МВФ очаква по-висок ръст на икономиката на България, но и съдебна реформа

Кристин Лагард, директор на МВФ.

© Pool, Reuters

Кристин Лагард, директор на МВФ.



Икономическото възстановяване на Европа набира скорост като брутният вътрешен продукт на ЕС се очаква да нарасне с 2.4% през 2017 г., което е по-бързо от очакваното през април и доста над 1.7% през 2016 г. Това се казва в най-новия доклад на Международния валутен фонд, оповестен днес.


В него България е посочена сред страните, в които е нужна реформа в съдебната система и засилване контрола върху корупцията. Европейската комисия съобщи, че ще представи в сряда поредните доклади за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Миналата седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви на пресконференция, че докладът за нашата страна ще бъде "много положителен", без обаче да уточни дали ще бъде последен.


Прогнозата на фонда за икономиката на България обаче също е повишена и докато през април се очакваше през 2017 г. ръстът да е 2.9%, то сега оценката е за 3.6%.




В еврозоната ръстът на икономиката не е бил на сходни нива през последните две десетилетия, отбелязва фондът. Допълва, че еврофондовете са подпомогнали икономиките на по-новите страни членки на ЕС докато свитото потребление се е отразило негативно на брутния вътрешен продукт на Великобритания.


В Русия в допълнение на повишеното доверие на потребителите, високите цени на петрола и евтиното финансиране ще продължат да подпомагат икономиката, се допълва в доклада.


Според него растежът на европейската икономика е движен основно от вътрешното търсене и покачване на инвестициите. В резултат безработицата на Стария континент е спаднала, заплатите са започнали бавно да се повишават в много от по-богатите страни, а по-бързо този процес върви в Централна и Югоизточна Европа. По данни на Националния статистически институт през третото тримесечие средната заплата в България се е повишила с 10.2% на годишна база.


За развиващата се част на Европа в доклада се посочва, че сближаването с по-богатите страни се е забавило от началото на кризата. Начинът да се активизира отново е чрез ново поколение реформи, целящи да укрепят институциите и законодателството.


Европа да реши нерешените проблеми


Непосредствените прогнози за икономиката в ЕС също са позитивни, но в дългосрочен план предизвикателствата пред страните остават, сочи докладът.


Много европейски страни имат съвсем малки резерви за черни дни, слаба растеж на продуктивността и все още висок дял на наследените от кризата лоши кредити. В доклада се посочват още като дългосрочни проблеми застаряващото население, ширещият се протекционизъм, геополитическото напрежение и свиването на износа заради по-слабото потребление в Китай.


Експертите на фонда съветват политиците в Европа да се възползват от моментното добро развитие и да подпомогнат икономиките си. На развитите икономики се препоръчва да свият публичния си дълг. Тук попадат Белгия, Франция, Италия, Португалия, Испания и Великобритания.


В много от развиващите се страни, сред които конкретно са посочени Унгария, Полша и Румъния и някои от региона на Западните Балкани бюджетните дефицити са все още високи.


На еврозоната се препоръчва стабилизиране, чрез което да не се допуска домино ефект при всичките 19 членки в случай на проблеми с една. За целта се препоръчва да се довърши създаването на банковия съюз и на съюза на капиталовите пазари. Допълва се нуждата от разрешаване на проблемите на банките, останали от кризата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK