Земеделското министерство ще търси пари за пчеларите

Земеделското министерство ще търси пари за пчеларите

© Юлия ЛазароваМинистерството на земеделието, храните и горите ще направи анализ и ще потърси възможности за осигуряване на финансов ресурс за отпускане на държавна помощ "де минимис" за пчеларите. С това се ангажираха зам.-министрите Цветан Димитров и Лозана Василева пред представители на браншови организации на производители на мед и пчелни продукти.


Двете страни се разбраха до средата на другата седмица да се проведе нова среща.


Пчеларите се оплакаха от намалени добиви и поискаха срокът за преход към биологично пчеларство да бъде удължен от 1 на 3 години. Представени бяха обаче данни, че над 80% от пчеларите, които за кандидатствали за биологично производство, са заявени като биологични още през втората година. Отново беше обяснено, че по мярка 11 "Биологично производство" от Програмата за развитие на селските райони нови ангажименти не могат да бъдат поемани.


Беше обсъдено и предложението за въвеждане на надписи "имитиращ продукт" на бурканчета, в които няма истински мед. Бяха набелязани и мерки, свързани с опазване на здравето на пчелите и превенция от неблагоприятни явления и третиране на земеделските площи с препарати, информира пресцентърът на земеделското министерство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK