Държавните оръжейни компании отчитат печалби

Заради увеличените поръчки броят на работниците във ВМЗ е достигнал 4589 души

© Дневник

Заради увеличените поръчки броят на работниците във ВМЗ е достигнал 4589 душиДържавните оръжейни дружества продължават да се представя много добре, показват отчетите им към края на септември, пише "Капитал Daily" в днешния си брой.


Пловдивският завод за ремонт на авиотехника "Авионамс", който стана собственост на държавата преди няколко месеца, излиза на печалба за пръв път от 2013 г. и увеличава приходите си повече от седем пъти.


Свързаното доскоро с бившия собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев "Авионамс" беше придобито от ДКК за 28.9 млн. лв. през май. До сделката на държавата с мажоритарния собственик "Хедж инвестмънт България" (99.97%) се стигна след продажба от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на фалиралата банка.
Компанията се занимава с техническо обслужване, ремонт и производство на летателни апарати и традиционно през последните години отчита загуба. Към края на септември обаче тя излиза на печалба, макар и малка - 354 хил. лв. С това натрупаните до момента загуби леко намаляват до 49.6 млн. лв. Приходите на компанията също нарастват значително - над 6 пъти до 15.7 млн. лв., което вероятно се дължи на повече поръчки. За това говори и увеличението повече от десет пъти на разходите за суровини и материали, които достигат 7.5 млн. лв.


По-добри резултати отбелязват и другите компании от отбранителния комплекс към Министерството на икономиката, чийто пряк собственик е Държавната консолидационна компания (ДКК) - сопотският ВМЗ и търговецът "Кинтекс", чиито продажби продължават да растат. Възходящата тенденция съществува от няколко години и е резултат от военните конфликти по света и засиленото търсене на продукцията на заводите.


С близо една трета увеличава продажбите си най-голямото предприятие в сектора - сопотският ВМЗ. Оперативните разходи също нарастват значително - с 48% до 248.5 млн. лв., което се дължи главно на повишените разходи за материали в резултат на увеличените поръчки. Това се вижда и от броя на персонала, който достига 4589 души средно за деветмесечието спрямо 3631 души година по-рано.


Компанията произвежда противотанкови снаряди, ракети, муниции, взриватели и т.н., а основните му пазари са Близкият изток, Индия, Северна Африка, бившите социалистически държави и бившите съветски републики, които използват оръжейни системи, за които ВМЗ прави боеприпаси. До края на годината дружеството има договори и поръчки, които трябва да изпълни, в размер на приблизително 130 млн. лв.


"Кинтекс", която се занимава с търговия със специална продукция, отчита два пъти и половина по-големи приходи и печалба за деветте месеца на 2017 г. Основните клиенти на дружеството са министерствата на отбраната на Алжир и Индия. През третото тримесечие компанията е направила доставки също за Бангладеш и Франция, се вижда от отчета.


Резкият скок на приходите към края на септември частично се дължи на отсрочването на две доставки, които е трябвало да бъдат направени в края на миналата година, но на практика са станали в началото на тази - 15.9 млн. лв. за Алжир и 22.2 млн. лв. за Индия. Компанията има договори за износ на въоръжение, боеприпаси и резервни части за двете държави, които трябва да извърши до края на годината и които са "на значителна стойност", пише в доклада за дейността.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK