Енергийното министерство проверява централите за студен резерв

Енергийното министерство проверява централите за студен резерв

© Министерство на енергетикатаМинистерството на енергетиката и Електроенергийният системен оператор са започнали проверки на енергийните предприятия за осигуряване на студен резерв. Те са започнали от "Ей и Ес-3С Марица-изток I" и ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД. Това съобщават от Министерството на енергетиката.


През миналата зима, когато ниските температури се задържаха дълго, се оказа, че централите, които трябва да поддържат студен резерв и да се включат в такъв момент, имат проблеми. Затова и сега в аванс се прави проверка.


Енергийният министър Теменужка Петкова констатирала, че и двете централи разполагат с необходимите запаси от въглища, така че да произвеждат надеждно и продължително електроенергия.
И в двата обекта първо са проверени документите, а после и складовите наличности на въглища. В ТЕЦ "Марица-изток" 2 при нормативно задължение да се поддържа складова наличност от 560 хил. тона в момента централата разполага с 650 хил. тона. В "Ей и Ес-3С Марица-изток I" при определено задължение от 280 хил. тона предприятието разполага с над 400 хил. тона.


Министър Петкова подчертала, че са предприети всички необходими мерки, така че предприятията, включени в заповедта на оператора за осигуряване на студен резерв, да реагират при аварийни ситуации.


Общото количество от 650 MW може се подсигури при необходимост от ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Перник" АД, "Топлофикация Русе" ЕАД, ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, ТЕЦ "Марица 3" АД, "Брикел" ЕАД и "Биовет". Проверките ще продължат до 10 ноември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK