Как да изберем фирма строител на жилища в шест стъпки

Как да изберем фирма строител на жилища в шест стъпки

© Цветелина Белутова, КапиталПри покупка на жилище, ако е ново, е важно да се знае кой е строителят. Това има особено значение в случаите, когато покупката е "на зелено". Причината е по-високият риск за купувача, който влага пари без да е защитен при евентуален провал на начинанието или при некоректност на продавача. Според българското законодателство предварителните договори не подлежат на вписване и така купувачът не е сигурен, че е единственият, подписал договор за конкретното жилище.


Глобалната криза от 2008 г. се отрази пречистващо на нашия бранш и отся прецизните от непрецизните, коментира пред "Дневник" арх. Марин Бакалов. По думите му към днешна дата хората започват да проявяват доверие и да купуват "на зелено", защото и обикновените граждани вече виждат,че пазарът е отсят от некомпетентните и са останали професионално грамотните компании. Освен това, според него, и клиентите са по-опитни и са се научили да отсяват качественото от некачественото.


Ето шест прости стъпки, които купувачът може да направи преди да вземе окончателно решение.
1. Проверете компанията в Търговския регистър на http://www.brra.bg/> . Така ще знаете имената на собствениците и ръководителите, размера на капитала, годишния финансов отчет. Има случаи, в които инвеститорът е различен от строителя. Тогава е добре да се провери и той.


2. Уверете се, че дружеството е вписано в Централния професионален регистър на строителя, воден от Камарата на строителите в България. Това гарантира, че компанията няма ликвидни и изискуеми публични данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски; 2. не е обявена в несъстоятелност и не се намира в производство по несъстоятелност или ликвидация; 3. разполага с техническо оборудване за извършване на заявените строително-монтажни работи; 4. разполага с необходимия квалифициран персонал.


3. Проверете за каква група и категория строежи е вписан строителят. Според Закона за устройството на територията жилищните сгради с високо застрояване са от трета категория; жилищните и смесените сгради със средно застрояване са от четвърта категория, а тези с ниско застрояване и вилите са в пета категория.


4. Попитайте какви сертификати притежава дружеството. Внедрена система за управление на качеството, макар и да не е задължителна, означава, че то е положило усилия, включително финансови, да създаде ред и контрол в работата, материалите и документацията си.


5. Огледайте информационната табела на строежа, където планирате да купувате. Сверете данните с информацията, с която вие разполагате. Ако има просрочие в изпълнението, попитайте каква е причината.


6. И най-важното - поинтересувайте се каква е строителната история на изпълнителя. Посетете предишни негови обекти и, ако е възможно, разговаряйте със собствениците. Интернет форумите също са източник на информация, но изискват критичност - както към възторжените похвали, така и към безогледните хули.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Много хора изгоряха с подобни строежи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Ф.Нинов
  Ф.Нинов
  Рейтинг: 2761 Неутрално


  Купуването на зелено е доста рисковано и стресиращо начинание.

  Óко-да-види-ръка-да-пипне е по-готиният подход.

 3. 3 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Много са малко хората, които ще извлекат правилни изводи, дори да разполагат с всичката информация за инвеститора, строителя, обекта и т.н.

  Затова, намерете независими експерти по въпроса, не се надценявайте, защото е много вероятно сами да се подлъжете.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  При толкова много свободни/застояли жилища на пазара, кой е луд да купува на зелено!? Това да не ви е 2006-2008 г?
  Око да пипне, ръка да види.

  Лицемеркел акбар!
 5. 5 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 256 Неутрално

  т.7
  Интересувате се кой е инвеститорът на това нещо на снимката и го избягвате, защото хем е грозно, хем вече сто години не могат да го завършат.

 6. 6 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Много от " строителите " в моят регион не са сложили собственоръчно две тухли една върху друга. Това са основно инвеститори, успели да се доберат до заветното петно за строеж и направили си сметката - 1000квадрата площ - строя на 450, продавам на 850 - остават ми 400000Е.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Пазара е пълен в момента с разни приятели и познати на предприемача, дето знаейки че работата е сигурна и ония няма да духне някъде му предплатили на зелено по 300-350 евра на кв. и след 12- 18 месеца готовите жилища ги пускат поне на двойни цени.
  Един приятел ходи да гледа някакво ново строителство в Пловдив - разправя на огледа пристига едно 19 годишно пишлеме с Х5-ца - 8 апартамента били зели с мама и тате - 5 били пласирали а в новия блок дето се строи отсреща имали 10.

 8. 8 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#6] от "hypercube":

  Е и? Първо правило в бизнеса - да изкараш повече отколкото си вложил. Така си го написал, все едно е нещо лошо и нелогично. Те, ако искат, могат и 10 пъти мардж да си сложат, никой не е задължен да си купува. Но понеже в бедна, иначе, България се купува, то и затова има такива цени на такова качество.

 9. 9 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Снимката е показателна. Ако не се лъжа, това е сграда в Полигона. Започната през 2007, преди два месеца втората секция получи Акт 16. Премина през продажба, за да я достроят новите собственици евреи. Но все пак, макари бавно и на два етапа, стигна до края.

  No Pain No Gain
 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#4] от "БМЗ":

  Ще се учудиш. Читавите строежи хич не са много. Жилищата в тях се разпродават на зелено. За това и хората купуват.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#10] от "Цецо":

  И как ще разбереш, че жилището е читаво преди да си го видял? Ами ако "реномирания" строител си остави ръцете?
  Хората купуват щото така им промиват мозъците.

  Лицемеркел акбар!
 12. 12 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Не вярвам на зелено строителство.
  Пък и отстъпките са мижави за риска,който се поема.
  Така или иначе ,ако някой го бият парите или му се потъва в кредит е пълно с полупразни готови строежи по София и около нея.

 13. 13 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Аз си купих съвсем на зелено жилище за 525 евро на квадратен метър. Пообзаведох го и го продадох за 825. Върнах заема и имах около 10 000 лв. печалба. Проучих строителя, реших , че е надежден и ррискувах.

 14. 14 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Пазара е пълен в момента с разни приятели и познати на предприемача, дето знаейки че работата е сигурна и ония няма да духне някъде му предплатили на зелено по 300-350 евра на кв. и след 12- 18 месеца готовите жилища ги пускат поне на двойни цени.
  —цитат от коментар 7 на lustmord

  Ти хептен будали ги изкара предприемачите. Да не са луди да се финансират с подобен капитал, който изисква 100% възвръщаемост за 12-18 месеца?
  Ако могат да докажат, че са сериозни и няма да духнат, всяка банка ще им отпусне нормален заем с нормален лихвен % - едноцифрен. В момента в банките има 40 милиарда лева на депозити, и банките се чудят на кого да ги раздават за да върви оборота - естествено, трябва бизнес план и т.н. но подобен начин на финансиране, какъвто описваш, е смешен. Това е в бананови републики, където няма банки, или където предприемачът мисли да избяга с парите, вместо да строи и да печели.

 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#11] от "БМЗ":

  Виждаш местоположение и разпределение. Риск има. Ама и при положена замазка какво точно виждаш? Даже по-добре е на зелено, че можеш да видиш.
  Положението с жилищата е доста кофти у нас.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 16. 16 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Купуването на зелено е доста рисковано и стресиращо начинание.Óко-да-види-ръка-да-пипне е по-готиният подход.
  —цитат от коментар 2 на Ф.Нинов


  На добрите фирми, докато око "пипне" - всичко разпродадено! така че не е черно и бяло ;)

  По темата: Само от ясни и дискутирани производители е желателно да се пазарува.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9095 Неутрално

  7. след което изчакайте да се спука балона :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Постоянно чета как Пазарът е изхвърлил некоректните, даже и повярвах. И изведнъж разбрах за два пресни пресни случая на познати - единият платил всичко и строителят не се занимава да вади акт 16, а другият купил на зелено и строежа не започва... Май нищо не се е променило!

 20. 20 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 477 Неутрално

  "нормалните" жилища (да кажем като в западна европа или хубави квартали в далечния изток) в софия хич, ама хич не са много. това че било пълно със застояли панелки в модерно предградие за мен не е критерий (но всеки скача според ...). не знам дали бих купил на зелено. относно препоръките по-горе - да се види какво са построили и хората, които са поживели във вече построен блок дали го псуват или са доволни.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 21. 21 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  Аз си купих съвсем на зелено жилище за 525 евро на квадратен метър. Пообзаведох го и го продадох за 825. Върнах заема и имах около 10 000 лв. печалба. Проучих строителя, реших , че е надежден и ррискувах.
  —цитат от коментар 13 на vloti


  за 5К евро печалба не си заслужава разправията

 22. 22 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  иначе тва с измамите на зелелно е много лесно да се регулира с един нормален закон, ама държавата отсъства

 23. 23 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#21] от "carmello":

  Бях планирал повече или под наем, но не ми излезнаха точни сметките. :)))

 24. 24 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 74 Неутрално

  Купете си жилище в което е живяно поне 2-3 години.


  Това не е кола да се износи. Вместо това са излезли всички кирливи ризи, ако ги има и най-вероятно вече са оправени / ако подлежат на ремонт /.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах