Асоциации създадоха камара на автосервизите

Асоциации създадоха камара на автосервизите

© Георги КожухаровНяколко асоциации учредиха Национална камара на автосервизите в България. Това стана по време на провеждащия се в София автомобилен салон.


Безопасността на автомобилите зависи в голяма степен и от качествените ремонти, извършвани в регистрирани сервизи от обучени монтьори - в тази посока ще работи новосъздадената камара, съобщават от там.


Учредители на сдружението са 5 браншови организации, които на практика обхващат почти всички дейности по сервизиране и поддръжка на автомобила: Съюзът на механичните автосервизи, Асоциацията на авторепаратурните сервизи, Асоциацията на автогаз-сервизите, Асоциацията на фирмите работещи с автогуми и Съюзът на ключарите и автоключарите в България.
Общата цел на камарата е запълването на законово-нормативния вакуум в автосервизния бранш – липсата на правила и законова рамка, регламентиращи авторемонтната дейност, заяви Владимир Дочев, председател на Управителния съвет на новата организация.


"Повишава са броят на пътните инциденти, причинени от неизправни автомобили, поради неправилни и некачествени ремонти и поддръжка, извършени от нискоквалифициран персонал и с резервни авточасти със съмнително качество. Има огромен брой сервизи, работещи в "сивия" сектор, които предлагат услуги със съмнително качество и не поемат гаранции за извършената дейност", подчерта Дочев.


По думите му България остава единствената страна в Европа, в която ремонтът на изключително отговорни системи и агрегати в автомобила (кормилна, спирачна и др.) често се извършва от неправоспособни и несертифицирани механици, което нерядко води до тежки последици.


Владимир Дочев допълни, че се наблюдава тенденция към занижаване престижа на професията автомеханик, липсват добре подготвени и мотивирани специалисти, които да отговорят на нуждите на бързоразвиващия се автомобилен сектор. Затова Националната камара на автосервизите в България възнамерява да действа като обединител на усилията за повишаване на пътната безопасност в България. Камарата е отворена структура и в нея могат да членуват всички фирми, работещи в авторемонтния сектор.


От камарата смятат, че трябва да има регистрационен режим за фирмите в бранша. "Некачествено извършваните ремонти и техническо обслужване на пътните превозни средства е един от факторите с висок риск за безопасността на движението по пътищата и опазване на околната среда. Много от ремонтите на автомобили се извършват от квартални, нерегистрирани и полулегални сервизи, които в по-голямата си част не познават и не спазват изискванията на производителите за техническо обслужване на автомобилите, както и не носят никаква отговорност за качеството на извършените ремонти и последствията от тях", посочва Татяна Груева, изпълнителен директор на Асоциация на автомобилните производители


По думите й регистрационният режим ще позволи последващ контрол от страна на компетентните органи и ще се подобри техническото състояние на парка, което е пряко свързано с безопасността. "От друга страна, това би дало възможност на потребителите да имат информация къде се намира сервиза, каква е неговата дейност, че е легален и че ремонтът ще има гаранция", допълни още тя.


За постигане на целите си камарата ще съдейства за създаване и поддържане на Централен професионален регистър на автосервизите в България, ще представлява своите членове и защитава в съответствие с националното законодателство професионалните им интереси, ще дава становища и участва в изготвянето на нормативни актове за бранша, ще подпомага разработването на специализирани стандарти за бранша, ще разработва кодекс на професионалната етика и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 447 Неутрално

  подкрепям.....всяко сдружаване с професионална цел е добре дошло за всички нас и би направило животът ни по уреден......изключение само за политиците......НИКАКВО СДРУЖАВАНЕ

  БСП и ДПС вън от политиката
 2. 2 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 973 Неутрално

  "Владимир Дочев допълни, че се наблюдава тенденция към занижаване престижа на професията автомеханик, липсват добре подготвени и мотивирани специалисти, които да отговорят на нуждите на бързоразвиващия се автомобилен сектор."
  Няма страшно!Ще става и по-зле.Тенденцията е световна,но в БГ е по-ясно изразена.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 3. 3 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Сервизи много, майстори малко.

  Браншови сдружения нищо няма да постигнат.
  Някой тарикат ще си пълни джоба от такси, които ще му плащат сервизите и ще пописва нелепи писма до когото се сети без никакъв ефект.

  "Спасението на давещият се е в неговите ръце"

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK