След европейския доклад за антибиотиците в месото властите увериха, че то е безопасно

След европейския доклад за антибиотиците в месото властите увериха, че то е безопасно

© Юлия ЛазароваАгенцията за безопасност на храните успокои, че в България не се злоупотребява с употребата на антибиотици при угояването на животни.


По повод данните от годишния доклад на Европейската агенция по лекарствата за продажбите на антимикробни препарати за ветеринарни цели за период от пет години, в който България е на осмо място от общо 30 държави, Агенцията по храните уверява, че взима всички законово установени мерки и предлаганите на пазара храни от животински произход са безопасни за консумация и не представляват риск за здравето на потребителите.


От началото на тази година до 30 септември са изпитани общо 290 проби за наличие на антибактериални субстанции. Не са констатирани несъответстващи проби за наличие на антибактериални субстанции в храни и суровини от животински произход, информира агенцията. Изследвано е месо от едри преживни животни, от свине, от дребни преживни животни, от коне, месо от домашни птици, от зайци. Изследвано е също мляко, яйца, мед и аквакултури.
През 2016 г. от 521 проби са установени три несъответствия при патешко месо. През 2015 г. от 532 проби е имало едно несъответствие при пчелен мед.


При всички случаи са проведени разследвания и са предприети административни мерки, уверява агенцията.


В съобщението се припомня, че използването на антибиотици като стимулатори за растежа в България е забранено още от януари 2006 г.


В съобщението се уточнява, че целта на европейското наблюдение на консумацията на ветеринарни антимикробни продукти" /ESVAC/ е да се даде научна основа при стратегическото и оперативно планиране на мерките за ограничаване на микробната резистентност и докладите не дават информация за реално употребените антимикробни ветеринарно-медицински продукти при отделните видове и категории животни.


Данните за България били предоставяни доброволно от търговците и трябвало да се интерпретират внимателно, са предупредили авторите на доклада. Освен това данните за 2014 г били непълни и затова изводът за "скок" през следващата 2015 г. бил некоректен.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Вярвам на данните на агенцията.

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2570 Весело

  "и предлаганите на пазара храни от животински произход са безопасни за консумация и не представляват риск за здравето на потребителите" - и са едни вкусни, сочни, ароматни, очарователни... Привикваме към тях и си мутираме, нежно, бавно, неизменно...

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 3. 3 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 919 Весело

  То и обеззаразяването на семена с неоникотиноиди беше забранено уж, ама практичеси всичко живо блъска здраво. Просто вземаш препарат съдържащ неоникотиноиди в по-ниска доза предназначен за нещо друго и му вдигаш дозата 5 пъти.... но иначе специално препарата за обеззаразяване с висока доза неоникотиноиди е забранен. :D :D

 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1517 Весело

  Разбира се, че са безопасни!
  Как можа да ви хрумне, че не са!

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5693 Неутрално

  най-полезните храни гарантирано от ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5693 Неутрално

  вчера имаше статия за диабета и там се говореше за връзката с вредните храни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Весело

  Даже са полезни. Аз се чудя що в последно време не ме хваща ни трипер, ни гонорея, то от антибиотиците било...:))

 8. 8 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Така се вреди на една цяла индустрия. Вижте картата - България е на средно европейски нива по употреба на антибиотици. По-важното е, че от 290 проби няма нито една положителна, което значи, че карентните срокове се спазват и месото е безопасно за консумация. А който иска - има и био, на съответните цени.

 9. 9 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 398 Неутрално

  По-подвеждащо заглавие не бях виждал. Кои власти? Европейските или... агенцията за безопасност на храните в царството?

  Следващ въпрос: Какво значи безопасно? Директно за здравето на хората вероятно е безопасно. От 1001 години насам не се правя на вегетарианец - значи на теория е безопасно. Проблемът е, че разликата между теория и практика на практика винаги е по-голяма, отколкото на теория.

  Колкото пъти съм се опитвал да подквася прясно мляко в царството, все не става, значи има повече от допустимото антибиотици, които убиват бацилус булгарикус и киселото мляко не става.

  Колкото пъти купя прясно мляко от френския кравар, млякото винаги се подквасва със същите бактерии. И става дума за мляко, а какво да кажем за месото?

  За хеликоптерите няма да ви плаша. Давам само един пример от доброто старо време, когато скачахме от клон на клон. В средата на осемдесетте леля ми и съпругът и закъсаха. Излезе им вноската за жигула, а нямат достатъчно пари. И взеха 6000 пилета, гледаха ги около 3 месеца, предадоха 8 тона хеликоптери и с получените пари си купиха колата. Като ги питах за разходите, най-точният отговор беше просто убийствен. Бяха дали 800 лева, тогава, за АНТИБИОТИЦИ. Тогава изобщо не се замисляхме, че ядем хеликоптерското барабар с антибиотиците.

  Сегашните хеликоптери по-малко или повече антибиотици съдържат?...

  А пропо, като хвърлих едно око на европейския доклад по диагонал, установих, че решението ми да ям само агнешко от Нова Зеландия е съвсем правилно. В доклада си пише директно, че на овцете се дават най-малко антибиотици.

  73! Go Go
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сенчест, по време на соца се блъскаха още по-яко антибиотици. ВЕрвай!!! Освен това месото не задържа антибиотици. Това не е плутоний!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Е. щом от агенцията казват, няма как да не е безопасно. Становището на български контролен орган има много по-голяма тежест от някакви си биологични, физични и прочие закони.

 12. 12 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Не само в антибиотици те е проблема, но и в хормоните. 15-годишни носят 47-и номер обувки!

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5693 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  много тъгуваш по соца. Симеоново ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#12] от "dgerald":

  Не, 53-ти номер носят! И то 11 годишни!!!

  Майтап... Наистина, на животните се дават антибиотици, но това не е такава зловеща опасност, каквато я изкарват тук разни писачи. На дечицата у нас разни джипита предписват повече антициотици отколкото е необходимо. Това е по-голям проблем.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не тъгувам, а съм щастлив, че се срина и че не ни държат като овце с жителство и разпределение.
  И е тъпо да се лепят върху сегашните управляващи всички негативни явления, които се коренят по-дълбоко, отколкото плитките намеци по форума.
  Имам непоносимост към плоски пропагандни клишета.
  Не съм фен на Боце, но мразя агит-пропагандата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5693 Весело

  До коментар [#15] от "Незнайко в Слънчевия град":

  прозрачен си ! Не можеш скри червеното по фуражката. (не съм от тях како Сийке - познато ли ти е ???)

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 276 Неутрално

  "След европейския доклад за антибиотиците в месото властите увериха, че то е безопасно"
  Ъхъ, да бе, също като онова другото - с яйцата, а по-преди - с лютеницата, още по-преди - с урана, а още по-преди - с едно ирландско говеждо, преди него пък имаше някакви датски салами, американска царевица с плесени, през 1991 г. - нитрати... Що ли тъй се множат лавинообразно децата със СОП в детските градини и училищата?
  (СОП - подрастващи индивиди със забавено умствено развитие, дебилни и с реактивна агресия в непредвидими моменти, малоумни; на европейски език - Специални Образователни Потребности)

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5693 Весело

  До коментар [#17] от "Неизвестен извършител":

  Важното е да не се клати стабилността на суджуците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 770 Любопитно

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#15] от "Незнайко в Слънчевия град":прозрачен си ! Не можеш скри червеното по фуражката. (не съм от тях како Сийке - познато ли ти е ???)
  —цитат от коментар 16 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете , а твоята фуражка къде я държиш? На секцията в хола или на задния прозорец на "москвича"?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 20. 20 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Първо ние мед от пчели без захар не ядем, просто защото навсякъде около където се гледат пчели хората пръскат с толкова пестициди че пчелите измират (питайте някой пчелар). Второ българско месо прясно от супермаркет няма. Я да направят едно изследване на щанда с месото да видят на колко години е това месо и с какви химикали е размразявано. Единственото българско месо което ще можеш да си купиш и прясно е, да отидеш до някое село да купиш от някой едно прасе, крава или т.н. да си го заколиш и в камерата. По-простата причина че човеца сигурно няма да има пари за антибиотици да им бие профилактично щото струват пари.

 21. 21 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Епа тургаме антибиотици у месото та да не настине.... А западняците с какво са нажмъцали нихното месо? С целувки и прегръдки ли? Айде ся либерастки простотии....

 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какви фуражки, какви пет рубли?
  Никога не съм гласувал за Боце, но заради такива семпли агит-пропчета ще взема да сторя и този грях. Цялата ви посредствена тактика с лични нападки и плоски внушения е контрапродуктивна.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5693 Неутрално

  До коментар [#22] от "Незнайко в Слънчевия град":

  и още как !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Така поднесена новината или факта не струва нищо.
  Нещо като свинско със зеле средно.Защото зависи от структурата на месопроизводство износ и консумация.
  Но истината е че прасета и пилета се тъпчат с антибиотици профилактично.При говедата не е така.
  Риска за здравето ни е НУЛЕВ.Само като съпоставите консумацията там и тук при 5 пъти по голяма консумация там трябва да са 5 пъти по малки нивата на антибиотици.
  Заиграване нещо се получава.Зайо байо трябва да яде бой.Заради шапката или щото я няма се е за бой.
  Много по опасни са хормоните а те идват от ЗАПАД.

 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9376 Неутрално

  Ако е в разумни граници, ако е в допустимата норма и не е вредно за хората добре, ще го преживеем.

 26. 26 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Таз истерия с тия антибиотици е поредната фалшива новина с click bait заглавие. Реално погледнато, въпросният доклад е за продажбата на ветеринарни антибиотици и някакви екстраполации по броя на животните, отглеждани в съответната страна. Доколкото тези данни въобще може да се считат за достоверни. Изобщо не е базирана на реални тестове на месо и точни данни, събирани през годините. Напълно е възможно, както е по логиката с вторичния износ на човешки лекарства, така и някой да пазарува ветеринарни антибиотици тук и да ги изнася за другаде, защото тук са по-евтини.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8239 Неутрално

  Понеже антибиотиците се изхвърляли от организма за най-много 12 часа.

 28. 28 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 461 Неутрално

  На тия копелдаци въобще не им вярвам. Един полуидиот обяви фекални води за лековит кладенец, друг каза че радиоактивната вода не е опасна за здравето, трети щеше да прави писта за формула 1 и от всякъде гърмят бюджетни излишъци и ръстове, а като се огледам пак в тия

 29. 29 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#26] от "Хриси":
  Реалните тестове на месо ги прави българската Агенция за безопасност на храните, а Европейската агенция по лекарствата просто прави годишен мониторингов доклад за продажбата и употребата на антимикробни препарати (с анкетни данни). Между двете неща има огромна разлика и тя е, че всички живи организми се изчистват от антибиотиците и това, че прасе на 1 месец е приело антимикробни препарати, не значи, че когато е на 5 месеца ще има антибиотик в организма. По принцип най-на север използват най-малко препарати, защото времето е по-студено и по-трудно се развиват бактериалните щамове и освен това отглеждат по-малко животни на по-голяма територия, докато най-на юг ветеринарните програми предвиждат използването на най-много препарати. Официално няма страна в ЕС, в която по принцип да се продава замърсено с антибиотици месо - обикновено проверките установяват единични случаи и местните агенции вземат незабавни мерки.

 30. 30 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Доколкото съм чувал, причината за високо наличие на антибиотици в месото не е за угояване, а самолечението. На хората не им се занимава да консултират специалист( тоест да му плащат) и блъскат човешки антибиотици(защото са по-евтини) за всяко нещо, че даже и профилактично само и само животното да изкара до гилотината. В интерес на истината има антибиотици, които се натрупват в организма и после оказват при консумация лошо влияние на човешкия черен дроб.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK