Намери ли София места за новите си квартали

Намери ли София места за новите си квартали

© Юлия ЛазароваПрез последните две години пазарът на жилища се събуди след кризата и се оказа, че в големите градове има недостиг на нови жилища. В резултат и при инвеститорите настъпи оживление и множество проекти започнаха да се изпълняват, а още повече да се заявяват. Местните власти обаче се бавят в планирането на новите квартали и обезпечаването им с инфраструктура. За цялостна визия не може да се говори и затова се работи "на парче". Това затруднява инвеститорите и забавя реализирането на проектите. В тази ситуация се опитваме да дадем отговор на въпроса как ще се развиват кварталите на София - най-големия пазар на проекти и имоти.


Данните показват, че има силен инвеститорски интерес и активно строителството на жилища в софийските райони "Витоша" и "Кръстова вада", в които има много свободни пространства, предвидени за застрояване. От друга страна, третата линия на метрото очаквано насочи интереса към квартал "Овча купел", а близостта на "Дружба" до една от бъдещите зони за небостъргачи, както и предстоящото приемане на подробния устройствен план за района откриват нов потенциал за строителство.


Същевременно липсата на добре поддържана улична инфраструктура, чистота и зелени площи засилва интереса на купувачите към затворените жилищни комплекси, които се изграждат по ринговете на града.
От началото на тази година има и голям интерес за инвестиции в терени в централната градска част и широкия център, казва Свобода Коджаманова, ръководител на отдел "Жилищни имоти" на "Колиърс" в България. Търсят се терени за жилищни сгради или за обществено обслужване - офиси и малки хотели.


В останалите части на София се търсят районите с добра транспортна обезпеченост или където се очаква в близките 5 години да бъде изградена, посочва Коджаманова. По данни на компанията потребителите търсят готов или почти готов продукт, но изборът не е особено голям заради забавянето в строителството в резултат на финансовата криза.


Новите места


Районите "Витоша" и "Кръстова вада" са сред обещаващите за инвеститорите. От една страна, защото са с добри транспортни връзки с Околовръстния път, "Симеоновско шосе", бул. "Черни Връх" и ул. "Тодор Каблешков", която в момента се разширява, а през нея се прави връзка с бул. "България". От друга - защото са сравнително близо до планината, околният жилищен фонд е нов, което придава по-съвременен облик и е привлекателно за инвеститори и клиенти.


Другата причина в двата квартала да има сериозен интерес са многото свободни терени, които са 100 процента частни и са предвидени за застрояване. По данни на район "Лозенец", в чиито предели е квартал "Витоша", където сега се строят над 30 сгради, основната част са за жилищни цели.


"Частният инвеститорски интерес със сигурност е изпреварил възможността на общината да развие инфраструктурата, но правим каквото можем", казва Цветелина Данаилова от районната община.


Районът обаче не е достатъчно добре инфраструктурно обезпечен, което поставя общината в положение на "наваксване". "На много места не е приложена уличната регулация, особено в квартал "Витоша". В момента тепърва текат процедури за прилагане на регулацията или отчуждаване на терени, посочва Данаилова.


От общината проектират транспортна връзка между булевардите "Симеоновско шосе" и "Черни връх", с което ще се улесни и достъпът до метростанция "Витоша". Планират се и още изходи на квартала, като целта е да се отворят повече връзки с бул. "Симеоновско шосе".


Намери ли София места за новите си квартали

© Надежда Чипева, Капитал


От община "Лозенец" водят и преговори с Центъра за градска мобилност за пускане на автобусна линия, която да се движи в квартала и да прави връзка с метрото. Въпросът няма да е лесен за решаване предвид тесните улици.


Добрата новина е, че по искане на главния архитект на София Здравко Здравков не се издават разрешения за строеж, без да е приложена уличната регулация. Така на няколко пъти в комисията по градоустройство към общинския съвет беше разрешено започването на процедури по промяната на регулация за имоти във "Витоша’ и "Кръстова вада", но главният архитект пое ангажимент да издаде разрешения за строеж едва след изграждането на улици.


Потенциaлът на "Дружба" и "Овча купел"


Кварталите "Дружба" и "Овча купел" също са сред интересните места за инвестиции, което Здравко Здравков неведнъж е посочвал.

В "Дружба" това се дължи на близостта на квартала до изградените вече няколко високи офисни сгради по "Цариградско шосе", както и очакваната "Скай форт", която ще бъде най-високата в София. Предстои и подробният устройствен план за района да влезе в сила след 8-годишни дела по обжалването му. Това ще даде сериозна сигурност на инвеститорите, които искат да строят.


"Овча купел" се развива като интересен район заради 4-те станции на метрото, които ще бъдат готови до есента на 2019 г. От началото на годината районната община е издала над 20 разрешения за строеж за жилищни сгради.


Намери ли София места за новите си квартали

© Юлия Лазарова


Близостта му до големите булеварди и бързи връзки с центъра на София също го правят привлекателен. Кварталът има и бърза връзка с околовръстното шосе, което осигурява достъп до другата зона за небостъргачи, предложена от Здравко Здравков - в края на бул. "Царица Йоана".


Всичко на едно място


От "Колиърс" очакват през следващите години да се затвърди моделът на затворените комплекси с жилищни и офисни сгради, спортни центрове, училища, детски градини, магазини, ресторанти и други услуги. Този тип комплекси предлагат възможност за работа и живот на едно и също място, което значително намалява времето, което сега се прекарва в пътуване между двете.

Тези услуги се предлагaха частично от комплексите "Есте хоум енд спа" в квартал "Изток", "Витоша тюлип" и "София гардънс" в "Кръстова вада". Първият, който успя да "затвори"цикъла от услуги, бе "Резиденшъл парк". Със жилищна част с еднофамилни къщи и апаратаменти, детска градина, СПА център с фитнес и басейн, и търговска част със заведения за хранене, магазини, той е и най-мащабния до момента реализиран проект.


Сега "Гаритидж парк" има амбицията да последва същия пример.


"Това е основата на концепцията на проекта. Стремим се да постигнем намаляване на времето, което прекарват в пътуване до работното си място хора", казва Давид Давидов, един от мениджърите на проекта.


"Гаритидж парк" е разположен на площ от около 170 хил. кв.м и предвижда изграждането на ниски жилищни сгради, 4 по-високи офисни, спортен център, ресторанти, паркове и училище. Всичко това заедно с транспортната, електро- и водоснабдителната инфраструктура се изгражда в момента.


Инвеститорите имат и разрешение за строеж на 170-метрова сграда, за която тече архитектурен конкурс. "Тази височина не е задължителна, не търсим непременно максималните параметри", посочва Атанас Гаров, който е другият ръководител на проекта.


До момента почти 80% от жилищата в комплекса са продадени, посочва Давид Давидов. Според него основните плюсове в затворените комплекси като "Гаритидж парк" са, че освен имот собствениците разполагат и с различни услуги, среда, към която компанията, изградила комплекса, има ангажимент. Те предлагат нещо, което засега голяма част от града не може да даде – зона, в която има чистота, прилично озеленяване, добре поддържани улици и тротоари, отделяне на колите от общите части и пешеходните зони.


"Такъв продукт е все по-търсен и води до интерес над средния за пазара", казва Давид Давидов.


В София има място за всички...


Неведнъж главният архитект на София Здравко Здравков се е изказвал негативно за подобни комплекси. Според него те са отживелица, променят картата на града, който започва да се развива "дисперсно" заради концентрацията на инвестиции само в една зона в покрайнините на града. "В града има прекрасни места, където да се реализира строителство", казва Здравков.


Една от тези "прекрасни" зони е по бул. "Княгиня Мария-Луиза" до "Орландовци" и зад Централната железопътна гара, която Здравков беше предложил за едно от местата за строителство на небостъргачи. Впоследствие идеята отпадна, но главният архитект посочва, че има желание районът да се развие чрез инвестиции макар и да има ограничение за височината.


Освен заради голямата си и незастроена площ районът е интересен заради добрата си транспортна обезпеченост с булеварди и метро и близостта си до центъра.


Намери ли София места за новите си квартали

© Надежда Чипева, Капитал


Наблюдаваме интензивен интерес от различни инвеститори за площи в център и широк център, какъвто липсваше през последните две години. Говорим за места по бул. "Княгиня Мария-Луиза" и "Тодор Александров", посочва Свобода Коджаманова.


"Тодор Александров" пък е друго неосъществено "сити" на София, защото според действащия Общ устройствен план няма ограничение за височината. В района все още има доста свободни парцели, както напълно частни, така и в съсобственост със Столичната община.


Завършването на 70-метровата "Сити тауър" на площад "Македония", както и започналият строеж на 108-метрова офис сграда до нея също показват, че зоната ще привлича интерес. Парцелите на бивши заводи в София, като "Балканкар" на бул. "Иван Гешов" и "Ген. Тотлебен", както и този на "Булгартабак" на бул. "Княз Борис III", също са с добри възможности за застрояване и реализирането му би привлякло допълнителни инвестиции в района.


..но трябва и инфраструктура


Да, не е добре инвестициите и строителството да се концентрират на едно и също място, но различните зони трябва да се развият повече и да са по-добре обслужвани, за да привличат инвестиции, казва Атанас Гаров.


Според него общината трябва да инвестира в благоустройство, техническа и социална инфраструктура, ако иска да развива нови зони в града, като например северната част на София. Необходимо е планирането в тях да допуска окрупняване на терени, в които да се изградят и по-мащабни проекти, така че да се предлагат повече услуги – социални, търговски. "Защото една сграда, направена по средата на полето, не е интересна", казва Гаров.


Според Давид Давидов, за да се използва потенциалът на града по правилен начин, е необходимо да се предвиди цяла зона, за която да се определи каква транспортна инфраструктура е необходима, какви социални и търговски услуги и площи ще има, колко жители, работещи и посетители може да поеме. "Защото, ако нещата се правят "на парче", нищо не се получава", казва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Неутрално

  Частните инвеститори искат планиране а то вече е отречено като уродлива част от миналото , искат от общината инфраструктура но искат цялата печалба само за себе си ????

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Аз пък не разбирам защо от вече 30-те трябва да станат 50% от населението на България скупчени в Софето.. Пълна лудост!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Събаряй всичко, какво ще го правим това голямо гето?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  искат от общината инфраструктура но искат цялата печалба само за себе си ????
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА

  Ами нали са си платили за тази инфраструктура при получване на съответните такси за разрешения??То да не им пада от небето!

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1805 Весело

  Винаги ми се е виждало абсурдно да се заселваш на северния склон на планината :) Но какво да се прави, Провинциалистът иска да се отърка в "хубавото", жалко, че никой не му е казал, че пак ще опре в довчерашния си комшия

 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Аз пък не разбирам защо от вече 30-те трябва да станат 50% от населението на България скупчени в Софето.. Пълна лудост!
  —цитат от коментар 2 на ostin22


  Защото се прави икономия от мащаба във всичко.

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#5] от "ju.li":

  Абсолютно!!!
  ++++++++++++++++++++++

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  и как точно и колко са си я платили ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Да, намери! Довчерашните зелени площи днес са жилищни квартали.

  slivizasmet.blogspot.com
 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":и как точно и колко са си я платили ???
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  за да се стигне до строеж те са получили десетки разрешителни, които не струват колкото хартията, на която са отпечатани. Тези такси затова се пащат на общината-за да построи инфраструктура, а не да потъват по други направления-примерно за общинските училища и болници или за карти на пенсионерите.

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  Софийският потенциал за разширение на града е на север, към Стара планина, ама не е престижно да живееш в Бенковски или Кубратово, друго си е да си около Витоша. И се претъпкаха и презастроха южните части на града, а гледам, че още можело. То верно, половин България ще се нанесе в едни 500 кв. км., ама щом има желаещи да си купуват имоти в калните ниви, да заповядат.

 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Софийският потенциал за разширение на града е на север
  —цитат от коментар 11 на Г.Е.М.


  Географски си прав.Но северните квартали се оформиха като гето, а никой не иска да живее в гетото.

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Неутрално

  До коментар [#10] от "Веселин Дечев":

  кажи колко струва разрешително за един блок и колко струва метър канал и метър улица да видим колко са си я платили. ти колко разрешителнии си вадил?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#10] от "Веселин Дечев":кажи колко струва разрешително за един блок и колко струва метър канал и метър улица да видим колко са си я платили. ти колко разрешителнии си вадил?
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  то разрешителното не е само едно.
  Кажи ти, нал си кмет.

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Трябва въобще да се забрани жилищно строителство във вече построени квартали, защото инфраструктурата няма капацитет. Те хубаво ще настроят над Овча купел, но после "щастливците" ще пътуват по два часа за работа и децата им няма да има училище и детска градина. От другата страна на София е поле и е подходящо за това, отделят 100 декара, пускат им ток и вода и ги оставят да строят 5 години. След това асфалтират, правят тротоари и пускат новодомците. Така се прави, а не всяка година инвеститор да си застрои ъгълче в квартала. Ако има забрана за строене във вече уредени квартали инвеститорите сами ще търсят такива места.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  Хей софиянчета, не идвайте насам! И тук няма място за вас.

 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Във Варненските Бриз и Траката от десетилетия общината събира баснословни данъци, а няма нито поликлиника нито детска градина нито нормално училище. И не се и планира.
  Но парите се прибират!

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Когато се създава нов квартал, съществуват всички предпоставки да се сътвори бижу. Няма съществуващо положение, с което да се съобразяваш, почваш от гола поляна, можеш да изградиш жилища, сляти с природата с много въздух и зеленина между им, широки улици с достатъчно място и за пешеходци, и за велосипедисти. А как изглеждат новите квартали в СФ? Нагъчкани една до друга сгради, зеленина йок, наоколо лунен пейзаж, някои от тях даже и без канализация. Това е реалността на последните 30 години, останалото са приказки в пожелателно наклонен!

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Простичкия отговор е - НЕ! Кръстова вада е по-скоро Кръстова локва, Овча купел има проблем с циганския квартал, а Дружба е пренаселена, макар и с изградена инфраструкткура.

  agent
 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#5] от "ju.li":
  Именно! И аз се чудя на същото! След два часа слънцето става кът.

  Мърфи е оптимист!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Неутрално

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":

  За строеж е едно -казвам ти го да знаеш и да не пишеш врели некипели.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на kikaha4
  kikaha4
  Рейтинг: 233 Неутрално

  снимката казва всичко.....кърти мивки, кърти класации, кърти градинки...ебаси затворническия живот, за който..си плащат...

 23. 23 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 604 Неутрално

  На новодомците в "Кръстова вада" - честито! Да гледат сутрин Гала и да се надяват, че кално и ла.нотерапията ще им е полезна.

 24. 24 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 458 Весело

  50 г живях в тая кочина а сега щастливо си живея на село,на тишина и спокойствие!След като бях четвърто поколение софиянец,съм напълно удовлетворен със имота който си купих и подредих както на мен ми е кеф!Не гоня транспорт,не ме притесняват намръщени,нагли и нахални софЕянци надошли от майната си,тарамбуки и мангасари!Будят ме птички,въздухът е чист и въобще е шестица от тотото!Живейте си в кочината софЕянци и хич не ми пука за вас.Да,вече съм селянин и е мнооого гот!

 25. 25 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  "Частният инвеститорски интерес със сигурност е изпреварил възможността на общината да развие инфраструктурата, но правим каквото можем", казва Цветелина Данаилова от районната община.

  Не, не правите каквото можете.
  Защо се разрешават и въобще проектират и одобряват в нови квартали - тесни улици с 50 см тротоари, по които никога няма да мине обществен транспорт, никакви велоалеи, жилищни сгради без достатъчно гаражи и места за паркиране, и въобще липса на всякакви зони за обществено ползване. За това сте виновни само и единствено ВИЕ от СО !

 26. 26 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Мога да се закълна, че уикенда четох как чокай процент от сградите стоели полупразни.

  Така че не знам какво и защо строят,

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Неутрално

  До коментар [#25] от "Индиана":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Видях заглавието и си помислих, че най-сетне общината е набелязала полята, към които ще се разраства градът и вече чертае плановете за ВиК, топлопровод, метростанция, училища и детски градини. Нещо, което си го имаше като експертиза, така са планирани Западен парк, Люлин, Младост и Дружба. Но тази традиция беше погребана. Вместо това четем рекламна статия за сегашните изтървани квартали като Карпузица, Кръстова вада, Зоопарк и Манастирски ливади, където всеки блок се е случвал, удължавайки някакъв сокак-кривендел с още 20 метра, без да го асфалтира и без габарит за тротоари.

  Същите новодомци утре ще цъфнат с по една табела на врата, че синята и зелената зона им пречат да ходят на работа, защото в техния квартал на 2 човека се падат 3 автомобила (един резервен задължително, защото когато си там на голия кър, останеш ли без кола - "прафче дзагинеш!")

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 29. 29 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Заради алчните общинари и "мутри-инвеститори" разказахте играта на София.
  Повече от една трета от новопостроените жилищни сгради и офисни площи стоят празни и продължава да се строи.
  Вместо да се инвестира в инфраструктура и градът да се дръпне на север превърнаха някога хубави квартали (разбирай еднофамилни къщи с дворове и зелени междублокови пространства) в бетонни гета.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  Уплътняване, уплътняване, уплътняване...
  Това значи корумпирана или нехайна община, която не инвестира в инфраструктура и услуги...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Решението за "затворени" комплекси, има някакви предимства, най-вече някаква вътрешна подръжка и относителен ред, но предвид местата където са разположени и тяхната отдалеченост, в общия случай, не могат да бъдат нормално място за живот на семейство, което тепърва си отглежда децата - или трябва да имаш коли и шофьори на разположение или да да се плащат луди пари за таксита, да не говорим да отидеш на или поканиш в къщи гости, дето се казва, трябва да е с преспиване.
  Въобще подобно решение, освен с пътна инфраструктура е свързано и с цялата останала част - детски заведения, образователна, медицинска, забавления, спорт и прочее структури - иначе човек трябва по всеки от тези направления да пътува ( т.е. се губи много време и/или пари) и освен това, децата минават рез различни възрасти и как ще се приберат от някакъв купон, рожден ден или дискотека - все неща които неизбежно се случват.
  В този смисъл, изхвърлянията за строежи на подобни комплекси ( вижте колко от тях стоят недовършение около околовръстия път, т.н. южна дъга) и изхвърлянията от страна на хората които си купуват жилища в тези места, както и строежа на къщо-вили в тези райони, според мен е оправдано за възрастни хора с добри и гарантирани във времето доходи, но не и за семейства, които тепърва ще се развиват и реализират, с изключение на много добре подплатени финансово такива, които могат да си позволят подобни текущи разходи.

 32. 32 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Обективните" статии за Сирия се смениха с обективни статии за пазара на имоти. Искам да помоля всеки, канещ се да си купи жилище в Кръстова Вада например, да си избере един хубав слънчев ден и да тръгне нагоре по Черни Връх до околовръстното, като наблюдава промените в яснотата на въздуха, аз лично опита го правих онзи ден и положението е трагедия. Заради силната нивелация, южната дъга на околовръстното, потънала в твърди частици, пепел и прах буквално се носи от вятъра надолу в посока Парадайз, като запрашаването много хубаво се вижда по бялата фасада на новопостроената сграда срещу мола. Разбира се това явно не спира хилядите желаещи да се преместят в Кръстова Вада, решили явно да дишат комуникативността на мястото. Относно Дружба, която е котловина, на центъра на която има ТЕЦ, няма какво да кажа. Както и по-горе казаха: ПЪЛНА ЗАБРАНА НА СТРОИТЕЛСТВО трябва в поне 10 софийски квартала и разчетаване на план за нови квартали в посока Стара Планина, с обособяване на инфраструктура, зони за отдих и строителство. Но за това трябва да сме бяла държава, а ние сме бананова република и ще си живеем като такава.

 33. 33 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":


  А ти какво правиш още в града, а не си заминал за провинцията?

 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 979 Неутрално

  В радиус от около 30 км около София все още има села, където човек може да си купи къща и да води много по приятен живот.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на vdoneff
  vdoneff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Веселин Дечев":кажи колко струва разрешително за един блок и колко струва метър канал и метър улица да видим колко са си я платили. ти колко разрешителнии си вадил?
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  Аз съм вадил разрешителни. Половината улица с нов канал, водопровод и т.н. струва 500 лв.на метър. Половината, защотои отсреща също има сгради. Разрешителното е два, три пъти по скъпо. По 12 лв. на кв. м.РЗП. Отделно има и други такси, които са стотици пъти по скъпи от разходите за тях.

 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Решението за "затворени" комплекси, има някакви предимства, най-вече някаква вътрешна подръжка и относителен ред, но предвид местата където са разположени и тяхната отдалеченост, в общия случай, не могат да бъдат нормално място за живот на семейство, което тепърва си отглежда децата - или трябва да имаш коли и шофьори на разположение
  —цитат от коментар 31 на tsvetko_51


  Точно това имах предвид. Иначе ако е до 4 стени и покрив, за $230 на квадратен метър има готови къщи. Останалото от цената е инфраструктурата, а тези "затворени комплекси" са 100% на автомобил, всеки ден се изсипват с таратайките си по улиците на централните квартали и когато живущите поискат синя зона, за да се спасят от тази напаст, последните освирепяват

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 37. 37 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#24] от "Plamen Shopov":

  А какво точно работиш там?

 38. 38 Профил на vdoneff
  vdoneff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":За строеж е едно -казвам ти го да знаеш и да не пишеш врели некипели.
  —цитат от коментар 21 на КМЕТ В СЯНКА


  Не е едно кмете. Едно е за сградата. Още едно за водопровода, за канала, за улицата, за трафопоста.

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":А ти какво правиш още в града, а не си заминал за провинцията?
  —цитат от коментар 33 на Компетентен


  Там съм. Хемингуей казва "море и провинция".

 40. 40 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#39] от "Judjuk":

  Хемингуей го остави. За масовият човек по-важна е работата и доходът, отколкото природните дадености. За справка виж миграцията от Южна към Северна Европа.

 41. 41 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 493 Неутрално

  първо в софия тр да се започне с избор на нормален главен архитект. не такъв дето вика датчани да му казват да прави велоалеи. айде успешна работна седмица

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 42. 42 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":

  Е каква икономия ще да е? Харчиш повече бензин, губиш повече време в задръствания, дишаш по калпав въздух, чудиш се как да минеш от другата страна на шосето жив, обитаваш 60 квадрата ама заедно с терасата, стълбището и паркинга на колата отпред..Чудно!..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 43. 43 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  50 г живях в тая кочина а сега щастливо си живея на село,на тишина и спокойствие!След като бях четвърто поколение софиянец,съм напълно удовлетворен със имота който си купих и подредих както на мен ми е кеф!Не гоня транспорт,не ме притесняват намръщени,нагли и нахални софЕянци надошли от майната си,тарамбуки и мангасари!Будят ме птички,въздухът е чист и въобще е шестица от тотото!Живейте си в кочината софЕянци и хич не ми пука за вас.Да,вече съм селянин и е мнооого гот!
  —цитат от коментар 24 на Plamen Shopov


  За завиждане си колега. Явно нямаш нужда и да работиш, защото на село няма много възможности, освен ако си писател или художник например.

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  първо в софия тр да се започне с избор на нормален главен архитект. не такъв дето вика датчани да му казват да прави велоалеи. айде успешна работна седмица
  —цитат от коментар 41 на 彼得。斯托亚诺夫


  Прав си. Човек трябва да ходи където е работата, а не да чака работата да дойде при него. Ама нещо много се сгъстихте там. Ще се удушите.

 45. 45 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Трябва въобще да се забрани жилищно строителство във вече построени квартали, защото инфраструктурата няма капацитет. Те хубаво ще настроят над Овча купел, но после "щастливците" ще пътуват по два часа за работа и децата им няма да има училище и детска градина. От другата страна на София е поле и е подходящо за това, отделят 100 декара, пускат им ток и вода и ги оставят да строят 5 години. След това асфалтират, правят тротоари и пускат новодомците. Така се прави, а не всяка година инвеститор да си застрои ъгълче в квартала. Ако има забрана за строене във вече уредени квартали инвеститорите сами ще търсят такива места.
  —цитат от коментар 15 на dragozow


  Колкото и невероятно да ви звучи сега, но в края на 80-те се правеше по обратния начин: в полето се правеха водопровод, канализация (за парното не си спомням), ток, улици и след това започваха с блоковете. По мои спомени така направиха "Младост 1А", "Обеля 2" и "Овча купел 1 и 2". Явно се бяха понаучили от заселването насред калта при предишните комплекси. Но историята показва че това научаване не е било завинаги.

 46. 46 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Във Витоша и Кръстова Вада няма улици, от това се почва, строят "луксозни" сгради а до тях стигаш по черни пътища, отделно като се изпълнят всичките проектни ще обикаляш 1 час за да намерш къде да паркираш колата си по тесните улички, защото както винаги няма да има паркоместа и гаражи за огромен брой от собствениците на "луксозните" жилища, а родните инвеститори не прощават и на една педя празно пространство, всичко се застроява на макс. Инфраструктурата трябва да е задължение и на инвеститора строящ съответната сграда, не само на общината, строят в поляната после искат да им се построи хубав път до имота, не става така, като ще продаваш скъпи апаартаменти поне се ангажирай да подсигуриш достъп до тях.

 47. 47 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#45] от "nigel":

  То и в западните държави така се строи ама ние тука нали сме по-"свободни" и от запада.

 48. 48 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Като гледам какво чудо сътвори 'Бароко' в кв. Студентски град и как тръгва към кв. "Витоша" лошо ми става! Най-нискокачественото строителство и то блок до блок. От терасата на единя блок можеш да преминеш в другия!

  София трябва да расте на север! Проблема е, че северните квартали са оформили едно гето.

  Отделно не виждам ясна визия на главния архитект относно сградите. Градът няма ясен облик. На места ми изглежда, че са нацвъкани някакви сгради, кой както си решил - без никаква идея!

  Огромната сграда на Артекс пред х-л Маринела, дето е почти на калкан с блоковете там, няма да я коментирам!

 49. 49 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  Учителката от Самоков се прави на хитра, затова са проблемите с новите квартали на София.
  Пример в район Витоша , където са Манастирски ливади запад, Кръстова вада и други всяка година от данъците на хората живеещи там и от разрешителни Столична община прибира около 40 милиона, но връща в районната администарция едва 8 милиона за нуждите им.
  Тоест си е направо рекетьор, който вместо с парите на хората да им направи улици, тротоари, детски градини, училища и места за паркиране, всяка година е на плюс около 30 милиона и все се оправдава , пари няма за Вас

 50. 50 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 847 Неутрално

  КАТО ГИ ЧЕТА ТИЯ СТРАТЕГИИ , С БЕЗПОКОЙСТВО МОГА ДА ЗАБЕЛЕЖА , НА НА ЛЮЛИН СЕ ОТРЕЖДА РОЛЯТА НА ГЕТОТО А ТОВА Е МНОГО ОПАСНО, 500000 СТОЛИЧАНИ ГИ ОСТАВЯТЕ БЕЗ НИКАКВИ ОБНОВЛЕНИЯ В ИНФРАСТРУКТУРАТА ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЕ ОТДЕЛНО ББ ОТКРАДНА ЕДНИ ПАРИ И ЗАРИ ЕДНО ЦЯЛО ОТКЛОНЕНИЕ ЗА ЛЮЛИН ПЕТА НА КРЪГОВОТО ДЕТО Е НАД НЕГО ЗА ДА НЕ НАРУШАВА РАХАТЛЪКА НА ПРИЯТЕЛЧЕТАТА СИ ОТ КОМЕРСА ДЕТО ГО СМОТАХА ЕДИН ПАРЦЕЛ ТАМА ТОЧНО НА ТОЯ ПЪТ , ГЕТАТА НЕ СЕ КОТТРОЛИРАТ РАЗРАСТВАТ СЕ КАТО ЕПИДЕМИЯ , ЖИВИ ЛИ СТЕ БЕ ЛЮЛИНЦИ,ЩО МЪЛЧИТЕ ЗА ТИЯ ЯВНИ НЕСПРАВЕДЛИВОСТИ

 51. 51 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Проблемите на 'комплекси от затворен тип'-широко рекламирани в статията платена от продавача "Колерс" ,проблемите тепърва предстоят.Сега се нанасят млади хора които за сега имат желание да плащат за поддръжка.Но такъв тип сегрегация на обществото вещае само бъдещи проблеми.Все пак няма как човек да оцелее в само в своя затворен кръг. А и скоро когато цената за поддръжка логично се повиши с повишаване на заплатите на обслужващия персонал и проблемите с някой ПО съседи станат изострени ,което започна вече да се усеща...
  Изобщо решенията за налагането на този тип 'градоустройство'са неадекватни и са плод на реклама на два три имотни търговеца без никакво арх. образование или дори само сетивност за наученоето от такова образование.

 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Шишитата шитнаха София БТ. Очаквайте скоро там да изникне някой МОЛ. Има си инфраструктура, скоро ще има и спирка на метрото. И после защо трябвало даи а офшорки?! Ами къде да си скрият милионите от продажбата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Данните показват, че има силен инвеститорски интерес и активно строителството на жилища в софийските райони "Витоша" и "Кръстова вада", в които има много свободни пространства, предвидени за застрояване. От друга страна, третата линия на метрото очаквано насочи интереса към квартал "Овча купел", а близостта на "Дружба" до една от бъдещите зони за небостъргачи, както и предстоящото приемане на подробния устройствен план за района откриват нов потенциал за строителство."

  Предвижда се спирка на метрото в квартал Левски, после и Враждебна. Сега е момента да се изгради инфраструктура в района, канали, ток, вода, пътища и транспорт. В средата се слага бизнес център с небостъргачи, в стила на Дефанс - Париж, до които да има метро и връзки с летището, жп и авто гарите. Около бизнесцентъра се разполагат хотели, ресторанти и места за отдих, и о - да поне един мол! Около тях малки блокчета и къщи оформени като американските събърбс, около тях горички, рекички и езерца. Покрай тях цехове и производства. Бизнеса и едно 200к човека се местят натам. Центъра на града става пешеходна зона с комуникации, арт, история, есторанти и малки хотели. Баси, колко е сложно!

 54. 54 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Аз пък не разбирам защо от вече 30-те трябва да станат 50% от населението на България скупчени в Софето.. Пълна лудост!
  —цитат от коментар 2 на ostin22


  Лудост или не , в Гърция примерно е така. В Атина е половин Гърция. Когато местата за работа не се насочват в правилни райони на страната, както беше в соца или както може да се направи сега с данъчни облигчения и разлики в заплащането (но акъл и воля за това не виждам) се стига до подобна концентрация. С нашите иправляващи е неизбежно. А когато някои предложиха идеи за инвестиции в индутрията по региони, други ореваха орталъка, че това е комунизъм и незнам какво си. От главата си патим.

 55. 55 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1361 Любопитно

  Има един много умен икономист, който казва - предшественик на криза в недвижимите имоти са небостъргачите, до момента не е сбъркал - отнася се за целият свят.
  За София колко небостъргача искат да се строят?

  колкото повече,толкова повече
 56. 56 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Сега ще ви залея с песимизъм. Истината е че хубаво няма тук... Южните райони са едни бутикови гета: малки тесни, кални улички между "лукс-а" на "топ локация-та" с паркирани една върху друга коли. Вместо планинска гледка получавате море от бетон и мутробарок. Центърът пък е скупщина от вехти, грозни, изгнили сгради, строени в една много бедна епоха без никакви удобства и места за паркиране. Съседите ви: пенсионери, които никога нямат пари за рушащата се, намирисваща сграда. В "елитните" райони пък е ОК, ако си добре-облечен бизнесмен с няколко висящи дела за убийство и "законно"-притежаван патлак. На север: гета с цигани, макар с някой друг останал от комунизЪма булевард... Люлин и Младост са истинско наказание: гъч, задръствания, нерви, простотия.

  Някой горе писал че бил софиянец, ама отишъл на село и сега му било супер: успех, особено когато някоя вечер те полазят озверелите цигани, пребият те за 20 лева, а после ти смъкнат керемидите от къщата.

  Евроатлантида
 57. 57 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 482 Разстроено

  "....От друга - защото са сравнително близо до планината, околният жилищен фонд е нов, което придава по-съвременен облик и е привлекателно за инвеститори и клиенти...."

  Каква глупост - новият жилищен фонд придавал съвременен облик!!!!!
  Вече така ли му казват на МУТРОБАРОКА, или може би New Boko Baroque!

  Сидо
 58. 58 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 482 Разстроено

  До коментар [#15] от "dragozow":

  Това да не е Флоренция, където 300 години не е строено в историческия център и където световно известната галерия "Уфици", за да построи едно допълнително крило и трябваха много години, за да й разрешат...

  Сидо
 59. 59 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#45] от "nigel":

  Това е правилния начин и си личи като отидешв такъв квартал, че е имало мисъл. Без инфраструктура никой няма да строи в полето.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 60. 60 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#59] от "dragozow":

  Има начини нещата да се правят както трябва. Но те не са необходими, когато всички са в далаверата да приберат по хиляда и кусур еврака от новите софиянци с леко селски наивитет, които те ще връщат на банките цял живот че и отгоре на рекордни за Европа лихви. Един ден те може дори да излязат да протестират и искат общината да им построи улици, канализация и паркове...

  Евроатлантида
 61. 61 Профил на ega05319309
  ega05319309
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз пак не мога да разбера какво толкова се вайкате всички, ако българите не им харесваше да живеят като прасета, на места без инфраструктура, без канализиция, без градинки, да паркират колите си по калта и после да разнасят тази кал навсякъде, те просто нямаше да си купуват жилища в тези квартали. Нито един инвеститор не е опрял пистолет в главата на някоя или кара някой на сила да изсипе едни 1000 евро на квадрат за да живее в кочина. Всеки сам си носи последиците от своите решения, а явно на българина си му е добре в кочината в която живее.

 62. 62 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ronald Reagan":

  По принцип сте прав/а, с изключение на кв. Дружба,или по-скоро във втората му част, където има много свободни частни терени, предвидени за жилищно строителство, които само чакат влизането на ПУП-а! Дружба е близо не само до новото сити около Цариградско шосе,а идо новите бизнес-центрове около Летището.

 63. 63 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3311 Весело

  До коментар [#50] от "reply":

  Че Вие сега ли разбрахте, че има София-А и София-Б - за това се писа още преди 25 години в началото на прехода!?

 64. 64 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2523 Неутрално  Навремето римляните първо са били изградили инфраструктурата (пътища +ВиК) на Сердика пък после са започвали сградите.
  Градоустройството е било разчетено за определен брой хора. Като се превиши - отиват на строят нов град.

  Днешните жители и управници биха могли да избацат нов лозунг от рода: "Бъди като римляните!" 65. 65 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 233 Весело

  Тези нови душмани искат всичко за себе си! А за нас, за БСП, за ДПС какво? Така не може. Революция, революция другарко Нинова! Революция другарю президент Радев! Изкарайте на протест всички недоволни гневни пенсионери, зелените, всички НПО-та, социалисти, младежкото БСП и ДПС, съюзът на чекистите, съюзът на артистите и съюзът на запасните офицери и сержанти! И руските другари от Слънчев бряг и Златни пясъци, и от Москва, и от Санкт Петербург!
  Небостъргачите долу!
  Съюз със СССР!

 66. 66 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#61] от "ega05319309":

  Повъръхностно мнение!
  Какаво да направят хората, когато в банките има 47 млрд лева спестявания?
  Бизнес няма!
  Или заминават за чужбина или купуват...
  Колкото да ядееш и да пиеш, не можеш да ги похарчиш!
  И купуват, скапани, гроозни, кални, скъпи и прочеее....

  Сидо
 67. 67 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  За Овча Купел смях и шоу: "Близостта му до големите булеварди и бързи връзки с центъра на София също го правят привлекателен. Кварталът има и бърза връзка с околовръстното шосе, което осигурява достъп до другата зона за небостъргачи"

  "Бързата връзка" с Околовръстното е едно Т-образно кръстовище дето се чака по половин час. Самото Околовръстно в този участък е с по 1 (една) лента в посока. По 3 километра на юг и на север е все с по една лента. Вярно, след кръговото на Люлин и след Бояна се разширява, но докато стигнеш дотам ти е 1 час, сред разни тирове, Газки доставящи нацепени дърва, тухли по складовете от двете страни, тук-там някой шоурум за автомобили втора ръка... въобще, първокласна пътна артерия в Европейска столица!

 68. 68 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Защо един ден - то още сега хора от елитния квартал ,,Манастирски ливади'' излизат под прозореца на Данчето, за да и търсят сметка защо нямало улици и училища. Все едно някой ги е бил по главата да купуват там и сега разбират, че няма инфраструктура в квартала. До коментар [#60] от "sa6":

 69. 69 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Аз съм вадил разрешителни. Половината улица с нов канал, водопровод и т.н. струва 500 лв.на метър. Половината, защотои отсреща също има сгради. Разрешителното е два, три пъти по скъпо. По 12 лв. на кв. м.РЗП.
  —цитат от коментар 35 на vdoneff

  Ха-ха! Даже направо ХА-ХА-ХА!
  Ето ти скорошен пример: ремонта на Дондуков - 7.2 млн.лв. за 1.35 км улица, с по две ленти в посока - каквато според мен трябва да е всяка една улица, на която има сгради на по 5-6 етажа. Еднолентовите са само където има къщи на по 1-2 етажа и да не се паркира на тях.
  Хайде на Дондуков има трамвай - няма да е 7.2, а 5 милиона лева ако няма. Другото е стандартно: настилка, тротоари, кабели и тръби под тях. Смятай на метър колко е, и колко трябва да плащат инвеститорите, за да им прокарат инфраструктура на нови сгради.
  12 лв/кв.м. е смешно - една сграда 2000 кв.м. плаща значи 24 хиляди, което я стигне за няколко метра инфраструктура, я не.

 70. 70 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#37] от "Компетентен":

  Работа да искаш!Имам няколко декара рози,занимавам се с превоз на туристи и тн.!В района на Карлово работа колкото щеш и не само тук,в Пловдив не достига работна ръка,както в Ст.Загора и на още много места!Ако лежиш на една кълка,никой няма да ти донесе и кора хляб.Останалото е оправдания.

 71. 71 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Да разширяват към Стара планина. Полета - бол.
  "Сухата река", "Хаджи Димитър" и "Левски" са като крайни квартали (а те са си, особено "Левски"), а са на една плюнка от центъра.

 72. 72 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#56] от "sa6":

  Не позна!Циганите в нашето село са до един със средно образование,като една част работи във военния завод,а друга в Гърция,Испания,Англия и Германия!Плащат си всичко и работят здраво!Вярно,в района има и талибуци а нима в София ги няма?!Плюс нагли мутри и откровени бандитчета!Или в София не крадат,не палят автомобили,няма джебчии и тн!Сравненията не са в полза на София и големите градове с гетата.

 73. 73 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Пак платен материал!
  Какво ми хвалите Кръстова гора, Манастирски ливади, Витоша?
  Всеки софиянец знае какви мочурища бяха там.Като деца, ни се караха, че играем там (Манастирски ливади) , защото се прибирахме кални.Ловяхме жаби и т.н..
  Мен лично, не би ме радвало да живея в затворен комплекс (село), (гето).
  Ама явно прованса ги влече.

 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Неутрално

  До коментар [#35] от "vdoneff":

  при какви параметри на инфраструктурата ?? добави сега и трафопоста.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#73] от "antikvarno":

  Аз мисля че в България има едно много грешно схващане за "затворен комплекс", то е масивно струпване от блокове в един частен парцел с/без бариера на входа, където всеки си купува апартамент и пак почва да си прави каквото си знае от панелното ЖК!

  "Затворен комплекс" от американски тип за мен е комплекс със общ архитектурен облик, охраняеми паркоместа и поддържани от фирма общи части с фитнес, басейн, спа, кортове и т.н. и ограничен достъп за външни бантустанци. Тези комплекси много често не се продават а само се наемат - краткосрочно и дългосрочно. Но тук това няма как да се случи: нашенеца иска да е собственик, мрази да плаща режийни разходи и да поддържа нещо след входния му праг, затова тук тези комплекси имат шанс да станат безподобна кочина и гето.

  Евроатлантида
 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Неутрално

  До коментар [#38] от "vdoneff":

  не е вярно. кой ти издава разрешението за вода, канал, улица, трафо?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на ega05319309
  ega05319309
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#66] от "Сидо":

  Ще стане интересно като след 2 години лихвите по кредити започнат да се качват (защото световните тенденции в Българая пристигат с около 2 годишно закъснение) , хората които сега теглят евтини кредити ще има да връщат, инфраструктура пак няма да има, освен ако не пуснем бежанците няма да има и кой да наеме тези апартаменти и всичко почва да прилича на периода 2009-2012 г. В държава в която населението намалява с 30/40К на година (град с размерите на Враца), панелките от 60те и 70те не се бутат, жилища се строят в пропорционален размер на Китай, питам се кой ще населява тези жилища след 10 години? Най-голямата глупост е като чуя че някой купува жилище с инвестициона цел защото е сигурна "дългосрочна" инвестиция. Който има милиони и милиарди за инвестиция спокойно може да си ги инвестира във взаимни фондове, пенсионни фондове и оше куп на брой места, дори и чрез посредници в БГ. Ама друго си е да си "затворен комплексаджия" от буржоазен южен квартал без канализация тип Манастирски Ливади или Кръстова Вада.

 78. 78 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 233 Неутрално

  София се пука по шевовете. Няма място, стойте си на село.
  Те жилища се строят още, но няма улици, няма метро, няма паркинги, няма училища, няма градинки, няма НИЩО. Един безкраен поток от идиоти.
  Всъщност огромна част от жилищата стоят празни, но докато единствено строителната мафия има думата, ще е така. Поне докато изгоним тая даскалица, нещата ще стават само по-зле

 79. 79 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#77] от "ega05319309":

  Тия от "елитните" квартали все още имат време да продадат "елитните " си коптори и да бягат на село. Докато още прииждат балъци от село и продават майчино и бащино имане, за да се натикат в кутийката. Скоро и те ще свършат ... Сливен все пак не е 1 млн., нито Стара Загора...

 80. 80 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Харесва ли ви да почивате в Слънчев бряг?
  Тогава защо ви харесва "Манастирски"?

 81. 81 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 936 Неутрално

  София се пука по шевовете.
  —цитат от коментар 78 на Tрилионер


  В градове като Лондон и Мадрид нашенците живеят по едно цяло семейство в стая. Тристаен апартамент - 3 семейства!

  Това се е случвало само в комуналките в СССР!

  Евроатлантида
 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3311 Весело

  До коментар [#64] от "Ф.Нинов":

  А Василий Втори /Българоубиецът/ е оставил трактат по градостроителство - от всяка точка на града трябва да се вижда или море, или река или планина.
  Ама Българоубиецът не е образец за подражание за българските градостроители - те, като някогашните софийски чорбаджии "не щат угоди, искат изгоди"!

 83. 83 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3311 Весело

  До коментар [#81] от "sa6":

  Море, и у нас по времето на социализма го имаше след Закона за едрата градска собственост.
  Че като ти се заженят децата и по две-три брачни двойки в една стая е имало - четете мемоарите на Калоянчев.
  Имах един преподавател, Бог да го прости, който разказваше как започнал и той семейния си живот в една стая с тъст и тъща и на едно легло с баджанак и балдъза!

 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Неутрално

  До коментар [#83] от "patsis":

  Имаше го.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Центърът пък е скупщина от вехти, грозни, изгнили сгради, строени в една много бедна епоха без никакви удобства и места за паркиране. Съседите ви: пенсионери, които никога нямат пари за рушащата се, намирисваща сграда. .
  —цитат от коментар 56 на sa6


  Само да добавя, че бабичките като умрат се започват едни разправии между 20те наследници и става още по-зле. Сградата продължава или да се лющи и да мирише на котешка пикня или просто е грозна защото е измазана с онова сивото от соца.

 86. 86 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Алчността и глупостта на инвеститорите ми е пределно ясна, доктрината "Петър Диков" ("София е нашата баница!") - също. Това, което не мога да проумея е поведението на хора, които се загробват за цял живот, купувайки си жилище на средноевропейски цени на място без никакви удобства и инфраструктура, и с вдъхновяваща гледка към прането на съседите. Търсенето определя предлагането. Докато има кой да дава по хиляда евро на квадрат за апартамент в кален сокак, без места за паркиране и без тротоари, ще има и предлагане.

 87. 87 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 791 Любопитно

  До коментар [#73] от "antikvarno":Аз мисля че в България има едно много грешно схващане за "затворен комплекс", то е масивно струпване от блокове в един частен парцел с/без бариера на входа, където всеки си купува апартамент и пак почва да си прави каквото си знае от панелното ЖК!"Затворен комплекс" от американски тип за мен е комплекс със общ архитектурен облик, охраняеми паркоместа и поддържани от фирма общи части с фитнес, басейн, спа, кортове и т.н. и ограничен достъп за външни бантустанци. Тези комплекси много често не се продават а само се наемат - краткосрочно и дългосрочно. Но тук това няма как да се случи: нашенеца иска да е собственик, мрази да плаща режийни разходи и да поддържа нещо след входния му праг, затова тук тези комплекси имат шанс да станат безподобна кочина и гето.
  —цитат от коментар 75 на sa6


  има такива добре направени, примерно ЕСТЕ на Домусчиев в Изток, само дето таксата поддръжка е колкото да си плащаш наем

 88. 88 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 791 Любопитно

  До коментар [#77] от "ega05319309":

  ''Най-голямата глупост е като чуя че някой купува жилище с инвестициона цел защото е сигурна "дългосрочна" инвестиция''

  зависи от квартала и от самото качество на жилището, може да е съвсем прилична и сравнително сигурна инвестиция с възвращаемост 5-6-7% на година

 89. 89 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#86] от "droidus":

  Тези дето си купуват апартамент в Ливадите и после крещят под прозореца на Фънди, че нямали инфраструктура са същите, които се оплакват от мръсния въздух, но карат 20-годишен дизеляк с махнат катализатор, че е "много скъп бате".

 90. 90 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#89] от "kapitan_laino":

  същите тези се оплакват и от държавата, че трябвало да им даде пари за да си купят нови коли и регулярно затварят Орлов мост, защото цената на бензина им била много висока!

  Евроатлантида
 91. 91 Профил на vdoneff
  vdoneff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "vdoneff":не е вярно. кой ти издава разрешението за вода, канал, улица, трафо?
  —цитат от коментар 76 на КМЕТ В СЯНКА


  Явно не си строил улици, щом не знаеш. Разрешителните за строеж на водопроводи и трафопостове, както и за реконструкциите се издават от малките общини или от голямата, в зависимост от категорията на строежа, след като има одобрени проекти.
  Една обикновена, малка, тиха уличка в тези квартали струва около 1000 лв на метър, заедно с тротоарите. За справка канализация Ф300 е грубо около 300лв на метър, а тя е най скъпото перо. Не говоря за булевард Дондуков и др. , където някой си разделя печалбата с някой кмет или друг някакъв началник.
  Но явно е глупаво да обяснявам, че вещици не съществуват. И не следва да бъдат изгаряни.
  И още нещо за последно. Колко да е широка улицата, дали на нея да се паркира, дали да има детски градини, училища и паркове зависи само от общината. И така е не само в България. Но явно повечето хора не го знаят и няма как да й влияят.

 92. 92 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Сега една провинциална майна, живееща в затворен комплекс в Кръстова Вада от 6 години да каже, че съдбата на квартала ще е като съдбата на Манастирски. Едно време имаше потенциал квартала да се получи добре (имаше добра мрежа от стари улички, половината от които изчезнаха в последната година). И хората не са съвсем виновни, че Общината не изгражда улици - все пак разрешителното за строеж и такса покупка на имот се връзват на няколко хиляди лева на апартамент. Да не говорим за годишния данък, който заедно с такса смет е около 800лв - това са предостатъчно пари, за да изгради Общината инфраструктура. Това, че не го прави е съвсем друг въпрос. Защо се дава разрешително за строеж без да има готов проект, бюджет и план за инфраструктура? Нашия комплекс има изградена собствена улица до бул. Черни Връх и уличните лампи са включени към нашия ток. И когато някой идиот паркира пред входа на подземния паркинг Общината не изпраща паяк - а когато сложиш примерно саксия на маневреното място веднага идват и ти лепват глоба от 150лв. Съгласен съм, че има инвеститори-идиоти, които строят като пълни селяни (и продават на селяни), но Общината меко казано не е цвете за мирисане. Нека не променяме фокуса и не изискваме от нея да си върши работата. Ако се направи справка колко пари е взела Общината от разрешения за строеж, такси придобиване имот и т.н. ще станат едни зверски суми, с които Общината щеше да е изградила инфраструктура като за голям квартал във Виена. Но тук тези пари изчезват и дори не получаваш сървис отсреща. И под сървис нямам предвид глезотии - имам предвид, че Общината не си върши работата по базовия контрол в квартала. Паяк на юг от Джеймс Баучер идва веднъж на 2 години - и то само защото някой от Общината си го е поръчал за нещо.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 93. 93 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#73] от "antikvarno":

  Манастирски ливади никога не са били тресавища,още по малко Витоша!Там бяха ливади и лятно време ходехме да събираме балите със сено!

 94. 94 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#83] от "patsis":

  Аз самия съм живял в такава комуналка!Малък ужас.

 95. 95 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Толкова си можем. Сган от егоисти и обикновенни злобари.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 96. 96 Профил на Ivan Georgiev
  Ivan Georgiev
  Рейтинг: 268 Весело

  кв.:Витоша: с добри транспортни връзки...статията за мен приключи до това изречение.

 97. 97 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  кв.:Витоша: с добри транспортни връзки...статията за мен приключи до това изречение.
  —цитат от коментар 96 на Ivan Georgiev


  Не бе, добри са. Има един черен път, дето пресича нивите и стига до Черни Връх :D Сутрин се засичат и зайци по него.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 98. 98 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Аз пък не разбирам защо от вече 30-те трябва да станат 50% от населението на България скупчени в Софето.. Пълна лудост!
  —цитат от коментар 2 на ostin22


  За да можем по-умните хора със свободни професии тихо и спокойно да се оттеглим в провинцията, където за цената на един прилчен апартамент в София можеш да си купиш цяла махала или малко село.

 99. 99 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  За да бъде един квартал привлекателен, би трябвало да има няколко задължителни условия - близост до центъра на града, добра транспортна връзка... пак с центъра на града, наличие на т.нар. amenities, тоест магазини, молове, кинотеатри, ресторанти, музеи, паркове и т.н., и наличие на добри училища. За България бих добавил и още две неща - добра инфраструктура в самите квартали и чистота на въздуха (тук е малко трики, защото в София не можеш да си близо до центъра и в същото време да дишаш чист въздух). У наше село ( Chestnut Hill), си имаме всичко от изброеното по-горе и затова животът тук е спокоен, здравословен, пълноценен и хармоничен. Въпреки всичко като се върна в София, се чувствам прекрасно, защото съм си у бащиния дом и ....за малко.

  На комплексирания болшевик и доносник vesolr с безразличие
 100. 100 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#77] от "ega05319309":

  1. Намаляваме, но София расте и ще расте още, поне с 1 млн още ще нарасатне...
  2. Зависи къде даваш под наем - до НДК или в Подуене. Между другото Подуене и Сухата река са силни зони за отдаване под наем!
  3. Като се качат лихивите, някой ще купи евтино ново жилище!

  Сидо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK