Потребителите очакват влошаване на финансовото им състояние

Потребителите очакват влошаване на финансовото им състояние

© Георги КожухаровПрез октомври 2017 г. общият показател на доверие на потребителите намалява с 0.7 пункта спрямо юли, което се дължи на пониженото доверие сред населението както в градовете, така и в селата. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).


Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните 12 месеца се запазва на равнището от предходното наблюдение. По отношение на очакванията за следващите 12 месеца се наблюдава известно подобрение в мненията на живеещите в селата за разлика от населението в градовете, което изразява по-негативни прогнози в сравнение с юли.


Оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните 12 месеца, както и очакванията им за следващите 12 са по-резервирани спрямо оценките им три месеца по-рано.
По-неблагоприятни са и оценките за изменението на потребителските цени през последните 12 месеца. Потребителите, които отчитат, че цените са се повишили са с 4.6 пункта повече в сравнение с юли. Инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца, показват данните на НСИ.


По отношение на безработицата в страната прогнозите на потребителите са, че ще има съкращаване на персонал през следващите дванадесет месеца, като според населението в селата то ще бъде с по-високо темпо.


Същевременно през октомври се регистрира леко подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Позитивна е и нагласата за извършването на разходи за "покупка или построяване на жилище (вила)" и за "подобрения в дома" през следващите 12 месеца.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  цените растат главоломно и спекулативно- идват избори.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Нищо де, правителството е настроено оптимистично. :)

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Бойко довечера ще ги успокои. Той обича матряла и няма да позволи да му се случат такива кофти неща.

 4. 4 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Все по-често са замислям върху смисъла на целия ни така организиран живот, и все по-често не мога да стигна до смислен извод.
  А бъдещето... Предпочитам да не мисля за него, тъй като основата за размисъл е отчайващо прогнила

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Със задоволство констатиам че отдела добре е обработил гражданите на републиката! Черно им е пред очите хи хи хи хи

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1893 Любопитно

  Със задоволство констатиам че отдела добре е обработил гражданите на републиката! Черно им е пред очите хи хи хи хи
  —цитат от коментар 5 на oporna_to4ka


  Радостно ли ти е, че на хорта им е "стабилно и сигурно", каракачанке?!

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "traveler1":

  Бравос! Отлична работа!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на operationsusie
  operationsusie
  Рейтинг: 8 Весело

  Този, който го е писал това заглавие, да вземе да отвори учебник по български език за началния курс. Трябва да бъде: "Потребителите очакват влошаване на финансовото СИ състояние". Тоест очакват влошаване на СВОЕТО състояние, не на нечие чуждо.

  И рекламите ги пишат същите неграмотници. Да не забравяме и банкоматите: "Вземете вашата карта", когато трябва да е "своята карта".

  В днешно време, ако си филолог или просто грамотен човек, накъдето и да погледнеш, ти се иска да вземеш една червена химикалка. :)

 9. 9 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Престанете да се оплаквате, бе! Като не ви изнася нещо, го променете - хванете са на друга работа и изкарвайте пари. Няма нищо по-противно от хленчещ мъж.

 10. 10 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Дневник кога ще престанете с тези манипулативни заглавия? Мнозинството български потребители никога не са имали положителни очаквания в цялата история на въпросното проучване от 2005г. насам.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4760 Неутрално

  Какви са тези индекси 4,6 % увеличение на цени. Увеличението е 45 % за последните 12 месеца и всеки който е влизал в магазини и е пазарил от пазари го знае.

 12. 12 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  ''Потребителите очакват влошаване на финансовото им състояние'' нещо не ми се връзва с уж големият ръст на кредитирането последните месеци

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9913 Неутрално

  Очакват влошаване на финансовото си състояние, защото ще си купят жилище (вила) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8170 Неутрално

  Това българите са много неблагодарен народ. Стабилност, ръст , щедри обещания, излишъци в бюджета, а те черногледи и недоволни.

 15. 15 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Предвид все още слабата ни икономика и ниските доходи назрява нов кредитен балон. Лекото събуждане от кризата хвърли доста хора в кредитни задължения. Теглиха се много кредити за нови коли, жилища. Но дори да има ръст на икономиката ни, той ще се усети от потребителския джоб след доста време. Вдигането на МРЗ не е пенкилер за ниските доходи, а само за най-ниските. Като изключим онези 10 % работещи, които са заети в ИТ сектора, навсякъде другаде доходите са ниски. Инвестициите в страната също намаляват, което спъва повишаването на доходите. С нормалното нарастване на инфлацията рано или късно ще се стигне до момента, когато кредитополучателите ще изпаднат в неплатежоспособност и процентът на лошите кредити рязко ще скочи. Големите дългосрочни кредити са голям риск за несигурна икономика като нашата. В същото време банковият сектор усилено говори за вдигане на лихвения процент при кредитите. Започва да се надува един голям балон, който до няколко години ще се пукне, ако няма отчетлив ръст на доходите. Но засега такъв положителен знак не се забелязва, а по-скоро се разширява ножицата между онези 10 % с високите доходи и останалите, работещи на средна работна заплата и малко отгоре.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#9] от "еко":

  Да бе...! Знаем! Според началника ти Бойко Борисов, всички трябва да хващат тоягата и да отиват да пасат овце в планината...! За, какво ни е да си образоваме децата и да си губят времето да стават инженери, доктори или учители...?! Овчари и милиционери трябват в тази държава! И много глупаци, които да гласуват за милиционерите...!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Некой се изряза, доста се размириса на стабилност...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lou":

  USA.
  Mortgage loans 14 793 милиарда $
  Student loans 1 480 милиарда $
  Credit cards 1 012 милиарда $
  Дълг на калпак 56 975$
  Медиана на годишния доход 30 516$

  България
  Ипотечни кредити 9 203млн лв.
  Потребителски 9147 млн.лв
  Среден дълг на калпак 4000 лева
  Медиана на гидишния доход около 8000 лева

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Баце се застреля в крака, като обяви бюджет на високите доходи! Сега всички скочиха да си искат техните високи доходи и се размятат някакви искания, които започват от минимум 15%.
  Сега вече колкото и да даде огромното мнозинство ще е нещастно, защото е искало повече.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  Каквито и да ги приказва Боце средностатистическия българин продължава да живее зле и с огромна доза несигурност за своето бъдеще!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK