Регулатори предупреждават за рискове от участие в първично предлагане на виртуални валути

Регулатори предупреждават за рискове от участие в първично предлагане на виртуални валути

© Dado Ruvic, ReutersЕвропейският орган за ценни книжа и пазари предупреждава инвеститорите за значителните рискове в случаите на т.нар. първично предлагане на виртуална валута.


В случай, че обмисляте инвестиране или пък вече сте инвестирали, трябва да вземете предвид значителните рискове, които това може да ви донесе, включително пълната загуба на вашата инвестиция, посочват от Комисията за финансов надзор. Обръщат особено внимание на това, че ако такова първично предлагане не е предмет на регулиране, никой инвеститор няма да получи закрила.


От европейския орган наблюдават бурен растеж на тези предлагания, които набират капитал за предприятия, и е загрижен, че инвеститорите може да не осъзнават значителните рискове, които поемат.
От двете институции предупреждават, че става дума за високо спекулативни инвестиции. В зависимост от структурата си тези предлагания може да попаднат извън полето на регулиране. В този случай инвеститорите не могат да се възползват от закрилата, която им дават регулираните инвестиции. Съществува и опасност от измама или престъпна дейност, дължаща се на анонимността на предлаганията и възможността им да набират големи суми за кратък период.


Какво е първично предлагане на виртуална валута


Това е иновативен начин за набиране на средства от широк кръг от хора, като се използват виртуални валути или виртуални парични единици. Възможно е също да бъде определено като първично набиране на виртуална парична единица или продажба на виртуална парична единица. Обичайно физическо или юридическо лице издава виртуална валута или виртуална парична единица и ги предлага за продажба или обмен срещу традиционни валути, като например евро, или по-често срещу виртуални валути, например биткойн (Bitcoin) или етер (Ether).


Характеристиките и целите на виртуалната валута или виртуалната парична единица варират. Някои виртуални валути или виртуални парични единици служат, за да се осигури достъп или да се купи услуга или продукт, които емитентът развива в процеса на първичното предлагане. Други предоставят право на глас или на дял от бъдещите доходи на издателя. Някои нямат материална стойност. Някои виртуални валути или виртуални парични единици се търгуват и/ или могат да се разменят след емитирането им срещу традиционни или виртуални валути на специализирани борси за виртуални валути.


Кампаниите за първично предлагане се осъществяват онлайн като се използват интернет и социални медии. Обикновено виртуалните валути или виртуалните парични единици се създават и разпространяват като се използва технологията за разпределение на сметки (DLT) или блокчейн. Първичните предлагания се използват за набиране на средства за широк кръг от проекти, включително, но не само, набиране на дълг за бизнеси чрез DLT. Буквално всеки, който има достъп до интернет, може да участва в такова предлагане.


Какви са основните рискове


Според Европейския орган тези предлагания на виртуална валута са изключително рискови и високо спекулативни инвестиции. Какви са основните рискове:

 • Нерегулирана сфера, където съществува опасност от измама или престъпна дейност: В зависимост от структурата си предлаганията на виртуални валути може да не са предмет на съществуващите правила и да попаднат извън сферата на регулиране. Някои може да бъдат използвани за измамни или престъпни дейности. Някои от скорошните първични предлагания са определени като измами. Същевременно някои се използват за изпиране на пари. В случай, че не са уредени от законодателството на ЕС, инвеститорите не могат да се ползват от закрилата на тези закони;


  Висок риск от загуба на целия инвестиран капитал: Голяма част от предлаганията се започват от бизнеси, които са все още на много ранен етап от своето развитие и носят значителен риск от неуспех. Много от виртуалните валути или виртуални парични единици, които се емитират, нямат собствена вътрешна стойност освен възможността да се използват за предоставяне на достъп за ползване на услуга или продукт, които се разработват от емитента. Няма гаранция, че услугите или продуктите ще бъдат успешно разработени. Дори в случай, че проектът е успешен, евентуалната полза може да е изключително ниска в сравнение с инвестирания капитал;


  Липса на възможности за изход от инвестицията и силна волатилност на цената: Възможно е инвеститорите да могат да търгуват виртуалната си валута или виртуални парични единици или да ги заменят за традиционни валути, като например евро. Не всички виртуални валути или виртуални парични единици се търгуват на виртуални валутни борси. Дори когато се търгуват на такива борси, цената им може да е изключително волатилна. Много от тези борси не са регулирани и има опасност от ценова пазарна манипулация и измами. Възможно е инвеститорите да нямат възможност за изход от инвестицията или да нямат възможност за един дълъг период от време да реализират стойността на своите виртуални валути или виртуални парични единици.


  Неподходяща информация: Информацията, която се предоставя на инвеститорите, например т.нар. "бял документ" (white paper), e в повечето случаи неодитирана, непълна, пристрастна или дори подвеждаща. Обикновено се акцентира върху вероятните ползи, а не върху рисковете. Тя е специализирана и е трудно разбираема. Така е възможно инвеститорите да не разбират рисковете, които поемат, и да инвестират по начин, който не отговаря на нуждите им;


  Неизправности в технологията: технологията за разпределение по сметки (distributed ledger technology - DLT) или блокчейн, която е в основите на виртуалната валута или виртуалната парична единица като цяло, все още не е тествана. Възможно е да има грешки в кодирането или програмите, които се използват за създаване, прехвърляне или съхранение на виртуални валути или виртуални парични единици. Възможно е инвеститорите да нямат достъп или контрол върху виртуалната си валута или виртуална парична единица или пък виртуалната валута или виртуална парична единица да бъде открадната, например в случаите на хакерство. Принципно е възможно технологията да не e сигурна и надеждна, например в случаите на високо натоварване.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 785 Весело

  Никакви рискове няма, но не могат да следят парите спрямо собвениците на акунти и това силно притеснява някои хора ... При добра регулация риска от пране на пари може да бъде ограничен до размния минимум, но не могат да блократ сметки и да се следят хората.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2188 Весело

  ПИРАМИДА ОТ СЕКЪДЕ..........вероятност да изгубите ПАРИТЕ СИ НА 100%.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  Могат да ги следят.

  Нали трябва да ги обърнеш в долари, коли, яхти. Там ги хващат. Докато си седят във виртуални валути на никой не му пука. Пробвай да обърнеш голяма сума виртуални пари в нещо друго и ще ти се изсипят една камара служби.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  КРИПТОВАЛУТАТА е нещо което не подлежи на регулация. Тя зависи от ДЕМОСА :) Това плаши цялата КАСТА от банкери !

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  Има доста сайтове, откъде може да се пазарува директно с биткоинс - там не могат.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 785 Неутрално

  КРИПТОВАЛУТАТА е нещо което не подлежи на регулация. Тя зависи от ДЕМОСА :) Това плаши цялата КАСТА от банкери !
  —цитат от коментар 4 на dejmos


  +

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 7. 7 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1315 Весело

  До коментар [#1] от "danvan":Могат да ги следят.Нали трябва да ги обърнеш в долари, коли, яхти. Там ги хващат. Докато си седят във виртуални валути на никой не му пука. Пробвай да обърнеш голяма сума виртуални пари в нещо друго и ще ти се изсипят една камара служби.
  —цитат от коментар 3 на realguru


  Копая Zcash от повече от година. Нямам никакви проблеми при обръщането им в евраци. Поне засега!

  Имало едно време ссср...
 8. 8 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Хората да си загубят парите, не можеш да ги спреш, особено с предупреждения. Тогава още повече им става интересно и си мислят, че искат да ги държат настрана от далаверата.

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Проблемът на регулатора е, че не може да регулира виртуалните валути. Така всякакви кейнсиански и социалистически тъпизми за "поддържане на инфлацията в разумни граници", "насърчаване на кредитирането" и пр. стават невъзможни.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  До коментар [#9] от "majorman":

  Казваш виртуалните валути, инфлация не ги лови...? Всичко е цветя и рози? :)
  За какво им е на регулаторите да се напъват? За да предпазват хората от собствената им глупост...? :)

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  До коментар [#4] от "dejmos":

  Понеже не подлежи на регулация, един ден съвсем нерегулирано тия дето си мислят, че имат нещо, ще останат без него...! :)
  Лично за себе си съм сигурен, че няколко тлъсти банкера обират каймака от криптовалутите, дето са много модерни в момента...! И са толкова много уплашени, че сън не ги хваща! :)

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  М-да-а-а-а...! Не знам, кои са тия, дето вярват, че в Интернет имало анонимност...! :)
  Нещо подобно на тия, дето като звънят по ГСМ и като си скрият номера, остават анонимни...! :)

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  Това е нещо социално - технологично , като ударението е "социално". Другите пари ...или по скоро "липсата на пари", създават нова СТРУКТУРА НА ОБЩЕСТВОТО. Както винаги в историята , ДВИГАТЕЛЯТ СА ТЕХНОЛОГИИ , в конкретния случай ДИГИТАЛНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ. Тоест " с тези пари" не може да си купиш онези пари. В момента двата вида пари се " бият" в смисъл курс/размяна. Това няма да е много дълго. Понеже парите са със " силен социален капитал" търси се начин и вариант за "размяната на продуктите", чрез правилния индикатор.

 14. 14 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 735 Весело

  Някои "инвестират" в cfd-та през нелицинзирани посредници и се мислят за Ди Каприо във Вълка от Уолстрийт. Други копат биткойни, щот така се борят срещу банкерите и парите...
  Никой регулатор и никоя регулация не може да спаси от такива хора от неизбежната загуба :)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dexx":

  Лицензирани посредници :))
  Биткойн отговаря на почти всички характеристиките, които определят парите:
  Приемливост – Биткойн е приеман като метод за разплащане от хора и компании. Криптовалутата е приета като законно разплащателно средство в Япония, а държави като Китай, Австралия и Индия я следват . Това е победа на „дигиталните технологии” в обществото , те приемат на блокчейн технологията и това се прави от силно разпознаваеми финансови институции като Goldman Sachs и консултантски компании като Ernst & Young, както и от растящия брой компании, приемащи разплащане с Биткойн и увеличаващите се финтек стартъпи.
  Рядкост – Биткойн е сравнително рядък – има лимит от 21 милиона, за да не губи от стойността си.
  Еднаквост – всички Биткойни са еднакви и равни един на друг. Никой не може да различи един Биткойн от друг.
  Разпознаваемост – Всеки може лесно да различи Биткойн от други криптовалути.
  Делимост – Всеки Биткойн може да бъде разделен на по-малки части – сатоши. 100,000,000 сатоши = 1 Биткойн
  Преносимост – Хората могат да носят парите със себе си и лесно да ги разменят с други хора.
  Издръжливост – След като един Биткойн бъде пуснат в обращение, той ще съществува за неопределен период от време в системата и няма как да изчезне в даден момент.
  Сигурност – Биткойн мрежата е създадена по такъв начин, че транзакциите да бъдат защитени от кражба, фалшификация и промени в информацията им.
  Биткойн може да се използва като разплащателно средство от всяка една точка на света, без посредници и мигновено. Всяка транзакция е необратима, което защитава от измами, например често срещани при кредитните карти, а Вашата лична информация е непроследима. Това се обуславя и от факта, че все повече и повече бизнеси в страната и чужбина приемат плащания чрез криптовалутата.
  Биткойн е много удачно средство и за международен трансфер на пари, тъй като се избягват високите банкови такси за такъв тип операция, особено когато е включена и обмяна на две валути.
  Поради всичко това казах, че Биткойн не е просто валута ,а нова структура на общество което може да съществува и извършва търговия извън държавата ( дори и тя да съществува)
  Нали разбирате какво си мислят "държавите и банкерите за дигиталните пари" !!?

 16. 16 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#15] от "dejmos":

  Аз лично не съм учил "теория на парите", но мисля, че основното, което прави една валута ценна е доверието. Много път има да се извърви докато хората започнат да се доверяват на биткойна като на паунда или долара. Не, че те са защитени, но поне движенията на стойността им са сравнително предвидими. Биткойна имаше изменения от 25% само през последната седмица ;)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 17. 17 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Money is gold, and nothing else.” - JP Morgan

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK