Мораториум върху добива на газ няма да е в интерес на бизнеса, обяви Теменужка Петкова

Мораториум върху добива на газ няма да е в интерес на бизнеса, обяви Теменужка Петкова

© Анелия НиколоваАко се наложи мораториум върху добива на природен газ, това ще означава, че ако в България има определени запаси, те няма да бъдат използвани в интерес на българския бизнес и българските граждани. Това отговори на журналистически въпрос министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри днес годишната среща на решаващия орган на Асоциацията на европейската петролна индустрия в София.


По думите й, цитирани от БТА, когато технологията е абсолютно безопасна и не са налице никакви законови пречки, подобно решение ще бъде много смело и трябва да се направи много сериозен анализ.


Въпросът назря след масово недоволство на земеделски стопани в Добруджа срещу планове за добив на газ в района.
Енергийният министър уточни, че един от основните приоритети на правителството е да работи за диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ. Според нея подобен мораториум върху добива на газ може да ограничи диверсификацията.


Министър Петкова заяви още, че правителството може да се похвали с много добри резултати в борбата със сивия сектор, като доказателство за това е добрият икономически подем на България. "Виждате, че е налице възможност да се отделя ресурс и за образование, както и за много други важни сфери в нашия живот. Това означава, че трябва да имаме необходим ресурс. За да има такъв ресурс, трябва да работим много добре и да се борим със сивата икономика, за да може тези пари да влизат в бюджета и те да се разпределят в българската икономика", заяви енергийният министър.


Теменужка Петкова увери, че се полагат много усилия и в борбата със сивия сектор в петролния бранш. По думите й това това са тежки битки, които тя се надява правителството да спечели.


Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев се надява, че приемането на закон за горивата да помогне борбата със сивия сектор в бранша. Той уточни, че в момента пазарът на горива се регулира от 14 отделни закона, като за последните пет години Законът за акцизите в частта на горивата е променян 17 пъти. Според него това създава вратички да се заобикаля законът.


"Министерството на финансите докладва за 30 на сто сив сектор при горивата, но според мен той е по-висок", коментира Валентин Златев.


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също изрази увереност, че след приемането на този закон ще бъдат решени голяма част от проблемите в сектора.


От думите на Златев се разбра, че този проект на закон се подготвя съвместно с бранша от 2015 г. и вече е готов за внасяне в Народното събрание.


Генералният директор на FuelsEurope Джон Купър коментира, че проблемът със сивата икономика е въпрос, който е бил дискутиран с Българската петролна и газова асоциация. По думите му този проблем засяга не само България, а има и много други европейски страни, които страдат от него, давайки пример с Франция, Белгия и Великобритания. Той уточни, че е имало случаи на кражба на газопроводи, фалшификации на документи и още редица други лоши практики в Европа. "Съгласни сме да работим заедно с асоциацията, за да помогнем на индустрията и правителството да се справи с този проблем", заяви Джон Купър.


Според него въпреки развитието на технологиите и в бъдеще ще има нужда от течни горива. "Европа инвестира в нови технологии, като най-вече тези инвестиции са насочени към електричеството, в това число електромобилите, но трябва и да разглеждаме и иновациите в новите източници за създаването на течни горива", уточни Купър.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 249 Разстроено

  За бизнеса (знае се и името на бизнесмена) печалбата, за хората от Добруджа отровената почва :(

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Гневно

  Алооо ГЕРБ - КОЙ СЛУЖИ НА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Ей,
  Мамицата ви!
  Искате пак да ви наритат от властта - този път заради газа?
  Ми пробвайте се!

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 4. 4 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Мораториум върху добива на газ - бедни и глупави!

 5. 5 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 772 Неутрално

  "Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев се надява, че приемането на закон за горивата да помогне борбата със сивия сектор в бранша. Той уточни, че в момента пазарът на горива се регулира от 14 отделни закона, като за последните пет години Законът за акцизите в частта на горивата е променян 17 пъти. Според него това създава вратички да се заобикаля законът."
  Ми то вие в Лукойл Нефтохим сте най-големите тарикати, които заобикалят законите. С голям зор и натиск сложихте разходомери на природния газ заради акциза, ама изобщо не ебавате да мерите и плащате акциз са всички други горивни газове.

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Гневно

  Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев се надява, че приемането на закон за горивата да помогне борбата със сивия сектор в бранша.

  Вальо Златев апелирал против сивия сектор в бранша...То бива порнография, бива лицемерие ама това наистина идва в повече.
  Лукойл България - 8 милиарда оборот, печалба - няма; данъци -0лв... 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  На територията освен руски газ , друг не трябва да има. Пазителите на данък расиюшка , ще се погрижат.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Това няма да е в интерес не само на бизнеса, но за всички български граждани, защото след няколко години в България няма да постъпва руски газ през Украйна. Трябва да остане мораториума за шистов газ, тъй като методите му на добив са опасни за околната среда.

 9. 9 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 274 Весело

  Тъй... няма ли да подкрепим Сашко Овергаза, а.к.а. бивш Газпром, а.к.а. бивш Мултигруп, нали ни е нов съюзник срещу Цацата?!
  Но конкретно по темата: Мораториум за добив на природен газ, независимо от технологията и ОВОС?! Вие сериозно ли?

 10. 10 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Прост народ сме и явно прост и беден ще си останем. Тия същите селяни, които протестират срещу добива на природен газ (който впрочем в случая НЕ Е по технологията на фракинга) много удобно си се отопляват в Генерал Тошево с природен газ. Градът е газифициран от газоразпределителното дружество Добруджа газ. Много удобно си сушат зърното в газовите зърносушилни в Генерал Тошево. Ама ако може газ да не се добива, той така ще си пада от небето. 21 декара нива била заела площадката за сондажа в Рогозина. О ужас! И на никой не прави впечатление, че стотици хиляди декари обработваема земя пустее и буренясва. Това обаче не е важно, важно е да преклоним главица пред Газпром и да купуваме газ на цената, която ни определят.
  Пак ще кажа, бедни сме, защото сме прости.

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Ами отвреме навреме е редно интересите на хората да имат предимство пред интересите на бизнеса.

 12. 12 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Искам да напомня че стотици сондажи за добив на нефт и газ има в землищата на Долни Дъбник и Долни Луковит.
  Насред нивите са,някой от тях функционират повече от 40г.,има и такива на метри от река Искър,има такива на метри от къщите на хората,има такива на метри от хамбари за зърно,има такива на метри от зеленчуковите градини.
  Няма екокатастрофа,няма отровена земя,храна,вода,животни.

 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Това е хибридната война. Насъскваш населението срещу собствените му интереси с най–различни приказки. След като има ОВОС /по принцип/, би трябвало да се доверим на специалистите, но у нас всеки е специалист по всичко.

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3956 Весело

  след няколко години в България няма да постъпва руски газ през Украйна. .
  —цитат от коментар 8 на voyko


  Чекай ся....Много бърже ви смениха ОПОРКАТА.
  Нали беше от ДОГОДИНА ???
  Сега, като се видя, че Матушката гризна дървото по повод ПАТОЦИТЕ,
  почнахте вече в СВЕТЛОТО НЕОПРЕДЕЛЕНО БЪДЕЩЕ да го отлагате
  това заобикаляне на Украина като ТРАНЗИТЬОР ?!?!
  Ха-хаааааааа

 15. 15 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Няма оправия с руските интереси в България. Има само една надежда за нас българите и тя е електрическите автомобили наистина до 2-3 години мощно да запознат да навлизат на пазара. Това първо ще се случи в САЩ и Западна Европа, но ще е достатъчно да натисне цената на петрола, съответно и на газта надолу. Друго спасение от руския тормоз няма.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Ей, престрашихте се да го кажете най-сетне.

 17. 17 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 336 Любопитно

  Инвеститор и институции постоянно повтарят, че добива няма да е шистов.
  Гражданите постоянно повтарят, че ще е шистов.
  Само развален телефон ли е това, или абсолютна криза на доверие?

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 18. 18 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Във Войводина бивша югославия в селски дворове има кладенци на нефт, но нямая руската 5колона. Този мораториум е пълен провал за българската нефтина и газова добивна промишленост и на пълен руски интерес.

 19. 19 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Ако се наложи мораториум върху добива на природен газ, това ще означава, че ако в България има определени запаси, те няма да бъдат използвани в интерес на българския бизнес и българските граждани.
  -------------------------

  За какъв български бизнес става въпрос? Има 5-6 мутри на върха които прилапват всичко и това е! За техния интерес ли се грижи тая????

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3956 Неутрално

  [quote#17:"инж. Ганев - малцинство от 5.87%"]Гражданите постоянно повтарят, че ще е шистов./quote]

  НЕ СА „ГРАЖДАНИТЕ”
  Повтарят го само и единствено
  ОБЛАСТНИЯТ ГАУЛАЙТЕР НА АТАКА
  АТАНАС АТАНАСОВ, и припяващите с него „зелени”
  и ОСТАЛНАЯ РУСКАЯ ПЯТАЯ КОЛОНА

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Никакъм мораториум! Стига правихте хатъра на екопредателите! Много им стана!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK