КЗК е разрешила предварително изпълнение на договора за тол системата

Преди края на ноември ще бъде пусната за движение тръбата на тунел "Витиня", която в момента е в ремонт, съобщи министър Нанков. Целта е да няма проблеми с ограничаване на движението при зимната поддръжка на магистралата.

© Пресцентър МРРБ

Преди края на ноември ще бъде пусната за движение тръбата на тунел "Витиня", която в момента е в ремонт, съобщи министър Нанков. Целта е да няма проблеми с ограничаване на движението при зимната поддръжка на магистралата.Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи пред БНР, че с определение Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на агенция "Пътна инфраструктура" да пристъпи към предварително изпълнение на поръчката за тол-системата.


"Имаме определение от КЗК, което одобрява искането на възложителя - Агенция "Пътна инфраструктура", за предварително изпълнение, но има законова процедура. Срокът за обжалване пред ВАС, 14 дневен срок на съда да се произнесе. Ако всичко приключи, може и в рамките на годината да подпишем договор", коментира министърът, цитиран от БНР.


Конкурсът за изграждането на тол системата пръв път беше обявен при предишното правителство на ГЕРБ през април 2016 г. и оттогава бе обжалван от 14 дружества. След поредното обявяване на търг в началото на октомври за изпълнител на обществената поръчка бе определен консорциумът "Капш трафик солюшънс" с водещ партньор австрийската Kapsch. Този резултат се обжалва от две от шестте фирми, участвали в процедурата.


"Капш" предложи да изпълни задачата за 150 млн. лв. при прогнозна цена - 200 млн. лв. и срок 19 месеца. Изграждането на тол системата ще бъде за сметка на избрания изпълнител. След успешното й внедряване инвестицията следва да се възвърне чрез събраните приходи.


"С тол-системата увеличаваме плащането от страната на тежките автомобили, но това е справедливия модел и е устойчива политика. За един и същ изминат път в чужбина превозвачът плаща 70 евро, а у нас - 11 евро. Очакваме приходите от транзитно преминаващите да се вдигнат минимум десет пъти и така да използваме геостратегическото положение. Тол-системата ще генерира около един милиард лева годишно, от които 40 процента ще са от транзитно преминаващите автомобили", каза министърът, цитиран от БТА.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK