле е за нея.

  19. 19 Профил на dr.web
    dr.web
    Рейтинг: 284 Неутрално

    ...като няма масло, да ядат пасти (ако перифразираме израза на една видна англосаксонска личност) и да наблегнат на ... Досиетата или пък на Теориите на конспирациите (част трета), или пък да дойдат в БГ и да набиват палмово масълце... и разбира се, да четат само Дневник.бг, там всичко казват.

  20. 20 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 340 Неутрално

    До коментар [#1] от "karabastun":
    А как ще правиш еклери, банички, тортички и други такива с мас?

    Мърфи е оптимист!
  21. 21 Профил на SSS
    SSS
    Рейтинг: 889 Неутрално

    Явно ще се минава на вазелин.😛

  22. 22 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 340 Неутрално

    До коментар [#17] от "hamiltonf1":
    Маслото прегаря. Не става за пържене. Само мандра Джийс Кото.

    Мърфи е оптимист!
  23. 23 Профил на pifi
    pifi
    Рейтинг: 554 Неутрално

    До коментар [#9] от "hamiltonf1":

    Обезпеняваш и водата остава отдолу с маслото...

  24. 24 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5489 Неутрално

    Французите - кроасани с масло
    Германците - бретцели с масло

    А новозеландците изнасят навсякъде. Наскоро видях 100% новозеландско масло. Иначе е 82.5% мазнина

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  25. 25 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1004 Весело

    захарното лоби е в дъното на сичко... през 50-те кога у щатите зели да търсат причините за епидемията от сърдечни заболявания, захарното лоби наплатило маса кинти на учените да доказват, че мазнята е ногу-ногу, ама ногу кофти, пък захарта и въглехидратите немат ама нищо-нищичко общо с таа работа и да не ги закачат... добре че са добрите журналя, да разръчкат и да разберат таа работа, та да се пореабилитира малко на мазнята мазната репутацийка :)

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  26. 26 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 1981 Неутрално

    Всяко прекаляване, както и всяка абсолютна забрана или лишаване / освен по здравословни причини/ е вредна и отвратителна.

  27. 27 Профил на Неизвестен извършител
    Неизвестен извършител
    Рейтинг: 277 Весело

    Тук май подхождат към увеличението цената както Борисов смята контрабандата; от 2500 евро до 7000 евро/тон увеличението не е 60% - да кажем там некви проценти, некви числа...

  28. 28 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1855 Неутрално

    Китайците проядоха масло и цените се вдигнаха с 50%. И да не забравяме, че само 400 млна в Китай са се цивилизовали. 1 милярд китайци все още ядът бубулечки. Засега.

  29. 29 Профил на Gunners
    Gunners
    Рейтинг: 2126 Неутрално

    До коментар [#6] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Защо пьк да е вредно..?

  30. 30 Профил на baizuo
    baizuo
    Рейтинг: 1170 Неутрално

    Крайно време е боклукът наречен маргарин да изчезне от магазините и да се замени с масло.

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  31. 31 Профил на morf
    morf
    Рейтинг: 854 Весело

    Я! И във Франция имали краве масло Вълчев и Лакрима, че и етикетите им на български!

  32. 32 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 2267 Весело

    До коментар [#1] от "karabastun":

    Друго си е свинската мас - и на филия с червен пипер и сол, и картофки да се пражнат, и тиквички...:)
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    Не само тиквички. Със свинска мас и големи тикви стават.

  33. 33 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 2267 Весело

    До коментар [#6] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Маслото е много вкусно и изключително вредно !
    —цитат от коментар 6 на 'ΕΡΕΒΟΣ


    "От приятните неща в живота или се напълнява или се забременява." Спомняте ли си коя умна жена го е казала, че в момента на мен ми убягва?

  34. 34 Профил на wanderer
    wanderer
    Рейтинг: 2673 Неутрално

    До коментар [#7] от "realguru":

    "където отмяната на млечните квоти преди две години предизвика свръхпроизводство и спад на цените"

    То преди две години имаше сакнции срещу Русия и контрасанкции. И като няма къде са продаде маслото, цената му падна, потреблението нарасна ... и сега недостиг.
    Само не разбрах, дали бюрократите е трябвало да се месят в икономиката със санкции или не?

    Маслото е много вкусно и изключително вредно !
    —цитат от коментар 6 на 'ΕΡΕΒΟΣ

    Изключително полезно - животинската мазнина най-лесно се усвоява от човека. Директно участва в изграждането на белтъците. Докато растителната само може да се разгражда и недоразградената да се отлага като тлъстини. Заблудата, разнасяна от мозъчни тръстове зад Голямата локва (за да се реши проблема със свръх хроизводството на зърнени култури), че "растителните мазнини са полезните" доведе до "новия бич" на обществата - затлъстяването.
    Това обаче не значи да се яде на корем. Щото и една кофа вода, животоспасяваща вода да изпиете на корем, ще сте се удавили.

  35. 35 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 727 Неутрално

    Добре че става въпрос за Франция, а не за Русия.
    Досега щеше да има 250 поста.
    Иначе преди 3 месеца не забелязах да има дефицит на масло във Франция.

  36. 36 Профил на Kaspar
    Kaspar
    Рейтинг: 768 Весело

    Само да припомня, че французите са на последно място по сърдечно-съдови заболявания. Това за веганите и доФторите маниаци на тема "холестерол" :)

    "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
  37. 37 Профил на wanderer
    wanderer
    Рейтинг: 2673 Весело

    До коментар [#36] от "Kaspar":

    "Само да припомня, че французите са на последно място по сърдечно-съдови заболявания."

    Това се припомня и когато иде реч за "френската любов".

  38. 38 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2355 Неутрално

    До коментар [#30] от "dgd":

    Без да твърдя че маргарина е полезен не мога да разбера откъде е тази страст за забрани. Ако не е отровно и някои го търси да го яде - ами негов си проблем. И ако почнем със забраните, има дълъг списък с неща от ежедневието, начело със цигарите които са доказано отровни.

  39. 39 Профил на edin drugii
    edin drugii
    Рейтинг: 2152 Неутрално

    До коментар [#36] от "Kaspar":

    французите са на последно място по сърдечно съдови заболявания ,щото им изнесохме толкова мангали , че Париж е заприличал на Столипиново , а те там такива болести нямат .

  40. 40 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2355 Неутрално

    До коментар [#35] от "Virgin":

    Ако вземем всяка медийна публикация за чиста монета трябва да се гръмнем веднага. Поредните вопли за някакъв маловажен локален проблем. Преди година имаше подобна драма с кафето - вой как щяло да свърши. Пък както виждаме всяка сутрин кафе има, дори не е поскъпнало.

  41. 41 Профил на Ослик, суслик, паукан
    Ослик, суслик, паукан
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Аз истинско масло в България не съм виждал отдавна. Даже в Президент явно слагат маргарин, защото е доста меко.

    Някой ако може да посъветва марка, ще съм благодарен.

    I had a dream, Joe
  42. 42 Профил на Krassimira Uzunova
    Krassimira Uzunova
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#25] от "tucker case":
    Пълни глупости! Две неща обявяват за вредни- захарта и твърдите мазнини.Историята е много интересна и започва от корейската война. По време на войната се наблудават случаи на паднали самолети ,без да са свалени. При аутпсията се установява,че са получили инфаркт вследствие коронарна склероза. Това са били млади спортивни мъже. Тогава започват интензивни проучвания и първите изводи са -холестерола в животинските мазнини и захарта. Между другото порцоона на летците е вклучвал възможно най-силната и питателна храна : месо ,сметана шоколад и т.н.

  43. 43 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1406 Неутрално

    До коментар [#41] от "Ослик, суслик, паукан":
    Някой ако може да посъветва марка, ще съм благодарен
    ...................
    Горе на снимката: Дойче маркенбутер и Алпенбутер.
    Българско масло вероятно е пълно с всичко.

    nemo malus felix, minime corruptor.
  44. 44 Профил на marks_nazi
    marks_nazi
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Дойде и тва време ...да се връщаме към корените....още като тръгна маргарина спорех и се карах ,че ядат боклуци ама нейсе!!:)))

    Долу рушистите и фашистите
  45. 45 Профил на plamenss
    plamenss
    Рейтинг: 770 Неутрално

    Нямам престава дали снимката е актуална, но цените в Бг са доста високи. Направо се изумявам. Тук в Испания цената на немското масло е 1.50. Испанското е 1,15 - 82%

  46. 46 Профил на plamenss
    plamenss
    Рейтинг: 770 Неутрално
  47. 47 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7613 Неутрално

    В нашето семейство също се консумира много масло. Напоследък наистина цената е убийствена. Френското масло е над 6 лв. за 250 гр. , на Вълчев е дори по-скъпо. Немското, което допреди няколко месеца беше 4 лв, а на промоция дори малко над 2 лв. , сега наближа 5 лв. Ирландско и англииско също гони 5 лв.

  48. 48 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 4242 Неутрално

    UNITED EU UNION

    Преработвателите на комисия... да си го вложат.

    Клиентът е (всезнайно, то)
    Приоритет към по-добро.

    "Наскоро от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата съобщиха, че и в България за година маслото е поскъпнало с 50%.

    Причината за това е предпочитанието на преработвателите
    да влагат млякото в продукти, различни от масло."

  49. 49 Профил на Flat Mars Society
    Flat Mars Society
    Рейтинг: 544 Любопитно

    До коментар [#34] от "wanderer":
    Доста глупости си изписал.Нямаш си понятие за нещата, които коментираш.От в. ШОК ли се образоваш.

    ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
  50. 50 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 4242 Неутрално

    Деби,
    през ПСВ и ВСВ Захарта е значела скъпоценен източник на енергия
    плюс мимолетна радост.
    С чушкопек или без: пек.
    Плюскай зелева туршия, но избегвай калория.

    До коментар [#25] от "tucker case":

    захарното лоби е в дъното на сичко... през 50-те кога у щатите зели да търсат причините за епидемията от сърдечни заболявания, захарното лоби наплатило маса кинти на учените да доказват, че мазнята е ногу-ногу, ама ногу кофти, пък захарта и въглехидратите немат ама нищо-нищичко общо с таа работа и да не ги закачат... добре че са добрите журналя, да разръчкат и да разберат таа работа, та да се пореабилитира малко на мазнята мазната репутацийка :)

  51. 51 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 862 Неутрално

    До коментар [#9] от "hamiltonf1":

    това не е ли гхи?

  52. 52 Профил на 1107a
    1107a
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Веганите да не се ослушват, а да залягат над веганството по-усърдно!!!

  53. 53 Профил на Ослик, суслик, паукан
    Ослик, суслик, паукан
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#41] от "Ослик, суслик, паукан":Някой ако може да посъветва марка, ще съм благодарен...................Горе на снимката: Дойче маркенбутер и Алпенбутер.Българско масло вероятно е пълно с всичко.
    —цитат от коментар 43 на СДС


    Пробвал съм ги, естествено. Маргаринът определено се усеща, поне според мен.

    I had a dream, Joe
  54. 54 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 1636 Неутрално

    Маслото е много вкусно и изключително вредно !
    —цитат от коментар 6 на 'ΕΡΕΒΟΣ


    Вреди ти акъла на тебе! Моите баба и дядо по майчина линия бяха земеделци. Целогодишно ядяха "чисто" масло и си живяха без да се разболеят, по над 90 години! Може да се каже, че даже прекаляваха с яденето му!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  55. 55 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 2151 Неутрално

    Напоследък медиите ни плашат с всякакви поскъпвания:
    През пролетта с череши за 40-50 лв килжгромо, защото в Кюстендил не знам какво... Ядох череши на нормални цени, даже прекалих.
    Преди няколко дена имаше "сериозни" анализи за поскъпването на ябълките..., защото в Кюстендил дръвчетата били замръзнали. За Полша това не съм го чул.
    Сега пък във Франция нямало краве масло !? ДНЕВНИК, вие шегувате ли се? Бретан и Нормандия имат капацитет да снабдяват цяла Европа, без много големи усилия! А и французите без краве масло - безсолно, солено, със солни кристали като цветчета ... те и барикади биха издигнали!

    Просто някой у нас е решил да му удвои цената.

  56. 56 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2070 Неутрално

    За хора, които обичат масло, предлагам: вземате качествено масло, немско френско, българско няма значение - например 1 кг. Слагате в тенжера и включвате на слаба степен, съвсем, съвсем леко да започне да прави балончета. Започва да се отделя пяна, обезпенявате, обезпенявате, докато маслото стане прозрачно. Пяната е цялата мръсотия на маслото. Наливате в буркан и си го слагате на масата, без да прибирате в хладилника. Трайност поне 8 месеца.Същото става и със домашното масло, но при него след обезпеняване, остава 1/2....
    —цитат от коментар 9 на hamiltonf1


    Пич, не са ти ясни тези неща! Това което описваш се нарича clarified butter и се използва когато искаш да използваш масло при висока температура. Това което наричаш "пяна" е всъщност протеина останал от млекото, който дава цвета на маслото. Нищо вредно няма в него, просто се маха за да не изгори ако искаш да "запечатиш" стейк например, на висока температура.
    Точно заради това съдържание на протеин в маслото, когато се правят сосове или деглазиране и се използва масло се използва ниска температура.

    Крайно време е хората да разберат че няма вредни храни, има вредно ядене. Маслото с нищо не е по-вредно от олиото, зехтина или свинската мас. Важно е колко и как го ядеш.

    California Über Alles
  57. 57 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 1636 Неутрално

    [quote#56:"Pontif New Dnevnik SUCK"][/quote]

    Няма нищо вредно, което е от естествен произход и е консумирано от хората повече от десет поколения. Просто организма се нагажда към храненето, дори генетично. Трябва обаче да сме много внимателни към храните по време на екскурзии в екзотични места. Там се предлагат храни, които ние, както и дедите ни не са консумирали и организма ни няма нагласата да ги преработи безопасно.

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  58. 58 Профил на slonsco
    slonsco
    Рейтинг: 982 Неутрално

    Маслото е много вкусно и изключително вредно !
    —цитат от коментар 6 на 'ΕΡΕΒΟΣ


    А парафина,т.е маргарин е много полезен

  59. 59 Профил на One Hour
    One Hour
    Рейтинг: 340 Неутрално

    До коментар [#9] от "hamiltonf1":

    ГХИ

  60. 60 Профил на One Hour
    One Hour
    Рейтинг: 340 Неутрално

    До коментар [#41] от "Ослик, суслик, паукан":

    От Lurpak и Кериголд. President само скъпите стават, там био-мио-органик ама не си струва парите. БГ маслото е пълен боклук.

  61. 61 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1816 Неутрално

    Някой питаше какво масло да купува .
    Аз харесвам маслото на ''Елена'' , в Лагера има специализиран магазин .
    Става ''Земенея'' , но е по-скъпо .
    От Дойчемаркенбутерите САМО ЕДНО става , но не знам как да Ви го обясня .
    На ГХИ се приготвя в млековар, на слаб огън .Малкото казеин , който съдържа маслото ''излиза'' за около 4-5 часа .

  62. 62 Профил на ppopov_67
    ppopov_67
    Рейтинг: 635 Неутрално

    Къф му е проблема?
    Яжте филии с мас за да станете умни и красиви като Рапона.

  63. 63 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1816 Неутрално

    Мисля да почна да си поръчвам краве масло от Сърбия , приятели пътуват постоянно .
    Евтино и качествено .Поръчваш 5 кг и във фризера .......

  64. 64 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1816 Неутрално

    захарното лоби е в дъното на сичко... през 50-те кога у щатите зели да търсат причините за епидемията от сърдечни заболявания, захарното лоби наплатило маса кинти на учените да доказват, че мазнята е ногу-ногу, ама ногу кофти, пък захарта и въглехидратите немат ама нищо-нищичко общо с таа работа и да не ги закачат... добре че са добрите журналя, да разръчкат и да разберат таа работа, та да се пореабилитира малко на мазнята мазната репутацийка :)
    —цитат от коментар 25 на tucker case


    Журналята да са живи и здрави ......
    Именити учени като Ян Квашневски , Уффе Равнскофф , Гари Тобс , Мари Енигг , Джон Йудкин разбиха холестеролния още миналия век , ама има ли кой да чете ????
    Животинската мазнина е най ценната храна позната на човечеството !!!!

  65. 65 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1816 Неутрално

    захарното лоби е в дъното на сичко... през 50-те кога у щатите зели да търсат причините за епидемията от сърдечни заболявания, захарното лоби наплатило маса кинти на учените да доказват, че мазнята е ногу-ногу, ама ногу кофти, пък захарта и въглехидратите немат ама нищо-нищичко общо с таа работа и да не ги закачат... добре че са добрите журналя, да разръчкат и да разберат таа работа, та да се пореабилитира малко на мазнята мазната репутацийка :)
    —цитат от коментар 25 на tucker case


    Журналята да са живи и здрави ......
    Именити учени като Ян Квашневски , Уффе Равнскофф , Гари Тобс , Мари Енигг , Джон Йудкин разбиха холестеролния още миналия век , ама има ли кой да чете ????
    Животинската мазнина е най ценната храна позната на човечеството !!!!

  66. 66 Профил на LK
    LK
    Рейтинг: 507 Неутрално

    ...като няма масло, да ядат пасти (ако перифразираме израза на една видна англосаксонска личност) и да наблегнат на ... Досиетата или пък на Теориите на конспирациите (част трета), или пък да дойдат в БГ и да набиват палмово масълце... и разбира се, да четат само Дневник.бг, там всичко казват.
    —цитат от коментар 19 на dr.web


    Личността не е англо-саксонска! Като повечето коронавани глави е трудно да определим етническата й принадлежност, а и май изобщо не е казала "Да ядат пасти", а са й го приписали....

    Mt
  67. 67 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1321 Неутрално

    захарното лоби е в дъното на сичко... през 50-те кога у щатите зели да търсат причините за епидемията от сърдечни заболявания, захарното лоби наплатило маса кинти на учените да доказват, че мазнята е ногу-ногу, ама ногу кофти, пък захарта и въглехидратите немат ама нищо-нищичко общо с таа работа и да не ги закачат... добре че са добрите журналя, да разръчкат и да разберат таа работа, та да се пореабилитира малко на мазнята мазната репутацийка :)
    —цитат от коментар 25 на tucker case


    Сега, обаче, като чета на тази тема, казват, че захарта е много по-вредна от наситените мазнини (трансмазнините не ги коментирам изобщо, те са най-вредни). И между другото маста е с по-ниско съдържание на наситени мазнини от маслото.
    Макар че пък най-високо съдържание на наситени мазнини има кокосовото масло, което в студено пресования си вид в момента се славослови и обявява за панацея. Чудя се дали това е организирана реклама или наистина е така.

  68. 68 Профил на ПерсоналиСка
    ПерсоналиСка
    Рейтинг: 2601 Неутрално

    "Увеличението е с 60 процента за една година, като през август килограм масло е достигнал 6.7 евро, според официални данни, цитирани от Асошиейтед прес."

    Значи немското масло е поскъпнало доста повече - скоро купих от ХИТ 250 гр. за близо 10 лв., а в Метро 2,5 кг. е към 60 лв. с ДДС.

    “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
  69. 69 Профил на iliyapopov
    iliyapopov
    Рейтинг: 509 Неутрално

    Кравето масло и орехите са двете съставки, които много трудно се наподобяват! На етикета на купешкиъе баници пише "баничка с мало и сирене", ама няма грам масло! Маргарин и толкоз - масово се използва, а е бил синтезиран от германците през 1935-37 г поради недостиг на храна и си е чиста хранителна пластмаса.

  70. 70 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1816 Неутрално

    [quote#67:"Мондиана"][/quote]

    Кокосовото масло е супер !
    И струва 50 лв за килограм !

  71. 71 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 962 Неутрално

    Да не повтярям "тайната рецепта" за изтънчената френска кухня, в която думата масло се повтаря три пъти.

  72. 72 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1321 Неутрално

    До коментар [#70] от "stenlyaka":

    Студенопресовано, био, пълнено в България е 25 лв. за литър, а внесено напълнено е 35 лв. за литър. В ютюб има маса филмчета, които го препоръчват за какво ли не, като дневната доза е 1 супена лъжица. Препоръчва се да зашпчне с 1/4 чаена л., докато организмът успее да поеме супената лъжица, обаче на мене нещо не ми се получава. А и, понеже съм станала много мнителна, се питам дали си заслужава напънът.

  73. 73 Профил на dosetliv
    dosetliv
    Рейтинг: 1440 Неутрално

    До коментар [#41] от "Ослик, суслик, паукан":

    "Някой ако може да посъветва марка, ще съм благодарен."

    Ейтука едни учЕни са замервали : http://bit.ly/2yXFBFN

  74. 74 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2070 Неутрално

    ...като няма масло, да ядат пасти (ако перифразираме израза на една видна англосаксонска личност) и да наблегнат на ... Досиетата или пък на Теориите на конспирациите (част трета), или пък да дойдат в БГ и да набиват палмово масълце... и разбира се, да четат само Дневник.бг, там всичко казват.
    —цитат от коментар 19 на dr.web


    Англосаксонаската личност .... всъщност е Австрийка (Мария Антоанет) и фразата не е "Като няма хляб да ядат пасти". Това ни го набиваха яко комунистите за да ни покажат колко са лоши царета и цариците. Всъщност тя е казала - "Като няма хляб защо не ядат бриож", което е вид хлебче. И това не е защото е била гадна и безсърдечна а защото въобще не е разбрала въпроса и проблема. Фразата е използвана исвън контекст за да я злепоставят защото е имала много врагове в двора. Всъщност Мария-Антоанет е била, може би, единствения невинен човек в цялата трагедия.

    California Über Alles
  75. 75 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2070 Неутрално

    До коментар [#57] от "lz2":

    "Трябва обаче да сме много внимателни към храните по време на екскурзии в екзотични места. Там се предлагат храни, които ние, както и дедите ни не са консумирали и организма ни няма нагласата да ги преработи безопасно."

    Прав си но сега хората пътуват много .... освен това не е като при Соца - "шишчета, кебабчета, мешана скара" Сега почти навсякъде можеш да опиташ други кухни.
    Аз пътувам доста ... и обичам да си хапвам. Ако това което ядеш е чисто. Имам предвид - добра хигиена, не би трябвало да има проблеми. Аз в началото се страхувах да не се отровяи гледах да се храня само в хотелите в които стоя. Това е грешка обаче. Храната е много съществена част от културата на една страна. Ако искаш наистина да я усетиш не е лошо да опиташ храна от улицата - това което ядат местните хора. 50гр твърд алкохол обикновено помага срещу по-нормални бактерии на които не си свикнал.
    Човал съм ужаси за Индия ... но там не съм бил. Иначе обичам Индийска храна.
    Хич не харесвах Корейска храна , напоследък дори и ким-чи взе да ми допада.
    Нали знаеш - доброто прасе всичко яде ...... за съжеление.

    California Über Alles
  76. 76 Профил на BSRD
    BSRD
    Рейтинг: 730 Неутрално

    ДНЕВНИЧЕ, снимката за илюстрация на статията е от български маркет , а цените на нея са отдавна несъществуващи. Същото увеличение , даже 70% е и за България, ама никой не бие тревогата. Ясно няма крави, няма масло. Ще купуваме от Сърбия или от Турция, където маслото хем е истинско , хем е по-евтино.

  77. 77 Профил на BSRD
    BSRD
    Рейтинг: 730 Неутрално

    ДНЕВНИЧЕ, снимката за илюстрация на статията е от български маркет , а цените на нея са отдавна несъществуващи. Същото увеличение , даже 70% е и за България, ама никой не бие тревогата. Ясно няма крави, няма масло. Ще купуваме от Сърбия или от Турция, където маслото хем е истинско , хем е по-евтино.

  78. 78 Профил на Ослик, суслик, паукан
    Ослик, суслик, паукан
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Благодаря.

    До коментар [#41] от "Ослик, суслик, паукан":От Lurpak и Кериголд. President само скъпите стават, там био-мио-органик ама не си струва парите. БГ маслото е пълен боклук.
    —цитат от коментар 60 на One Hour



    До коментар [#41] от "Ослик, суслик, паукан":"Някой ако може да посъветва марка, ще съм благодарен."Ейтука едни учЕни са замервали : http://bit.ly/2yXFBFN
    —цитат от коментар 73 на dosetliv



    Някой питаше какво масло да купува .Аз харесвам маслото на ''Елена'' , в Лагера има специализиран магазин .Става ''Земенея'' , но е по-скъпо .От Дойчемаркенбутерите САМО ЕДНО става , но не знам как да Ви го обясня .
    —цитат от коментар 61 на stenlyaka


    I had a dream, Joe
  79. 79 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1004 Неутрално




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK