От 2008 г. заплатата в частния сектор нараства двойно по-бързо от държавния

От 2008 г. заплатата в частния сектор нараства двойно по-бързо от държавния

© Юлия ЛазароваОт 2008 г. до 2016 г. средната заплата в частния сектор е нараснала с 88.6%, в държавния - с 32.4%, а средно за страната - със 70.3%. Това сочат данните от изследване на Българската стопанска камара.


Минималната заплата, която се определя административно, е нараснала през същия период със 131.8% - от 220 лв. на 510 лв.


Данъчно задължени в страната са 318 903 предприятия (към 2015 г. ), с 22% повече от 2008 г. От тяхна счетоводна печалба са 223 619 (71.3%), а на счетоводна загуба – 91 526 (28.7%). С най-голям дял (13.74%) в общата счетоводна печалба са финансовите и застрахователните предприятия, преработващата промишленост (20.08%) и търговията (20.01%) – сектори на икономиката със средна заплата над 1300 лв.
В момента неграмотни, полуграмотни или хора с начално образование по административно разпореждане получават заплащане, равно на това на хора с висше и средно-специално образование – млади научни работници, млади лекари, библиотечни служители, социални работници, коментира данните изпълнителният председател на камарата Божидар Данев. Той напомня, че бюджетно финансираните системи от болници, БАН, Селскостопанската академия до ж.п. инфраструктура, изпадат в сериозни дефицити.


Административните решения за промяна на минималната работна заплата, минималния осигурителен доход и т.н. не са довели до съответните промени в бюджетите на бюджетно финансираните институции и организации, коментира Данев по повод записаното в проектобюджета за 2018 г. и искането на синдикатите за увеличение на всички заплати с по 100 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  В момента неграмотни, полуграмотни или хора с начално образование по административно разпореждане получават заплащане, равно на това на хора с висше и средно-специално образование
  ____________
  Нормално, читави хора за частния сектор са търсени а начетени "умници" за държавни чиновници по роднинска линия колкото щеш!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Не разбираш текста - човека казва че в държавните структури и бюджетни организации по процедура и механизъм хора без образование или с минимално такова взимат също толкова колкото и образовани хора с висше или специално.

  Умерен толераст
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2388 Весело

  "хора без образование или с минимално такова взимат също толкова колкото и образовани хора с висше или специално"

  Пак е по-добре от бай Тошово време. Тогана неграмотните взимаха повече.

  подпис
 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 733 Неутрално
 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#2] от "Наблюдател":

  Не казва това.
  Казва, че в частния бизнес хора без образование, или с 8 клас взимат колкото един служител в администрацията с минимална бакалавърска степен, на ниска експертна позиция.
  Демек, с минималната заплата товарели горките робовладелци, а държавата деряла собствените си служители въпреки изискванията към тях.
  Второто е вярно, но това е само аргумент да се вдигнат данъците на робовладелците, та да се получи и в публичния сектор адекватно възнаграждение за служителите. :)

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#2] от "Наблюдател":

  "взимат също толкова колкото и образовани хора с висше или специално"

  Е защо не? Тоя дето коси общинската ливада лятоска носи реална добавена стойност нищо че е с основно. Тоя дето седи на бюро само щото бил с некво измислено вишо кво носи освен разходи?

  У Цивилизацията вишото е сериозна инвестиция и неуспеха за осребряването ѝ е за сметка на неуспелия. В България има некво много вредно схващане че на вишагите некой по презумпция им е 'задължен'. Нема такова нещо, не съм те карал да учиш вишо насила, нали си умен? оправяй се

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 7. 7 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Божидар Данев е доносник на ДС. Това е достатъчно за да не му се обръща внимание.

  https://www.24chasa.bg/Article/1400447

 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1409 Весело

  До коментар [#6] от "saint evlampi":


  Е защо не? Тоя дето коси общинската ливада лятоска носи реална добавена стойност нищо че е с основно.
  —цитат от коментар 6 на saint evlampi


  Цъ..
  Реалната добавена стойност ще се появи, ако некой с диплома продаде окосеното на някой дето има нужда от окосеното, на цена по-висока от разходите за ония дето коси. Иначе имаш само тор из ливадата, но след време. Гюбре демек имаш, а не принадена стойност, но за вас копането е висша деятелност, независимо къде, защо, как.. :)

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Да казва каквото си иска Данев.Аз знам че в едно от ЕРП-тата вдигат заплати на всички,които не са инженери.И това ЕРП-то,в което заплатите са най ниски.Неотдавна писах,че всички които се оплакват от ЧЕЗ да се молят да не им дойде Енерго-Про.

 10. 10 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  И въпреки, че частния бизнес предлага двойно повече аз не познавам човек от държвана службица да е напуснал и да се цани при частника. Вие да имате такива познати?

 11. 11 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#6] от "saint evlampi":

  Е затова се "оправяме" - през Терминал 2. Щото на никой на му пука за образованите и бачкащите и те си се оправят кой както може - я в Германия, я в САЩ, я във Великобритания. Скоро ще има голям рев за лекари, инжинери и всякакви специалисти. Щото те са се "оправили" навън, а тука ще останат само форумните дървени философи, милиционерите и ромите

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "В момента неграмотни, полуграмотни или хора с начално образование по административно разпореждане получават заплащане, равно на това на хора с висше и средно-специално образование "
  - МРЗ ще изтласка и другите възнаграждения нагоре, но постепенно. Това е процес.
  МРЗ се определя административно, но при определянето има много, много фактори. Трябва и се отчитат и инвестиции, и безработица, и вътрешно потребление, и ниво БВП... МРЗ е мярка за държавен социален минимум. Избирателите го контролират през избори. Затова разните му тристранни съвети са или социалистическа, или популистка измишльотина. Това специално за структурата на приватизаторите, където се скри Рицар Попова - бивш прокурор, говорител на главпрока Б.Велчев, министър на правосъдието, докторант на библиотекарския и т.н. От където става ясно, че Хр.Иванов не е номинация на Плевнелиев за служебното правителство, а на Рицар Попова.

 13. 13 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 784 Неутрално
  До коментар [#11] от "Darcas":

  Как така на никого не му пука?Ами навсякъде,където и да седнат,станат работодателите,назначените,реват ,че няма подготвени и образовани кадри.
  Впрочем точно тези,назначените, изгониха знаещите и можещите.

 14. 14 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#11] от "Darcas":

  Ама чакай бре образ, нали образованите са умни? Защо някой трябва да ги държи за ръчица и да им пуска в човчицата?

  А тази поза - фръц, изчезваме, ще ни молите да се върнеме, ама няма ако можете да видите колко е смешна ше потънете вдън земя от срам. Успех на абсолютно всички търсещи щастие навън, само не си мислете че сте некви уникално незаменими. Не сте

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 15. 15 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Частният бизнес вика, давал повече. Двойно повече... ако 2008-ма е давал 300, сега дава 600 ли?

  За по частен бизнес от туристическия, не се сещам... защо бранша реве, че няма персонал? Защото децата от туристическите гимназии и университетите със специалност туризъм си бият камшика в чужбина. И те го знаят. Щото им дават по 500 лв заплата и искат владеене на три езика срещу тази сума... и сега се облизват за бедни украинци и молдовци, които да им покрият липсите. Ето това е бизнеса...

  Питайте какви са заплатите във фармацевтичните заводи на Гела в Делиормана... статистиката е забавна, поднесена от такива като Данев...

 16. 16 Профил на xpucmoax
  xpucmoax
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Нараства или изсветлява като доход?

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Целият "частен сектор " е на минимална работна заплата по документи
  - нарастването е само заради административното увеличение на МРЗ
  = Докато няма гарантирано работно място на ВСЕКИ - няма да се оправим

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#8] от "Graf":

  Нямам предвид добавена стойност чисто като мангизи, а като осезаемо харашо по отношение качество на живот.

  Тоя дето бръмчи с косачката ми го дава, ентелектуалската ми душа се радва на гледката на прясно окосена ливада. Чиновническия търтей кво ми дава? Ма бил имал вишо. Епа и аз имам, при тва от онея със зъбатите математики, не хартишка от юзу или подобни

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 19. 19 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 443 Неутрално

  "Минималната заплата, която се определя административно, е нараснала през същия период със 131.8% - от 220 лв. на 510 лв."
  Това твърдение не е вярно. До края на 2016 минималната работна е 420 лева, 510лв ще стане на първи Януари 2018. Но всеки си приказва каквото му изнася.

 20. 20 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 229 Весело

  Расте бе.....като ме хване колежката заинструмента РАСТЕ ДВОЙНО!!!

  Долу рушистите и фашистите
 21. 21 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Това не е много вярно - в държавния сектор има невроятно заплащане в ограничени сектори на държавнаа администрация обаче не се отразяват в заплати а като премии. Понякога стига до десетки хиляди. При това за работа която въобше не изискава някакви супер -квалификация. В тези сектори и в евроадминистрацията е борбата да бъдат назнаавани калинки. Резултатите от тези суперквалифицирани кадри се вижда ежедневно по провалите. Последния провал беше с търсенето на седалище на евролекартвения депртмент. И то не защото София няма да бъде избрана, а поради безобразното и некадърно представяне заключващо се в 4 страници зле написан на английски и напълно безмислен текст без каквато и да е конкретика. Съответно и последното място - което беше както винаги заметено по килима.

 22. 22 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Това са пълни глупости.. В частният сектор 5% взимат 50% от фонд работна заплата.. Едно 80% от наетите там са около и малко над минималната...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 23. 23 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Това са пълни глупости.. В частният сектор 5% взимат 50% от фонд работна заплата.. Едно 80% от наетите там са около и малко над минималната...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Частния сектор изобщо не предлага два пъти повече! Висшето образование позволява (включително) да се прави разлика между темп на нарастване и стойност на една функция. Първото е първа производна на второто. Заплатите в частния сектор изоставаха и поради темпа ди на нарастване достигнаха почти тези в обществения. При това най-вече заради ИТ сектора, където годишната заплата в частния сектор е 27 хил, а в обществения 14.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1409 Весело

  До коментар [#18] от "saint evlampi":

  Тогава не му викай принадена стойност, а потребителска. :)

  Тоя дето бръмчи с косачката ми го дава, ентелектуалската ми душа се радва на гледката на прясно окосена ливада. Чиновническия търтей кво ми дава?
  —цитат от коментар 18 на saint evlampi


  Викаш, този с косачката е паднал от небето, с косачката барабар, или си коси щото се радва да радва ентелектуалската ти душа?
  Най вероятно "търтеят" е организирал обществена поръчка, изписал е два тона хартия, па е вдигнал и няколко пъти телефона за да ти доставят онзи с косачката, да бръмчи.
  А преди това "търтеят" е организирал и процеса да си платиш радостната гледка, въпреки съпротивата ти. :) С данъците си. :)
  Та така с търтеи, косачи и радостни ентелектуалци. :)

  Ecrasez l’infâme
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#22] от "ostin22":

  Малко наизуст приказвате! Медианата на нетната месечна заплата и тази преизчислена към пълен работен ден за тези заети на непълно работно време са:
  408/471 лева за хора с начално обрЗование (16 688 души)
  427/519 основно образование 117673 човека
  470/619 средно 1315898 човека
  651/768 висше бакалавър 120944
  847/2203 висше магистър 673017
  1359/1657 доктор 12777

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  А да! И да обясня понеже съдя по коментарите, че се изпитват нЕкои образователни нужди:
  Медиана - стойност която разделя групата на две равни по брой части.

  Ще помоля за дефиниция на понятието малко! Професорът по анализ в такъв случай питаше, колко е малък един малък слон, а колко е голяма една голяма муха!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#25] от "Graf":

  Някои от вишагите на държавно бюро даже вършат и работа, да, па и да не вършат, да зимат там социала и да живеят, аз съм парче социалдемократче, ентелектуалите сме така.

  Ама като почнат да писукат колко са онеправдани за сметка на Асенчо с потника и косачката щото били умнокрасиви па зимали колкото него (безобразие!!!) имам свещеното право да им се хиля :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 29. 29 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#26] от "tribiri":

  Въобще не говоря наизуст..:-) Селско стопанство, туризъм, шивачници, продавачници, кабелофабрики и сие където са поголовно заети са на 500-600 лева заплати..ама шефовете са на 50 000 лева на месец..та се получава средно 800-900 лева..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#28] от "saint evlampi":

  Глупости! Статистиката, която съм дал по-горе ясно показва, че образованието има значение за нивото на заплащане. По скоро смешният плач идва от тези с потниците. Медицинските сестри примерно искали минималната им заплата да е равна на три минимални за страната щото иначе щели да бягат в чужбина.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#26] от "tribiri":

  Корекция 2203 да се чете 1203.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#29] от "ostin22":

  Малко по-надолу съм дал дефиниция на понятието медиана защото предварително се сетих, какви ще са следващите аргументи. От посочените от мен данни може лесно да се пресметне, че минимум 1 061 318 души получават над 619 лева приравнена към пълен работен ден заплата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  И да добавя само, че всичките тези данни по-горе са за 2014 та, а от тогава заплатите качиха 20%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Весело

  До коментар [#25] от "Graf":
  Навремето пред синагогата до сградата на икономическия имаше един възрастен човек който продаваше семки. Симпатичен дядо, не му помня точно името, ще използвам "Симе".
  Урокът, който ти преподаваш на "евлампи", се използваше в опростен вид от един от старите професори. Той завеждаше групата студенти и уж случайно питаше семкаджията: "Симе, ако имаш хиляда лева какво ще направиш?" Симе отговаряше: "Ами ще наема двама да продават семки, а аз ще организирам доставки, печени и разпределение, както и парата." Професорът поглеждаше студентите и казваше :"Ето така се създава принадена стойност".

 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#33] от "tribiri":

  Вчера в дискусия с друг съфорумец дадох очакваните за 2017 г. (средната заплата беше дадена 1053 лева). Като че ли съм по склонен да приема данните от 2016 в разбивка на средните заплати/доходи по сектори - виж https://tradingeconomics.com/bulgaria/gdp-per-capita

 36. 36 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#33] от "tribiri":

  Ок.. заети лица -3 млн. Взимащи над "космическите" 616 лв. - 1 млн.. Това какво ти говори?? Да не споменавам че от този 1 млн. 70% са в София..:-) Да не споменавам че и твоите данни не са само за частният сектор.. Влизат стотици хиляди чиновници..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Преразпределяне на наличните ресурси, това се предлага и е правилно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Тя нараства, нараства, ама базата много ниска. В Западна Европа стачкуват за 5% увеличение и това е много. Тука много проценти и пак не стигат.

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Любопитно

  А какво ще се получи като се калкулира реалната инфлация ?!Тогава тези средно 70.3 % нарастване номинално на заплащането у нас най-вероятно ще се окаже в порядъка на 30-40% ,което хич не ни устройва,защото пак сме в пъти по-зле от богатите държави в ЕС/ и по света/!

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  До коментар [#7] от "krf54523578":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Ами такива като Данев и преди 10 ноември и днес все са си добре!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK