Засилват се проверките за незаконен добив на дървесина

Засилват се проверките за незаконен добив на дървесина

© Юлия ЛазароваС наближаването на отоплителния сезон нарастват бракониерските набези в горските територии, съобщават от Министерството на земеделието. Само в последните три седмици броят на извършваните проверки е нараснал почти двойно. От предприятията и регионалните дирекции по горите уточняват, че това е във връзка с неотдавна започналия ловен сезон и вече настъпващия отоплителен период.


Показателно за неотклонно следваната тенденция на засилване на контрола в горите е, че от началото на лятото до момента са извършени над 60 хил. регулярни проверки от инспекторите на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и 16-те регионални дирекции по горите и близо 80 хил. - от мобилните екипи и горските стражари на 6-те държавни предприятия. Отделно се извършват и проверки от командировани екипи на агенцията.


Проверките са ежедневни и служителите по контрол и опазване на горите проверяват обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на превозваната дървесина, транспортните средства и физическите лица, извършващи дейност в горите, както и складовете, в които се преработва и съхранява дървесина.
От Изпълнителната агенция по горите припомнят на гражданите, че периодът, когато хората купуват дърва за огрев, в много случаи се използва от нарушители за извършване на незаконна сеч, превоз и продажба на незаконно добита дървесина или с нередовни документи.


Често хората, живеещи предимно в малките населени места, загрижени да осигурят отоплението си, не обръщат внимание на това дали купените от тях дърва за огрев са маркирани и не изискват превозен билет.


Важно е да се знае, че проверки се правят и за законността на купените от гражданите дърва за огрев, като при установяване на нарушения се съставят актове и се налагат санкции, а самите дърва се отнемат. Само от септември досега горските инспектори са извършили над 2000 такива проверки.


Ръководството на министерство на земеделието, храните и горите и на горското ведомство призовава гражданите да бъдат внимателни и да купуват само законни дърва за огрев, като изискват нужните придружаващи документи.


Важна предпоставка за намаляване незаконните набези в горите е съдействието на обществеността и проявената бдителност и непримиримост към бракониерските прояви и към нарушителите.


Институциите призовават при нередности информация да се подава на телефон 112 и на телефона на агенцията за сигнали за корупция и нарушения в горите 080020800. Създадена е система за незабавно реагиране, като се извършват проверки на място и се предприемат съответните действия.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Важно е да се знае, че проверки се правят и за законността на купените от гражданите дърва
  ________________
  Малко смешно е ,че гледат дворовете на ромите и помаците след като от 25 години снабдяваме цяла Гърция с пиратски сечени дърва а в Бургас край пътя за южните курортисти на 300 мерта от мола има склад на който 10 метра над оградата се вижда малък хълм с с поне 10 хиляди тона дървесина от природен парк - СТРАНДЖА!
  Щом човека е намерил от къде да си купи дърва значи и институциите много добре знаят кой продава!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  "Засилват се проверките за незаконен добив на дървесина"

  Е, и? Какъв е ефекта от тези проверки, когато незаконният добив на дървесина расте? Това може да го отчетем като принос към корупционната практика в България.

 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1100 Весело

  Мораториум на износа, пълна забрана за износ на дървесина за неопределен период от време! От ДСБ/РБ го предложиха ясно и точно в предишното НС, комунистическата аудитория не подкрепи.
  А в това НС, след като избирателят се оказа още "помъдрял" и вкара ченгета-патрЕоте вместо ДСБ....
  Е, ще си играем игрички на стражари и апаши и вълкът пази агнето, но файда никаква!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6348 Неутрално

  И какво като проверяват, обигралите се крупни крадци имитират редовни документи и сеч, кокошкарите цигани не могат нищо да им направят.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  И какъв е резултата, няколко набити горски.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Проверка на незаконния добив на дърва...

  Той пък законния много е законен!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  А за умишлени палежи що не бдите повечко?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK