Промените в няколко данъчни закона минаха на първо четене без подкрепата на БСП и ДПС

Промените в няколко данъчни закона минаха на първо четене без подкрепата на БСП и ДПС

© Юлия ЛазароваПромените в няколко данъчни закона, които правителството предлага с проект за изменения на Закона за ДДС, минаха първото четене в пленарната зала без подкрепата на БСП и ДПС.


Сред множеството изменения са намаляване на прага за плащанията в брой от 10 хил. на 5 хил. лв., отпадането на отстъпката за физическите лица при подаването на данъчна декларация онлайн, намаление на срока за заявление за регистрацията на ДДС от 14 на 7 дни, някои промени при търговията с акцизни стоки.

БСП и ДПС заявиха, че не подкрепят измененията. От името на БСП Румен Гечев заяви: "Ние празни чекове не подписваме". По думите му в заключителните разпоредли се предлагат промени на десетки закони без никакви разчети.


ДПС не даде подкрепа защото някои от измененията били правени под влиянието на коалиционния партньор, а тезата на движението е, че участието на националистите във властта е пагубно за държавата. "Нашата основна теза от създаването на този кабинет винаги е била, че участието на националисти във властта е пагубно за държавата. В този Закон за изменение и допълнение личи намесата на ресорния вицепремиер", заяви депутатката Адлен Шевкед (бел. ред. наблюдението на Министерството на финансите е в ресора на премиера Бойко Борисов). Тя даде пример с намаляването на срока за регистрация по ДДС от 14 на 7 дни. "Не виждам как това помага на бизнеса", подчерта Шевкед.


При първото четене законът се обсъжда по принцип, а между първото и второто в комисиите се прецизират конкретните текстове. Един от спорните се очаква да бъде прагът за плащанията в брой. През юли депутатите вече обсъждаха темата, като Министерството на финансите беше предложило прагът да падне на 1000 лв., а след отпор в пленарната зала групата на ГЕРБ предложи компромисните 5000 лв. И това обаче не събра достатъчно подкрепа и в закона остана ограничението от 10 хил. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 2075 Гневно

  И въпреки всичко почти приеха кеша до 5000 лв!!!
  Защо гласуващите с ДА не се вслушаха в избирателите си?!?!

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Защото банковото лоби си плаща...
  До коментар [#1] от "xmm":

  Защото банковото лоби си плаща...

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 2075 Разстроено

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Мдаа....теглиш -такса;внасяш - такса;стоят ти парите в банката - месечна такса......

 4. 4 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Браво. Това с праг от 5хил лева е добре. Колко хора и по колко пъти на година плащат кеш за нещо над 5хил??!

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Защото банковото лоби си плаща...До коментар [#1] от "xmm":Защото банковото лоби си плаща...
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Разумен извод.

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 2842 Весело

  Хампарцумян ще е най-доволен

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  При наличие на разногласия важи принципът на негативната селекция. Всичко вредно ще мине като топъл нож през масло, всичко напредничаво ще се затлачи за неопределено време.

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  "Промените в няколко данъчни закона, които правителството предлага с проект за изменения на Закона за ДДС...."
  "...в заключителните разпоредби се предлагат промени на десетки закони...."

  Идиотщината в заключителните разпоредби на един закон да се вкарват изменения в няколко други несвързани с него закони е специфичен "принос" на ГЕРБ към законотворческата дейност. Който май е и единствен. В едно свое решение Конституционният съд изказа становище, че това не противоречи на Конституцията, но тази възможност трябва да се използва само по изключение. А на ГЕРБ това им е постоянна практика. Комбинацията между тъп и мързелив не е задължителна, но е по-често срещаната.

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Аз искам да се оповести колко служители ще бъдат съкратени заради онлайн подаването на данъчните декларации.
  Ако няма съкращения в администрацията,това изискване е ненужно.

 10. 10 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Защото банковото лоби си плаща...До коментар [#1] от "xmm":Защото банковото лоби си плаща...
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Банковото лоби плаща на всички,
  но БСП и ДПС не са се продали
  (както се вижда от гласуването).
  И все пак хубаво е, че поне ДСБ и СДС,
  които също щяха да се продадат вече не са в НС.

  До коментар [#2] от "НеКой":
  До коментар [#3] от "xmm":
  До коментар [#5] от "stedim":

 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  не съм анархист, но плюя от самолет върху всяко законодателство, писано от нискоморални хора с неясни цели и прието с мъгливи обяснения!

  не знам пред #КОЙ се отчитат тези 240 лобисти в тази нещастна "институция" с 5-7% обществено доверие!

 12. 12 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ма стига с тия истерии вече. Кой ще тръгне с 10 хил. в джоба да купува нещо? Кола можеш да си купиш за 5 хил. Какво само дрънкате тука, кое е по-удобно? Чанта с пари или карта? 10 хил.вкъщи ли си ги държите или в банка? Или се оплаквате, че някой вече няма да може да му носят вкъщи поредната порция. И рушвети вече се плаща по сметка.

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  "Идиотщината в заключителните разпоредби на един закон да се вкарват изменения в няколко други несвързани с него закони е специфичен "принос" на ГЕРБ към законотворческата дейност. Който май е и единствен."

  Основоположник на идиотщината са комунистите. "Специфичният принос" на ГЕРБ е "демотивацията" - не мотивиране/аргументиране на предложените промени. Едно време дори и кирливите решения на Пленума на ЦК на БКП или на централата на профсъюзите минаваха поне формално на "обществено обсъждане" за събиране/насаждане на аргументи. След като бяха създали пълен правен хаос (няма кой да им изпълнява нормативните актове, що никой не ги знае кое какво променя) комунистите приеха Закон за нормативните актове през 1973 г. да въведат някакъв ред. Сега с една наредба
  "НАРЕДБА
  за обхвата и методологията за извършване на оценка на въздействието"
  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=109227
  ГЕРБ се опитват да заобиколят мотивацията - вместо да укажат, че не се завежда (входира - по Цвък Цвък) проект на нормативен акт, Баце разписал колко пари ще похарчи да обследва свършената вече глупост. На всичко отгоре са изключили направо бюджетните закони от прилагането на ЗНА - с един закон за държавия бюджет за текущата година се изменят 20-30 закона ... и после цяла година "поправят" (с нови законопроекти) измененията. 800 закона се приемат годишно. Убеден съм, че не само гражданите не ги знаят (лично съм изпуснал края от 2006 г.), но и депутатите не знаят актуалния текст на закона, който искат да променят - например Закона за движение по пътищата.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2608 Любопитно

  До коментар [#12] от "nema_labavo":
  "Кой ще тръгне с 10 хил. в джоба да купува нещо? "

  Само данъкът към общината или нотариалната такса на имот за средната класа (250-350 хил. евро) надхвърля горната сума. Как смятате, че трябва да се изповяда една имотна сделка? С три превода по банков път (купувач, община, нотариус, Служба по вписванията) и още толкова пари за банкови такси. Като единият, ако мине през Петя Славова -Инвестбанк, ще е зачезнал от правния мир ... и сделката става нищожна. Има банки, които избикалям отдалече. Няма сила, която да ме принуди да платя държавно/законово вземане в такава банка. Всичко пред нотариуса ... за да се убеди в добросъвестността на купувача.

  Дори и гарантционния депозит от 10% по предварителен договор за покупка на автомобил от "първа необходимост" за инвалиди (Ланд Круизер) надхвърля това ограничение.
  Не е ли добре да се мисли с переспектива - Марио Драги (ЕЦБ) не е спрял да "печата" евро. След две години един хляб/бира ще струва по две евра, а самолетен билет -5000 евро (след прилагането на Парижкото споразумение за климата).
  А пък 10 хил. лева са само десет банкноти от по 500 евро - не тежат повече от десет банкноти от по 20 лева. Или вече не сме се отказали от Еврозоната?

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Ма стига с тия истерии вече. Кой ще тръгне с 10 хил. в джоба да купува нещо? Кола можеш да си купиш за 5 хил. Какво само дрънкате тука, кое е по-удобно? Чанта с пари или карта? 10 хил.вкъщи ли си ги държите или в банка? Или се оплаквате, че някой вече няма да може да му носят вкъщи поредната порция. И рушвети вече се плаща по сметка.
  —цитат от коментар 12 на nema_labavo


  Оплаквам се единствено, че анонимни СУЛЬО-ПУЛЕВЦИ изменят КОГАТО СИ ПОЖЕЛАЯТ моите ПРАВА да разполагам С ПАРИТЕ СИ КАКТО МИ Е УДОБНО!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах