Държавата няма да иска сертификат от производителите на българското знаме

Държавата няма да иска сертификат от производителите на българското знаме

© Цветелина Николаева, КапиталС промени в няколко разпоредби Министерският съвет днес одобри административни улеснения за производителите и разпространителите на националното знаме и на запалките, за оценителите на средства за измерване и за читалищните регистри.


Производителите на българското знаме вече няма да вадят сертификат за съответствие от Българския институт по метрология. Това реши правителството с промяна в постановление за реда за изобразяване и възпроизвеждане на националното знаме.


Според новата редакция тази административна услуга отпада. Запазва се обаче изискването възпроизвеждането и разпространението на националното знаме с търговска цел да се осъществява при спазването на изискванията на от Закона за държавния печат и националното знаме.

С промени в Закона за народните читалища правителството предлага облекчаване на процедурата за вписването им в публичния регистър, поддържан от Министерството на културата. Предлага се заявлението да може да се изпраща и по електронен път, а министърът да се произнася в 14-дневен срок от датата на подаването му.
Цялата процедура ще бъде описана в наредба на министъра на културата, като изискванията към читалищата и читалищните сдружения ще бъдат максимално облекчени с оглед възможностите за служебно събиране на
информация от публичните регистри.
С изменения в нормативната уредба се отменя изискването към лицата, които кандидатстват за оправомощаване за проверка на средства за измерване да предоставят удостоверение за актуално състояние, ако са регистрирани по Търговския закон, или копие от нормативния акт за лицата, създадени от Министерския съвет или от друг държавен орган.


Правителството отмени Наредбата за безопасност на запалките, защото вече съществува хармонизиран европейски стандарт по същата тема. Целта е да няма двоен режим при доказване безопасността на пусканите и предлагани на пазара запалки и намаляване на административната тежест за икономическите оператори.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Значи ще продължаваме да виждаме знамена с герба отгоре. Което не е редно.
  Знамето и гербът са национални символи с еднакви стойност и значение и не могат да бъдат поставяни едни върху други.

 2. 2 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Значи ще продължаваме да виждаме знамена с герба отгоре. Което не е редно.Знамето и гербът са национални символи с еднакви стойност и значение и не могат да бъдат поставяни едни върху други.
  —цитат от коментар 1 на yellow_hater


  И това е толкова голяма драма, че трябва специално да се занимаем с нея? По-важното в случая е, че се случват четири смислени дерегулации! Браво за решенията!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5154 Неутрално
 4. 4 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 229 Весело

  Направете Свинян пеевски депутат от руската партия Дпс за едноличен производител и дистрибутор на беге знамето!!! Хахахха ебати и 16 република_парламента руски барабар със смешниците патреоти ..президента и той самалетчик да ни пробутват бракувани двигатели от 1986 г за НОВИ!!! Ебати и руският кенеф!имали нещо освен което да е българско и да не е приватизирано от ДС КГБ мафията!????кое е то??

  Долу рушистите и фашистите
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK