Градовете в ЕС привличат хора с достъп до услуги, но отблъскват със скъпи жилища

Градовете в ЕС привличат хора с достъп до услуги, но отблъскват със скъпи жилища

© Юлия ЛазароваПрез 2016 г. 41% от населението на ЕС е живяло в градове докато 31% - в малки населени места и предградия. Общо 28% е било населението на селата. Това показват данни на Евростат.


Най-много жители на градовете има в Малта - 90%. Половината или над този дял живеят в градовете на Великобритания(59%), Холандия(55%), Испания(51%) и Кипър(50%). В България те са 73.3% по данни на Националния статистически институт като в тези данни влизат всички, а не само големите градове.


В противовес, по-малко от 1 на четирима души живеят в градовете на Люксембург(13% по данни от 2015 г.), Словения(20%) и Словакия(23%).
На градовете обикновено се гледа като на центрове на растеж, осигуряващи възможности за учене, работа и иновации. В същото време те предлагат и ред социални и екологични предизвикателства. И също - висока цена на жилищата.


В градовете обичайно живеят по-голям дял хора с високо образование. През 2016 г. един на трима граждани на ЕС, живеещ в град, има висше образование (35%) докато това се отнася за 1 от четирима живеещи в малки градчета и предградия и 1 от петима в селата.


Цената на жилищата си остава голямо предизвикателство. Данните на Евростат показват, че 13% от градското население харчи повече от 40% от разполагаемия си доход за жилището. Като цяло в общността цената на жилищата е по-висока в градовете като индексът на претоварване е 11% за малките градчета и предградията и 9% за селата.


Този индекс показва процента население, живеещ в домакинства, в които разходите за жилище надхвърлят 40% от разполагаемия доход.


Така по данните на Евростат този показател е най-висок в Гърция като обхваща 45% от населението. Следват Дания(23%), Германия(20%), България(19%) и Белгия(16%).


В целия Европейски съюз този показател е по-висок в градовете в сравнение със селата. Изключение правят България, Румъния, Хърватия, Унгария и Литва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK