Да купиш жилище или да си под наем - това е въпросът

Да купиш жилище или да си под наем - това е въпросът

© Мария Съботинова, Строителство ГрадътСлед отминаването на последната криза, което разбира се е доста условно, лихвите по заемите спаднаха до исторически най-ниските си нива, все повече хора започнаха да взимат решение за покупка на дом, на пазара на жилища се усети глад и съответно цените тръгнаха нагоре. И ако в годините на имотния бум – около 2008 г. и цените бяха високи, и лихвите – също, то сега решението за покупка изглежда привлекателно на все повече хора. Но изборът между това и да си останеш под наем не е никак просто. Причините за това са няколко.


Да купя ли или да си плащам наема


Ако се вземе общият случай – желание за покупка на двустайно жилище в някои от кварталите на София, извън държащите постоянно високи цени, то наемът му в момента е около 600 лв. При покупка на въпросното жилище, вноската по заема би била около 800-850 лв. при сегашните условия.


В сметката не влиза това, че банките обикновено финансират до 85% от пазарната стойност на едно жилище. Това означава, че купувачът трябва да има спестени останалите в най-добрия случай 15%.
Покупката на имот е доста скъпа сделка и хората, които не са спестявали, не могат да влязат в нея, казва Тихомир Тошев, директор на "Кредит център". Допълва, че разходите по такава сделка не са малки и възлизат на около 4.5-8% от стойността на имота.


Така, ако например, се купува имот за 70 хил. евро, са нужни около 10 500 евро самоучастие и около 5 500 евро разходи по кредита. Така, ако даден купувач не разполага с около 16 хил. евро налични при покупка на примерния имот, ще се наложи да вземе потребителски заем. Това обаче не е препоръчително за хора, които нямат достатъчно високи доходи, посочват кредитните експерти. Основното правило, което не е добре да се нарушава при такава покупка, е вноската по заема да не надхвърля 30% от дохода на домакинството. При комбинацията от ипотечен и потребителски заем този дял може да достигне до 50-55% от доходите, а това е рисково, посочва Тошев.


В допълнение собственикът на жилище вече сам поема разходите по евентуални ремонти, плаща данък сгради и такса смет, макар че в нова сграда може дългосрочно да не се появяват сериозни проблеми.

Да купиш жилище или да си под наем - това е въпросът

© Мария Съботинова, Строителство Градът


Две напред, едно назад


След края на кризата около 70% от хората, желаещи да имат собствено жилище и живеещи под наем, са взели решение за покупка, а 30% са останали на варианта наем, сочат данните на "Кредит център". През последните 6 месеца това съотношение обаче леко се променя, тай като цените на имотите нараснаха през последните две години и тази сметка, която се прави дали да се купи или да се живее под наем, трябва да се прави "много тънко", съветват специалистите. Зачестяват случаите, в които решението в полза на покупка, излиза неизгодно в момента. Така съотношението между купуващи и оставащи наематели вече е 60:40. За разлика от 2015 г., когато вноската по заема се е равнявала на наема или е била с около 10% по-висока, то сега ситуацията не е такава.


В момента на сделка се решават хора с добри доходи, на възраст около и над 30 г., които са семейни или живеят с някого, с дете са или го планират. Сферите, в които работят, са такива, наричани от специалистите - "с потенциал" - ИТ, енергетика, фармация, а доходът да домакинството е 1800-2500 лева на месец.


Въпреки повишението на цените, хората, които твърдо са решили да се сдобият с жилище, са склонни на компромиси – около 15% от тях. Много често отиват в по-отдалечен район или в панелно жилище, защото смятат, че е дошъл моментът да станат собственици на имот. Масовият процент обаче искат да запазят стандарта на живот и дори да го подобрят – тоест да вземат по-добро жилище, така че отлагат решението за по-подходящ за тях момент.


Наемите са стабилни


За разлика от цените на жилищата, които тръгнаха нагоре през последните две години, при наемите те се запазват стабилни, казват брокери на имоти.


Цените не са се променили драстично през последните години, защото са вързани със способността да се плащат наемите, коментира Младен Митов, мениджър отдел "Пазарни проучвания и анализи" в "Явлена".


Хората, които искат доход от наем, трябва да го съобразят с пазара, обяснява той и допълва, че наемите не са стандартни, а зависят от това как ще се плаща – дали ще има аванс за няколко месеца, дали всеки месец ще се внася договорената сума, какво е жилището, има ли добър транспорт до него и т. н. "Но не можем да говорим за ръст в цените на наемите, просто защото се търсят", обяснява той. Въпреки че през последните 3-4 години специално в София има дефицит на жилища, които се дават под наем. Част от имотите, които са били години на пазара на наеми, в даден момент се продават. Респективно големи комплекси в "приличните зони" на София няма големи комплекси излезли на пазара.


София привлича една трета от работещите в България, идват чужденци временно да работят, отделно идват туристи, пояснява Митов. Това, което се очаква, е на пазара да излязат тъкмо големи сгради, които са предназначени само за наематели.


Младите залагат на наема


За разлика от годините преди кризата днес младите са хората на наемите – искат свободно да могат да вземат решения да сменят града и дори държавата, предпочитат да са мобилни.


Друго момент при младите хора е, че дори да искат да купят жилище, обикновено нямат спестени пари за самоучастие. Вариантът да купят "на зелено" директно от строителя за тях трудно би работил, тъй като също трябват да имат заделени пари, а банките могат да са им от помощ едва при завършване на грубия строеж на сградата. В същото време е трудно да се плаща и наем, и вноска при строителя.


Лихвите - надолу, надолу


Данните на БНБ за септември показват, че лихвите по жилищните кредити продължават да спадат и в момента са между 3 и 4%. При жилищните заеми в левове през миналия месец средната лихва намалява с 0.02 процентни пункта до 3.88% и така вече е под 4% - нива, които досега не са достигани на българския кредитен пазар.


Ипотечните заеми в евро също поевтиняват - с 0.20 процентни пункта до 4.13%. Тази голяма стъпка показва и по-голямата активност на банките на пазара.


По данни на финансовия портал "Моите пари" през септември основната активност на банките е била именно при жилищните кредити, като шест банки са предприели промени в условия по заемите си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  всеки си избира сам. всяко решение има плюсове и минуси. Покупката си е закрепостяване в определена степен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  каско пенсия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Юруш, народе, на имотите в превзетата държава! Не остана! Не остана!

  Много ми е интересно колцина са купувачите на имоти с доходи 1800-2500 лв. на месец, при средна заплата от 700 лв. в страната, вкл. в София.

  На както е казано - гладна кокошка просо сънува. Така и с всичките тези пропагандни материали с известно продуктово позициониране в "Дневник" - очевидно собствениците на медиата имат интерес в търговията с имоти и продължават системно да облъчват аудиторията. На този фон условията за правене на бизнес в България продължават да се влошават, както и емиграцията на млади и кадърни хора продължава, а тези, които са навън, дори не си помислят да се връщат. Явно някои хора си въобразяват, че България ще стане някакво Елдорадо и стимулират презастрояването на страната, без оглед на инфраструктура и други социални обекти като паркове, градинки, детски градини, училища, библиотеки и т.н., което съответно води до все повече конфликти между жителите на тези населени места и влошено качество на живот.

 4. 4 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 566 Неутрално

  "Покупката на имот е доста скъпа сделка и хората, които не са спестявали, не могат да влязат в нея, казва Тихомир Тошев, директор на "Кредит център". Допълва, че разходите по такава сделка не са малки и възлизат на около 4.5-8% от стойността на имота."
  ............................................................
  Ще ме прощава Тихомир Тошев, но има варианти да се финансира на 100% покупката на жилище.

  No Pain No Gain
 5. 5 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":

  Има хора с достатъчни доходи в София, и то много. Здраво се купуват жилища с кредити.

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Наемите не растат, а цените на жилищата - нагоре? Това е много странно поведение на пазара, сочещо за балон...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Ами зависи.. ако има спестени над 30% от цената и не мисли да сменя градът на живеене поне 10 години по-добре да купува, при друг случай по-добре да наема.. Жилището е мнооого дългосрочна инвестиция и няма как да се излезе на печалба от нея за по-малко от 20 години..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 431 Неутрално

  "В момента на сделка се решават хора с добри доходи, ... Сферите, в които работят, са такива, наричани от специалистите - "с потенциал" - ИТ, енергетика, фармация, а доходът да домакинството е 1800-2500 лева на месец."

  До коментар [#3] от "Читател":

  "Много ми е интересно колцина са купувачите на имоти с доходи 1800-2500 лв. на месец, при средна заплата от 700 лв. в страната, вкл. в София."
  От 20 години не съм в България, Слава Богу!!! Ами те тези ваши "добри" доходи на хора с "потенциал" са направо мизерни. 2500 лева на месец на СЕМЕЙСТВО!!! Демек около 1500 лева на месец на човек. Цените в България за храна, дрехи, коли и т.н. трябва да бъдат много ниски, за да се приемат такива никакви доходи за "добри". Пък ако ми кажете че това са доходи преди данъци, направо шъ съ пукна от смях.

 9. 9 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Това, 70 хил. евро (140,000 лева) за двустайна дупка, извинявам се, двустаен апартамент ли е? И колко стаи реално има този двустаен апартамент?

 10. 10 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":

  "Наемите не растат, а цените на жилищата - нагоре? Това е много странно поведение на пазара, сочещо за балон..."
  Или за голяма ножица между бедни и богати: много богати и много бедни.

 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#9] от "rumen5252":

  Обикновено две.. един въртоп наречен дневна вв който някак си трябва да съчетаеш хол, кухня, килер, коридор.. и една спалня с такива размери, че няма място за нищо друго като сложиш двойно легло..:-) Впрочем те стават единствено за временно обитаване под наем, а не за нормално живеене и не препоръчвам на никой да купува такъв хибридомутант за основно жилище.:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#9] от "rumen5252":

  Но пък какви балкони имат, ако знаеш.

  No Pain No Gain
 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":

  Средната заплата за страната е над 1000 лв. За София е повече. Ама как семейство с 2000 лв доход купува жилище никак не ми е ясно. Еле ако има дете.
  Изобщо поредния тъпизъм на тема жилища в Дневник.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Да купиш, особено в прилична локация е добра в инвестиционно отношение сделка и ако ще живееш малко по-дълго в съответния град, вероятно ще спечелиш. Ликвидността е затруднена, но времето и инфлацията работят за теб.

 15. 15 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Големи хазартни личности трябва да са тези хора, които при доход 2000 лева в домакинството теглят заем за 20-30 години и се обричат да живеят paycheck-to-paycheck през цялото време. После – скъсат ти се обувките и ти се наложи да си купиш нови и проваляш планирания месечен бюджет.

  Най-добрият вариант е дългосрочно да се спести по-голяма сума и да се тегли минимален заем или въобще да не се занимавате с банките. Така ако купувачите купуват с истински пари и пазара на имоти ще се нормализира.

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  Това, 70 хил. евро (140,000 лева) за двустайна дупка, извинявам се, двустаен апартамент ли е? И колко стаи реално има този двустаен апартамент?
  —цитат от коментар 9 на rumen5252


  140000 лв друг път , сложи и 20г по 5% лихва + такси и таксички

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "."............................................................Ще ме прощава Тихомир Тошев, но има варианти да се финансира на 100% покупката на жилище.
  —цитат от коментар 4 на tokkay


  остави го тоя, голям капацитет е

 18. 18 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 842 Неутрално

  "Ако се вземе общият случай – желание за покупка на двустайно жилище в някои от кварталите на София, извън държащите постоянно високи цени, то наемът му в момента е около 600 лв. При покупка на въпросното жилище, вноската по заема би била около 800-850 лв. при сегашните условия."

  Доста бакалски сметки... Всичко зависи от доходите на лицата, риска, кредитна история и т.н. Да не говорим, че никой няма да ти предложи фиксирана лихва за целия период на ипотека в България, така че е доста вероятно в даден момент в бъдеще вноските ти да се покачат значително.

 19. 19 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  колко на брой хора могат да си позволят да прогнозират с хоризонт 20+г ?

  нулев контрол върху банките (моме Калино на ушенце ако е контрол ...), нулева разкриваемост на битови престъпления, трагично здравеопазване, фалирала пенсионна система и нулева законова предвидимост в една отдавна превзета от мафията държава.

  не дай си Боже БКП/БСП отново да впие зъби във властта и олеле майко.

 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen5252":

  Така си е. Цените у нас са колкото тези в Западна Европа и дори по-високи, но заплатите са на африканско равнище. То и затова над 3,0 млн. като теб се евакуираха от Родината и други като тях продължават да го правят, като малцина се завръщат - ясно защо.

  До коментар [#13] от "Цецо":

  Да, бе, направо 2 000 лв. е средната заплата в страната, еле пък в София. Чудно как не съм усетил това благоденствие в страната. Аз лично в последните седмици попаднах на две обяви за работа, където се предлагат заплати в размер на 200 лв. и 400 лв., тоест дори под МРЗ. Но Вие си живейте в облаците, няма лошо.

  До коментар [#10] от "rumen5252":

  Така е. Ножицата продължава да се разтваря и не знам докога ще продължи това. Проф. Стивън Хокинг преди известно време каза, че богатите трябва да се смирят. Дали ще се вслушат в думите му, не знам, но това социално напрежение не може да продължава дълго.

  Колкото до имотите в София и на места в страната - нямаме планировка и стандарти по урбанизъм (както е било по времето на лошия соц), а стихийно презастрояване. Не знам кои и колко дълго ще издържат при тези условия.

 21. 21 Профил на aoz41309847
  aoz41309847
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#13] от "Цецо":

  Мама и тате + мама и тате дават парички :) в българия винаги трябва да се смята не само доходът на семейството, но и доходът на двете двойки родители, плюс техните спестявания.

  Всичките ми приятели си накупиха апаратаменти като техните родители счупиха "прасетата-касички" и дадоха съществена част от парите.

 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Всичките ми приятели си накупиха апаратаменти като техните родители счупиха "прасетата-касички" и дадоха съществена част от парите.
  —цитат от коментар 21 на aoz41309847


  Казва се "да му направят апартамент".
  Ако някоя баба или прбаба не киха кинти - я гледат на криво.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  До коментар [#10] от "rumen5252":

  Да, голяма е разликата между бедни и богати и продължава да се разширява, но проявата у не е в разликата между цените на жилищата и наемите.
  Все пак голяма част от покупките на жилище са инвестиция, а никой купувач не иска да губи, особено богатия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Да не говорим, че никой няма да ти предложи фиксирана лихва за целия период на ипотека в България, така че е доста вероятно в даден момент в бъдеще вноските ти да се покачат значително.
  —цитат от коментар 18 на J.J.

  Щото пък ако си под наем, няма никаква вероятност наемът да ти се покачи в бъдеще значително...

 25. 25 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 842 Неутрално

  [quote#24:"Камен"][/quote]

  Има, но ще следва пазарната логика в България. Лихвата по ипотеката ти ще следва развитието на международните пазари и цената на капитала, която не е задължително да съвпада с пазарната логика в България.

 26. 26 Профил на bvu38525482
  bvu38525482
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ф.Нинов":

  И детето расте паразит който не може да се справя със живота, и чака все аванта.

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6240 Неутрално

  Най добре е собствен имот за хора със стабилна професия, образование търсено на пазара но труда.

 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Винаги купуваш!
  Щото след наемите нищо не ти остава!

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#26] от "bvu38525482":

  аватата е чиста печалба.

 30. 30 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Наемите не растат, а цените на жилищата - нагоре? Това е много странно поведение на пазара, сочещо за балон...
  —цитат от коментар 6 на penetrating


  Не е никак странно а съвсем закономерно и едно от доказателствата, че се надува имотен балон, а именно: купувачите на жилища могат да се разделят на 2 групи спрямо фундаменталните причини за покупката - емоционални/психологически и прагматични/инвестиционни. В първата група спадат всички, които купуват жилище финансирано (почти) изцяло с кредит и го правят със съзнанието, че чрез ипотечните страдания през които ще минат, плащат наследството на потомците/старините си. Във втората група спадат всички, които разполагат със свободни пари и нямат по-добра идея за инвестирането им освен в жилище. Сборът на тези две групи съставлява огромен % от българското общество и в резултат цените (в София и няколко други големи града) растат. От друга страна са наемателите. Наемателите са 100% водени от прагматична необходимост - трябва да живеят някъде (в някакво населено място) поради ред обстоятелства и предвид дохода Х който генерират в това населено място могат да си позволят разхода У за наем. Правата логика показва, че щом разхода за наем стои стабилен и без промяна а цените на жилищата растат, то значи реалните приходи на хората в съответното населено място изостават спрямо парите които са готови да платят за жилище "емоционалните" + "инвеститорите" купувачи. Изводът: "емоционалните" са пред сериозен риск от изпадане в невъзможност да обслужват дълга си в даден момент а "инвеститорите" са пред риск да прекалкулират %-та на възвращаемост на инвестицията надолу. Ясно та ясно!? :)

 31. 31 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "За разлика от цените на жилищата, които тръгнаха нагоре през последните две години, при наемите те се запазват стабилни, казват брокери на имоти.

  Цените не са се променили драстично през последните години, защото са вързани със способността да се плащат наемите, коментира Младен Митов, мениджър отдел "Пазарни проучвания и анализи" в "Явлена".

  След този задълбочен анализ, разбираме че покупката на жилище не е свързана с възможността да си го изплащаш :)

  Birds of a feather flock together.
 32. 32 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 750 Любопитно

  До коментар [#15] от "blowfish":

  Как точно ще я спестиш тая голяма сума, давайки 600-700 лева за наем ?

 33. 33 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Трудно решение.
  Ако нямаш добри доходи, обаче въобще няма какво да го мислиш. Сумати хора се юрнахата така 2007-2008 да купуват с вноски по 70-80% от доходите...
  Има и друг аспект. Ако не направиш нещо в рамките докато си на 30-45 години, след 50 вече трудно стават нещата
  Иначе конктертно... при сегашните цени на имотите в София, няма смисъл да се мисли за покупка при дход на семейство под 4000лв.
  В Европа също не всеки може да си купи жилище, а тези които го правят са с доходи доста на средните за съответната страна

 34. 34 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#24] от "Камен":

  наемът не се покачва по мистични и сюрреалистични причини за разлика от движението на цената на жилището. Причината е, че наем се плаща с РЕАЛНИ пари а цените на жилищата се движат от бъдещи, очаквани пари. Т.е. ако наемът ти се повиши значи реалните приходи на хората са се повишили - нормално и наемът да е по-висок тогава. От друга страна един горд собственик на ипотека може в един момент да се окаже с доход значително по-нисък и разход по ипотеката съществено по-висок...спрямо момента към който се е сдобил с ипотеката.

 35. 35 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пазарът в София в момента е напълно изкривен: да погледнем Германия - там инвеститорът (бил той понякога и строител) строи масово, за да отдава след това под наем, а не за да продава. София - инвеститорът строи, за да продава, а не за да отдава под наем. Лампичка светва ли. София става все по-зле, преди живеех в Младост, откакто Путин почна да превежда тлъсти пачки се преселих в Гърдова Глава (част от Бояна), минавам обаче често през Младост 2 - уникална мръсотия, прах по улиците и строителство отвъд безумието, който не вярва да отиде на улица Слънчоглед, малка пряка на Св. Киприян, където премиум строителя Артекс строи в нов блок в свлачището на улица, на която две коли не се разминават. Вижте Тинтява - отново лъскавите гета на Артекс, Алба Апартментс и какво ли не още с 3 метра отстояние от терасата на съседния блок, на цени от 1500 евро на горе. Ами Златния Век на Арткес до Кемпински, него да го коментираме ли. Живял съм в панел, не е добре, обаче - минете през така наречените комунистически квартали и гледайте - Панел, Паркинг, Градина, ей това беше едно време, демек мислеше се, така е и на Запад, демек едно време в комунизма е стигал акъла да се копират успешните модели от Запада, а сега когато сме в ЕС и великото Нато един нормален комплекс не може да построим. Плевнелиев нали направи Резидентшъла, маса хора дадоха пари , до 3000 евра на квадрат за къща в "зеленината" ,айде минете сега горе да видите "зеленината", имат си даже бонус - някакво гръмко име Керитидж парк е изкопало около 3-4000 тона пръст, точно до Колата и Хюндай, която при вятър се сипе върху всичко в съседство. Пикал съм й на анархията, в Шанхай като бях, всеки нов блок обвит, камионите обвити , максимално да не се праши, тук върви бетоновоз, сипе поклуци по улицата, самосвали с пръст, а ченгетата си бъркат да не казвам къде, а Икономедия ми пише за възходящи цени..... после що хората не вярват на медиите.

 36. 36 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 750 Любопитно

  Иначе според мен няма никъв смисъл да се купува нисък клас имоти тип панелки, хехе, дето по обявите все са "от новите в квартала 89-та"",: дето стойността им само ще пада

  Жилището е скъпа инвестиция и не е за всеки, но ако имаш поне половината сума и намериш хубав апартамент на хубаво място - няма кво да се чудиш

 37. 37 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Пазарът в София в момента е напълно изкривен: да погледнем Германия - там инвеститорът (бил той понякога и строител) строи масово, за да отдава след това под наем, а не за да продава. София - инвеститорът строи, за да продава, а не за да отдава под наем. Лампичка светва ли. София става все по-зле, преди живеех в Младост, откакто Путин почна да превежда тлъсти пачки се преселих в Гърдова Глава (част от Бояна), минавам обаче често през Младост 2 - уникална мръсотия, прах по улиците и строителство отвъд безумието, който не вярва да отиде на улица Слънчоглед, малка пряка на Св. Киприян, където премиум строителя Артекс строи в нов блок в свлачището на улица, на която две коли не се разминават. Вижте Тинтява - отново лъскавите гета на Артекс, Алба Апартментс и какво ли не още с 3 метра отстояние от терасата на съседния блок, на цени от 1500 евро на горе. Ами Златния Век на Арткес до Кемпински, него да го коментираме ли. Живял съм в панел, не е добре, обаче - минете през така наречените комунистически квартали и гледайте - Панел, Паркинг, Градина, ей това беше едно време, демек мислеше се, така е и на Запад, демек едно време в комунизма е стигал акъла да се копират успешните модели от Запада, а сега когато сме в ЕС и великото Нато един нормален комплекс не може да построим. Плевнелиев нали направи Резидентшъла, маса хора дадоха пари , до 3000 евра на квадрат за къща в "зеленината" ,айде минете сега горе да видите "зеленината", имат си даже бонус - някакво гръмко име Керитидж парк е изкопало около 3-4000 тона пръст, точно до Колата и Хюндай, която при вятър се сипе върху всичко в съседство. Пикал съм й на анархията, в Шанхай като бях, всеки нов блок обвит, камионите обвити , максимално да не се праши, тук върви бетоновоз, сипе поклуци по улицата, самосвали с пръст, а ченгетата си бъркат да не казвам къде, а Икономедия ми пише за възходящи цени..... после що хората не вярват на медиите.
  —цитат от коментар 35 на Moxito


  много точен коментар,
  подкрепям на 100%

 38. 38 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 750 Любопитно

  До коментар [#35] от "Moxito":

  Айде, сега ЕС и за качеството на сърпителството ли е виновен

 39. 39 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1893 Весело

  До коментар [#15] от "blowfish":

  както казват умните евреи:
  "Да вземеш заем е да вземеш чужди пари за малко и да връщаш твои пари завинаги..."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 40. 40 Профил на lor4e7o
  lor4e7o
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За по-малко от година цените на наемите в София се промениха значително... Двустаен апартамент (с някаква концепция за обзавеждане) в що годе читав квартал варира от 700 до 900 лв... Говорим за реални обяви разбира се.. някакси винаги този евтин, хубав апартамент аз който поиташ се оказва, че са го взели точно преди половин час.

 41. 41 Профил на I3I
  I3I
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Виждам че много хора не им го побира акъла как се случват тези неща, но съм жив свидетел че се. Във възрастовата група която е посочена като купувачи съм. Хората покрай мен са с подобни доходи и всички си купиха жилища в София с ипотечни кредити между 15 и 25 години. Вноските по кредитите са между 30-100% по-високи спрямо наемите които сме заплащали преди да се снабдим със собствено жилище. Комфортът не винаги е по-висок, но в 90% от случаите е. Единствените не закупили си жилище, са тези, инвестирали в нещо друго ( казвам инвестирали, не похарчили). Не мисля че съм представителна извадка, защото почти всички домакинства около мен са с приходи над 3000 лв на месец, а в някои отделни случаи над 15 000 лв на месец( всички сме на заплати в частния сектор и с перспективни професии). Все пак този процент от хора не е малък и именно те/ние сме таргетиранта аудитория на покупките.

 42. 42 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":

  "Наемите не растат, а цените на жилищата - нагоре? Това е много странно поведение на пазара"

  Мне, странно е само при икономиката на чорбаджи Марко : стока -> продажба кеш за бакърени, сребърни и златни пари (имащи някаква собствена стойност) -> купуване на нова стока. То и това е условен пример и изисква константна бакъреносребърнозлатна парична маса (която би могла да експандира както при примера със завладяването на Южна Америка)
  При кредитната икономика това не важи, а (както казваше др Мордехай Леви) парите са само бележки за документиране на размяна на производствени отношения.
  Ако в един момент сме имали наем 100 , лихва (цена на парите) 8 , то цената е 100 * 12 месеца : 8% = 15.000
  Като стане цената на парите 4 , пак си имаме наем 100 , и се променя останалата част от равенството : 100 * 12 : 4% = 30.000

 43. 43 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#32] от "carmello":

  Става така – още когато си в 20-те и ранните 30 и си вече в работния пазар на прилична заплата, не си сменяш колите, айфоните и маратонките през година и живееш в малък едностаен апартамент под наем. При добра дисциплина за 10 години ще имаш поне едни 100к в банката.

 44. 44 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#38] от "carmello":

  Никъде не съм написал, че ЕС е виновен, пиша само, че до 89г имаше някаква идея и градско планиране, колкото и мизерни да бяха панелите. Сега има само хаос и малоумни картинки на брокерите, показващи ни разни проекти уж заобиколени от градини, отиваш и виждаш, че си заобиколен от прането на съседа. Отново примера Китай, ходя там по 2-3 пъти в годината и го познавам добре - държавата първо оправя инфрастриктурата в гетата, прави супер улици, канализация, електричество и след това събаря гетото и вдига блокове, в които пъха доскорошните обитатели. В София трябва пълен МОРАТОРИУМ върху строителството в няколко квартала, докато общината не оправи инфраструктура и паркове, а дотогава, може да се обособят нови жилищни квартали с правилна планировка в посока Стара Планина например. Всичко друго води само до повече мизерия и цъкане от типа на : кога ще ти стигнем румънците.

 45. 45 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Купувайте, баламурници. Дори и да се преродите, пак няма да ви стигне времето да изплащате някакви кутии от по 80 кв. за 120 000 евро.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 46. 46 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Пазарът в София в момента е напълно изкривен: да погледнем Германия - там инвеститорът (бил той понякога и строител) строи масово, за да отдава след това под наем, а не за да продава. София - инвеститорът строи, за да продава, а не за да отдава под наем. Лампичка светва ли. София става все по-зле, преди живеех в Младост, откакто Путин почна да превежда тлъсти пачки се преселих в Гърдова Глава (част от Бояна), минавам обаче често през Младост 2 - уникална мръсотия, прах по улиците и строителство отвъд безумието, който не вярва да отиде на улица Слънчоглед, малка пряка на Св. Киприян, където премиум строителя Артекс строи в нов блок в свлачището на улица, на която две коли не се разминават. Вижте Тинтява - отново лъскавите гета на Артекс, Алба Апартментс и какво ли не още с 3 метра отстояние от терасата на съседния блок, на цени от 1500 евро на горе. Ами Златния Век на Арткес до Кемпински, него да го коментираме ли. Живял съм в панел, не е добре, обаче - минете през така наречените комунистически квартали и гледайте - Панел, Паркинг, Градина, ей това беше едно време, демек мислеше се, така е и на Запад, демек едно време в комунизма е стигал акъла да се копират успешните модели от Запада, а сега когато сме в ЕС и великото Нато един нормален комплекс не може да построим. Плевнелиев нали направи Резидентшъла, маса хора дадоха пари , до 3000 евра на квадрат за къща в "зеленината" ,айде минете сега горе да видите "зеленината", имат си даже бонус - някакво гръмко име Керитидж парк е изкопало около 3-4000 тона пръст, точно до Колата и Хюндай, която при вятър се сипе върху всичко в съседство. Пикал съм й на анархията, в Шанхай като бях, всеки нов блок обвит, камионите обвити , максимално да не се праши, тук върви бетоновоз, сипе поклуци по улицата, самосвали с пръст, а ченгетата си бъркат да не казвам къде, а Икономедия ми пише за възходящи цени..... после що хората не вярват на медиите.
  —цитат от коментар 35 на Moxito


  +++++++++

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 47. 47 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#17] от "cases":

  Имам известни наблюдения от общуването с него...

  Много ми "харесва", когато в обявите за продажби на жилища "брокерите" пишат "Отдава се обикновено за Х евро наем, доходност 6-7% годишно".

  До коментар [#40] от "lor4e7o":
  Въпрос на късмет. Понякога има и доста приемливи наеми от 350-500 лева в добри райони (център).

  No Pain No Gain
 48. 48 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В България навлизат и ще продължават да навлизат много западни производствени компании, а стабилните доходи идват от тях. И не всичко е ИТ и фармация, че да бъде в лъскавите офис-сгради в София. Тъй че работни места за квалифициран персонал ще се появяват все повече в провинцията и скоро ще се окаже, че е по-добре да си наемеш къща някъде на спокойствие на 5-10 км от работата си в провинцията, от където за 10 минути да си на работното си място, отколкото да живееш в големия град и да пътуваш по 40-50 км на ден и 2 часа да ти отиват в път.
  То затова и на запад повечето хора живеят под наем - днес работят на едно място, после им предлягат по-висока заплата на друго, и се местят, а не да са закотвени в един град заради жилището си!
  И така собственото жилище много често означава пропуснати възможности!

 49. 49 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#24] от "Камен":наемът не се покачва по мистични и сюрреалистични причини за разлика от движението на цената на жилището. Причината е, че наем се плаща с РЕАЛНИ пари а цените на жилищата се движат от бъдещи, очаквани пари. Т.е. ако наемът ти се повиши значи реалните приходи на хората са се повишили - нормално и наемът да е по-висок тогава.
  —цитат от коментар 34 на 06210311

  Наемите се покачват не само заради доходите на хората, а също (и предимно!) заради търсене и предлагане.
  Например ако изведнъж направят Младост-5 до старото Младост-4 и построят 20 небостъргача с по 500 апартамента, мислиш ли че няма да се отрази на наемите в района, и то надолу - просто при същото търсене ще има много повече предлагане.
  На практика през последните години търсенето се качваше, защото в София се строят 5-6000 нови апартамента на година, а само завършващите от провинцията студенти и оставащи в София са много повече. Търсенето расте, предлагането не смогва => следва покачване.
  Отделно дето и доходите растат.

 50. 50 Профил на bobinews
  bobinews
  Рейтинг: 253 Неутрално

  как да не са се променили цените на наемите? последните години скочиха драстично и са необосновано надути, най-вероятно под влияние на брокерите, желаещи да си вземат висока комисионна без да извършват реално никаква услуга и без да плащат никакви данъци за тия комисионни - всичко е на ръка, без фактура, без никакъв документ.
  Разбирам жилището, което се дава под наем, да е ново строителство, добре обзаведено и с добро местоположение и да му искат 300 евро, но за някаква дупка в краен квартал, неремонтирана откакто е посроена и с мебели на 30+ години да искат 500 лева е абсурдно..

 51. 51 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Искам само да добавя още нещо: в момента горе на сайта излиза реклама на "новата спалня на софия" - Кръстова Вада и реклама на строителна компния BLD с новия й проект на Иван Колев 5, айде моля Ви влезте в Гъгъла и вижте как изглежда тази улица:))) и после пак на сайта на "инветитора". Преди се строеше евтино и некачество, сега се строи качествено на безумни места, на купувачите честито.

 52. 52 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2201 Неутрално


  Има друго нещо, за което трябва да се мисли, а именно как ще се поддържат новите сгради и кой / как ще плаща ремонтите като след 15 год. почнат да текат покриви и да се пукат стени.


 53. 53 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#49] от "Камен":

  Така е Камен - балансът между търсене и предлагане също е фактор за наемните нива. Да обаче с много по-слабо влияние сравнено с влиянието което има върху цените за продажба. Нещо повече - този баланс рефлектира по-силно когато има предпоставки за тренд надолу отколкото нагоре в наемните нива. Ако има свръх предлагане (реално в момента предлагането на наеми на жилища е повече от търсенето, въпреки огромния % не използвани такива) цените ще паднат или ако се запазят то ще е на качествените и добре обзаведени апартаменти на балансирани наеми. Обратно - ако търсенето е повече от предлагането пак ще се стигне до равновесна точка на покачване на цените която отново е функция на РЕАЛНИТЕ доходи на населението в града. т.е. отново в изходна позиция - наемът се плаща с реален кеш а апартамент обикновено се купува с ОБЕЩАНИЕ за бъдещо издължаване.

 54. 54 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#51] от "Moxito":

  БЛД имат и хубави сгради на добри места. Например, на Черномен.

  No Pain No Gain
 55. 55 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#21] от "aoz41309847":
  До коментар [#22] от "Ф.Нинов":

  много мои познати около мен купиха така. аз и жена ми обаче се заинатихме, вижда ми се изключително порочна и изнудваческа схема да събираш пари кеш от цялата рода, и да изплащаш някаква дупка десетки години наред.

  предпочитаме да инвестираме парите си в образование на децата и пътувания, например.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 56. 56 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Впрочем те стават единствено за временно обитаване под наем, а не за нормално живеене ...
  —цитат от коментар 11 на ostin22

  Кажи го на някой японец ;)
  Всичко е относително и не всеки има нужда от 150м² за да живее комфортно.

 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  До коментар [#42] от "dosetliv":

  Икономиката не ми е силната страна, но знам че здравословната цена на жилище се сравнява с получените наеми за определен срок (обикновено интервал 10-20 години).
  Та затова ми се вижда странно ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#56] от "v_l":

  иначе казано, кучето скача според тоягата, но и "стремежът към щастие", по Декларацията на независимостта на САЩ, е естествен и не може да бъде отричан.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 59. 59 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  Винаги купуваш!Щото след наемите нищо не ти остава!
  —цитат от коментар 28 на Веселин Дечев


  Ами ако се набълбукаш с КРЕДИТ, КОЙТО не дай Боже
  НЕ МОЖЕШ ДА ПЛАЩАШ в един хубав момент, на 19-тата
  година от изплащането му !!!!!!!
  Тогава оставаш БЕЗ ЖИЛИЩЕ, и ВЕЧЕН ДЛЪЖНИК НА БАНКАТА

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7649 Неутрално

  За българите е важно да имат собствено жилище и това ги вързва към дома. Хората на запад живеят под наем и отиват да работят, където има най-добри условия.

 61. 61 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#18] от "J.J.":

  "Да не говорим, че никой няма да ти предложи фиксирана лихва за целия период на ипотека в България"
  Това е много странно. Не можете ли да вземете хипотечен кредит от някоя нормална банка извън България?

 62. 62 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Сферите, в които работят, са такива, наричани от специалистите - "с потенциал" - ИТ, енергетика, фармация, а доходът да домакинството е 1800-2500 лева на месец."

  Което ще рече, при двама работещи, че средно всеки всима по 900- 1250 лв, точно при тези професии? Я пак?!

 63. 63 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Наемите не растат, а цените на жилищата - нагоре? Това е много странно поведение на пазара, сочещо за балон...
  —цитат от коментар 6 на penetrating


  Не им е вярна информацията, наемите също скачат.

 64. 64 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#9] от "rumen5252":Но пък какви балкони имат, ако знаеш.
  —цитат от коментар 12 на tokkay


  ... и идални части, парти да направиш!
  За новото строителство говоря.

 65. 65 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#12] от "tokkay":
  "Но пък какви балкони имат, ако знаеш. "
  Ама вие и балконите ли ги ползвате за живеене?

 66. 66 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#65] от "rumen5252":

  Нарича се усвояване. :)

  No Pain No Gain
 67. 67 Профил на любезният лос
  любезният лос
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#57] от "penetrating":

  По-скоро наемът за 20-25 години трябва да е равен на цената на жилището. Чак след 25-тата година ще живееш безплтно без да плащаш наем. За един човек на 30 години е препоръчително да си купи жилище отколкото да е под вечен наем. Дори и да е мобилен жилището може да го отдаде под наем с който наем да изплаща другия наем на новото място.

 68. 68 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#55] от "abdelhaqq":

  Под наем ли живееш? Преди около 18 години видях една хубава реклама на хипотечни кредити: наредени три кофи за изхвърляне на боклук - "неорганични", "огранични", "наем". Много правилна реклама - аз тогава още живеех под наем. И реших това да се промени. Купих един етаж от един кондоминиум с три стаи със стени от цимент- беднотия, изплатих го за 2-3 години, после се преместих в сегашната ми къща (135 кв тухлено строителство), продадох кондоминиума. След 5 години изплатих къщата, купих друга малка къща (90 кв тухлено строителство + двор 100кв ако реша да разширя къщата един ден) за даване под наем и през 2016 я изплатих. Сега я давам под наем.
  А тези които говорят за Запад не знам какво имат впредвид, но ако е за УСА, далаверата е друга: купуваш си къща с хипотека, живееш в нея и я изплащаш. Като дойде време да се местиш (както ще прави дъщеря ми за да са по-близо до хубаво училище за внука), я продаваш заедно с хипотеката и купуваш къща на новото място пак с хипотека. Никакъв наем.

 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4285 Неутрално

  До коментар [#60] от "Роси":

  За запад не зная, но хората които познавам в САЩ обикновено купуват къща ако смятат да се задържат на работа повече от три години. При последното си преместване живях около година под наем до момента до който не харесахме подходяща къща. Мобилността, съчетана с живот под наем е по-характерна за младите несемейни, за семейните с деца сметката е доста различна - оглеждаш училищния район, инфраструктурата и т.н., както и пресмяташ плащанията. Все пак жилището е сериозна инвестиция.

 70. 70 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Простата сметка е следната - 70 000евро*2 = 140 000 лева*2 / за 20 г. *5% на година/ = 280 000лв разделено на годините, които смяташ, че ще живееш, разделено на 12 месеца и ще получиш месечния минимум, който трябва да получаваш, за да покриваш вноската за целия период. Цифрата, която ще се получи няма да е много приятна за много хора.

 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4285 Неутрално

  До коментар [#68] от "rumen5252":

  Не можеш да я продадеш "заедно с ипотеката". Ипотекираният имот реално е собственост на банката дала кредита. Ти получаваш разликата между продажната цена и сумата от кредита останала за изплащане. За следващият имот сключваш нов договор с банка (ипотека) ако нямаш достатъчно пари да платиш изцяло.
  Примерно, ако си живял в желана локация в Калифорния, където една малка къща от 1970-те струва 1.3 милиона, и ти си изплатил вече половината, и се местиш в Тексас, например Далас, където къща с три спални, две бани и двор ще ти струва примерно 300 хиляди, то можеш да платиш в рамките на данъчно разрешения срок преди облагането изцяло с налични и да решиш какво да правиш с останалите 350 хиляди.

 72. 72 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#65] от "rumen5252":" Ама вие и балконите ли ги ползвате за живеене?"

  Не но за това пък се плащат като жилищна площ, заедно със стените и общите части.
  Така че за да се получи реалната цена на м2 в БГ трябва да се добавят задължително едни 25%. - Забравих и килера:)
  Абе такова чудо никъде по света няма.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 73. 73 Профил на любезният лос
  любезният лос
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Простата сметка е следната - 70 000евро*2 = 140 000 лева*2 / за 20 г. *5% на година/ = 280 000лв разделено на годините, които смяташ, че ще живееш, разделено на 12 месеца и ще получиш месечния минимум, който трябва да получаваш, за да покриваш вноската за целия период. Цифрата, която ще се получи няма да е много приятна за много хора.
  —цитат от коментар 70 на The Island


  Сметката ти е тъпа. Май забравяш, че всяка година главницата спада и тези 5 % със всяка година ще са върху далеч по-малка сума. Има и ипотечни калкулатори, като този например:

  http://www.moitepari.bg/kalkulatori/krediten_kalkulator.aspx

  Твите данни (140 х. лв. за срок 20 год.) ще трябва да ги коригираш. Защото никоя банка няма да ти даде ипотечен кредит равен 100 % от стойността на имота, а някъде към 80 % Т. е. ще смяташ 110 х. за 20 години и ще получиш 174 х. лв. (или 64 хил. за лихви). Заедно с твоите 30 х. сумата става 204 х. лв. или 10 хил. год. или 850 лв. мес.
  Но ако въведеш актуалните 3,5 % (вместо 5%) сумата няма да е 174 х. лв. а само 153 хил. лв. то годишната сума е 9 х лв а месечната 760 лв.

 74. 74 Профил на любезният лос
  любезният лос
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#12] от "tokkay":"Но пък какви балкони имат, ако знаеш. "Ама вие и балконите ли ги ползвате за живеене?
  —цитат от коментар 65 на rumen5252


  Но балконите подлежат на "усвояване" ;) Мой сродник си купи такъв апартамент - терасата е усвоена към кухнята. Така че неговите 59 м2 са реални. (мазето е отделно)

 75. 75 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#73] от "любезният лос":

  Прав си, но пак е много. Особено като се имат в предвид и допълнителните разходи - обзавеждане, ремонт, данък, такса смет.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 76. 76 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  До коментар [#67] от "любезният лос":

  ОК. Съгласен. Проблемът не е в интервала. Проблемът е, че според тази формула цената на жилището и наемът са свързани.
  Ако едното от двете не се променя, това означава или спекулация с едното преди или спекулация с другото сега :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 77. 77 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Сега вече не е изгодно да се купува жилище. Жилище се купуваше,когато дойде кризата и цените рязко падаха надолу,разбира се трябваше да имаш спестени пари и съответно да прецениш дали достатъчно дълго ще си на работа.

 78. 78 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ипотечен заем е голям риск.Щото винаги може да останеш без работа или по-лошо- да се разболееш.И тогава залудо ще си дал един куп пари.

 79. 79 Профил на любезният лос
  любезният лос
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#67] от "любезният лос":ОК. Съгласен. Проблемът не е в интервала. Проблемът е, че според тази формула цената на жилището и наемът са свързани. Ако едното от двете не се променя, това означава или спекулация с едното преди или спекулация с другото сега :)
  —цитат от коментар 76 на penetrating


  Ами формулата е: един апартамент (в София) е възможно да се купи за наем внасян в продължение на 20 години (+, - около 3 -4 години). След края на двайсетата година апартамента е твой и не внасяш наем оттук насетне. А като се гътнеш - ще оставиш на наследниците си жилище в което те да живеят, а не жилище в което да продължат да плащат наем... и така още няколко пъти по 20 години.

 80. 80 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  Ние сме консервативни, тези които залагат на преотдаване, ще сбъркат.

  Любовта ще спаси света!!!
 81. 81 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#71] от "daskal1":

  "Не можеш да я продадеш "заедно с ипотеката". Ипотекираният имот реално е собственост на банката дала кредита. Ти получаваш разликата между продажната цена и сумата от кредита останала за изплащане. За следващият имот сключваш нов договор с банка (ипотека) ако нямаш достатъчно пари да платиш изцяло. "
  Точно така е. Продаваш къщата на някой, който пред банката се задължава да плаща хипотеката. Ти получаваш разликата.

 82. 82 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#77] от "aiaks":

  "Жилище се купуваше,когато дойде кризата и цените рязко падаха надолу,"
  Така е. Аз в България имам едно апартаментче 65 кв без балкона, хол, стая и малка кухничка, (по-точно, на името на жената), Варна до Лятно кино "Тракия" (така беше по-рано, сега може да са му сменили името). Купих го за 800 долара, понеже за известно време цената беше фиксирана на 12,000 лева (стари лева, сега 12 лева). Сега не знам колко струва, понеже не искаме да го продаваме (да имаме и една база в България, ако се влоши положението тук, пък и нямаме нужда от пари).

 83. 83 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Мислила съм да вземем жилище като инвестиция. Но трябва да го дадеш под наем. Някой да живее. Не е добре да е необитаемо. Но не знаеш на какви хора ще попаднеш. Могат да ти оставят куп неплатени сметки и руини. А иначе собствено или под наем е алтернатива само в активните години. Не си представям пенсионер да е принуден да живее под наем! Ако хазаите го изхвърлят, едно пренасяне на тази възраст е ужас. Жалкото е друго - една купчина тухли се превръща в житейска задача.

  Мърфи е оптимист!
 84. 84 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen5252":


  "В момента на сделка се решават хора с добри доходи, ... Сферите, в които работят, са такива, наричани от специалистите - "с потенциал" - ИТ, енергетика, фармация, а доходът да домакинството е 1800-2500 лева на месец."До коментар [#3] от "Читател":"Много ми е интересно колцина са купувачите на имоти с доходи 1800-2500 лв. на месец, при средна заплата от 700 лв. в страната, вкл. в София."От 20 години не съм в България, Слава Богу!!! Ами те тези ваши "добри" доходи на хора с "потенциал" са направо мизерни. 2500 лева на месец на СЕМЕЙСТВО!!! Демек около 1500 лева на месец на човек. Цените в България за храна, дрехи, коли и т.н. трябва да бъдат много ниски, за да се приемат такива никакви доходи за "добри". Пък ако ми кажете че това са доходи преди данъци, направо шъ съ пукна от смях.
  —цитат от коментар 8 на rumen5252


  Странен начин на разсъждения имат сънародниците ни в България. Не само за имотите. За всичко.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 85. 85 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Според изследване на Световната банка 24 процента от жилищата в София са необитаеми.А средно за градовете в България 25 процента са необитаеми.И 43 процента от жилищата в селата.Същевременно в много семейства няколко поколения живеят в едно жилище.

 86. 86 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Просто ми е интересно как в България гледате на идеята вместо в жилище да инвестирате например в пътешествия по света? Да се ограничавате откъм материалното, за сметка на това да харчите парите за добри дела, от които ще се ползват другите, най-обще казано?

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 87. 87 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen5252":
  тук доходите не са като твоите ,ама и ти след 20 години с високи доходи няма да има къде да се върнеш ,нито пък къде да пишеш умните си словоизлияния ,държавата ни е такава ,защото е дундуркала десетки години именно такива като вас ,дето сте в белите държави и си давате данъците там ,а не тук ,спокойно можете да си запазите реда на мисли и да си живеете там в хубавото ,ние тук се оправяме ,има само няколко неща ,които да се сменят ,просто да не ви се дава достъп до нашата социална и здравна система да ви обслужва безплатно ,когато пак закъсате там ,където сте ,тогава и нашата държава ще стъпи на крака .

 88. 88 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#87] от "edin drug":

  "просто да не ви се дава достъп до нашата социална и здравна система"
  Ти мъ фърли в тъча, бе братчед!!! Аз, който не съм ходил в България от 15 години, да ползвам вашата социална и здравна система!!! Прекрасни ситеми, задръжте си системите и си ги хапвайте и пийвайте.

 89. 89 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Аз само искам да попитам автора на статията какво за бога означава: "Респективно големи комплекси в "приличните зони" на София няма големи комплекси излезли на пазара."

  Аре наемете си барем един коректор, бе хора! Така ще помогнете за оцеляването на един беден филолог И отгоре на това няма да се излагате толкова зле в почти всеки текст публикуван тук!

 90. 90 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Ипотечните кредити са пладнешки обир за балъци, особено за покупка на зелено.
  А "затворените комплекси", както им викат, са детска градина за новодошли селянчета!
  Като имаш пари купуваш, ако нямаш живееш под наем.

 91. 91 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#87] от "edin drug":


  До коментар [#8] от "rumen5252":тук доходите не са като твоите ,ама и ти след 20 години с високи доходи няма да има къде да се върнеш ,нито пък къде да пишеш умните си словоизлияния ,държавата ни е такава ,защото е дундуркала десетки години именно такива като вас ,дето сте в белите държави и си давате данъците там ,а не тук ,спокойно можете да си запазите реда на мисли и да си живеете там в хубавото ,ние тук се оправяме ,има само няколко неща ,които да се сменят ,просто да не ви се дава достъп до нашата социална и здравна система да ви обслужва безплатно ,когато пак закъсате там ,където сте ,тогава и нашата държава ще стъпи на крака .
  —цитат от коментар 87 на edin drug


  Човек, когато аз потеглях, подадох декларация в ХОИ, че ще отсъствам от България повече от 183 дни в годината за неопределено време, с цел да не ми търсят осигурителни вноски. Иначе казано, аз приритам докато съм в България, ще трябва да си платя кеш от джоба. Това явно не го знаеш. А на вас там ви е някаква фиксидея, че ни плащате не-знам-си кво-си. Нищо не ни плащате. Освен това ние не искаме да ни плащате. И ние не искаме да ви плащаме и да имаме каквото и да било общо с вас. Не си давате сметка, че по причина на такива еснафи сме се омели от България.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 92. 92 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#91] от "leon555":


  ХОИ ===>>> НОИ

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 93. 93 Профил на Henry Putman More
  Henry Putman More
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Получете правен кредит тук [email protected]

 94. 94 Профил на Gregorg Clem
  Gregorg Clem
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добър ден,

  Аз съм регистриран частен кредитор. Ние издаваме заеми, които помагат на хората и компаниите, които трябва да актуализират финансовото си положение по света с много ниски годишни лихвени проценти от 2% за една година, за 30-годишен период на изплащане навсякъде по света. Ще издадем заеми от 5000 до 100 000 000 евро. Кредитите са добре обезпечени и нашият приоритет е да осигури максимална сигурност. Лицето, което ви интересува, трябва да се свърже с мен по електронната поща ([email protected])

  Оферта за заем.

 95. 95 Профил на Gregorg Clem
  Gregorg Clem
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имате ли нужда от заем? ако да ни пишете: ([email protected])

 96. 96 Профил на Greener funds
  Greener funds
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте дами и господа,

  Аз съм г-жа Кени Патънсън, аз съм маркетинговият служител в „Зелените фондове“. ние сме обединена държавна компания във връзка с китайските инвеститори. понастоящем предоставяме финансова подкрепа на онези, които се нуждаят от финансова помощ, за да финансират бизнеса си или да плащат сметките си. в тазгодишната програма даваме всички видове кредити на изключително достъпна цена от 2.1%. за повече информация и как да кандидатствате за кредит, моля свържете се с нас сега чрез нашата електронна поща на компанията:
  [email protected]

  Обърнете внимание, че нашата служба за обслужване на клиенти онлайн 24 часа отговаря на вашата поща.

  Благодаря
  Г-жа Кени. Патерсън
  Служител по маркетинга
  Имейл за контакт: [email protected]
  Телефон: +1 (607) 260 - 6277

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK