Министерството на финансите представи бюджета на по-високите заплати

Министърът на финансите Владислав Горанов предстои да внесе законопроекта в Министерския съвет, а до края на месеца той трябва да е на разположение на депутатите

© Цветелина Белутова

Министърът на финансите Владислав Горанов предстои да внесе законопроекта в Министерския съвет, а до края на месеца той трябва да е на разположение на депутатитеМинистерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2018 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г., която представлява мотивите към него. По закон документът трябва да бъде внесен в Народното събрание до края на този месец.


Политиката по приходите е ориентирана към поддържане на икономическия растеж, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите, чрез запазване на ниски нива на данъчните ставки на корпоративните данъци и данъците върху доходите на физическите лица, ограничаване на данъчните измами и повишаване на макроикономическата и фискална устойчивост в дългосрочен план, се казва в мотивите към законопроекта.


Министерството на финансите обявява, че приоритетите в Бюджет 2018 са фокусирани върху реформите в сектор "Образование", отбраната и сигурността, социалната и здравна политика, както и провеждането на Председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.
Министерството на финансите представи бюджета на по-високите заплати

© Дневник


Приходната част на бюджета в средносрочен план е планирано да се свие от 36.2% от БВП за 2018 г. до 35.5% от БВП през 2020 г. В средносрочен план не се предвиждат значителни промени при данъците. Акцизът на цигарите ще се увеличи до минималната за ЕС става от 177 лв. на 1000 къса към 1 януари 2018 г.


Публичните разходи догодина ще са ограничени в рамките от 37.2% от БВП, до 2020 г. ще се свият до 35.5%. Правителството планира бюджетният дефицит за 2018 г. да е 1%, през следващата - 0.5%, а от 2020 г. да го сведе до нула.


Образование


В проекта е заложено да продължи увеличаването на заплатите на педагозите в средното образование, така че до 2021 г. да се постигне двойно увеличение на възнагражденията. Целта е подкрепа за педагогическите специалисти и привличане на млади хора в професията.


От 2018 г. ще се извърши промяна в системата на делегираните бюджети, като финансирането няма да зависи само от броя на децата и учениците, а и от броя на паралелките, от спецификата на региона, в който се намира училището, а в по-дългосрочен период и от качеството на образователния процес.


Отбрана и сигурност


Разходите за функция "Отбрана и сигурност" за 2018 г. са в размер на 4.449 млрд. лв.


За модернизация на въоръжените сили за периода 2018-2020 г. са предвидени до 1.191 млрд. лв. От тях 678 млн. лв. (по 266 млн. лв. годишно), за замяна на МиГ-29 с нов тип изтребител, и 513 млн. лв. за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби (по 171 млн. лв. за всяка година от периода).


По 100 млн. лв. годишно се предвиждат за увеличение на заплатите на личния състав в системата на Министерството на отбраната.


В актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. са предвидени 55 млн. лв. за увеличаване на средствата за персонал в системата на Министерството на вътрешните работи.


Здравеопазване


За здравеопазване догодина са предвидени 4.712 млрд. лв. като в бюджета на Националната здравноосигурителна каса е предвидено допълнително право да бъдат похарчени 400 млн. лв. Допълнително за заплати в "Спешната помощ" са отделени 19.7 млн. лв.


Социални плащания


Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. предвижда увеличаване на размера на минималната работна заплата от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 г.


Социалната сфера ще се финансира през годината с над 13 млрд. лв. като само за пенсии ще отидат 9.45 млрд. лв. или с 520 млн. лв. повече, отколкото през тази. Всички пенсии ще се увеличат с 3.6% от 1 юли 2018 г. Максималната пенсия остава 910 лв., вследствие на запазването и на максималния осигурителен доход.


За социални плащания и обезщетения са предвидени 982.9 млн лв.


Детски надбавки ще могат да получават семействата с доход на човек до 400 лв. За едно дете помощта ще е 40 лв.; за две – 90 лв. за три – 135 лв.; за четири – 145 лв., като за всяко следващо дете в семейството помощта за семейството расте с 20 лв.


От началото на 2018 година се предвижда и увеличение на минималния месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 300 лв. на 480 лева.


Възрастта за пенсиониране от 1 януари нараства с 2 месеца за жените и с 1 месец за мъжете.


От приватизация се чакат 7 млн. лв.


Само 7 млн. лв. са очакваните приходи от приватизация на държавни дружества, се вижда от документа. Основните приходи се очакват от продажбата на следните дружества: "Транзитна търговска зона Варна" АД, "ВМТ Орбита" АД, "Русалка" ЕООД, "Пазар за плодове и зеленчуци" АД, "Институт по маркетинг" ЕАД.


Управление на държавния дълг


В края на тази година очакванията са държавният дълг да е 23.6 млрд.лв., под законовото ограничение от 23.9 млрд. лв.


Министерството на финансите планира поемането на нов вътрешен държавен дълг под формата на ДЦК в размер до 1.0 млрд. лв. за частично покриване на предстоящите погашения по дълга на обща стойност от 1.6 млрд. лв., в т.ч. 1.2 млрд. лв. падежи на държавни ценни книжа на вътрешния пазар и 0.4 млрд. лв. погашения по външни държавни заеми.


Остатъкът от 0.6 млрд. лв. ще бъде покрит със средства, спестени от осигуреното финансиране на планирания дефицит за 2017 г. поради очакванията за балансирано бюджетно салдо към края на годината. Реализирането на отрицателно нетно дългово финансиране се очаква да доведе до намаление на държавния дълг до 23.5 млрд. лв. към края на 2018 г. или 22.3 % от прогнозното ниво на БВП.


При намаляващо съотношение на държавния дълг към прогнозния БВП през тригодишния период се очаква към края на 2020 г. дългът да възлезе на 23.8 млрд. лв. или 20.0 % от БВП, което се обуславя от подобрената бюджетна позиция на страната, се казва в съобщението на Министерството на финансите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK