Ще помири ли домоуправителят съседите

Ще помири ли домоуправителят съседите

© Цветелина БелутоваДа оправим нещата веднъж завинаги".
"Да оставим нещата така, както ги е подредил животът"


Репликите са на двама съседи - антагонисти, от култовия филм на 70-те години "Топло", който пресъздава перипетиите на членове на една етажна собственост докато опитват да вкарат парно отопление в кооперацията.


Трийсет и девет години след като филмът излезе на екран отношенията между съседите в сградите не са се променили ни най-малко. Само дето сградите са се захабили още повече, а по фасадите им са плъзнали снопове кабели и са накацали климатици.
И ако съществуването на домови книги, макар и преименувани на "книга на собствениците" продължава, а практиката за събиране на такси за поддръжка на общите части на ръка от врата на врата е далече от отмиране, годините на демокрацията родиха една


нова професия - професионален домоуправител.


Няма точни данни нито за София, какво остава за страната, за това каква част от сдруженията на собствениците са поверили управлението на общите части на имотите им на външен професионалист. Услугата е нископлатена, а клиентите - изхабени, изтормозени, с лоши взаимоотношения, разказва управителят на Входове.бг Тодор Александров, който е от девет години на пазара.


В идеалния случай би трябвало етажната собственост да подписва договор с професионалния домоуправител за дейностите, които му възлага да управлява. В най-евтиния вариант - около 3-4 лв. на месец на апартамент (според справка в сайтовете на различни компании) това са поддържане на домовата книга, свикване и протоколиране на общи събрания, контакти с общинската администрация. Офертите на отделните фирми са различни и могат да включват уреждането на евентуални спорове с ЧЕЗ и "Топлофикация", събиране на пари и плащане на дребни поправки и аварийни ремонти, както и сметките за тока за общите части и асансьора. Общото събрание може да му възложи почистването на стълбището и пред входа, борбата с хлебарките и плъховете, снегопочистването около сградата. Може да му се делегира да събере оферти и да проследи подмяната на дограмата, да предложи и осъществи мерки за подобряване на сигурността. Обемът услуги подлежи на договаряне и е в правомощията на общото събрание да го определи.


Разбира се


всичко си има цена.


Но и цената на жилището се повишава, ако стълбището лъщи, стените са със свежа боя, дограмата приляга плътно, входната врата се заключва, асансьорът е безшумен, а таваните и мазетата са действително полезна площ, а не затрупани с вехтории и пожароопасни.


Състоянието на стълбището, стените, входната врата, асансьора, мазетата, таваните, покрива - е лакмусът за атмосферата в блока. И когато някой от спорещите съкооператори реши да продаде жилището си, прозорливият кандидат - купувач ще изрази резерви, а цената ще се окаже по-ниска, ако общите части са занемарени.


В представите на българина най-добрият домоуправител е пенсионер, офицер от резерва, разказа пред "Дневник" строителен предприемач, чиито опити да предаде сградата на собствениците със сключен договор с професионален домоуправител обикновено удрят на камък.


Не всички входове обаче могат да се похвалят с


енергичен и пробивен съсед


с много свободно време и ентусиазъм да чете закони и разпоредби. За съжаление обаче във всеки вход винаги се намира поне един вечно несъгласен, коментира домоуправителят Никола Карамитев, който живее в широкия център на София. В неговия вход домоуправителят и касиерът се сменят на всеки две години като идеята е всеки от обитателите на шестте етажа да се натовари с тази задача за общото благо и съответно да подхожда с по-голямо разбиране и да се чувства въвлечен в живота на общността.


И според домоуправителя на обществени начала, и според професионалния му колега, основният проблем е неплащането на сметките. Най-много 70% е събираемостта, твърди Александров и продължава, че борбата с това явление е скъпа и сложна и зависи най-вече от наличността по сметката на съвместно живеещите. По изчисленията му са необходими поне 400 лв. в касата, за да се започне съдебен процес, затова за дълг от под 200 лв. процедурата не си заслужавала усилията. Въпреки това той има в практиката си много съсобственици, които са готови да решават в съда споровете с несговорчивите си съседи.


Едновременно с това плащането на сметка в брой на касиера е най-използваният от живеещите начин, много по-популярен от касите на изипей, услугата ипей и банковите преводи.


Воденето на домовата книга също не допринася за подобряването на микроклимата в етажната собственост.


Конфликтите се подклаждат от споровете


за това колко са действително живеещите, защото от това най-често зависи и размерът на сумите, които всяко домакинство плаща за чистачката или за тока на асансьора.


Друг проблем са различните изисквания в общините. За регистрация за етажна собственост в различните квартали изискванията са различни, някъде искали повече документи отколкото другаде, не можели и да разяснят за какво им трябват.


Според експерта е необходима онлайн платформа, с унифицирана домова книга, която всеки собственик
задължително да попълва. Ако не го прави, общината може да налага глоба към местния данък.


Искат много пари, крадат


- такъв е основният аргумент на противниците на системата с професионалния домоуправител. Твърде вероятно е в някои случаи скептиците да имат право. Фирмите, предлагащи тази услуга, не се вписват в регистър, нямат и силни сдружения, които да рекламират тази дейност. Съществува, например, Национална асоциация на домоуправителите, но последната новина в сайта й е от 2015 г., няма активност оттогава и Асоциация на управителите на етажна собственост в България, чийто сайт е слабо развит, а членовете имат далечна връзка с услугата професионален домоуправител.


Изискването за отчетност също е част от договора между двете страни. Управителят на "Входове.бг", например, се е ангажирал да представя онлайн постоянна пълна отчетност за приходите, разходите и наличните пари в касата, и сканирани отчетни документи. Подобна услуга се предлага и в други дружества, някои се ограничават до периодични отчети.


Заради съмненията и подозренията често професионалните домоуправители са обект и на множество жалби до всевъзможни институции - общината, НАП, прокуратурата. Затова, те предлагат някакви последици за жалващите се, ако сигналите им не се потвърждават.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Има много криви муцуни по блоковете, които си мислят, че могат да въртят всякакви номера на съседите, НО, като се появи човек сериозен, амбициран да си върши работата, си сядат на задниците и се подчиняват.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  калпав закон - това е причината и липса на ангажираност на общините.
  С 'професионалните" домоуправители става още по-зле. Много познати имат горчив опит с подобни аматьори. Освен това цените са само за зарибяване.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Не е калпав закона, а тези, които го налагат не правят нищо. Ако почнат да налагат правила и глоби ще е друго. С професионалните домоуправители има и много доволни.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 4. 4 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Всяко общество се гради на принципа на самоограничението и самоконтрола. Общият интерес трябва да е водещ при всяко решение. Уви! При нас всичко е направено като за светци и мъдреци а ние не сме... И когато се появи някой който не иска да играе по правилата може да провали всяка добра инициатива. Законът е много тромав в такива случаи.
  А с разширяването на София примерно, вероятно и по другите градове е така, все повече хора се събираме на едно място а механизмите за регулация куцат.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 5. 5 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 456 Неутрално

  ...хм... тези домоуправители са "професионални", колкото и статията на Дневник. Колкото на баба ми хвърчилото, един вид ;-) Ама нищо вярно няма! Кризата с имотите удари "брокерчетата", които се преквалифицираха на домоуправители. Има ЗУЕС и там си е написано. Ама не става само с ...ядене. Проф.дом. не може да е домоуправител. Такъв може да е само собственик, наемател, или ползвател на жилище в ЕС. И оттук идват проблемите. Хората са всякакви - (80% дебили ;-). Изкарват си боклука пред вратата, вместо да го изхвърлят, плюят в асансьора, хвърлят фасове и манджи през балкона... И си мислят, че като наемат някоя външна фирма, всичко ще е точно. Да, ама не. На събрания се събират 4-5 човека, които си мислят, че са ЕС. Решават нещо си. Няма протокол, няма нищо. Или не са читави. Профдом не може да сключи договор със себе си, нали. И 100 % няма такъв. В ЗУЕС се изисква квалифицирано мнозинство за избор на външна фирма, трябват пълномощни, подписи на собственици и ред други такива мити-немити работи. Липсва отчетност, няма банкови сметки по-които да се превеждат паричките. Направо си е сива икономия. А най-ме кефи последното изречение от "дописката". Последици за жалващите се - ГЛУПОСТИ. НАП си има достатъчно работа, ама само да тръгне да гледа, как "касиер" събира пари, ама не издава нито касова бележка, нито дори ПКО, а за фактура да не говорим. Тези хора не са за прокуратурата, те са направо за затвора - тръгнали да събират пари, ама ако ги питаш за основание и документи - НАСТАВА МАЗАЛО!

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#4] от "пустиняк":

  "Общия интерес" или груповия интерес?
  По принцип питам...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 7. 7 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Някой "профдом" ти е нацъкал минуси :)
  А това, което казваш, е съвършено вярно в огромен брой от случаите.
  Казвам го като домоуправител в две етажни собствености (със собствен имот в тях, не профдом). Е, аз по отношение на документацията съм съвършено изряден - точно по буквата на ЗУЕС. И пак има недоволни, недоразбрали, недопрочели. Обяснявам и обяснявам, няма проблем за мен.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 8. 8 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#5] от "who cares":

  Да, предния ми коментар беше към коментар 5.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 9. 9 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#5] от "who cares":

  Изкарват си боклука пред вратата, вместо да го изхвърлят, плюят в асансьора, хвърлят фасове и манджи през балкона... И си мислят, че като наемат някоя външна фирма, всичко ще е точно.

  Това е въпрос на възпитание, а не на следене и наемане на някой, който да отговаря за обноски и култура!Ако някой не се е научил на елементарни и основни човешки обноски, никой не може да му помогне.Тези професионални домоуправители, са за това, защото на никой не му се занимава и няма толкова време, от живущите в сградата, та да се разправя с още една работа.Човек си има грижи, проблеми - семейни, работни и какви ли не, та да си сложи и съседски такива.
  Спорно е колко се справят "професионалистите", но щом са на пазара, значи има търсене.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Неестествени отношения, с неестествен закон и различни възможности. Няма начин...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 883 Неутрално

  за повечето блокове в София не са необходими домоуправители а звероукротители-дресьори.

  Евроатлантида
 12. 12 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Каквото и да направят, какъвто и закон да нарисуват, хората си остават едни и същи. Всичко в крайна сметка е въпрос на мотивация и добро желание от страна на собствениците. Като споменах собственик - това е ключът от палатката. В Г-я организацията е друга - дали си собственик или наемател, плащаш солидарно определена сума, която зависи от квадратурата на жилището, в която влизат поддръжка на общите части, озеленяване, фасада и прочие и просто няма къде да избягаш. Сградите се инспектират от съответните служби, които дават предписания. Затова и всичко е чисто и спретнато.
  При нас конят е пак след каруцата

 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1465 Разстроено

  Част от нашата действителност, която непрекъснато трови живота на милиони собственици в обща сграда. Не виждам в близко бъдеще нещо да се промени.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#12] от "georgi_ww":

  в Германия, Австрия, Швейцария може. Но в София в момента живеят бившите селяни, които слагаха кочината до дувара на съседа, за да му смърди и изливаха помията в двора му. Същите днес оставят боклука пред вратите или направо го мятат долу за по-лесно, крадат ток от коридорската инсталация, превъртат водомери, балконите отдавна са кухни и всичко смърди на манджа и лой, дъни чалгия по цяла нощ, а стълбището е кенеф за наркоманите. А за капак, наследство от комунизма: няколко семейства чистокръвни цигани, докарани направо от гетото, да се интегрират. Скоро проблемите ще почнат да се решават като по селата - мелета с брадви.

  Евроатлантида
 15. 15 Профил на ламбро попов
  ламбро попов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "who cares":


  До коментар [#5] от "who car
  Има доста сериозни фирми на пазара, които са разходвали не малко средствата за структура, маркетинг и изграждане на качествена услуга, което не резонира с казаното от Вас. Професионалният домоуправител може да бъде в услуга на хората, точно поради съображенията, които изказвате стига да бъде коректен. Това за съжаление не се случва в голяма част от случите простата причина, че тази дейност все още не е кристализирала докрай в бизнес начинание и не намерила адекватна рамка в нормативната уредба. Но това по никакъв начин не трябва да отрича с проста ръка начинанието защото има доста широк хоризонт за развитие, които следва да коригира някои недоборсъвестни отношения в етажната собственост.

  onzi
 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#14] от "sa6":

  До коментар [#12] от "georgi_ww":в Германия, Австрия, Швейцария може. Но в София в момента живеят бившите селяни, които слагаха кочината до дувара на съседа, за да му смърди и изливаха помията в двора му. Същите днес оставят боклука пред вратите или направо го мятат долу за по-лесно, крадат ток от коридорската инсталация, превъртат водомери, балконите отдавна са кухни и всичко смърди на манджа и лой, дъни чалгия по цяла нощ, а стълбището е кенеф за наркоманите. А за капак, наследство от комунизма: няколко семейства чистокръвни цигани, докарани направо от гетото, да се интегрират. Скоро проблемите ще почнат да се решават като по селата - мелета с брадви.
  —цитат от коментар 14 на sa6


  Струва ми се, че леко пресилваш и преиначаваш нещата :)
  В моя блок няма такива работи например. Тук всички сме цивилизовани.
  Според мен по опасни са двойните стандарти и ерозирането на човешките права. Те могат да докарат нещата до мелета с брадви.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Бла бла бла.
  Вопиющо неграмотно...

  Домоуправител може да управлява само в и за дома си.
  Учен, прост или "професионален": само в частния си дом.

  Не може да домоуправлява в или за обща "етажна собственост" ЕС
  по простата причина, че законово и фактически (изненада?!?)
  в ЕС няма Конституционно неприкосновени частни собствености жилища домове (апартаменти).

  EС е важна обща собственост за общо ползване от домоуправители и пр. обитатели на важни частни собствености жилища апартаменти домакинства
  в жилищна сграда.

  Затова, ако некое физическо или юридическо лице се засели в палатка в ЕС,
  или инак приватизира част от ЕС, за лична тоалетна, примерно,
  пада в нарушение.

  Ако пък, някак си, се е сдобило със "законов" акт разрешаващ да крадне от общата ЕС за строителство на частно жилище,
  актът изземва от ЕС и в новата по-малка ЕС за общо ползване пак Няма частни домове.

  Чат ли сте?

  Затова "домоуправител" на ЕС за общо ползване Няма Какво да управлява.

  Освен, евентуално, в частния си дом, но Частен Дом е реалност строго различна реалност от ЕС за (регулирано) общо ползване и управление от собствениците с или без посредник..

  В нотариален акт за собственост на жилищен апартамент се идентифицира недвижим имот с адрес, разположение в сграда, големина и т.н., като изрично се казва:
  "заедно с" посочен брой "идеални части" от общата за ползване собственост
  (ЕС).

  В правно отношение Частна собственост на Частни домове жилища и Първоизточник на права и отговорности по отношение обща ЕС.

  Същевременно, без съмнение, управление по многоапартаментна многоетажна сграда изисква поне по необходимост Централна служба
  (на собствениците и наематели).

  С първа и най-важна функция:
  да информира правоимащите "клиенти работодатели" за проблеми и възможности във връзка с позването и управление на ЕС.
  Защото е практически невъзможно или много трудно "всеки със всеки" да комуникира, да информира (се), да изказва (не)съгласие и т.н.

  В заключение:

  НЯМА "домоуправител", нито "домсъвет",
  що се касае за Общо ползвана ЕС към и на Частни жилища Домове.

  МОЖЕ да има (къдет/когато има) Управтел и Управителен съвет на/за ЕС.

  Когато/където "цари мир" и "няма проблеми"...
  можем да си дърдорим без да мислим.

  Когато (очевидно) недостига мир и има проблеми,
  наяве излиза нужда от коректност.
  Налага се точност.

  "Ще помири ли домоуправителят съседите"

 18. 18 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#15] от "ламбро попов":

  ... айде бе... сериозни. "Инвеститорите" изградиха някакви си "затворени коплекси", където м2 е 1500-2000 евра, и пробутват към "зеленото" (щото рядко има нот.акт), та пробутват и договор за "управление" с месечна "такса" 400-500 кинта, което си е педерастия отвсякъде. В панелка, където трудно се събират пари за ток, асансьор и чистачка, е меко казано нагло да се искат 100-150 кинта заплата за "професионалиста". Разбира се той не в виновен, а хората които им се връзват. И масово им се пробутва мантрата, че той, обитателя на панелна гарсониера (по новому двустаен) може да изгони когото си иска ей-така, щото така казаха по телевизора ;-)

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  "...а клиентите - изхабени, изтормозени, с лоши взаимоотношения" - според мен това обобщава психо-социалния климат в нашата страна. И причината далеч не е в управлението на етажната собственост или поне не толкова.

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#19] от "Читател":

  "...а клиентите - изхабени, изтормозени, с лоши взаимоотношения" - според мен това обобщава психо-социалния климат в нашата страна. И причината далеч не е в управлението на етажната собственост или поне не толкова.
  —цитат от коментар 19 на Читател


  Къде изхабени, къде не толкова, борбата продължава и винаги ще продължава.
  Но това е положението.
  Както казват македонците:

  Нема справедливост, нема мир.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 21. 21 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#17] от "dnevnikar":

  В етажната собственост има общи части и частни имоти. Нуждата от общо управление има само за общите части. Домоуправителят не "управлява", управлява общото събрание. Домоуправителят само съдейства решенията на общото събрание да се изпълняват.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 22. 22 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#12] от "georgi_ww":
  Точно.
  Крайно време е закона да стане по-прецизен и общините да влязат в ролята си на контрольор. Във фалирала кооперация (в която имах нещастието да си купя апартамент) след многогодишни уговорки фасадата си стоеше неизмазана. След ултиматум от общината всичко стана за 6 месеца с изолация както си трябва.
  Добре е да пледираме за добронамереност и самоконтрол, но когато ги няма правилата се налагат и възпитават със санкция. Който не му харесва - на село.
  И време е да се прекрати изчисляването на такси на човек, а да се смята на площ както във всички нормални държави - аз да не съм полицай че да следя кой влиза и излиза у съседите.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 23. 23 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 844 Неутрално

  UNITED EU UNIONБла бла бла.Вопиющо неграмотно...Домоуправител може да управлява само в и за дома си.Учен, прост или "професионален": само в частния си дом.Не може да домоуправлява в или за обща "етажна собственост" ЕСпо простата причина, че законово и фактически (изненада?!?)в ЕС няма Конституционно неприкосновени частни собствености жилища домове (апартаменти).EС е важна обща собственост за общо ползване от домоуправители и пр. обитатели на важни частни собствености жилища апартаменти домакинствав жилищна сграда.Затова, ако некое физическо или юридическо лице се засели в палатка в ЕС,или инак приватизира част от ЕС, за лична тоалетна, примерно,пада в нарушение.Ако пък, някак си, се е сдобило със "законов" акт разрешаващ да крадне от общата ЕС за строителство на частно жилище, актът изземва от ЕС и в новата по-малка ЕС за общо ползване пак Няма частни домове.Чат ли сте?Затова "домоуправител" на ЕС за общо ползване Няма Какво да управлява.Освен, евентуално, в частния си дом, но Частен Дом е реалност строго различна реалност от ЕС за (регулирано) общо ползване и управление от собствениците с или без посредник.. В нотариален акт за собственост на жилищен апартамент се идентифицира недвижим имот с адрес, разположение в сграда, големина и т.н., като изрично се казва:"заедно с" посочен брой "идеални части" от общата за ползване собственост(ЕС).В правно отношение Частна собственост на Частни домове жилища и Първоизточник на права и отговорности по отношение обща ЕС.Същевременно, без съмнение, управление по многоапартаментна многоетажна сграда изисква поне по необходимост Централна служба (на собствениците и наематели).С първа и най-важна функция: да информира правоимащите "клиенти работодатели" за проблеми и възможности във връзка с позването и управление на ЕС.Защото е практически невъзможно или много трудно "всеки със всеки" да комуникира, да информира (се), да изказва (не)съгласие и т.н.В заключение:НЯМА "домоуправител", нито "домсъвет", що се касае за Общо ползвана ЕС към и на Частни жилища Домове. МОЖЕ да има (къдет/когато има) Управтел и Управителен съвет на/за ЕС.Когато/където "цари мир" и "няма проблеми"...можем да си дърдорим без да мислим.Когато (очевидно) недостига мир и има проблеми,наяве излиза нужда от коректност. Налага се точност."Ще помири ли домоуправителят съседите"
  —цитат от коментар 17 на dnevnikar


  Нищо не разбрахме от тези излияния

  Както директора управлява, министъра управлява така и домоуправителя управлява защото това му е работата, нищо общо с това чия е собствеността

  'progressives' is the politically correct word for communists
 24. 24 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От както сме с външен домоуправител т.н. професионален домоуправител, има пари в касата, ремонтираха се неща които чакат от 15 години, вечните мрънкащи изчезнаха то хоризонта и нещата вървят много добре.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#4] от "пустиняк":"Общия интерес" или груповия интерес?По принцип питам...
  —цитат от коментар 6 на Боян Таксиров


  Ако законът е ясен, и не е врата в полето общият интерес не бива да противоречи на индивидуалния или груповия, и обратно.

 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3818 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Ами за да разбираш е нужно да знаеш, четеш и мислиш...
  преди да пишеш.
  Дадено управление е законосъобразно или не е.

  Темата има общо със законнни права и собственост.


  Невъзможно е да законосъобразявал, ако Първо не знайваш поне малко и не съобразяваш по първия основен и Върховен засон с непосредствено действие КРБ.

  Не е случайен факт, че КРБ повелява в термини, в частност, за неприкосновени и за други права на граждани физически, за неприкосновеност на жилище (т.е. частендом), неприкосновеност на частна собственост и т.н
  Не е случаен факт, че в КРБ няма (не споменава за)
  етажна собственост (ЕС), идеални части и домоуправител на тикава.

  "Домоуправител на EС" е стар оксиморон, от тоталитарна комунална ера,
  ако и тук-там популярен, още в обръщение.

  Преди тотатитаризма, но и тогава, е бил обръщение уместен термин:
  жилищна кооперация. Както и: жилища сграда.
  Избутани неуместно, вън от обръщение, през подледните двайсетина години.

  "Домоуправител на ЕС" в жилищна сграда с частни домове апартаменти домакинства Не съществува по простата причина, че ЕС е за общо ползване и в ЕС няма частни домове. В сградата и близко обкръжение ЕС "започва" точно там където частните домове "свършват".

  Граница между твоя частен дом, примерно, и обща за ползване ЕС, е прагът на вратата ти, вратата, стени.

  Войнстваща неграмотност не е аргумент, не е опрвадание.

  Коректни термини са: Управление на или за ЕС, физически лица в Управителен съвет на/за ЕС, лице (наето като) Управител за ЕС.

  Управление на какво?

  На Общо ползвана Обща Собственост "ЕС", принадлежаща на Собствениците на частни домове жилища апартаменти в жилищна сграда.

  Не случайно в широкия свят наричат такава и друга собственост Property,
  а Управител на Собствеността: Propеrty Manager.

  Внимавайте за измами от страна на "професионални" и прочее учили-недоучили "домоуправители" на етажни собствености.

  До коментар [#23] от "v2k!!!":
  ...................................................................
  —цитат от коментар 17 на dnevnikar

  Нищо не разбрахме от тези излияния

  Както директора управлява, министъра управлява
  така и домоуправителя управлява защото това му е работата,
  нищо общо с това чия е собствеността

 27. 27 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Като гледам само пощенските кутии,помирение никга няма да има!
  Бях се абонирала за Капитал 2 последователни години и редовно ми гокрадяха от кутията.Дори сметките ми крадяха,поне да ги плащаха.)))

 28. 28 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 396 Неутрално

  В момента, в големите градове, Пловдив напр., положението е като след 9-ти септември 44-та. Налазиха огромно количество несоциализирани индивиди, без никаква социална култура и без култура въобще.
  Живея с прекрасен затворен комплекс. Беше прекрасен. Дойдоха въпросните индивиди под наем, напълниха го с миризмите си на некъпано + евтин парфюм, омазаха красивите плочки с масло, което тече от бараките им, които паркират, като на мегдана у село. Въпросните индивиди не се регистрират никаде, никой не знае как се казват, с какво се занимават. Полицията вдига ръце за всичко, защото комплексите са по друг закон. А вътре ще се избием.
  Нима затворените комплекси не са в България??

 29. 29 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Откакто имаме шрофесионален домоупрвител нещата в блока ни се промениха към добро. Заключва се ратата, следи се за хигиената и за ремонтите. Но никой не може да оправи скапаните ни взаимоотношения и простотията на съседите. Както е казал Айнщайн " Има две неща, които са безкрайни- вселената и човешката глупост. За първото не съм сигурен".

 30. 30 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Откакто имаме шрофесионален домоупрвител нещата в блока ни се промениха към добро. Заключва се ратата, следи се за хигиената и за ремонтите. Но никой не може да оправи скапаните ни взаимоотношения и простотията на съседите. Както е казал Айнщайн " Има две неща, които са безкрайни- вселената и човешката глупост. За първото не съм сигурен".
  —цитат от коментар 29 на proza


  Е кой трябва да ви оправя тоношенията?
  Не сте в тоя блок, щото сте се омъжили или оженили за съседите си, спазва се здравословна дистанция и толкова. Егати патетиката.

 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Просвета за "Домсъвета"

  бла пак бла...

  Научете се първо да мислите за
  структура на отговорности и права.

  Права и отговорности на граждани физически лица
  Отговорности и права на служебни лица
  Отговорности и права на юридически лица

  (трите множества не са изцяло различни).

  Частен имот е вид частна собственост.
  В случая, жилище, апартамент.

  Прочетете какво пише във Върховния закон с непосредствено действие КРБ
  в термини на преждеползваните.

  Прочетете някой Нотариален акт за Конституционно неприкосновена частна собственост Конституционно неприкосновено (и недвижимо) жилище
  имот апартамент.

  Описва Конституционната неприкосновеност,
  след което (цитат) "заедно с" някакъв брой "идеални части" за общо ползване, почистване и управление.

  Така, след задължителна Конституционна съобразност
  преминахме в концептуален свят на "идеални части" за общо ползване.
  Много _физически_ впрочем, и тоже важни.

  В заключение, "идеалните" части за общо ползване са обща съсобственост на Собствениците на Частни Жилища Домове и са в правно отношени собственост Към Частните домове жилища апартаменти.

  А не обратно, в стил "магере тика каруца".

  В Частните домовете домакинства има Домоуправители, управители или както им харесва да се наричат. Дори да не наричат себе си така,
  за реализъм е добре да се помни. Заради важната структура на права.

  Управител за/на мноапартаментна жилищна сграда "блок"
  Не е домоуправител за/на етажна собственост,
  защото "етажната" е за общо ползване и ясно разграничена
  чрез границите на частни жилища и частни сервизни помещения.

  Ако сте Домоуправител на незаконен Публичен дом
  е съвсем ама съвсем друга тема. В такъв (невероятен) случай,
  този почтен форум не е правилното место за вас :)

  До коментар [#21] от "keen":
  До коментар [#17] от "dnevnikar":

  В етажната собственост има общи части и частни имоти.

  Нуждата от общо управление има само за общите части.

  Домоуправителят не "управлява", управлява общото събрание.

  Домоуправителят само съдейства решенията на общото събрание да се изпълняват.

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#21] от "keen":

  Домоуправителят не "управлява", управлява общото събрание.

  Домоуправителят само съдейства решенията на общото събрание
  да се изпълняват.

  ---

  Събранието - работи, решава, действа.
  Домоуправителят - само съдейства.

  Готина служба. :)

  Но не e лесна.
  Налага се всеки ден да обясняваш,
  че "домоуправител" не управлява.

 33. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#26] от "dnevnikar":

  Сопри се де. Има закон за етажната собственост. А прочети. Аман от писатели дето не четат.

  Covid live matter. Stop the genocide.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK