Пазарът на жилища във Варна – все по-скъп и по-предвидим

Новото строителство в централната част на Варна съжителства с някой от най-добрите образци на архитектурата от началото на миналия век.

Новото строителство в централната част на Варна съжителства с някой от най-добрите образци на архитектурата от началото на миналия век.След рязкото обръщане на тенденцията в края на 2014 и 2015 г. динамиката на пазара на недвижими имоти във Варна продължава да е към стабилен растеж. Това показват обобщените данни на агенции, работещи в сектора.


След като преминаха през период на криза с голямо предлагане и ограничено търсене, довело до спад с около 30% на цените, в края на миналата година беше отчетена стабилна тенденция към ръст, който продължава и в момента. Факторите, повлияли за промяната, са основно масовото предлагане на жилищни кредити с лихви под 4%, все още ограниченият пазар на новопостроени жилища, както и растящият брой на потенциалните купувачи.


Новината на пазара във Варна
обаче е, че докато преди година–две основен двигател на търговията бяха руски граждани, търсещи жилища главно във високия ценови сегмент, сега около 95% от клиентите на агенциите за недвижими имоти, дори в сектора на ваканционните, са основно българи.


"Кредитите, разбира се, са солиден фактор за положителния тренд, но това, което рязко повлия пазара във Варна, е динамиката в търговията със земеделски земи на добри цени в региона", каза Диана Кирова, собственик на агенция "Киров". "Все по-често наши клиенти са хора от малките населени места, които мигрират, за да се установят трайно в областния център."


Статистиката на компанията за периода от началото на годината до края на октомври показва, че тристайните жилища в районите с лесна и бърза комуникация до центъра на града вече се предлагат с


около 30% по-високи цени


Според Елена Парова, главен брокер в компанията "Явлена", спад в търсенето на жилищни имоти няма в нито един от районите на Варна. Тенденцията, която тя очертава, е по-скоро към отчетливо намаляване на т.нар. вторичен пазар на имоти за сметка на интереса към нови жилища.


Още в края на 2016 г. обобщените данни на няколко от големите агенции за недвижими имоти във Варна сочеха, че купувачите се насочват към сделките на нива до 100 и над 120 хил. евро за жилище. Само година по-рано търсенето е било ориентирано предимно към имоти в ценовия диапазон 50 - 70 хил. евро. Но заедно с цената един от най-важните критерии при избора на жилище вече е и качеството на строителните работи, мястото за паркиране и добрите общи части.


По данни на "Явлена" все по-ясно се очертава и


сегментирането на купувачите


основано на ясни изисквания към новото им жилище.


Семействата с ограничен бюджет придължават да предпочитат старите панелни сгради във Варна.

Семействата с ограничен бюджет придължават да предпочитат старите панелни сгради във Варна.


"Една част от клиентите ни търсят категорично по-голяма жилищна площ на по-ниска цена, да речем, двустаен апартамент за около 40 хил. евро или тристаен за не повече от 60 хил. евро", казва Елена Парова. "Това е ясен знак към нас да насочим предлагането към имоти в големите жилищни квартали на Варна като "Възраждане" и "Владислав Варненчик". Друг тип клиенти са тези, които също имат ясна визия за бъдещия си имот, но разполагат и с по-голям бюджет – от 90 до 150 хил. евро."


Според Парова в момента цената на жилищните имоти във Варна определя основно


местоположението, а не размерът


Така не особено големи жилища в близост до Морската градина или Гръцката махала вече трайно се продават за около 1200 – 1500 евро на кв.м. "Имаме дори продажби на цени, които достигат и 2 хил. евро на кв.м в тези части на града, но тук вече става дума за действително уникални локации", казва тя.


Интересът на платежоспособните клиенти вече не е така ясно ориентиран към престижни райони като "Траката" и курорта Св. св. Константин и Елена според наблюденията на Диана Кирова. "В доскоро определяните като хитови райони около двореца "Евксиноград", над плажа Кабакум или местността "Ален мак" край Варна в момента е почти нулев", твърди тя.


Същото мнение, но с лек нюанс споделя и Елена Парова. "В момента


пазарът е хубав


така го определяме ние в нашите професионални среди", казва тя. "Едно от предимствата му е, че има клиенти за всички видове имоти. Купувачите в райони като "Траката" и "Св. Никола" имат по-различен профил. Това са семейства, които се чувстват свободни – с пораснали деца, стабилни доходи и основно жилище в централната част на Варна. Но въпреки че в споменатите райони вече има доста новопостроени сгради, повишен интерес към тях в сравнение с предходни години не се забелязва."


През последната година агенциите на недвижими имоти във Варна отбелязват нарастващ интерес и към жилища с една или две спални в близост до трасетата на градския транспорт и големите супермаркети, въпреки че са встрани от градския център. Примерът, който Парова дава, е с жилищния квартал "Бриз", разположен в северната периферия на Варна, но в близост до Морската градина и магистралата за курорта Златни пясъци.


"Броят на сключените сделки на зелено за новостроящи се сгради продължава да расте", казва Валентин Пецов от агенцията "Ремакс Идеал". Тази тенденция роди и шеговития термин


"сделка на тъмнозелено"


- резервация на имот преди излязло разрешение за строителство, т.е. още на фаза проектиране", обяснява той.


Тенденция от последната година е и възвръщането на доверието в жилищни имоти като инвестиционна възможност. Според брокери на големите агенции във Варна над 70-80% от инвестиционните сделки стават именно с апартаменти, тъй като те могат лесно да бъдат отдавани под наем за разлика от къщите, магазините или земеделските терени.


Според прогноза на Пецов, направена в края на миналата година за "Капитал", инвеститорите в имоти с цел отдаване под наем или последваща препродажба са сериозен участник и на пазара на новото строителство във Варна. Но покупките на зелено не се записват в регистрите и ръстът в този вид сделки, отчетен от Агенцията по вписванията, ще стане известен в края на тази и през следващата година, след завършването на новостроящите се сгради.


Парцелите за ново строителство в централната част във Варна стават все по-малко и все по-скъпи.

Парцелите за ново строителство в централната част във Варна стават все по-малко и все по-скъпи.


Именно този интерес и е най-логичното обяснение на факта, че търсенето на парцели за строителство вече се е върнало до нивата от 2008 г. "Търсят се терени не само в централната част на Варна", казва Диана Кирова.


Мечтаните парцели


са тези, които позволяват разгъната застроена площ от 2-3 хил. кв.м.


Профилът на клиентите, които търсят инвестиция на зелено през "Явлена", показва, че решаващи при сключването на сделка са качеството, бизнес историята на строителната фирма и начинът на плащане. "Купувачите на жилища в новостроящи се сгради имат завишени изисквания, които не могат да бъдат покрити от имотите на вторичния пазар", обяснява тя. В същото време апартаментите в етап на строеж им дават допълнителна свобода – те могат да бъдат прекроявани и адаптирани към специфичните им изисквания. След тях са дневен тракт (обединени дневна и кухня - бел. ред.) от 35 – 40 кв.м, паркомясто и т.н.".


"Акварел" - един от най-новите затворени комплекси във Варна

"Акварел" - един от най-новите затворени комплекси във Варна


Парова твърди, че възможностите за разсрочено плащане на новостроящите се жилищни имоти в централната част на Варна повишават цените им до нива над тези на завършените жилища. В същото време таксите за поддръжка в затворените комплекси северно и южно от Варна продължават да са спирачка пред интереса към луксозните имоти. Те се движат в рамките от 5 до 10 евро на кв.м жилищна площ в зависимост от вида и обема на обслужваната инфраструктура.


От агенциите за недвижими имоти във Варна с носталгия си спомнят за


"прекрасните 2007–2008"


когато пазарът се определяше от руски и британски инвеститори предимно във ваканционни имоти.


Данните на агенция "Градев" от края на миналата година сочеха "замръзване" и на този пазар. Липсата на търсене се обясняваше главно с оттеглянето на купувачите от чужбина – основно Русия и Великобритания. От друга страна, спирачка за българските купувачи и тогава бяха таксите за обслужване на общите части.


"Руснаците, които инвестираха преди време, вече са продавачи", казва Елена Парова от "Явлена". "По-голямата част от тях приключват с имотите си у нас и нямат намерение да търсят нови. В същото време други техни сънародници се насочват към жилища в централната градска част, в близост до училище, транспортната инфраструктура на града, голям търговски комплекс.


Това са нов тип клиенти


Обобщението на данните, предоставени на "Дневник" от търговци на недвижими имоти във Варна, очертава три ясни тенденции:


- Българските и чуждестранните купувачи вече имат почти изравнени изисквания към качеството и цената на имотите си при все по-рационален подход към избора на локацията им.


- Предлагането продължава да е по-слабо от търсенето, което движи цените нагоре. Но това няма да продължи дълго.


И трето: "Жилищните сгради, които предстои да бъдат завършени в близките една-две години, се увеличават непрекъснато. А това неминуемо ще доведе до момента, в който предлагането ще надвиши търсенето", прогнозира Елена Парова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tomservo
  tomservo
  Рейтинг: 217 Весело

  Аман от платени статии, Спасе, голям журналист си!

 2. 2 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всяка година намаляваме с по 40-50 хиляди души, вече официално половината от първолаците ни не говорявт български, а тук се опитват да ни убеждават, че трябва да плащаме европейски цени на имотите, с африкански заплати, африканска инфраструктура, образование и здравеопазване.

 3. 3 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Руснаците продължават инвазията

  Birds of a feather flock together.
 4. 4 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "Все по-често наши клиенти са хора от малките населени места, които мигрират, за да се установят трайно в областния център".

  Леле-мале! Добре, че се измигрирах в обратна посока...

 5. 5 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "Все по-често наши клиенти са хора от малките населени места, които мигрират, за да се установят трайно в областния център".

  Леле-мале! Добре, че се измигрирах в обратна посока...

 6. 6 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 486 Неутрално

  близка брокерка ме посъветва да изчакам година до година и половина и съм щял да се изненадам приятно от цената, която ще заплатя за жилище.

 7. 7 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Пак ли бе, пак ли бе. Как не ви омръзна, през ден тези измишльотини, що не споделите мнението на човек който е търсил жилище с брокери да ви обясни как стоят реално нещата вместо да слушаме фантасмагориите на брокерите за голямото желание на хората да купуват за по 3 хиляди евро на квадрат.

 8. 8 Профил на niksun
  niksun
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Отново пълни глупости! Докато има балами които да плащат тези европейски цени ще ни заливат с такива повърхностни статии. Цените на недвижимите имоти в България за съжаление са съпоставими вече с тези в Испания и Италия. Но там минималната работна заплата е 1 200 евро, докато в нашата китна родина е 230 евро. Наред с опустошителната емиграция, не знам как им се привиждат такива цени на квадратен метър. Всичко е един голям балон, който се раздува от много време и скоро трябва да гръмне.

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Разстроено

  Бодрящина и позитивизъм = положително отношение към мероприятията на народната власт :-) Живеем в дежа вю

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на hooligan
  hooligan
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поредната статия от типа "Купувайте , че не останаха ! " , но това е разбираемо след като е написана от брокери който печелят от продажба на имоти . Всъщност в статията има много истини за пазара на имоти във Варна но ако все пак някой може да ми обясни как хора със заплати 700-800 лв. понеже толкова е средната за Варна купуват масово жилища на ценаа 70-80к евро по БДС ? Разбирам , че има чужденци , моряци , земеделци , ниски лихви и т.н. но бая апартаменти се строят във Варна и според мен няма кой да ги купи всичките на тези цени .

  Моята лична прогноза е , че съвсем скоро цените ще замръзнат а в по близко бъдеще ще започнат и да падат .

  Иначе искам да добавя , че трябва да си убийствено тъп да си продадеш земеделската земя на село която ти носи между 50-200 лв. на декар на година и е страхотна инвестиция за да си купиш един некачествено построен и малък апартамент наблъскан с още 1000 човека без паркомясто и черен/кален път до там .

  Враг номер 1 на всички троли във форума ! Руски и Американски !
 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Никой не може да спре лудите да се налудуват. Банките в момента им помагат в тая лудост. А ЕЦБ пък официално подкрепя надуването на балона. Защо - незнам, толкова ли са късопаметни тия горе...

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А сегашния скок в цените основно е поради една причина - почти няма качествени имоти на пазара. А има доста хора със свободни пари. И като се появи, нещо наподобяващо качество - клиентите купуват без пазарлък. Затова и цени от 1500 евро квадрата са често срещани при сделки...

 13. 13 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#8] от "niksun":

  Нека се придържаме към фактите, когато говорим за минимална работна заплата във и извън България:

  В Италия няма МРЗ, в Испания е около 700 евро. Общото им с България е високият дял на сивата икономика.


  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 14. 14 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Иначе ако държа да си купя градско жилище в България, избирам Варна. Затова благодаря за тази публикация, а изводите ще си ги направя аз.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 15. 15 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Руснаците продължават инвазията
  —цитат от коментар 3 на Xumpomo name


  Специално за Варна това е вярно. Дори повечето агенции по центъра всички обяви са на руски с някакви надути цени. Когато си търсихме апартамент с приятелката беше ужас. Иначе най изгодни бяха старите тухлени блокове сторени след 90-та. Всичкото ново строителство беше буквално кутийки. На всичко отгоре в квадратурата ти смятат терасата (която обикновено е 2-ма човека да се разминат с прескачане) и странно защо общата част във външния коридор. В крайна сметка взехме тухлен тристаен (2 спални, кухня и хол които ги направихме общи) около 110 квадрата в Лятно Кино за около 90 000 евро. Номера е обаче ако ще теглиш заем да си намериш агенция която има познати в банката. Защото иначе от банката се тарикатят и ползват "официалната" оценка на имота а не продажната цена която е в пъти занишена.

 16. 16 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#15:"Denis Stoyanov"][/quote]

  Обаче ако имаш къща в малко населено място, примерно останала от наследство моя съвет е да не се изкушаваш да я продаваш. Остави си я и я ползвай за почивки. И без това ще я продадеш на безценица. Моята идея беше едно време да я продам и се радвам че не го направих. Няма смисъл. Пари винаги ще можеш да изкараш.

 17. 17 Профил на kikaha4
  kikaha4
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ..явно се задават фойерверки, ама такива фойерверки, че свят ще ни се завие..... иначе купивайти, инвистирайти, че не остана тухла и бетонец ниско качество...

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Щом бедните купуват на кредит скъпи имоти а богатите не купуват а каквото продават сделката върви по няколко месеца , значи имотите са губеща инвестиция в момента! Щом доходността от наем на един имот нищожна значи инвестицията е кофти!
  Най-големи оптимисти са имотните посредници и строителите от групировки!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  ъщото мнение, но с лек нюанс споделя и Елена Парова. "В момента
  пазарът е хубав
  така го определяме ние в нашите професионални среди", казва тя. "Едно от предимствата му е, че има клиенти за всички видове имоти.

  Бодрящина и позитивизъм = положително отношение към мероприятията на народната власт :-) Живеем в дежа вю
  —цитат от коментар 9 на dark'star


  Има строителство за всяко либерто-комунде и за няма 30 ипотека всеки може да го изплати даже и меринджейските парвенюта могат да закупят имот в затворен комплекс на 5% лихва върху ипотека!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 883 Неутрално

  близка брокерка ме посъветва да изчакам година до година и половина и съм щял да се изненадам приятно от цената, която ще заплатя за жилище.
  —цитат от коментар 6 на kamenpavlov


  Абе то така - цената ще падне, ама пък тогава лихвата ще се вдигне. Сега можеш да вземеш кредит на 3.5%, ако тогава стане 6-7% много ясно, че цените ще паднат. Но вноската ще ти остане подобна.
  Въобще, вървим към положението в повечето държави по света - пазарът поддържа такива нива на цените и лихвите, че вноската за жилище заедно с другите разходи - здравни, пенсионни, цените в магазина - да ти е колкото 95% от дохода. Така че повечето работещи да си изхарчват напълно заплатата и да чакат с нетърпение 1-во число та да вземат нова.
  То ако можеше да се купи жилище с няколко заплати, кола с няколко, а останалото да се сложи на лихва в КТБ и да носи доход - хората щяха да поработват няколко години и после да спрат да ходят на работа. Но пазарът поддържа такива нива, че да трябва цял живот да блъскаш, за да поддържаш някакъв стандарт на средна класа.

 21. 21 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  1500 евро на кв. м. в Гръцката махала?! Тези съвсем се оляха! В гръцката махала са също толкова разбити тротоарите и претрупани улиците с много бетон и малко, да не кажа никаква зеленина. За по-малко пари има прекрасни ваканционни апартаменти по крайбрежието на Испания, Португалия, че и Италия.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Весело

  ''Така не особено големи жилища в близост до Морската градина или Гръцката махала вече трайно се продават за около 1200 – 1500 евро на кв.м. "Имаме дори продажби на цени, които достигат и 2 хил. евро на кв.м в тези части на града''

  уау, в град със средна заплата 500 евро квадрата струва 1500 евро :DDDDD

 25. 25 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Весело

  До коментар [#8] от "niksun":Нека се придържаме към фактите, когато говорим за минимална работна заплата във и извън България: В Италия няма МРЗ, в Испания е около 700 евро. Общото им с България е високият дял на сивата икономика.
  —цитат от коментар 13 на gallnare


  в Испания е 825 евро МИНИМАЛНАТА заплата

 26. 26 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Неутрално

  всъщност търсенето като цяло в София и областните градове се определя от един много прост фактор - намаляващото население

  често когато си едно дете в семейство, получаваш в наследство примерно 2 къщи или 2 апартамента (един по майчина и един по бащина линия), като така всъщност се оказваш с една прилична сума, с която да си купиш 1 нов апартамент, ако ще да бачкаш като продавач в супера за 500 лева

  съответно тези пари не са изработени с труд, а получени на готово, и купувачат е по-склонен да плати повече

 27. 27 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#20] от "Камен":

  " кредит на 3.5%, ако тогава стане 6-7% много ясно, че цените ще паднат. Но вноската ще ти остане подобна"

  Роджър дат. Цена * лихва = нетен месечен доход минус (30 дни * 800 калории ядене и пиене + ток , вода , телефон и транспорт)
  Дясната страна е сравнително константна. От лявата връзката е по- дебела цена = по- тънка лихва и обратно за да се запази произведението.
  Същинската грижа обаче е не, че при промяна ше плащаш пак толкоз ако купиш, а че лихвата е плаваща и изплащането на вече купеното става дебела цена * дебела лихва. До някое време може да се реже от разходите в скоби отдясно, обаче след туй гълташ водица.

 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#26] от "carmello":

  Да де..., ама зависи и къде са тия къщи или апартаменти и дали, някой от починалите, освен една купчина тухли под формата на апартамент, не ти е оставил и някой дълг...! Че и такива случаи започна да има...! :)

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#4] от "pppdaemon":
  Ти си мигрирал, защото вече не работиш активно и можеш да си го позволиш. Или си от хората, които имат възможности и могат да си позволят да живеят около областния център, пътувайки всеки ден. Трети вариант няма. У село работа няма - пари още по-малко.

 30. 30 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#26] от "carmello":Да де..., ама зависи и къде са тия къщи или апартаменти и дали, някой от починалите, освен една купчина тухли под формата на апартамент, не ти е оставил и някой дълг...! Че и такива случаи започна да има...! :)
  —цитат от коментар 28 на tww09306483


  така де, имам предвид примерно да ти ги оставят в град 50-100 хиляди жители, ако ти оставят някоя съборетина на село, дето струва 5К си леко прецакан

 31. 31 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#6] от "kamenpavlov":

  Вземи си смени брокера,цените ще се вдигат!И не слушай не запознати хора!

 32. 32 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1412 Весело

  До коментар [#25] от "carmello":

  Не, не е.
  http://www.salariominimo.es/2017.html  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 33. 33 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Неутрално
 34. 34 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  1500 евро на кв. м. в Гръцката махала?! Тези съвсем се оляха! В гръцката махала са също толкова разбити тротоарите и претрупани улиците с много бетон и малко, да не кажа никаква зеленина. За по-малко пари има прекрасни ваканционни апартаменти по крайбрежието на Испания, Португалия, че и Италия.
  —цитат от коментар 21 на andreas_hofer


  Другото е че гръцката махала е ужасен квартал през зимата. Проблема е че всички улички са под ъгъл (хълм) и заледяването е ужасно. Плюс това повечето улички не са широки и снегорин много трудно може да влезе. Отделно паркинги почти не съществуват. Има единствено по няколко парко места/гаражчета които не стигат дори на целия блок. От гледна точка на хубост най-хубавия квартал е Бриз. Обаче се отказахме от него точно заради причините както и от гръцка махала. Тесни улички, трудно предвижване. Живяхме няколко години там под-наем и колкото е хубав, повече минуси трупа. Да не говорим за липсата на вода и аварите почти всяка седмица заради някакъв шантав тръбопровод на главната в близост до Чайка дето наводнява един подлез от десетилетия.

  Като цяло от гледна точка на спокойствие, парко места, зелени площи, бързо стигане до всяка точка най-добре е в Лятно Кино, от частност Зимно кино (тая която е над съда и Владислав. Левски също е що годе добре, но покрай студентските общежития и квартиранти студенти, ако искаш спокойствие ще ти е трудно. От гледна точка на цена, зелени площи, парко места най-евтините са във Възраждане, Изгрев (главно малки кутийки) и Владиславово (СОЦ бръкми на по половин век).

  Проблема е че хората почнаха да се усещат за Лятно Кино и сега вече цените са почти с половин път по-високи от колкото бяха. Ние взехме апартамента за около 80 000 евро сега подобни апартаменти са 100 000+.

 35. 35 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#34:"Denis Stoyanov"][/quote]

  *за около 90 000 евро

 36. 36 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 670 Весело

  До коментар [#20] от "Камен":
  „Абе то така - цената ще падне, ама пък тогава лихвата ще се вдигне. Сега можеш да вземеш кредит на 3.5%, ако тогава стане 6-7% много ясно, че цените ще паднат. Но вноската ще ти остане подобна.“
  Ти явно си мислиш, че като лихвата стане 6-7%, тази на заема ти вечно ще си стои на 3.5%. А ми мисли си...

 37. 37 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Статия като за коледен бонус.

 38. 38 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Като цяло Варна е пълна трагедия. Инфраструктурата е под всякаква критика, населението от Варна, Толбухин и околните села си живее по собствени закони ( особено за пътищата ), а корумпираността на общинския съвет е пословична. Не разбирам кой иска да инсвестира там.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 39. 39 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Косите настръхват , когато се запознаеш с качеството на изпълнение и влаганите материали при т.нар. "ново строителство" в гр. Варна.

  Докарват го на фасон, но така претупват нещата, че е хазарт и влизаш на своя отговорност.
  Инвеститорите и надзора са "дупе и гащи" . Контрол никакъв.
  За измамите в сделките "на зелено" да не говорим.
  Имам чувството, че всички строителни мошеници са си дали среща в град Варна.

  Не ща да влизам у затвора!
 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  По моето скромно мнение, цените на апартаментите във Варна и особено тия в ЖК-тата, нямат връзка с действителността и доходите...! :)
  Освен всичко друго, Варна през зимата не е добро място, за живеене. Влага, вятър... Лятото е добре, ама колко е лятото...?! :)
  Централните части са ужасни, заради презастрояването. ЖК-тата са стандартната мизерия, като навсякъде другаде... Останаха няколко места, където си струва да купуваш, ако имаш пари и желание. Ама докога ще си струва, никой не знае...! :)

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#4] от "pppdaemon":

  Варналии се изнесоха извън Варна, а тези "експерти" продължават да ни говорят за "мястото за паркиране и добрите общи части".

 42. 42 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#24] от "carmello":

  Е, в центъра на София какви са цените?! Около и над 2000 евро, при заплати от 700-800 евро

 43. 43 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#38] от "Pow":

  Нещо много си се филмирал, ако корупция имаше във Варна, то тя щеше да е на дъното по всякакво развитие и заплати, а всъщност е сред трите ни най-големи градове, в които все още има живот.

 44. 44 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#41] от "sasoss":


  До коментар [#4] от "pppdaemon":Варналии се изнесоха извън Варна, а тези "експерти" продължават да ни говорят за "мястото за паркиране и добрите общи части".
  —цитат от коментар 41 на sasoss


  Варненци се казва, не варналии.

 45. 45 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 766 Неутрално

  [quote#34:"Denis Stoyanov"][/quote]


  "Като цяло от гледна точка на спокойствие, парко места, зелени площи, бързо стигане до всяка точка най-добре е в Лятно Кино, от частност Зимно кино (тая която е над съда и Владислав. Левски също е що годе добре, но покрай студентските общежития и квартиранти студенти, ако искаш спокойствие ще ти е трудно. От гледна точка на цена, зелени площи, парко места най-евтините са във Възраждане, Изгрев (главно малки кутийки) и Владиславово (СОЦ бръкми на по половин век)."

  Странни теории, предвид че никъде не се споменаваш Чайка...

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 46. 46 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#38] от "Pow":Нещо много си се филмирал, ако корупция имаше във Варна, то тя щеше да е на дъното по всякакво развитие и заплати, а всъщност е сред трите ни най-големи градове, в които все още има живот.
  —цитат от коментар 43 на primerno


  Надявам се си го написал иронично :) Кореняк варненец съм и от 10-тина години се изнесох, не мисля да се връщам. Именно сблъсъкът ми със знайни и незнайни местни величия ме отблъсна от града. Че във Варна има живот ( особено лятото ) - има. Ама качеството на живот там, или по-скоро на съществуване е съвсем друга тема. Проблемът е, че е много отворена ножижата там - или мизерстваш, или си свързан по някакъв начин с прослойката около общината, хидрострой и т.н. Средна класа от варненци има, но е пренебрежимо малка на фона на общата мизерия.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 47. 47 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#46:"Pow"][/quote]

  И от чисто любопитство къде живееш в момента, че качеството на живот във Варна ти се вижда толкова ниско?
  Мнението ми не беше иронично, съзнавам дълбоките проблеми във Варна, но мисълта ми беше, че в другите ни големи градове не е по-различно. Единствено в София имаш по-широк спектър от професии, които са и по-добре платени, но там също не може да се говори за високо качество на живот, като дишаш мръсен въздух през 1/3 от годината.

 48. 48 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#34:"Denis Stoyanov"]
  —цитат от коментар 45 на Daniboy
  "Като цяло от гледна точка на спокойствие, парко места, зелени площи, бързо стигане до всяка точка най-добре е в Лятно Кино, от частност Зимно кино (тая която е над съда и Владислав. Левски също е що годе добре, но покрай студентските общежития и квартиранти студенти, ако искаш спокойствие ще ти е трудно. От гледна точка на цена, зелени площи, парко места най-евтините са във Възраждане, Изгрев (главно малки кутийки) и Владиславово (СОЦ бръкми на по половин век)."Странни теории, предвид че никъде не се споменаваш Чайка...[/quote]

  За Чайка трябва да асе бръкнеш още по-надълбоко.

 49. 49 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#34] от "Denis Stoyanov":

  ''на лятно кино'' е по-зле и нагъчкано от гръцката маала.в момента над ''3-ти март'' е започнал бум на строителство и що годе сносни цени за парцел( 25000 ойро за 600 кв.м.),където можеш да си вдигнеш ''пасивна''къща,преди да го задръстят с пететажни кооперации без гаражи и паркоместа.

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  "...Една част от клиентите ни търсят категорично по-голяма жилищна площ на по-ниска цена, да речем, двустаен апартамент за около 40 хил. евро или тристаен за не повече от 60 хил. евро..."

  По-голяма жилищна площ, двустаен апартамент? Спасе, ти ме развесели! Че това е студентско апартаментче! Или за несемейни.

  Нормалното жилище е 4-стайното. Всичко останало е компромисно, временно, или за пенсионери.
  Учудвам се и за жилища в Траката или Св. Константин - извинявай Спасе, но това е вилната зона, това не е града.

 51. 51 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  във Варна съм се родил,там израснах,беше прекрасен град. осраха я.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#46:"Pow"][/quote]

  "...Средна класа от варненци има, но е пренебрежимо малка на фона на общата мизерия..."

  Прощавай, с кой град сравняваш Варна, ако не е тайна? Въпреки личните усилия на Бойко Борисов (той беше се заканил да не позволи повече световно по волейбол във Варна, но явно някой го притисна, и отпусна пари за ремонт ДКЦ) градът държи един много добър стандарт за страната.

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  във Варна съм се родил,там израснах,беше прекрасен град. осраха я.
  —цитат от коментар 51 на pavur


  ДС мутрата може да осе.е и Париж, ако му позволят.
  Добре че България не е на 3 морета, иначе и тях щяхме да осе.ем. Само височайшо ГОВЕДО, каквото е ДС говедото, може да строи на дюни или на плаж, или така, че да отнеме гледката към морето или планината на къщите зад него.

 54. 54 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#47] от "primerno":

  Оттогава съм живял на доста места - професията ми го позволява, да не кажа насърчава. В момента съм в София - и тук не е цвете за мирисане, има огромни проблеми, но пък има и средна класа. С акъл и труд и без схеми е възможно да имаш един приличен стандарт и може да намериш адекватна среда. Във Варна адекватни пари с труд изкарват само моряците, но по 6 месеца да не виждаш семейството - не, мерси.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 55. 55 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  а бе убав грат си е варна. и които можи да си го пузволи да зъкупи жилиште , защо не? то добре че поне има кво да се копува .

 56. 56 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#47] от "primerno":Оттогава съм живял на доста места - професията ми го позволява, да не кажа насърчава. В момента съм в София - и тук не е цвете за мирисане, има огромни проблеми, но пък има и средна класа. С акъл и труд и без схеми е възможно да имаш един приличен стандарт и може да намериш адекватна среда. Във Варна адекватни пари с труд изкарват само моряците, но по 6 месеца да не виждаш семейството - не, мерси.
  —цитат от коментар 54 на Pow


  Аз познавам хора под 30 години, които изкарват над 2-хиляди във Варна и работят в чуждестранни компании, не Хидрострой и т.н.
  Процентно със сигурност са по-малко от София, но като в общината са накацали калинки и при тази централизация толкова. Та мисълта ми, е че за тези десет години пазара на труда във Варна определено се е подобрил, както и този в останалите големи градове де.

 57. 57 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Все още очаквам статия, която да ни информира за реалността и проблемите на пазара с имоти, а не да ни агитира. За сведение, правилно е "2-стаен апартамент" да се води жилище, което има две спални помещения, но у нас дори отделен тоалет или килер са екстра, а удобството на хората е сведено до "ами, това се предлага на пазара".

 58. 58 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#57] от "VeLikoV":

  от 5 години имам жилище във Варна ,много съм доволен сутрин като стана да си пия кафенцето на терасата и да гледам морето долу и корабите ,апартамента е в затворен комплекс над пътя за Златните ,прекрасно е и тихо ,никой не може да ме накара да отида да живея в центъра ,а и за 5 години съм слизал там няколко пъти ,просто няма какво да се прави там ,а и идваме във Варна заради морето и въздуха .Впечатленията от цените и имотите ми са постоянни и показват ,че в момента руснаците масово разпродават ,като цените им от няколко месеца падат надолу ,масово искат да си купуват самостоятелни къщи след рекета със затворените комплекси ,така и държавата не уригулира този въпрос ,защото чужденеца купува жилище ,но земята отдолу е собственост на строителя и той почва да рекетира с цени от 5-10 евра на квадрат годишно ,така комплексите на Св Константин вземат по 400 лв месечно или близо 5000 лв годишно уж за поддръжка ,което е абсурд, очакванията ми са за падане на цените още с 10 % , при сега 15% от лятото насам ,като купувачи са само българи от провинцията.Абсолютна грешка е да се ползват брокерски къщи ,особено големи и с име ,аз направих тази грешка още отначало и установих ,че няколкото апартамента ,които за малко щях да купя ми бяха директно натоварени от големи брокерски къщи с поне 20-24 000 евро за тристаен апартамент ,общо взето от многото обикаляне и проверки разбрах ,че основните брокери си слагат винаги 10-20 % отгоре ,освен комисионната от няколко хиляди евра ,която вземат за да ти покажат за 20 мин някой апартамент ,ужасно брутални ,затова всичко вече си уреждам сам и чрез доверен адвокат ,няма да коментирам абсурдните цени на земята в кварталите Бриз ,Траката и Евсиноград ,в които няма дори асфалтирани улици , а за останалите квартали в ценътра ,трябва да си уникален мазохист да си купиш жилище без паркоместо ,ужас е .

 59. 59 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 860 Неутрално

  И отдолу, таралясниците паркирани по тротоара. Варна е по-зле и от София в това отношение.

 60. 60 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#58] от "edin drug":

  Центъра е супер, моят апартамент е там, но уви нямам достъп с кола, защото е пешеходна улица ( не са много, може да се сетиш къде е ). Решението - имам си паркомясто на 5 минути оттам, с козирка. Е, не живея вече там, давам го под наем, но нощният и културния живот са си на центъра.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 61. 61 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#24] от "carmello":Е, в центъра на София какви са цените?! Около и над 2000 евро, при заплати от 700-800 евро
  —цитат от коментар 42 на primerno


  глупости, цените в София не надвишават 1200 евро квадрата за доста луксозни сгради, не кълви на брокерските глупости

  иначе в София може да видиш и панелки обявени по 1000 евро, НО цената на която се сключва сделката е надолу

 62. 62 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#24] от "carmello":Е, в центъра на София какви са цените?! Около и над 2000 евро, при заплати от 700-800 евро
  —цитат от коментар 42 на primerno


  глупости, цените в София не надвишават 1200 евро квадрата за доста луксозни сгради, не кълви на брокерските глупости

  иначе в София може да видиш и панелки обявени по 1000 евро, НО цената на която се сключва сделката е надолу

 63. 63 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#24] от "carmello":Е, в центъра на София какви са цените?! Около и над 2000 евро, при заплати от 700-800 евро
  —цитат от коментар 42 на primerno


  глупости, цените в София не надвишават 1200 евро квадрата за доста луксозни сгради, не кълви на брокерските глупости

  иначе в София може да видиш и панелки обявени по 1000 евро, НО цената на която се сключва сделката е надолу

 64. 64 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#61:"carmello"][/quote]

  Ами тези обявени 1500 за Гръцката махала, също са взети от статия, така че и те може да не са реални ;)

 65. 65 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#34:"Denis Stoyanov"]
  —цитат от коментар 45 на Daniboy
  Странни теории, предвид че никъде не се споменаваш Чайка...[/quote]

  Ако имаш силни нерви и ти харесва да гледаш непълнолетни пишлемета на всяка втора пейка как пушат трева и си дерат гърлата 24/7, Чайка е твоя квартал. От друга страна по-голяма част от блоковете са строени преди 80-та. Къв е смисъла да инвестираш в блок който отдавна му е изтекъл срока на годност.

 66. 66 Профил на karakurum
  karakurum
  Рейтинг: 219 Неутрално
 67. 67 Профил на hooligan
  hooligan
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#65:"Denis Stoyanov"][/quote]

  Тоз пък избухна с мисъл ;) Явно не си живял като мен във Владиславово в сравнение с което Чайка е като Бевърли Хилс ;)

  Враг номер 1 на всички троли във форума ! Руски и Американски !
 68. 68 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#65:"Denis Stoyanov"]
  —цитат от коментар 67 на hooligan
  Тоз пък избухна с мисъл ;) Явно не си живял като мен във Владиславово в сравнение с което Чайка е като Бевърли Хилс ;)[/quote]

  Ще прозвуча грубо но Владиславово е квартал на Добрич, тук говорим за Варна :P

 69. 69 Профил на bln09537889
  bln09537889
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Парова лъже като дърта циганка. Няма никакви клиенти. Синята сграда на Генералите, която тя продава понеже няма никакъв интерес към нея вече от жилищна стана хотел.
  Цените се вдигат изкуствено от брокерите. Сделки над 75/80 000 евро са изключителна рядкост. Купуват се имоти единствено в Младост и Левски за 50/70 000 евро. Имотите по центъра висят на пазара без никакъв интерес от страна на купувачи. Старото строителство за около 100/120 м2 по центъра започва от 85000 с горна граница около 105 000. Брокерите масово го предлагат с 15/25000 отгоре. Има дори и за 220 000;) Въобще целият "имотен пазар" е голям смях. Новото строителство е под всякаква критика. Типичен пример е от нова сграда да ви кажат, че е останало еди какво си, а след месец да видите и това, което е било продадено да се продава отново.
  Няма никакви сделки. Идеите на продавачите и купувачите се разминават най-малко 20%.

 70. 70 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#68] от "Denis Stoyanov":

  Ама..., мно-о-о-о-го си далеко от истината...! Добруджанци във Владиславово няма. Има малко в Петлешев или Трошево...! Повечето са в центъра.
  Владиславово събира всякакви отрепки, от Вълчи дол, Провадия, Цонево и прочие... :)
  Добруджанците, може да са селяни, ама са с пари и купуват имоти на добри места... :)

  Бивш tww09306483.
 71. 71 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#62] от "carmello":

  На места цените в София са много над 1200 евро квадрата. Да кажем, че 1200-1300 е средната цена.
  Аз дори не знам Артекс да продават на зелено под 1400 евро. Гледал съм техни апартаменти по 2000+.
  Последните етажи на НИКМИ-то са по 5000, ама те са за определен тип хора.
  Започват да се строят все по-луксозни сгради и съответно там квадратурата е на доста висока цена.

  Има бум в строителството и имотния бизнес, а такива платени статии карат хората да си купуват. Според мен цените ще спрат да растат съвсем скоро и дори ще започнат да падат. Няма да паднат на 6-700 евро, но ще паднат.

 72. 72 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 217 Неутрално

  най-убаво е във Виница

 73. 73 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Цените на предлаганите жилища в големите градове, особено в новопостроените сгради, са раздути до немай къде и не отговарят на ниското им качество. Повечето от новите жилища са малки, нефункционални, с кичовска архитектура и правени с некачествени материали от от пишман -строители, които си оставят ръцете.

 74. 74 Профил на Violin Ivanov
  Violin Ivanov
  Рейтинг: 8 Весело

  Адския смех. За цените на двустайче във коми-квартал на Варна ще си купя къща във Андора (в Пиринеите).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK