Разходи за битови сметки нарастват с над 20% за година

Храната е най-голямото разходно перо на домакинствата.

© Юлия Лазарова

Храната е най-голямото разходно перо на домакинствата.За година разходите на българските семейства за ток, парно, вода и поддръжка на дома нарастват с над 20%, за транспорт и съобщения се плащат със 17.6% повече, за храна, безалкохолни напитки, алкохол и цигари - с малко над 7 на сто повече. Това сочат резултатите от изследването на домакинските бюджети на Националния статистически институт за третото тримесечие.


Разходите за здравеопазване се увеличават с 3.1%, а за свободно време, културни занимания и образование - със 7.7%.


Общият разход средно на член на домакинство през третото тримесечие на 2017 г. е 1 382 лв. и се увеличава с 13% спрямо година по-рано.
Най-голям дял имат разходите за храна (30.1%), жилище (17.7%), данъци и социални осигуровки (12.0%) и транспорт и съобщения (11.2%).


Общият доход средно на човек в едно домакинство за тримесечието е 1431 лв., с 9.4% по-висок от същото тримесечие на 2016 г.


В семейните бюджети най-много пари влизат от заплата - 54.4%, следвани от доходите от пенсии (25.9%).
Доходите от самостоятелна заетост са едва 7.7%, а доходите от социални обезщетения и помощи - 3.1%.


Най-бързо расте доходът от самостоятелна заетост - с 29.9%, доходът от заплата нараства средно с 10 на сто. Доходите от пенсии и от социални помощи остават без промяна спрямо миналата година.


Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2178 Весело

  Разходите се покачват защото цените се покачват. После някои тук, като напиша че има сериозна инфлация, ми вадят оная стъкмистика за двата процента. Ей тук в статията, си се вижда нагледно как са не два процента, а са 10 пъти по 2%.

  мурзилка
 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2178 Разстроено

  Пардон, всъщност ако следвам точно и неотстъпно статията инфлацията е("Разходи за битови сметки нарастват с над 20% за година") над 10 пъти по два процента.

  мурзилка
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7515 Любопитно

  Това, че разходите се покачват с 20 % не означава ли, че имаме поне 20 % инфлация?
  Че вчера някои злорадстваха, щото съседна Турция страшно закъсала икономически - с 12 % годишна инфлация!?

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Пардон, всъщност ако следвам точно и неотстъпно статията инфлацията е("Разходи за битови сметки нарастват с над 20% за година") над 10 пъти по два процента.
  —цитат от коментар 2 на Маршалов


  Всъщност, ако следваме статията, излиза че българите имат повече пари и потребяват повече. Токът поскъпна с 1,5%, парното - с 3%; освен в комунистическите глави никъде другаде повече разходи не значат непременно покъпване. Основна формула в икономиката:
  Разходи = Количество потребен продукт * Единична цена на продукта

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  Да...! А пък ГЕРБ бият тъпана, как се вдигнали доходите с 10-20 лева...! :)

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Хора, разход не значи инфлация... Ако си купиш портокали за 6лв вместо за 3, това е 100% ръст на разходите. Но най-вероятно се дължи на това, че си си купил повече портокали.

 7. 7 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Също така е важно каква кошница мериш, например може цената на яхтите и на влаковете да е паднала с 10 %. Колкото за тока сравних цените на ЧЕЗ сегаи преди 1 година. Увеличението е повече от това, което обявиха ДКЕВР. Не знам защо се получава така. Излиза около 3,03 % увеличение на дневната и 3,13 % увеличение за нощната тарифа.

 8. 8 Профил на niksun
  niksun
  Рейтинг: 241 Неутрално

  А заплатите не са ги пипнали с години, и не защото няма печалби, а защото "така им харесва". Някои летят с частни самолети по света и у нас, други спестяват за да си купят билет за градски транспорт. Но, иначе тук е рай за инвестиции, живеем все по-качествено, няма корупция, Швейцария на Балканите, газов хъб и още приказки от 1001 нощ....

 9. 9 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Разходите за битови сметки нарастват с над 20% за година"
  До коментар [#1] от "Маршалов":
  плюс (прибавено) Данък Добавена Стойност (ДДС)

 10. 10 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Това, че разходите се покачват с 20 % не означава ли, че имаме поне 20 % инфлация?Че вчера някои злорадстваха, щото съседна Турция страшно закъсала икономически - с 12 % годишна инфлация!?
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Ами не. Ако си плащал за отопление 100 лева, обаче започнеш да пушиш в стаята и да проветряваш постоянно, и разхода ти скочи на 200 лева, това не означава инфлация. Инфлация 20% ще имаш ако тока, парното и т.н. поскъпнат с 20% и ти пак потребяваш същото количество, но плащаш 20% повече.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Да добавя, например както поскъпна билета в София от 1,00 на 1,60 - ей това вече е инфлация.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#8] от "niksun":

  Така е. Далечни паралелни вселени на една сравнително скромна по площ земя. Или както са казали нашите предци: "Ситият не вярва на гладния". Все пак аз съм сигурен, че в близко бъдеще нещата ще се променят в позитивна посока за цялото общество, а тези, които водеха системен геноцид над собствения си народ, ще си носят последствията.

 13. 13 Профил на Някой си!
  Някой си!
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Следва да се прави разлика между термините "разходи" и "цени"! Статистиката от статията показва, че хората потребяват повече стоки и услуги, а не че е налице инфлация! Точен пример за това са горивата, които в рамките на една година назад поддържат стабилни цени. И то цени, които са по-ниски, в сравнение с периода 2014 - 2015. Така логиката показва, че хората са увеличили разходите, защото харчат повече за гориво и пътувания, а не защото има инфлация от десетки проценти!

 14. 14 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 213 Весело

  Да добавя, например както поскъпна билета в София от 1,00 на 1,60 - ей това вече е инфлация.
  —цитат от коментар 11 на today


  Това не е само инфлация.

  Ако преди БВП е бил 1 лев,
  сега имаме БВП равен на 1,6 лева.
  т.е. увеличение на БВП с 60%.

  До коментар [#11] от "today":

 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2178 Весело

  Гледам дежурната дружинка против мен някой успя да ги събеди след вчерашният запой и се включиха. Ми не. Хлябът който потребявам в рамките на тримесечие, поскъпна от 60ст за самун до 80ст.за самун. Това е повишение на цената с една трета или 33.3% спрямо изходната, каквато тя беше в краят на месец юли. Де да беше само хлябът обаче, практически всички стоки, които пазаря в магазина поскъпнаха. Вярно, някои от тях не чак толкова много колкото хляба, но...Когато става въпрос за поскъпване на един или дори два, че и три случайни артикула, което поскъпване е спекулативно високо, като случаят с кравето масло, може да се приеме че става въпрос просто за спекулация, но когато всички, или поне повечето цени растат, това си е инфлация. А на портокалите сега им е основният урожай и е нормално цените да падат дори, все пак трябва на пазарите да се реализират стотици хиляди тонове, които иначе ще отидат на боклука.

  мурзилка
 16. 16 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ами вдигнаха пенсиите все пак...

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#1] от "Маршалов":

  Все ми се струва, че разходите е най-нормално да се повишат, ако консумираш повече:)
  В края на краищата ако пиеш една бира струва Хлева, а ако пиеш две, струва 2Х - така че ако разходите разстат, значи хората могат да си позволят.

 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2178 Весело

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":

  През пролетта с двайсетачка пълнех цяла чанта с продукти, а в момента купувайки от същите артикули пълня, в най-добрият случай, 2/3 от чантата. Явно инфлацията ми помага да не прекаля с преяждането.

  мурзилка
 19. 19 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6334 Неутрално

  А инфлацията била 1-2 процента

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK