Предприемачите в промишлеността очакват свиване на инвестициите в сектора

Предприемачите в промишлеността очакват свиване на инвестициите в сектора

© Цветелина НиколаеваПредприемачите очакват инвестициите в промишлеността през настоящата година да са с 9.5% по-малко в сравнение с предходната 2016 година. Това показва инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт, проведена сред промишлените предприятия през октомври.


Според основните производствени групировки най-голям относителен дял в инвестициите през 2017 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (39.1%), следвано от енергийните и свързаните с водата сектори (24%) и производството на недълготрайни потребителски стоки (20.5%).


По данни от бизнес анкетата прогнозите за 2018 г. са за намаление на обема на инвестициите в промишлеността с 4.8% спрямо 2017 г., като около 25% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година. В структурата по основни производствени групировки отново производството на стоки за междинно потребление формира най-голям относителен дял - 38.2%. След него се подреждат енергийните и свързаните с водата сектори и производството на недълготрайни потребителски стоки - съответно с 29.6 и 15.5%.
По направление на инвестициите през 2018 г. с най-голям дял се очаква да бъдат тези за увеличаване на производствения капацитет - 33.1% от общия стойностен обем на инвестициите в промишлеността. На второ място, с 29.3% дял, са предвидените инвестиции за заместване на износеното оборудване, следвани от тези за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - с 23%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - с 14.6%.


По отношение на факторите, които биха повлияли върху решенията на мениджърите за инвестиции през 2018 г., преобладават позитивните оценки на въздействие ("стимулиращо" или "много стимулиращо") при "търсене на продукцията", "финансови ресурси или очаквани печалби" и "технически фактори". При групата "други фактори" 28.3% от анкетираните посочват влиянието
им като "стимулиращо", 35.6% от тях се въздържат от оценка, а 24.2% отговарят, че факторът не оказва влияние.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на We Do Not Sow
    We Do Not Sow
    Рейтинг: 682 Неутрално

    Дълбоко се съмнявам в това. Европа расте най-бързо от 10 години насам. След избора на Тръмп почти целият свят се изля да иска търговски споразумения с ЕС, говоря за Мексико, Япония, Канада, Австралия и Нова Зеландия, МЕРКОСУР, Индия, Южна Корея и дори Китай. Даже Турция говори за разширяване на съществуващите договори когато не е твърде заета да обижда европейските държави.

    При такова международно положение е невъзможно промишлеността да намалява инвестициите си, дори да е недоволна от правителството. На бас, че няма да го направят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах