"Авионамс" се готви да произвежда дронове и безпилотни самолети

Емил Караниколов

© Николай Дойчинов

Емил КараниколовАвионамс" ще произвежда дронове и безпилотни самолети. Това съобщи в интервю за радио "Дарик" министърът на икономиката Емил Караниколов. В края на годината се очаква представители на американската компания, чийто е проектът, да дойдат в България за уточняване на подробностите.


За интереса е станало известно по време на визитата на голяма бизнес делегация от САЩ по-рано този месец в България.


Според министъра българският военно-промишлен комплекс през тази година ще бъде с по-добри показатели от предишните, особено за държавните дружества. Той отправи препоръка предприятията от сектора да се развият към натовска продукция и по-високотехнологични производства. "Сега сме в ниския сегмент на производството, правим най-простите муниции. Трябва да качим една стъпка нагоре", каза Караниколов и даде за пример проекта на "Авионамс".


Банката за развитие ще финансира и държавни инфраструктурни проекти
Българската банка за развитие ще финансира правителствени инфраструктурни проекти, съобщи министърът, който е принципал на държавната финансова институция. Това предвижда новата стратегия на банката. Дали чрез публично-частни партньорства или не, го допускаме, каза Караниколов без да навлиза в детайли.


Той потвърди, че банката ще финансира предимно малките и средните предприятия, както и новосъздадените.


Казусът с приватизацията на БМФ ще се оценява през 2019 г.


Сделката за БМФ може да бъде развалена само при пълно неизпълнение на приватизационните ангажименти от купувача. Десетгодишният период, в който трябва да се отчетат, ще изтече през 2018 г., а изпълнението на ангажиментите ще бъде проверено през 2019 г., поясни министърът.


Параходството е собственост на дружество на сегашния председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев. По настояване на вицепремиера Валери Симеонов по-рано тази година правителството оспори в съда решение на търговския арбитраж към Българската търговско-промишлена палата в полза на частния собственик, който претендира за промяна на приватизационния договор. Касационният съд го отмени, а Симеонов настоява за разваляне на сделката.


За това дело Караниколов днес коментира, че арбитражът не е трябвало да се произнася, защото не е в правомощията му да разглежда стопанска непоносимост, а и приватизационните договори не могат да се изменят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK