Бюджет 2018 - "изпълним, без нови данъци", бе приет на първо четене

Владислав Горанов

© Анелия Николова

Владислав ГорановБюджет 2018 е изпълним, без промяна на данъците, без нови заеми и за всички граждани. Това бяха акцентите в представянето на закона за държавния бюджет за следващата година от финансовия министър Владислав Горанов. Бюджетът беше приет на първо четене от парламента със 126 гласа "за", 96 "против" и 1 "въздържал се". Против гласуваха БСП и ДПС.


Този бюджет е за 100 процента от българските граждани, а не за 80 процента от тях, каза Горанов, като се заигра с изказването на депутата от БСП Иво Христов, че "80% от населението са дебили". Горанов определи проектът за бюджета като изпълним, "който се грижи през разходната част за младите, осигурява, макар и невинаги достатъчно за тези, които сами не могат да се грижат за себе си, възрастните хора и без да отнема от активните - тези, които създават блага".


"Благата", които се преразпределят за следващата година, са повече и са близо 40 млрд. лв. Според Горанов се очаква БВП да достигне за пръв път над 100 млрд. лв. и да възлезе на около 106 млрд. лв. Той каза, че средствата са повече, независимо че в изпълнение на предизборна програма не се променят данъците. Единствената промяна, свързана с данъците, е достигането на минималните акцизни ставки на тютюна. "Чуха се много доктринални теми, свързани с неравенството и начините за неговото преодоляване. Аз бих приел като искрени тези желания, ако те биха действително довели до равенство", коментира Горанов. Ролята на бюджета обаче е да изглажда неравенствата и да стимулира равния шанс на хората, смята министърът на финансите.
Горанов каза, че като проблем е идентифициран качеството на работната сила. "Следващата година продължаваме да инвестираме в човешките ресурси. Да, загубихме много време, трябваше по-рано да направим инвестиции в качество на средното образование, да вкараме инициативните, по-добре обучените, най-добрите висшисти в класната стая. Закъсняхме с това, плащаме тази цена", заяви Горанов. Според него състоянието на пазара на труда е такова, че на практика няма безработица, има свободни работни места, за които не могат да бъдат намерени служители, каза Горанов.


Инвестираме допълнително и в здравеопазването, въпреки че не се е родил този, който ще напише вярната рецепта как да излекуваме болното българско здравеопазване, заяви Горанов.


По отношение на разходите за заплати - има увеличение в доста сектори, не е на калпак, посочи той. Доходите в България са по-ниски от тези в държавите, към които се стремим, посочи той. Но не бюджетът е този, който увеличава доходите, той преразпределя и то доста под 40 процента, допълни той.


Ако искате да преразпределяме повече, трябва да се върнем към вашата позиция за увеличение на данъците, обърна се към левицата Горанов. "Да приемем, че понякога тези 80 процента взимат превес във вас и се чуват и неверни тези", коментира Горанов.


Намалението на дефицита трябва да бъде цел, трябва да продължим да го намаляваме, посочи Горанов. За следващата година е предвидено намаление на дефицита по консолидираната фискална програма. Според Горанов това ще помогне и да се намали и държавният дълг. През годините ще правим само падежи на дългове, а няма да емитираме нови такива на международните пазари, обеща Горанов.


БСП с алтернативен бюджет


Лидерът на БСП Корнелия Нинова реши да обърне разговора за бюджета "от гледна точка на тези, за които го правим". Според изследване, което тя цитира, "хората казват, че образование, здравеопазване, доходи и сигурност са четирите политики, по които очакват решения от политическата класа". Нинова попита дали бюджет 2018 г. предлага решение на проблема с достъпа до здравеопазване. Като проблеми в бюджета за здравеопазването тя посочи, че няма политики за общинското и районното здравеопазване и скъпите лекарства. "Предвиждате увеличение в политиката по лекарства и медицински изделия с 32 хил. лв., а за администрация 1,6 млн. лв., хората не се тревожат от администрацията, а от цените на лекарствата", каза Нинова. Тя добави, че няма решение и на проблема с недостига на медицински сестри и лекари.


орнелия Нинова

© Анелия Николова

орнелия Нинова


Нинова смята, че в бюджета няма решения и за образованието, защото няма увеличение на средствата за първокласници и "неравенствата между училищата в страната остават същите, защото принципът е същият – парите следват ученика".


Нинова смята и че не се решава проблема с работещите бедни. "Замразявате размера на еднократна помощ при бременност, еднократна помощ при раждане, еднократна помощ при раждане на близнаци", изброи Нинова. Тя добави и че се замразява помощта за хората с увреждания, за децата с увреждане, доходите и пенсиите.


"Що за социален бюджет е това? Виждате ли какви групи хора замразявате – хората с увреждания, майките. За каква демографска политика говорите?", заяви лидерът на БСП. Според нея не се решават и проблемите на армия и полиция в сектор сигурност въпреки отделените 100 млн. лв. за заплати за армията и 50 млн. за МВР.


"Това е бюджет на застоя. Това е паралелният бюджет на паралелната държава, държавата на управляващите, която гледа от високо, която не иска да вникне в ежедневния живот на хората", каза Нинова.


За това от БСП щели да внесат паралелен бюджет между двете четения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xali
  xali
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  Всички имат калкулатори, някои са го тествали и на Екселката таблица ,-)

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Бюджетът на статуквото и на некадърността !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2260 Весело

  "Да приемем, че понякога тези 80 процента взимат превес във вас и се чуват и неверни тези"

  Велик, няма такава подигравка с русначкаджиите, които видимо побесняват понеже вече доста време са далеч от това което считат за софра-бащиния

  chutzpah
 4. 4 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  "За това от БСП щели да внесат паралелен бюджет между двете четения."

  Паралелната партия БСП да се пуска по паралела и да заминава за някоя паралелна вселена. Тук са вредни, лъжливи, популисти и демагози. А когато са на власт са и крадливи ;).

 5. 5 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Само осигуровките се вдигат по необясними причини.

 6. 6 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  "Да приемем, че понякога тези 80 процента взимат превес във вас и се чуват и неверни тези"Велик, няма такава подигравка с русначкаджиите, които видимо побесняват понеже вече доста време са далеч от това което считат за софра-бащиния
  —цитат от коментар 3 на saint evlampi


  Не е понякога. 80-те % са закономерност в БСП, вижте им думтеи и действията и ще се убедите. Само Румен Овчаров е умен, щото понякога маха Р-то.

 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  Според Горанов се очаква БВП да достигне за пръв път над 100 млрд. лв. и да възлезе на около 106 млрд. лв.

  Хайде да посмятаме малко! Предвиденият ръст е 4%. Т.е. ако догодина БВП ще е 106 милиарда, то тази година трябва да е първият път, а не догодина.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 500 Неутрално

  А ДПС, за парлама, гласуват против. Но с ГЕРБ си делят порциите, и така година след година. А ПатрЕотите си плямпат ли, плямпат.

  И това, накратно, е тъжното състояние на нашата държава. Терминал 2 някой?

 9. 9 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1109 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Бюджетът на статуквото и на некадърността !!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете и от бюджети ли разбираш? Злато недооценено си ти. Казвай кога ще правиш партия да гласувам за теб.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 10. 10 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  Еми не щя да мине вот на недоверие, тов. Нинова, сори, извините пожалуйста и т.н.
  Но все пак този бюджет е само някакъв паралелен, вий дайте истинския, т.е. отвесен/перпендикулярен бюджет и не бойте ся.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4785 Весело

  За това от БСП щели да внесат паралелен бюджет между двете четения.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Ще преписват значи!

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 12. 12 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Акцизи и осигурителни плащания се вдигат общо с 450 млн. лева.
  Владко - виден кадър на Свищовската чалга академия, е започнал да лъже през просото.

  ГЕРБ и Борисов крадат, както и БСП/ДПС не са крали.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8987 Любопитно

  Бюджет 2018 - последно каква е пица е ?

  karabastun1@abv.bg
 14. 14 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2260 Весело

  До коментар [#8] от "shisharko":

  "Терминал 2 някой?"

  Давайте, давайте, на Джейефкей с леб и сол чекат, мухахаха

  chutzpah
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  До коментар [#12] от "ironhorse":

  Народът за кражбите
  полека проглежда!
  Значи ИМА надежда !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Messerschmitt
  Messerschmitt
  Рейтинг: 5354 Весело

  До коментар [#9] от "todor._89":

  Бе той кмета като БСПто нали е от червените кхмери-"Дялан камък"-където и да го туриш все пречи!От нищо не разбира ,мрънка ....но все акъл дава!това дето най го няма!!

  До истината се достига с познание!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  До коментар [#13] от "karabastun":

  пица корупционе. както и предишните.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  До коментар [#9] от "todor._89":

  налага се да се компенсират такива като теб и съпартийците ти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2769 Весело

  Явно и Горанов не може да смята с проценти щом не се досеща, че ако
  X*(1+4%)=106 милиарда, то Х>100 милиарда.

  Може би това е тест за принадлежност към 20%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Приетият на първо четене държавен бюджет е с неправилна структура на приходите и разходите. Предпоставката е незачитането на местната проява на разпространената в света грешка в паричната система. Грешката създава вреди. Държавните щети се заплащат с пари от данъци и нови държавни дългове.
  Сега приемането на бюджета е най-сигурния подход за провалът на правителството. При запазването на държавната грешка – колкото по-добре се изпълнява държавния бюджет, толкова ще е по-голям провалът на правителството.
  Устойчивият обществен просперитет е възможен след подобрението на паричната система.

 21. 21 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#9] от "todor._89":налага се да се компенсират такива като теб и съпартийците ти.
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА

  Скромен както винаги! Какво да се прави не всички може да сме от 20-те процента на Христов.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2238 Весело

  До коментар [#21] от "todor._89":

  само бойко ти е по-скромен от мен !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 3023 Весело

  До коментар [#13] от "karabastun":

  За някои - блажна, за други - постна. Зависи от коя страна на масата с тавата си седнал!

 24. 24 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#21] от "todor._89":само бойко ти е по-скромен от мен !
  —цитат от коментар 22 на КМЕТ В СЯНКА


  Този ти е все в устата. Да не е злоупотребил с някой от родата? ( и дебилите може да пишем в рими)

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#24] от "todor._89":

  То пък една рима! Ако не беше го споменал нямаше да се сетя! Научете си поне дадзибаото!!

  Девет годин
  Той скита се бездомен - без сън, без покой!
  И генерал беше, после стана кмет
  Ловеше престъпници, събираше смет.
  Носеше съзнание, крепост, светлина
  На 80 те процента в робската страна.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2238 Весело

  До коментар [#24] от "todor._89":

  ПАК кълвеш на гола кука и гузен негонен бягаш. да бе написал нещо умно и по темата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1109 Весело

  Кмете бъди реалист. Отдевна ме определи като "уникален идиот" , как може да очакваш да разбирам от държавен бюджет. Това го можете шепа хора в страната. (даже под онези 20% на Христов)

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 28. 28 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1109 Весело

  До коментар [#25] от "tribiri":


  До коментар [#24] от "todor._89":То пък една рима! Ако не беше го споменал нямаше да се сетя! Научете си поне дадзибаото!!Девет годин Той скита се бездомен - без сън, без покой!И генерал беше, после стана кметЛовеше престъпници, събираше смет.Носеше съзнание, крепост, светлинаНа 80 те процента в робската страна.
  —цитат от коментар 25 на tribiri

  Прекрасно осъзнавам , че не ставам за поет. Целта ми е друга и тя болезнено го усеща.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8577 Неутрално

  Нови няма , но се повишават стари, осигуровки и акцизи.

 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4736 Неутрално

  До коментар [#9] от "todor._89":

  ,,Кмете и от бюджети ли разбираш? Злато недооценено си ти. Казвай кога ще правиш партия да гласувам за теб.,,

  И язе бих гласувал за негу ма го е страх кат Радан от Боко

 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4736 Неутрално

  ,,...Бюджетът беше приет на първо четене от парламента със 126 гласа "за", 96 "против" и 1 "въздържал се". Против гласуваха БСП и ДПС....,,

  Към тях бих добавил и новото ОФ

 32. 32 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 547 Неутрално

  е ясна е работата , щом няма да се увеличават данъците , означава че ще се увеличават ? таксите и глобите , те не са постояна величина , но родната милиция знае как , защото данъка задължава и изисква отчетност , а таксите и глобите са за бедняка на който са му взети съпротивителните силици , така се постигат три цели , прибиране на доходи , приучаване към послушание , и осигуряване на робска работна ръка

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах